Prečo chce niekto umrieť? Prečo si niekto ničí svoje telo? Je to snaha určitým spôsobom sa vyrovnať s realitou.
Je možné pochopiť a pomôcť niekomu, kto si vytrhávaním vlasov, spôsobovaním popálenín, či hlbokými bodnými alebo reznými ranami na vlastnom tele, chce a potrebuje uvoľniť svoj emocionálny nepokoj? Tento článok chcem venovať všetkým, ale hlavne mladým ľudom. Nedá sa nevšimnúť si EMO štýl, blogy o suicidum (samovražda) a rôzne ankety o smrti, o utrpení, sklamaniach a následkoch...
AUTOMUTILÁCIA-SEBAPOŠKODZOVANIE
Automutilačné prejavy možno rozdeliť do 4 základných kategórií:

Vážne: napr. amputácia, kastrácia v dôsledku psychotického stavu príp. navodeného drogami (intoxikácia amfetamínmi).

Stereotypné: Vyskytujú sa u osôb s vývojovými chybami, u mentálne retardovaných. Opakujú sa v stereotypnom rytme.

Typické: najčastejšia forma, napr. škrabanie, vytrhávanie vlastných vlasov, rezanie a pod. Stretávame sa s ňou u nepsychotických osôb, ktoré nie sú ani mentálne retardované.

Spoločensky akceptované: napr. piercing

Rizikové faktory:
-ženské pohlavie
-adolescencia alebo raná dospelosť
-poruchy osobnosti, mentálna retardácia, bipolárna porucha, depresia
-schizofrénia
-zneužívanie návykových látok
-trauma, zneužitie
-iné (napr. dotyčný chce byť pre svoje okolie zaujímavý, chce na seba takto upútať, chváli sa svojim výtvorom)

Aké sú najčastejšie príčiny?
*psychologické: -snaha vyjadriť navonok psychickú bolesť, vyrovnať sa so životom bez úmyslu zabiť sa, unáhlenosť v rozhodovaní, preferovanie krátkodobého uspokojenia pred budúcou odmenou, prirýchle odpovede na podnety z prostredia, skrátka impulzívnosť . Môže ísť o snahu zmierniť úzkosť a vnútorný tlak. Jedinec paradoxne sebapoškodzovaním hľadá cestu, ako sa vyhnúť prostrediu, ktoré je pre neho stresujúce.

*sociálne: -tu dominuje nefungujúca rodina, privysoké nároky, očakávania vzťahujúce sa na spoločenské roly a pod. Predovšetkým sú to detské traumy, vyvolané sexuálnym zneužívaním. Cez automutilačný akt sa vracajú k traume, voči ktorej boli bezmocní. Snažia sa získať nad ňou kontrolu a uľaviť si od nepríjemných pocitov.

*biologické: -zahŕňajú teóriu o poruche regulácie neurotransmisnej a neurobiologickej funkcie (porucha v mozgu v prenášaní a vytváraní si hormónov). Podobne ako u samovrahov sú pozorované znížené serotonergické funkcie, alebo centrálny deficit v serotonergickej funkcii. Poruchy prenosu serotonínu udržujú stav poklesu energie, napätia, apatie.

Neničte svoje telo, lebo je to hit emo štýlu, alebo ste v nejakej partii a ide o rituál...
Máš depresiu?-preto? Ak máte jazvy na duši a chcete to vykričať celému svetu, skúste to povedať inak... Neostávajte sami so svojimi prežitkami. Neubližujte si viac ako vám bolo ublížené.

klikni na druhú časť
» www.birdz.sk/webka/corvuscor...


 Blog
Komentuj
 fotka
mimi89  9. 2. 2010 15:36
hmm tvoja webka v kombinacii s takymto blogom...brr...dost depresivne pre mna...
 fotka
caedere  9. 2. 2010 15:41
A mozno to je len fakt dobry pocit a nic hlbsie sa za tym neskryva...
 fotka
artusios  9. 2. 2010 15:55
Ja by som k tomu pridal len to, že keď sa mi niečo stalo, poranil som sa, tak potom sa to už nikdy nezahojilo tak ako to bolo predtým, takže nepočítajte s tým, že to bude ok. Mne to stačilo vedieť, aby som si dával veľký pozor aby sa mi nič nestalo a keby som si mal sám ubližovať, tak by som bol ešte väčší hlupák. Nebudem si predsa ničiť zdravie ubližovať si, keď následky budem niesť po celý život.
 fotka
uchyl  9. 2. 2010 15:57
čítala som už vela takýchto článkov..no nič nového..mám s tým odžité svoje.A to že má niekto depresie alebo sa reže či niečo také,tak to ešte neznamená že je emo.
 fotka
surreal  10. 2. 2010 20:16
rezanie nemá nič s "vykričávaním to do celého sveta"

Môžeš sa rezať aj na miesta, ktoré nevidno...hoci fakt, že najlepšie to tečie z predlaktia :/

proste milujem, ked niekto začne mudrovať a pritom sa do toho poriadne nevyzná :/
 fotka
cestovinka22  25. 2. 2010 01:26
sebapoškodzovanie má jedinú príčinu.. v psichyke človeka.. je to istým spôsobom uvoľňovanie - pretože tá osoba trpí, má silné komplexy menejcennosti, cíti sa byť vinná za všetko zlo na tomto svete.. je to ako samotrestanie, ktoré často nadobúda až desivý charakter. takáto osoba si sama udeľuje tresty, musí trpieť a hlavne často nechápe, prečo to vlastne robí.. a samozrejme sa za to hanbí a ťažko o tom hovorí. jediná možná liečba je návšteva u psychiatra, a vhodne zvolené terapie, antidepresíva..

hovorím z vlastných skúseností - moja naljepšia kamarátka tomu prepadla. to čo píšem, nie je prifarbené, sú to fakty
 fotka
corvuscorax  25. 2. 2010 01:51
cestovinka22 má pravdu .... naozaj
 fotka
cestovinka22  25. 2. 2010 02:50
dakujem dala som ti všetky hviezdičkyyy





vážne decká, nie je to sranda.. a bolo by dobré, keby ste to poslali ďalej. nehovoríme o emo, vlastne s tým emo ani nič nemá. je to akokeby niekto úplne upadal sám do seba, izoloval sa, bol "odpojený".. to sú typické znaky depresie, ktorá môže mať tento sprievodný jav.. ak o niekom viete, treba mu pomôcť.. aj tieto informácie môžu byť často veľmi užitočné
 fotka
masiveattack  26. 3. 2010 19:46
antidepresiva to tez neni vyhra
10 
 fotka
malapohroma  27. 3. 2010 08:59
piercing? to ma co so sebaposkodzovanim? a emo.. to je o niecom inom.. o com pises su zdeptane emokids
11 
 fotka
bublibum  23. 4. 2010 21:09
pekne napísané

ľuďom chýba súcit, chýba im úsmev aby mohli aspoň tak obdarovať druhého človeka, a predovšetkým treba si vedieť vypočuť každého človeka, lebo nevieme čo ho trápi a čím trpí a už vôbec nie podporovať :" ta vyskoč, ta zabi sa, vyskúšaj" ako mnohí to robia z nevedomosti a zo srandy...

Poznám mnohých schizofrenikov a veľmi rada sa s nimi porozprávam. Jednoznačne treba milovať svojho blížneho ako seba samého....
Napíš svoj komentár