Často mám príležitosť pozorovať, ako sa ľudia vracajú večer domov smutní, zronení ako obete malomyselnosti, znechutení, zgniavení akýmsi fatalizmom, pod ťarchou zla, ktoré ich obkľučuje a voči ktorému sú bezmocní. Na všetko pozerajú cez čierne okuliare, takmer tragicky...
Práve včera mi jedna kamarátka, ktorá robi v nemocnici u Milosrdných bratoch v Bratislave, hovorila celá roztrpčená:

"Ver mi, s niektorými ľuďmi sa nedá vôbec nič robiť. Je zbytočné robiť si o tom ilúzie. Napríklad Tomáš G. doma nechal ženu a tri deti. Keby nebolo rodičov - ktorí majú sami dosť svojich trápení - neviem ako by vyžili. A on? Ani na to nepomyslí.
Lekár si myslí, že by mohol vyzdravieť o takých pár mesiacov, keby mal čo len trochu svedomia. On zatiaľ...
Ach ani ti nepoviem, čo všetko robí.
Milnulý týždeň sa nehanbil pýtať si od ženy, ktorá ho navštívila peniaze. Lebo on si čosi vymyslel... Chudera dala mu 50 eur. Povedala mi, že jej zostalo len toľko, aby si kúpila cestovný lístok domov. A on... pacienti z jeho izby videli, ako sa vracia o štvrtej ráno.
Ak sa odvážim niekedy mu pripomenúť, aby sa zdržal fajčenia, alkoholu a iných nerestí, oborí sa na mňa prívalom nechutných slov a nadávok. Potom prirodzene pocítim odpor a musím sa nútiť, aby som sa priblížila k takémuto človeku. Ver mi s niektorými ľuďmi sa nedá nič robiť."

A ja naopak pevne verím, dúfam, že sa dá robiť veľa. Láska si musí vykasať rukávi. Fantázia musí začať fungovať. Viem, že tým riskujem pobúrenie od ľudí, ktorí odvážne vyhlasujú, že láska má byť na prvom mieste.

Nie! Na prvom mieste musí byť fantázia. A som presvedčená, že Ježiš to vedel. Len u ľudí znie lepšie láska než fantázia. Lepšie sa počúva, že nás ľudia milujú, než, že o nás snívajú.

Napríklad všetci videli v Samaritánke hriešnicu, ale Ježiš v nej objavil apoštola.
Iní poznali lotra ako zločinca, ktorý si zaslúžil, aby bol ukrižovaný. No, Ježiš v ňom vidí prvého svätca vo svojom kráľovstve.

Uspokojujeme sa s tým, že vidíme ľudí takých akí sú. Ježiš ich vidí takých, akí by mohli byť.
Netreba veľa na to, aby sme poznali ľudí ako je Tomáš G. Ale, problém je v tom, že pri tomto aj zostávame a zastavujúc sa, zastavujeme aj ich. Zatvárame ich do "zloby".
Zastavujeme ich v ich vývoji. Prekážeme im v raste.

No, láska sa nezastavuje pri poznaní. Neupriamuje svoju pozornosť na to, čím je nejaký človek. Ale má silu predstaviť si, čo by mohol byť.

Všetkým Tomášom G. po celom svete môžeme urobiť veľkú službu: zbaviť ich doterajšej podoby - ťažkej, čiernej, odpudzujúcej. Žiaľ, aj ja mám často oči, ktoré sú schopné iba pozerať. Objavovať dokážu len oči lásky, skutočnej lásky.

Pane, nedaj aby ma ovplyvnil hneď zlý dojem, ktorým na mňa ľudia pôsobia. Daj, aby som mala na pamäti, že duša v tvojej pozornosti môže mať skvostov celé zásoby.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
burble  31. 10. 2013 08:12
zaujímavé, nemocnica kde sa môžeš vraciať o štvrtej ráno
 fotka
janajama  31. 10. 2013 08:45
@burble keď som ja robila sanitarku tiež nam pacienti utekali najmä tí s rómskeho etnika

@pelly ja mam opačný problém viem snívať, ale nie milovať.

ale inak pekná myšlienka
 fotka
sapphirizing  31. 10. 2013 09:02
az na tu biblicku cast...a trhliny v logike fundovania sveta ako lekar co necha pacienta na oddeleni napriek tomu ze jeho jedina vada je zle svedomie...vracanie sa o 4...
 fotka
atropabelladona  31. 10. 2013 09:25
niekedy sa snazim v ludoch vidiet, co by mohli byt a kam az by sa mohli dostat.. ale ludia si to vysvetluju tak, ze ich nedokazem mat rada takych, aki realne su.

lenze ja vidim ich potencial, vidim na co vsetko realne maju a zahadzuju to, lebo obavy, strach, pohodlnost.. im nedovolia byt ich najlepsou verziou samych seba. tazko sa diva na mile a pekne dievca, ktore svoje najlepsie roky travi s idiotom a len sa trapi, ale nedokaze sa od neho odputat. alebo pohlad na matku, ktoru viac zaujimaju drogy nez to, aby si kreslila alebo citala knihy so svojim malym pokladom. je lepsie sa nesnazit vidiet, co vsetko ti ludia zahadzuju a zmierit sa s tym, ze jedina cesta je ta, ktorou idu.
 fotka
putnik  31. 10. 2013 09:28
@pelly tvoja kamaratka asi zvelicovala, aby zdoraznila svoju zlobu k tomu cloveku, ako to my ludia obcas vieme, niekto nas nastve a mi mu pripiseme vinu aj za to, ze zije...

ja pri mojom spolubyvajucom musim asi tiez zacat naplno rozvijat svoju fantaziu.

@sapphirizing myslim, ze s tym svedomim to bolo myslene tak, ze ten chlapik nedba o svoje zdravie. lekar predsa nemoze pomoct s liecbou, ked ten clovek robi vsetko preto, aby o to zdravie prisiel.
 fotka
sapphirizing  31. 10. 2013 09:46
@putnik jaj no tak ale aj tak by sa mi tam hodilo napisat co mu akoze je lebo takto to proste znie podozrvio. ale dik ze si mi to objasnil
 fotka
sapphirizing  31. 10. 2013 09:47
@atropabelladona hej s tym mam problem aj ja inac, zial ovladat mozeme iba seba
 fotka
atropabelladona  31. 10. 2013 09:49
@sapphirizing je proste tazke divat sa na to, co ludia zahadzuju. ale nie su to nase zivoty, tak nemozeme za nikoho rozhodovat
 fotka
mirec21  31. 10. 2013 09:53
10 
 fotka
putnik  31. 10. 2013 12:23
@sapphirizing noooo tuto chybu uz budeme musiet pripisat autorke
Napíš svoj komentár