Kto vie, prečo výraz "zoženštelý muž" znie ako urážka, zatiaľ čo k nemu paralelný výraz "mužná žena" sa príjma ako nejaké vyznamenanie, ako akýsi ideál, ktorý treba uskutočniť.

Neviem, čo si myslíte vy, ale podľa mňa dokonalosť ženy je ženskosť a nie mužnosť. Ženskosť neznamená nasladkosť, parádenie sa, strojenosť, vyumelkovanosť, sladkasté slová a sentimentalitu.

Vopred sa ospravedlňujem, že tento článok bude asi opäť tŕňom v oku mnohých. Nechcem však vyvolať ani vzburu ani nikoho uraziť.

Len mám pocit, že dnešná doba spôsobuje, že ženy nenávidia svoju prirodzenosť. Chcú byť ako muži...Buď sa utiahnú do seba a začnú budovať v sebe neurózy, alebo vydajú všetko úsilie na to, aby sa prejavili ako silné, tým, že sa "obetujú" a túto obetu predstavia chladným postojom a krutosťou srdca.

Prečo sa za každú cenu chceme prejaviť ako muži? Vari ich až tak obdivujeme, že sa im snažíme pripodobniť? Alebo ich naopak nepotrebujeme a chceme si vystačiť samé?

Žena nikdy nebude môcť byť mužom. Muži sú silnejší nie len fyzicky, ale aj emocionálne. Oni sú naši ochrancovia a obrancovia a my ich bytostne potrebujeme. I keď nás občas hnevajú. : - )

Boh stvoril ženu, aby milovala a bola milovaná. Stvoril ju nežnú a pôvabnú. Samozrejme dal jej schopnosť aj trpieť, čo je pre ňu absolutne vlastné. Pripravil ju na materstvo, nielen fyzicky, ale aj duchovne, ba aj v emocionálnej oblasti.

Preto mi je veľmi smutno, keď sa mnohé ženy boja byť ženami a chytajú pod krk ženskú prirodzenosť, snažia sa ju zadláviť svojimi virtuóznymi prstami.

Vážim si "mulierem fortem". Nechápte moje slová dvojzmyselne. Silnou ženou nie je mužná žena, ale tá, ktorá je taká silná, že sa nezrieka svojej prirodzenosti, vie si priznať svoje hranice a aj to, že je slabá.

Svet by mal byť obývaný "silnými ženami". Ale nie "mužnými" ženami alebo, ešte horšie, osobami stredného rodu.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
janajama  1. 11. 2013 19:23
ejha dievca zlate obavam sa ze po tomto clanku ta roznesu ako supy

zeby prejav silnej zeny?
 fotka
etayluvart  1. 11. 2013 19:27
Neviem, prečo si mnohí myslia, že by ženy museli trpieť.Možno v minulosti. Teraz už rozhodne nie.
 fotka
sisi092  1. 11. 2013 19:33
preco by mala byť žena hned ženskou len vtedy ked bude rodiť deti ako jabloň... ja sa citim žensko ženská ale po deťoch ani nepáchnem... iba toto sa mi nepáči. ale ináč chapem hlavnu myšlienku
 fotka
fairylady  1. 11. 2013 19:33
na mňa tento článok pôsobil tak že: chceš robiť niečo čo nie je typicky ženské? vzdaj sa toho, nie je to pre teba.
 fotka
pelly  1. 11. 2013 19:34
@etayluvart medzi schopnosťou trpieť a nutnosťou trpieť je však rozdiel
 fotka
etayluvart  1. 11. 2013 19:39
@pelly takže keď nechcem dobrovoľne trpieť (dajme napr. pôrod, predpokladám, že si myslela to), tak som mužná?
 fotka
loveistheanswer  1. 11. 2013 19:50
nuž... ja osobne som z druhu "zoženštelý muž", ale ako urážku to neberiem (ak sa človek zmieri s tým aký je, tak nemá dôvod to brať ako urážku), ale na druhej strane pojem "mužná žena" vôbec nepokladám za nejaké vyznamenanie...
 fotka
forte  1. 11. 2013 19:54
som mužná žena a som na to hrdý!
 fotka
forte  1. 11. 2013 19:55
inak @4
10 
 fotka
pelly  1. 11. 2013 20:08
@etayluvart Samozrejme, materstvo patrí k ženskosti, ale nie je to jej hlavnou definíciou.Je mi ľúto ak to tak vyznelo. Veď "ženské" nie sú len matky.

Je to všednosť, oslobodená od nostalgie za epopejou považovať každodenný život za dielňu. Ženskosť, ktorú mám na mysli je vytvorená s každodenosti, z námah, ťažkostí, prekážok, bied ale aj radosti, nádeji, inšpirácii. Je zahalená rúchom výnimočnosti, "zázrakov", a mimoriadnych čností.

A neskladá sa z úchvatných gest, ktoré nie sú vyzývavé, i keď priťahujú zvedavosť ľudí. No, len na krátku chvíľu... Ak mi rozumieš.
11 
 fotka
wind  1. 11. 2013 20:26
podľa mňa je mužná žena celkom urážka, predstavujem si zarastenú mužatku

mám trošku chalanskú povahu, bavia ma možno niektoré nie veľmi typicky ženské veci, ale aj napriek tomu som rada ženou (/dievčaťom?) a nemám z toho koplexy, nechcem sa podobať chlapom a vyrovnať sa im silou alebo kieho ...v prvom rade sa cítim ako človek.
12 
 fotka
aprilynne  1. 11. 2013 22:28
Mne sa to páči celé, aj keď sa nestotožňujem s úplne všetkým, čo si napísala Inak na povzbudenie kamarátok rada používam slovné spojenie: "Buď žena, vzmuž sa!"
13 
 fotka
kitty7  1. 11. 2013 22:47
muži nie sú emocionálne silnejší ani zďaleka. je to len dojem, lebo my ženy rozmýšľame cez emócie, nechávame sa nimi unášať. nie je však väčšie nešťastie, ako emocionálne sklamaný, rozhodený muž. oni nie sú na to zvyknutí.
inak s tebou plne súhlasím, dlhšiu dobu tiež kritizujem to, že za silné ženy považujeme tie, ktoré sa vlastne zmenili na chlapov. ja mám rada svoju ženskosť. no hlavné je byť sám sebou, všakže
14 
 fotka
putnik  2. 11. 2013 13:40
krasa zeny je v jej zenskosti
15 
 fotka
committedsuicide123  2. 11. 2013 18:56
mne ten článok pripáda tak ako keby to písal nejaký chlap
Napíš svoj komentár