Inšpirovalo ma fórum o tom, kedy sa ľudia naučili variť (v koľkatích rokoch). Tak vám sem dám nejaké receptíky Snáď budú mať úspech. Začneme pomazánkami, sú pomerne jednoduché
Budem tento blog len editovať a pridávať sem nové, tak ak vás moja "kuchárka" zaujme, musíte sledovať, či doň nepribudla nejaká novinka Budem písať aj dátumy, kedy som recept pridala.
Nie sú to recepty z nejakej kuchárskej knihy, sú moje vlastné, takže možno vy ich robíte alebo poznáte inak. Alebo ich pozmeňte, ak vám v nich niečo chýba, alebo prevyšuje.

Tiež by som rada poprosila ľudí, ktorí chodia iba pindať na moju snahu trošku obohatiť ľudí, ktorí nevedia variť, alebo trochu inšpirovať tých, ktorí sem nechodia iba znepríjemňovať život druhým, nech nestrácajú čas čítaním môjho blogu, vaša bezcieľna kritika ma nijako neobohacuje. Nepasujem sa za žiadnu šéfkuchárku, varím normálne jedlá normálnym ľuďom, nie som michelinská kuchárka a nevarím prezidentovi. Ďakujem.

Poznámky: ja používam zásadne kockové maslo, lebo je zdravšie a hlavne prírodné, a to nátierkové mi aj tak nechutí. Ak použijete nátierkové (rama, perla, delacréme...), možno nebude treba bambino(alebo iný tavený syr), lebo je mäkšie, ako to kockové. Ale bambino je dobré aj pre chuť. Tak je to na vás

Kockové maslo má zvyčajne 125 gramov.
Bambinom nemyslím iba bambino, ale hociaký syr v črievku - SYR, nie pomazánku, na to si dajte pozor(už som raz kúpila omylom namiesto taveného syru nejakú pažítkovú smotanovú nátierku v črievku .

CESNAKOVÁ POMAZÁNKA, 8.2.2013

potrebujeme:
-1 kockové maslo
-1 bambino
-cesnak
-soľ
-čierne/biele korenie

Maslo necháme zmäknúť a rozpracujeme ho v miske s bambinom. Pridáme podľa chuti roztlačený/postrúhaný cesnak, soľ, čierne/biele korenie.

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA, 8.2.2013

potrebujeme:
-1 kockové maslo
-1 bambino
-4 vajíčka
-vegetu
-soľ
-čierne korenie

Vajíčka uvaríme natvrdo (od chvíle, keď začne voda vrieť varíme 10minút). Zmäknuté maslo rozpracujeme s bambinom, pridáme pokrájané vajíčka a celú zmes spolu rozpracujeme vidličkou. Kto chce, môže aj rozmixovať, ale ja ju schválne nerozpracovávam úplne dohladka, nech je tam aj kúsky vajíčok vidno. Podľa chuti pridáme koreniny.

VAJÍČKOVO-NIVOVÁ POMAZÁNKA, 8.2.2013

potrebujeme:
-1 kockové maslo
-1 bambino
-2-3 vajíčka (podľa veľkosti nivy, pomer vajíčok a nivy cca 1:1)
-trojuholník nivy

Maslo necháme zmäknúť, vajíčka uvaríme natvrdo. Do misy dáme zmäknuté maslo, nastrúhame nivu, vajíčka, pridáme bambino. Všetko spolu rozpracujeme. Pokiaľ chcete, môžete aj osoliť, ale až po dôkladnom rozpracovaní a ochutnaní - niva je dosť slaná.

BRYNDZOVÁ POMAZÁNKA, 8.2.2013

potrebujeme:
-1 kocku bryndze (obyčajne 125g)
-1 kocku masla
-1 bambino
-červenú papriku (kto ľúbi, môže dať aj štipľavú)
-čierne korenie
-1 cibuľu

Bryndzu rozpracujeme so zmäknutým maslom a bambinom, cibuľu pokrájame nadrobno a vmiešame do zmesi. Pridáme červenú papriku, aby mala pomazánka peknú oranžovú farbu, podľa chuti dokoreníme, prípadne dosolíme (pozor, bryndza je slaná).
Ak chcete, môžete aj rozmixovať.
Ak vám vadí príliš silná chuť cibule, skúste bielu časť póru, nie je taký výrazný.

RYBACIA POMAZÁNKA, 8.2.2013

potrebujeme:
-1 konzerva sardiniek
-1 kockové maslo
-1 bambino
-1 cibuľu
-plnotučnú horčicu (to je tá bez "bodiek"
-soľ
-čierne korenie

Zmäknuté maslo rozpracujeme s bambinom a sardinkami (aj s olejom z konzervy).
(Nemusíte ich nijako vykosťovať, ak nie sú veľké, keď to poriadne rozmašírujete vidličkou, tie kosti rozdrvíte. Alebo to pomixujte.)
Cibuľu pokrájame nadrobno, pridáme do masy. Podľa chuti pridáme horčicu, cca 1-2 čajové lyžičky.
Podľa chuti dokoreníme a dosolíme.

TUNIAKOVÁ POMAZÁNKA S KUKURICOU, 8.2.2013
Milujem túto nátierku

potrebujeme:
-1 konzervu tuniaka v oleji (lepší bude asi sendvičový, je rozdrvený a lacnejší ako celé kúsky v oleji, ale dá sa to urobiť aj z toho)
-1 kockové maslo
-1 bambino
-plnotučná horčica
-soľ
-1 malá konzerva kukurice (bonduelle má takú maličkú, neviem, akú má gramáž. Alebo si kúpte veľkú a použite takú 1/2 až 2/3 konzervy)

Tuniaka aj s olejom, zmäknuté maslo a bambino rozpracujeme, pridáme jednu polievkovú lyžicu horčice. Pridáme zliatu kukuricu (bez nálevu) a vymiešame. Podľa chuti dosolíme.

Na dnes všetko Dajte vedieť, čo ste skúsili, či vám to išlo, a ako vám to chutilo Prípadne čím ste to vxlepšili. Veľa šťastia

 Blog
Komentuj
 fotka
wicki  8. 2. 2013 13:15
Si ma inšpirovala urobiť cesnakovú mňam mňam cesnak
 fotka
l1me  8. 2. 2013 13:17
tu cesnakovu robim presne tak uz niekolko rokov!
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 13:22
@wicki jééééj, super, konečne nejaký človek z mladšej generácie, ktorý nemá problém s cesnakom

@l1me vidíš
 fotka
wicki  8. 2. 2013 13:49
@fleur1301 Tak nezjem čistý, ale v pomazánke, na langoši, v cesnačke, na cesnakovom posúchu, cesnakových chlebíčkoch atď je božský

Cibuľu nemám rada
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 13:59
@wicki a vieš, že som to tušila? Ja svoje deti určite naučím jesť tieto zdravé, dôležité zeleniny. Nechápem, čo má všetka dnešná mládež s cibuľou a cesnakom



Tak, tiež nejem cesnak ako jablko
 fotka
wicki  8. 2. 2013 14:07
Tak nemôžem si pomôcť, cibuľa mi nechutí,ale aspoň cesnak hej
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 14:12
@wicki no, čo ti poviem...sranda, že z mojej generácie poznám asi jedine jedného človeka, ktorý neje cibuľu - ale iba surovú, lebo mu je z nej ťažko. V hociakom recepte uvarenú ju zje.

My sme proste boli zvyknutí na cibuľu, či už v polievke, praženici, rybacej pomazánke, a nikto z nás ju neriešil. Proste sme sa to naučili tak jesť, nám to tak chutilo, a som rada, že nemám problém s tak základnou a zdravou potravinou.
 fotka
wicki  8. 2. 2013 14:25
@fleur1301 Ja ju zjem, aj v praženici, aj v rybacej pomazánke, aj v polievke, aj v ryži, len ju veľmi nemusím a nemám rada jej vôňu a keď jej je príliš veľa.
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 14:28
@wicki mne napríklad voní Ale proti gustu...tak máš len taký maliličký čierny bodík, keďže ju zješ confused:en za to, že ju veľmi nemusíš
10 
 fotka
matwejo  8. 2. 2013 15:15
ja jem cesnak ako jablko, na tvrdaka, necham vystipat (chvilku to treba zniest) a potom je dobre,
11 
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 15:18
@matwejo aspoň budeš zdravý Nie každý to zvláda a rozhodne to neodsudzujem, je super, že niekto to zvláda Ja by som skôr zniesla asi cibuľu ako cesnak
12 
 fotka
divinatoire  8. 2. 2013 15:30
ok, pri vegete som prestala citat
13 
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 15:32
@divinatoire a to už prečo, si na ňu alergická, alebo "alergická"? Tak ju vynechaj. Ale mne vajíčková bez vegety nechutí.

A ak máš len zo zásady, alebo kvôli zdravej strave niečo proti vegete, môžeš si ju vyrobiť aj doma, alebo si kúpiť takú prírodnú, aj také sú.
14 
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 15:42
@divinatoire okrem toho, je to len v jednom "recepte".

A už na začiatku píšem že sú to MOJE recepty a komu tam niečo chýba, alebo je navyš, nech si to upraví podľa seba. Ale bez frfľošov ako ty asi birdz nikdy nebude fungovať Takže si z tvojho milého komentu rozhodne hlavu nerobím.
15 
 fotka
divinatoire  8. 2. 2013 15:52
ide o to, ze vegeta je pozostatkom socialistickej kuchyne, kde sa to sypalo vsade. straca sa nou prirodzena chut surovin, a vysledkov, ake sa mozu vygenerovat pripravou jedal. je to nieco, co clovek, ktory nevie varit hodi na jedlo, aby to nejak chutilo. vlasy mi stoja dupkom z tej uniformnej chuti, ktorej sa bohuzial nevedia zriect ani dnes vo vacsine restik v krajine. skratka, kazde jedlo by malo chutit jedinecne, to je na tom vzrusujuce a krasne, ze ked si zahryznes napr. do masa, citis maso a dajme tomu maslo a vino v omacke z jeho vypeku, ciste vnemy a zazitok z jedla. ten prasok jednoducho nema nic spolocne s varenim a gurmanstvom. ale tesim sa na tvoj receptovy serial, je to skvely napad.
16 
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 15:56
@divinatoire nepridávam vegetu všade, sle veľa receptov si bez nej neviem predstaviť. A nemyslím si, že ak ju niekto vie použiť rozumne, budú jedlá chutiť rovnako, niekde dáš možno okrem nej iba rascu, niekde inde zase cesnak, soľ, korenie a červenú papriku - je to o predstavivosti, odvážnosti v experimentovaní a samozrejme, človek musí poznať mieru. A tá vajíčková...čo ja viem, dá sa to urobiť čišto aj so soľou, ale tá vegeta v tomto prípade tomu dodáva tretí rozmer svojou zeleninovou chuťou. Vyskúšaj, uvidíš
17 
 fotka
acheraya  8. 2. 2013 16:13
mne sa to síce nechce čítať lebo pomazánky nerobím a keď tak tak len z hlavy čo ma napadne, ale ten nápad je skvelý veľmi oceňujem, niekto konečne zdvihol úroveň birdzu trochu
18 
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 17:40
@acheraya Ooooo, ďakujem Potešila si ma Ale už som urobila aj druhú časť - polievky Tie robíš?
19 
 fotka
elys  8. 2. 2013 17:42
vyhladla som
20 
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 17:54
@elys tak si urob pomazánku
21 
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 17:54
@elys to mal byť anjelik
22 
 fotka
tommyhot  11. 2. 2013 21:29
Zaujimave recepty, niektore z tych natierok si robim aj ja, len skoda toho bambina. To je snad najhorsi "syr" v historii syrov nebola by smotana s hoci aj nastruhanym eidamom lepsie riesenie?



Inak kombinacia ryba a bambino (resp vseobecne hocico syrove, alebo tvariace sa syrovo), to som este nevidel
Napíš svoj komentár