"Nehovorte mi čo hovoria ostatní! Povedzte mi čo hovoríte vy! Neviete myslieť? Mohli by vám hovoriť hlúposti a vy by ste ich príjmali... Čo vám ochromel mozog?", s trochu podráždeným tónom mi hovoril ujo Janko.

Jazyk mi stuhol, darmo som tápala po nejakom slove...

"Nemáte čo povedať? Máte len pregĺgať? Pregĺgame vari vodu, ktorú nám davajú piť? Neviete si vyrobiť vlastnú vodu na prežitie?"

Jeho slová boli horké ako grep a pichali ma ako kaktus, ale vedela som že, sú to múdre slová. Ľudia si zaslúžia, aby som hovorila a myslela "v origináli."
Moje vnútro bolo zariadené a dobre som sa v ňom cítila. Skrývala som myšlienky, tajomstvá, sny, ideály. Nepúšťala som ich von, aby som ich chránila pred dažďom, vetrom či snehom.
Ujo Janko však našiel trhliny na mojej pevnosti a donútil ma pootvoriť dvere.
Tie dvere často neotváram. Pri ľuďoch som uzavretá, radšej počúvam ako rozprávam. Niežeby som nemala čo povedať, ale šetrím slovami.

Ujo Janko však akoby šibnutím čarovného prútika dostal moje myšlienky na čerstvý vzduch. Zrazu som bola ja tá, čo rozpráva a on ten čo počúva. Bola to pre mňa zvláštna výmena úloh. Ohúril ma prudký dážď bijúci do tváre.

Ujo Janko mi otvoril oči. Upozornil ma na to, že robím stále tie isté gestá. Že moje slová dunia prázdnotou, pretože sa vyhýbam tým "mojim" slovám. Až pôsobím smiešne...

"Tak to robte stále... Hovorte s ľuďmi vy a už nedovoľte tomu naprogramovanému robotovi, aby hovoril za vás! Keď prídete nabudúce jeho nechajte doma! Nie som naň ho zvedavý..."

Budem sa snažiť...

 Denník
Komentuj
 fotka
janulka3112  15. 12. 2008 21:27
jejda, ten ti dal ... ale asi mal pravdu, nie?
 fotka
petrosant  15. 12. 2008 23:02
Dlhuješ mu poďakovanie za otvorenie zrhdzavelých dverí do... Ty vieš najlepšie kam
 fotka
mirec21  16. 12. 2008 06:46
samozrejme, že originál je úspešnejší...

tak sa mi zdá, že na teba platí provokačné slovo, aby si sa rozhovorila, dobre vedieť.
 fotka
rowdy  18. 12. 2008 11:21
ujo Janko ma pravdu ...... som sa az nad tym zamyslel
 fotka
922mimqa  24. 2. 2009 13:08
Clovek sa uci na vlastnych chybach.A cim je starsi,nadobuda skusenosti.To plati aj o tebe
 fotka
dusankk  5. 3. 2011 10:57
"Pri ľuďoch som uzavretá, radšej počúvam ako rozprávam. Niežeby som nemala čo povedať, ale šetrím slovami." to mi niekoho pripomína
Napíš svoj komentár