Ahojte
Rada by som sa dozvedela nejaké príbehy o 2. svetovej vojne, kt. preživali vaši prastarí rodičia a kt. poznáte z ich rozprávania. Ako si na to spomínajú (na situáciu, na židov) a tak.
babka kedysi spomínala, že prišli Nemci a ona jednému išla odsunúť stoličku, aby si sadol, len ona ako ju odsúvala, tak on už si sadala a padol na riť a sa bála, čo bude, ale že sa začal smiať...
a že boli niekde preč a mali doma hus (alebo kačicu) upečenú a sa tešili a keď sa vrátili, tak bola celá pocukrená
a ešte spomínala,že strašne krásne hrali na husliach
„Tak sa míňali roky v ustavičnej práci a starosti, až prišiel rok 1944. Ľudia cítili, že sa niečo chystá...
Čremošné sa rozprestiera v údolí, obtočené vencom hôr. Objavili sa prví partizáni. Všade navôkol sa kopú bunkre, zákopy a protitankové prekážky. Obec tvorí vstupnú bránu na Banskú Bystricu. Front už nie je ďaleko. Počuť dunenie lietadiel a mínometov. Ponad obec prelietajú lietadlá. Čosi strašné visí vo vzduchu... Bude to tvrdá skúška!
Prišiel 4. október 1944. Obec sa dostala do rúk Nemcom. Bolo treba veľa odvahy, statočnosti a pevnej vôle! Hlava obce musela byť obzvlášť opartná a pohotová!
Nemci našli u jedného občana dynamit a rozbušky. Ich rozhodnutie bolo krátke a rýche: „Partizán! Zastreliť!“
Žena odsúdeného na smrť chodila ako zmyslov zbavená! Muža jej odvádzajú...! V posledne chvíli si spomenula na richtára. Bežala k nemu. Možno on pomôže...!
- Rýchlo som vybehol na pôjd, odkrojil kus slaniny a utekal som za nimi. Aj som tŕpol... nebolo mi všetko jedno! Keď som ich dobehol, prihovoril som sa im po nemecky: „Vojaci, kam toho chlapa vediete? Dynamit potreboval na rozstreľovanie skál! To je robotník, pracuje v kameňolome! Má štyri deti! Som Bürgermeister, zaručujem sa zaňho...!“
Podarilo sa mu zachrániť štyroch ľudí. Boli medzi nimi aj Cigáni.
V krušných dňoch po Povstaní schádzali z hôr vojaci a partizáni. Ľudia ich preobliekali, ukrývali, on im vybavoval cestovné povolenia. Už ani sám nevie, koľkokrát mu šlo o život.“
(J. K. V. P. 2006)
môjho pradeda niekoľko krát po porážke povstania odviedli partizáni a on im zakaždým utiekol... veľmi sa čudoval že mali tú trpezlivosť a nezastrelili ho
@1 preco fasistka?co pravda to nie hriech...aj moja babka mi vravela ze nemci boli ovela lepsi ako rusi,ak niekto mal 2 kravy tak mu jednu nechali ale rusi brali vsetko...
Rozpravala par prihod o mladych Nemcoch ako sa bali vody napiť ci nie je otravena, jej brat dezertoval a dostal sa do Dachau, kde ho dost mlatili a ked mu poslali z domova postu tak ze si nou robilimco chceli atd. .. a co sa tyka Rusov, jeden den nebolo maslo na chlieb, tak si nan natierali krem na topanky a potom to vypluvali ...
Mojho pradedka zobrali do gulagu. Prezil to, robil tam v kuchyni ale vratil sa len taky 40- kilovy peso. Predtym pomahal aj trochu zidom. Lebo on byval pri stanici kde zastavoval ten vlak do koncentraku tak im podal jedlo alebo vodu. A mojho dedka ked bol mlady chlapec zase zobrali nemci aby im hnal kravy.
ja si spominam, ze mi raz brababka hovorila, ako utekala v noci aj s mojou babkou po zaminovanom poli do susednej dediny ale od koho a preco uz neviem. a ake mali stastie, ze nestupili ani na jednu minu.
dedko, ktory uz nezije, hovoril, ze dvakrat utekal odniekial pocas bombardovania s drevenou doskou nad hlavou.
babka z druhej strany zase spomina, ako na nu mierili zbranou ked bola este malicka, ale ze ju nezastrelili, lebo vraj sa podobala na dceru nejakeho toho generala alebo co to bolo a zlutoval sa nad nou
Dedko mi vravel , že už počas vojny sa bál , že v roku 2015 bude príliš veľa kokotov čo budú spomínať tú propagandu akí zlí boli Rusi a akí slušní boli Nemci.
@tommyhot "vypili strom" tak u rusov by to bola takmer aj pravda, tí vypili všetko co tieklo :p
aj moja babka spomínala nejaké zážitky z prechodu fronty, ked sa u nich zastavili rusi, tak dost pýtali "časy, od každého,
a ked raz sedeli u niekoho z dediny v kuchyni, /hale (abo tuším ajpriamo v babkinom starom dome), tak tam viseli velké kukučkové hodiny, a ked im zrazu na celej hodine vyletela tá kukučka, a začala kukat, tak tí rusi sa tak zlakli, že 1 z nch zastrelil tie kukučky :letim:
@lyterka ze na mna posobi to co napisala, negativne...znepokojivo...ze osud a zivot cloveka dokaze zavisiet od tak hlupej veci ako je podobnost s inym clovekom vo vztahu s inym clovekom v pomyselnej vyssej urovni hodnosti...je to hlupe ze na zaklade tohto moze clovek bud zit alebo zomriet
@tommyhot Ja nezabúdam. Bolo to rovnaké zverstvo ako nacizmus. Ale netreba zabúdať ani na obete ďalšej ideológie, liberálnej demokracie. Veď USA má na konte viac obetí ako Hitler a Stalin dohromady. Všetko sú to zverstvá - každý režim, ktorý ma represívnu vládu, a bude to trvať až neprídeme k anarchii.
@tommyhot Tak spoločné vlastníctvo asi nepustí. Jedine ak by si si na planéte našiel kúsok uprostred pralesa kde nikto nežije a tam si začal budovať svoju spoločnosť
@james98 preco? Je vela ludi uznavajucich sukromne vlastnictvo (nie len vyrobnych prostriedkov). Nemusim ani chodit doprostred pralesa. Kazdopadne nechcem riesit tieto nikdy nekonciace ancom ancap debaty... Nikam to nevedie, navyse nas to zbytocne rozdeluje pred spolocnym cielom - no government.
@tommyhot Páči sa mi myšlienka, s ktorou prišiel Déjacque - "Za diktatúru všetkých". V ideálnom svete, po revolúcii - kde každý môže prichádzať neobmedzene so svojimi predstavami o usporiadaní spoločnosti - resp, ak sa zhodne skupinka ľudí na nejakej forme, tak sa bude riadiť tou formou - ale vždy musia byť nastolené určité pravidlá. Forma musí byť antiautoritárska, antihierachická - nikto v skupine nemôže disponovať akoukoľvek mocou nad nikým iným atď. Už je na každom s akou predstavou príde - ale najskôr to chce revolúciu - dostať sa Pred fiktívnu dobu "spoločenskej zmluvy" - zrušiť ju - atď.
@james98 alebo na fakt , že Slovensko bolo drvivú väčšinu vojny ruský nepriateľ , tak neviem aký mali dôvod chovať sa nejako extra super k nám.
Ale napr. nemci ktorí potrebovali kľud , obyvateľstvo viac menej na svojej strane mali velký záujem na tom aby sa k nám chovali dobre , len z toho dôvodu.
To nič nemení na tom , že rusi nás mali majú aj vždy budú mať oveľa radšej ako nemci alebo ktokoľvek zo západu.
@mm47 Tak predsa len sme si historicky bližší ako s Nemcami. Čo však naozaj neviem nikomu odpustiť je deformácia histórie - keď sa zveličuje úloha USA. Ano, som vďačný Američanom, že pomohli k oslobodeniu - ale do riti, ich zomrelo pár stoviek tisíc. Rusov pri oslobodzovaní zomreli milióny. Nikdy som nevidel dokument o Sovietoch - a keď tak ich spomínajú okrajovo - pritom vďaka nim bol porazený fašizmus. Pritom dokumentov o úlohe USA v 2sv. pri oslobodzovaní Európy ani nespočítaš.
@james98 USA je liberálna demokracia? USA je tvrdo puritánska, kresťanská, konzervatívna krajina aj keď pár znakov liberalizmu by sa tam našlo (možnosť vlastniť zbrane, nízke dane, vysoká miera ekonomickej slobody). Ale skús sa prejsť na Floride v parku s rozopnutou košelou a dostaneš pokutu za verejné pohoršenie. Skús kolegiňi v práci povedať že má pekné kozy a vyhodia ťa za sexual harshment, skús si zapáliť jointa a budú s tebou zaobchádzať ako so sériovým vrahom, toto naozaj považuješ za liberalizmus? skutočne liberálny je napríklad Hong-Kong, Nový Zéland, Švajčiarsko, Kajmanské ostrovy...
@james98 Hlavne sme si bližší tým , že sme rodina.
S inými môžeme byť kamoši, sudeia , čokoľvek, ale rodina je rodina.
Napr. 2. svetová válka na východe (soviet storm ww2 in the east) je dokument o sovietoch.
Tak chápeš propaganda sa nezastaví pred ničím , zachvílu sa bude spochybnovat este davnejsia minulost a ruský prínos v boji proti mongolom ked slusne pomohli zastavit , alebo aspon zdrzat ich prenikanie dalej do europy.
@yoloforever A inak si v poriadku? Nájdi si definíciu liberálnej alebo pluralitnej demokracie napr. aj na wikipedii, keď už inde nie: "Liberálna demokracia je forma reprezentatívnej demokracie, v ktorej sú volení zástupcovia obmedzovaní ústavou tak, aby ústava chránila individuálne slobody (napríklad práva menšín, alebo slobodu slova a slobodu združovania)"
@james98@42
Inak ale je ti jasne ze nic z toho v USA realne nie je dufam.
voleni zastupcovia su bábky
ustava je fraska a dost vela veci v USA je porusuje ale bezproblemov funguju , existuju dalej.
individualne slobody im boli okresane tak o polovicu len od 2001.
@yoloforever Hong Kong je liberalny len ekonomicky. Skus si tam zapalit jointa a v tom lepsom pripade dostanes 20 rokov. Neviem ci uz zrusili trest smrti. Mam pocit, ze nie.
@james98 ja na revolucie neverim, ja som sa od vlady do velkej miery oslobodil cez agorizmus. V zasade okrem obcianstva a nutnosti peciatok ked cestujem stat do mojich aktivit nijako nezasahuje, lebo o nich nema ani len sajnu.
@mm47 individualne slobody im boli okresane ked zaviedli na konci 19. storocia dan z prijmu, co je ten najvacsi a najdemotivujucejsi hnoj s akym kedy politicka luza prisla.
@mm47 To teraz neriešim, len proste, máš nejaký pojem - ustálený pojem, a človek si ho nemôže vykladať ako sa mu zachce. Isté je, že liberálna demokracia hovorí vo všeobecnosti o Zastupiteľstve - tj. deleguješ svoje politické právomoci svojmu zástupcovi. To nemá nič s rozopnutou košelou...
@tommyhot to ja dobre viem ale chcel som pouzit nedavny priklad po 11.9. kedy to nabralo na obratkach.
V 19. storoci bol svet iny , dnes v case ked si kazdy moze vsetko najst hned je to o inom.
Ale su prilis zamestnany McDonaldom a Miley Cyrus aby si nasli napr. tu dan z prijmu , preto ju veselo vsetci platia aj ked nemusia ani dnes
@tommyhot to som nevedel ze sa to tam berie tak striktne. vsetky osobne slobody su podmnozinou ekonomickej slobody - vlastnictva seba sameho. Ked mi stat brani v konzumacii drog obmedzuje aj ekonomicku slobodu. Ked mi stat brani drogy predavat obmedzuje moje pravo slobodne nakladat so svojim majetkom.
@james98 slovo liberalizmus je uz bohuzial sprofanovane. Skutocny liberalizmus je v rozpore s demokraciou, lebo v demokracii vacsina obmedzuje slobodu jednotlivca.
@yoloforever "vsetky osobne slobody su podmnozinou ekonomickej slobody - vlastnictva seba sameho"
1000000% suhlasim, to co tvrdis plati univerzalne vychadzajuc z prirodzeneho prava.
ALE etatizmus sa tym neriadi. Tam sa to oddeluje este aj v mainstream ekonomickych pouckach, statistikach atd. Proste je to arbitrarne rozdelene na 2 casti aj ked ako si spravne naznacil taketo rozdelenie je odtrhnute od reality.
A nech je Hong Kong akokolvek super, stale to nie je libertariansky mokry sen.
Môj starý otec mal 10 rokov, keď juh Slovenska zabrali Maďari, tak jeho otec nedostával dôchodok, lebo sa hlásil k slovenskej národnosti. Slováci boli diskriminovaní na rôznych úrovniach.V r. 1944 a 1945 prežil tri bombardovania mesta americkým letectvom - 90% budov bolo zničených, zomrelo niekoľko tisíc ľudí. V roku 1945 pri ústupe mu opití nemeckí vojaci zastrelili psa, ktorého mal veľmi rád. Okrem toho pri ústupe vojská osi zbierali mladých ľudí na práce do Nemecka, jemu sa ale podarili zašiť sa v nemocnici ako pacient a tak sa tomu vyhol.S Červenou armádou nemal osobne žiadne problémy, spomínal ukrajinské zdravotné sestry ktoré u nich bývali a vojakov mu skôr bolo ľúto, lebo boli takí vyčerpaní, že kde si ľahli, tam zaspali.
Aj napriek tomu, že aj Nemci, aj Maďari, aj Američania mu ublížili, neživil v sebe nenávisť k týmto národom počas svojho života.
Čo sa týka mojich predkov z dediny, tak pradedo bol poslaný na front v maďarskej armáde, kde neskôr prebehol k Rusom a cez Juhosláviu sa neskôr dostal domov. Babku balil nemecký vojak a sľúbil jej, že po vojne sa za ňou vráti. Nevrátil sa a myslím, že jej ani nechýbal. Keď prišli do dediny Rusi, tak miestny kaštieľ totálne vyrabovali a vyhádzali na ulicu veľké množstvo kníh a iného vybavenia, ktoré potom ľudia zbierali.
Pradedo z otcovej strany bol tiež nasadený v maďarskej armáde, ako šofér nákladiaku. Slúžil asi dva týždne, potom jeho jednotka kapitulovala. Niekoľko rokov strávil v zajatí na Sibíri, odkiaľ sa vrátil takmer ako živá mŕtvola.
Vojna je svinstvo.
@fridca Tak keby niečo prešiel na červenú, tak sa ho spýtam tiež prečo prešiel
Prečo nevieš odpísať?
Tiež sa zaujímam aj o túto dobu, celkovo o históriu...
@georg21 novidíš ja sa tiez zaujimam o históriu, tak asi preto tá otázka
viac ma zaujimaju príhody, príbehy z toho obdobia, ako čítanie odbornej lteratúry...
@nortonobecny Aj keď neviem či sa dá prijebaný fašizmus liečiť, ale bolo by na čase niečo vymyslieť. Samozrejme niečo humánne. Minimálne nejaké extra silné anxiolytiká - nech sa zbavíte tej zvrátenej neurózy, strachu a úzkosti - ktorý niečí tie vaše extra-malé egá.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
a že boli niekde preč a mali doma hus (alebo kačicu) upečenú a sa tešili a keď sa vrátili, tak bola celá pocukrená
a ešte spomínala,že strašne krásne hrali na husliach
a ešte mi raz povedal, že kone sú veľmi múdre, lebo vedia chodiť po lese
...nikdy som úplne nepochopil o ktorom období to vlastne hovoril, ale vždy to hovoril tak zanietene, že som ho nechcel prerušiť otázkou
„Tak sa míňali roky v ustavičnej práci a starosti, až prišiel rok 1944. Ľudia cítili, že sa niečo chystá...
Čremošné sa rozprestiera v údolí, obtočené vencom hôr. Objavili sa prví partizáni. Všade navôkol sa kopú bunkre, zákopy a protitankové prekážky. Obec tvorí vstupnú bránu na Banskú Bystricu. Front už nie je ďaleko. Počuť dunenie lietadiel a mínometov. Ponad obec prelietajú lietadlá. Čosi strašné visí vo vzduchu... Bude to tvrdá skúška!
Prišiel 4. október 1944. Obec sa dostala do rúk Nemcom. Bolo treba veľa odvahy, statočnosti a pevnej vôle! Hlava obce musela byť obzvlášť opartná a pohotová!
Nemci našli u jedného občana dynamit a rozbušky. Ich rozhodnutie bolo krátke a rýche: „Partizán! Zastreliť!“
Žena odsúdeného na smrť chodila ako zmyslov zbavená! Muža jej odvádzajú...! V posledne chvíli si spomenula na richtára. Bežala k nemu. Možno on pomôže...!
- Rýchlo som vybehol na pôjd, odkrojil kus slaniny a utekal som za nimi. Aj som tŕpol... nebolo mi všetko jedno! Keď som ich dobehol, prihovoril som sa im po nemecky: „Vojaci, kam toho chlapa vediete? Dynamit potreboval na rozstreľovanie skál! To je robotník, pracuje v kameňolome! Má štyri deti! Som Bürgermeister, zaručujem sa zaňho...!“
Podarilo sa mu zachrániť štyroch ľudí. Boli medzi nimi aj Cigáni.
V krušných dňoch po Povstaní schádzali z hôr vojaci a partizáni. Ľudia ich preobliekali, ukrývali, on im vybavoval cestovné povolenia. Už ani sám nevie, koľkokrát mu šlo o život.“
(J. K. V. P. 2006)
@12 môj pradedo bojoval pri rieke Dneper, a druhý v Doneckej panve.
Prežili, vratili sa domov ale tiež mali max. 40 kil
babka z druhej strany zase spomina, ako na nu mierili zbranou ked bola este malicka, ale ze ju nezastrelili, lebo vraj sa podobala na dceru nejakeho toho generala alebo co to bolo a zlutoval sa nad nou
Asi tolko k urovni vojakov.
Samozrejme, ked nemci dostali rozkaz, tak postavili do pozoru celu dedinu a zastrelili kazdeho druheho.
aj moja babka spomínala nejaké zážitky z prechodu fronty, ked sa u nich zastavili rusi, tak dost pýtali "časy, od každého,
a ked raz sedeli u niekoho z dediny v kuchyni, /hale (abo tuším ajpriamo v babkinom starom dome), tak tam viseli velké kukučkové hodiny, a ked im zrazu na celej hodine vyletela tá kukučka, a začala kukat, tak tí rusi sa tak zlakli, že 1 z nch zastrelil tie kukučky :letim:
Ale napr. nemci ktorí potrebovali kľud , obyvateľstvo viac menej na svojej strane mali velký záujem na tom aby sa k nám chovali dobre , len z toho dôvodu.
To nič nemení na tom , že rusi nás mali majú aj vždy budú mať oveľa radšej ako nemci alebo ktokoľvek zo západu.
S inými môžeme byť kamoši, sudeia , čokoľvek, ale rodina je rodina.
Napr. 2. svetová válka na východe (soviet storm ww2 in the east) je dokument o sovietoch.
Tak chápeš propaganda sa nezastaví pred ničím , zachvílu sa bude spochybnovat este davnejsia minulost a ruský prínos v boji proti mongolom ked slusne pomohli zastavit , alebo aspon zdrzat ich prenikanie dalej do europy.
Cele zle.
Inak ale je ti jasne ze nic z toho v USA realne nie je dufam.
voleni zastupcovia su bábky
ustava je fraska a dost vela veci v USA je porusuje ale bezproblemov funguju , existuju dalej.
individualne slobody im boli okresane tak o polovicu len od 2001.
@james98 ja na revolucie neverim, ja som sa od vlady do velkej miery oslobodil cez agorizmus. V zasade okrem obcianstva a nutnosti peciatok ked cestujem stat do mojich aktivit nijako nezasahuje, lebo o nich nema ani len sajnu.
V 19. storoci bol svet iny , dnes v case ked si kazdy moze vsetko najst hned je to o inom.
Ale su prilis zamestnany McDonaldom a Miley Cyrus aby si nasli napr. tu dan z prijmu , preto ju veselo vsetci platia aj ked nemusia ani dnes
@james98 slovo liberalizmus je uz bohuzial sprofanovane. Skutocny liberalizmus je v rozpore s demokraciou, lebo v demokracii vacsina obmedzuje slobodu jednotlivca.
1000000% suhlasim, to co tvrdis plati univerzalne vychadzajuc z prirodzeneho prava.
ALE etatizmus sa tym neriadi. Tam sa to oddeluje este aj v mainstream ekonomickych pouckach, statistikach atd. Proste je to arbitrarne rozdelene na 2 casti aj ked ako si spravne naznacil taketo rozdelenie je odtrhnute od reality.
A nech je Hong Kong akokolvek super, stale to nie je libertariansky mokry sen.
Aj napriek tomu, že aj Nemci, aj Maďari, aj Američania mu ublížili, neživil v sebe nenávisť k týmto národom počas svojho života.
Čo sa týka mojich predkov z dediny, tak pradedo bol poslaný na front v maďarskej armáde, kde neskôr prebehol k Rusom a cez Juhosláviu sa neskôr dostal domov. Babku balil nemecký vojak a sľúbil jej, že po vojne sa za ňou vráti. Nevrátil sa a myslím, že jej ani nechýbal. Keď prišli do dediny Rusi, tak miestny kaštieľ totálne vyrabovali a vyhádzali na ulicu veľké množstvo kníh a iného vybavenia, ktoré potom ľudia zbierali.
Pradedo z otcovej strany bol tiež nasadený v maďarskej armáde, ako šofér nákladiaku. Slúžil asi dva týždne, potom jeho jednotka kapitulovala. Niekoľko rokov strávil v zajatí na Sibíri, odkiaľ sa vrátil takmer ako živá mŕtvola.
Vojna je svinstvo.
Prečo nevieš odpísať?
Tiež sa zaujímam aj o túto dobu, celkovo o históriu...
viac ma zaujimaju príhody, príbehy z toho obdobia, ako čítanie odbornej lteratúry...