Samovražednými predstavami netrpí jedinec so sklonom k suicidu po celý život. Takýto človek má obdobia, kedy sa prikláňa k jednej strane a kedy k druhej. Do konca raz sa už obdobie pocitu ukončiť svoj život nemusí vrátiť do konca života. Toto nie je nič nezvyčajné. 50% dospievajúcich detí v období od 15 do 19 roku myslelo na to, čo keby sa zabili. Teraz nemyslíme myšlienku na to, čo by bolo, keby som nebol, to už napadlo naozaj každého a je to úplne bežné, napadá nás to trebárs na pohreboch, no potom sa už k tomu nevraciame. Pocit, ktorý majú teenageri v tomto období je ale konkrétny a najskôr súvisí so zmenami ktoré musia v tomto období podstúpiť a snahou vyrovnať sa s tým.

Druhá vec súvisí s tým, že zomrieť nie je povedzme „méta“, alebo najvyšší cieľ. Je to naopak to, čo robíme každý deň – vyrovnávame sa s okolím a snažíme sa mu prispôsobiť. Samovražda je riešenie problémov človeka.

A prečo práve takéto riešenie? To práve záleží na faktoroch ktoré pôsobia, na tom, ako je človek naučený reagovať, na jeho osobnosti, výchove, prostredí. Faktorov je veľa.
Je známe, že deti do desať rokov suicidum vykonať nemôžu. Sú zdokumentované prípady smrti i mladších detí , ale v žiadnom prípade o suicide hovoriť nemôžme, možno o sebazabití. Prečo? Stačí sa pozrieť na rozprávky. Keď v rozprávke myšiak Jerry pílou prereže kocúra Toma a v ďalšej scéne je opäť úplne v poriadku. Deti do desať rokov nevnímajú smrť ako niečo konečné, ale vratné. Bez vnímania smrti nemôže byť ani vnímanie ukončenia svojho života.
Inak ak sa nejedná o človeka s nejakou poruchou vnímania a rozmýšľania (tam často možno hovoriť len o sebazabití a práve vo väčšej miere ako u bežných ľudí), tak skutočne všetky faktory, ktoré pôsobia proti suicidu možno v obrátenej forme použiť ako výrazné motivačné faktory. Ak si myslíte, že vy by ste samovraždu nikdy nespáchali, pomyslite na to, že všetky pocity, ktoré bežne máte, by ste nemohli žiadnym spôsobom vyjadriť, rozprávať sa o tom, písať, čokoľvek. Skúste to držať v sebe.
Vedzte že za pár dní by ste urobili čokoľvek, aby sa vám uľavilo. Je to síce trochu zjednodušený pohľad a orientovaný len na jednu oblasť, ale ako ilustrácia to snáď stačí.

súvisiace články : » www.birdz.sk
/webka/corvuscorax/blog/preco-si-ublizujes-automutilacia/84696-blogspot.html" target="_blank" title="Linka na stránku www.birdz.sk">» www.birdz.sk/webka/corvuscor...



» www.birdz.sk
"> » www.birdz.sk
/webka/corvuscorax/blog/byt-ci-nebyt/88873-blogspot.html

 Blog
Komentuj
 fotka
manajas  7. 4. 2010 00:01
Faajn! Až na ten 1000 stranový slovník cudz. slov ktorý je už skoro žeravý...

- nie je to psych. zámer ako upevniť, vybudovať si autoritu ale aj určitú serióznosť, no najmä dôveryhodnosť pred potenc. kamarátmi - klientami? (no vďaka tomu výrazu som teraz tomu dala..)

- toto nie je len laický záujem o psychológiu - mýlim sa? (má to teda určite lepšiu úroveň ako z popul.-náučného žánru)
 fotka
corvuscorax  7. 4. 2010 00:04
@manajas ďakujem za kompliment a hlavne za záujem
 fotka
hajzelodkosti  7. 4. 2010 13:37
oka teda nieco ako ked ma v sebe clovek animas a anima?
 fotka
bublibum  23. 4. 2010 21:14
veľmi pekne napísané a veľmi zaujímavé

Koľko lásky zo seba vyčerpáme toľko sa vráti..... určite, že treba si všímať, ľudí dookola.
Napíš svoj komentár