Naozaj zaujímavá téma, ale myslím, že lepšiemu vyjadrovaniu napomáha napríklad čítanie. Možno písanie.
Čo sa názorov týka, je fajn sa stretávaš s rozumnými ľuďmi ,,na správnom mieste".
Skôr to presadenie sa môže byť problém. Keď to jednoducho človek nemá v sebe, málokedy sa stane, že sa vie ,,pretlačiť", strhnúť na seba pozornosť. Dá sa to nacvičiť, ale nemyslím, že je to pre dotyčného človeka pohodlné a príjemné.
Vyber si knihy na nejakú tému, ktorá ťa baví, hlavne to nerob nasilu. Čítanie kníh ti dokonale rozšíri slovnú zásobu. A, ak sa na to cítiš, tiež si skús pár krát týždenne očkom prebehnúť nejaké stránky s aktuálnymi udalosťami. Budeš informovaný a keď v konverzácii príde na vyjadrovanie názorov, nebudeš mať problém.
Teraz ma tu niekto s najvacsou pravdepodobnostou uzemni ale ja som zacala debatovat (akademicky) a pomohlo mi to. Rozsirila som si obzory, scitanost a naucila som sa formovat svoje nazory a premyslat komplexnejsie... ale samozrejme ti snad dochadza, ze inteligencia sa zvysovat len tak neda
sú aj také kurzy, nie? kde ťa zaručene naučia "správne" konverzovať a tak... neviem teda, nakoľko sú spoľahlivé, ale zaregistrovala som niekde... na letákoch
podľa mňa ako super základ je už fakt, že si si to dal za cieľ
inteligencia neviem, či sa dá nejako nafúknuť, ale myslím, že to, na čo sa pýtaš, je skôr o vedomostiach a rozhľade. takže veľa čítať, ale nie iba tak povrchne, aj zamyslieť sa treba.sledovať dianie vo svete, vyhľadávať spoločnosť na takej mentálnej úrovni, akú chceš dosiahnuť. možno o kúsok vyššie, aby ťa to popohnalo vpred niekedy nepostačuje len sucho čítať fakty, tak možno by boli fajn aj nejaké prednášky v danej téme, od viacerých ľudí, aby si sa vedel pozrieť na jednu vec z viacerých uhlov.
@11 Ano správni ľudia sú tiež dôležitý. Napr ja mám 2 spolužiakov s ktorými sa rozprávam o rozných vedomostných záležitostiach, či už z oblasti histórie, športu, politiky a diania vo svete atď, zatiaľ čo jebnuté spolužiačky sa bavia o tom kto ju cez víkend vytrtkal.
@hexo Veď k tomu ich neprinútiš... wiki mu neraď, pretože to nie je rešpektovaný zdroj informácií - môže tam byť hoc aká somarina. Radšej nech ide ku zdroju, knihy alebo články - dnes už je takmer všetko dostupné na nete abo v knižniciach...
@james98 No hej sú tam niekedy blbosti, ale ja to aj tak využívam, najmä keď čítam niečo a vidím tam napr meno, udalosť, názov o ktorých chcem vedieť viac, tak si to hodím do wikipédie.
@james98 myslim, ze to dost zavisi od toho, ktoru wiki pouzivas. v slovenskej je ovela viac chyb ako napr. v anglickej ci nemeckej. tie su castejsie kontrolovane.
@tunidlo Nič som neprehnal :-S Keď sa to naučí už v 17 tich, nebude sa to musieť odnaučiť v 20tke... potom sa nečudujem, že keď po niekom čítam diplomovky - tak prvých 5 strán je wiki...
Ja som sa klikaniu na odkazy z wiki neodnaučil a napriek tomu z nej do prác, prekvapivo, nepajcujem veci.
Ak to niekto robí, mám taký pocit, že ide o chybu v prístupe k diplomovke a nie o chybu informácií na wikipédii.
@tunidlo Veď tí ľudia to nepajcujú (klasicky citujú ako elektronický zdroj) - ale už len odkaz na wikipédiu je pod úroveň, pretože je to znakom, že ten človek si nedokáže zadovážiť ani nejaký úvod do problematiky (knižne) alebo aspoň odborný slovník (už aj odborný slovník je problém niekedy)... Veď ok wiki si pozriem aj ja, nejaký rok narodenia, miesto narodenia atd. Ale on sa pýta "ako by som nadobudol väčšiu inteligenciu? Tá sa nadobudnúť nedá, pretože inteligencia je vrodená (samozrejme - ale iq test k jej určeniu nestačí - pretože je vždy príliš kultúrne alebo sociálne determinovaný). Môže si akurát rozšíriť rozhľad (k tomu možno stačí aj wiki) ale ak sa chce dostať do hĺbky - tak nech si vyberie jednu oblasť, a ešte z nej konkrétnu oblasť atd. a wiki potrebovať nebude
@24
1. to, že niekto v diplomovke referencuje wikipediu, nie je problém wikipedie
2. evidentne si chce naozaj rozšíriť rozhľad, tak sa to tu nemusí zvrhávať na diskusiu, či sa dá inteligencia vôbec cibriť
Tráviť čas so správnymi ľuďmi, ktorí ťa obohatia o tie správne názory a nemyslím, že správnych ľudí nájdeš všade. Všade nájdeš len tých, čo chcú niekam zapadnúť a tým pádom musia prebrať aspoň niektoré masové názory, resp. názory tej skupiny. Musíš sa stretávať s individualistami, ktorí majú možno názory absolútne protichodné s tvojimi aj medzi sebou navzájom, ale tvojou úlohou je vybrať si z nich niečo, čo ti je srdcu blízke a zapadá do tvojho vnímania vecí. A vyjadrovanie už od takých ľudí pochytíš. Oni sa musia vedieť vyjadrovať, ak si chcú obhájiť názory, s ktorými väčšina nesúhlasí. A ak chceš byť inteligentnejší a mať správne názory, v prvom rade musíš počúvať ľudí, ich problémy a to, ako ich vyriešili. Inteligentní ľudia by sa mali vedieť na veci pozrieť z viacerých pohľadov - preto rôzni ľudia s rôznymi názormi, rôznymi problémami a riešeniami... Len tak dospeješ k čo možno najsprávnejším záverom (hoci nikdy nebudú úplne správne pravdepodobne, lebo nič nie je úplne správne).
maj negativny postoj k ficovi a hned ta zaradia ku inteligentnym. potom nepozeraj markizu, joj, necitaj bulvar, nepocuvaj pop, expres, funradio. lebo intelektualovia si myslia, ze sa to tyka len oviec. to je podla mna teda zaklad. a potom citaj vsetko aktualne, aj to co ta nezaujima, hlavne, aby ta bolo pocut, ked je nejaka kauza, ako bola gorila a vsetko take vacsie. to ta hned zaradia k intelektualom. ale musis mat taky nazor, aky mozes najst na .tyzden. a nesmies zanedbat niekedy vulgarizmy, lebo inak by ta brali ako pokrytca, hlavne keby si nepodotkol, ze fico je kkt. ked sa objavi nejaka nova slubna strana a bude slubovat nieco nove a revolucne, podporuj ju, lebo budes pokrokovy. napr keby si fandil sas a radicovej, ked bola kampan, tak su z teba vsetci intelektuali paf. lebo legalizacia marihuany (marisku nepodporuju len ludia co o nej nic nevedia...resp vacsina ludi, co sa radi vyjadruju, ta prevalcuje, ked proti nej nieco budes mat a nebudu ta uznavat) a zena v politike, to je skoro ako v nemecku a vsetci na zapad su vyspelejsi. musis ospevovat zapadne vyspele krajiny a opovrhovat situaciou na sr. to je slovensky uznavany intelektual vo vseobecnosti.
Ked sa chces citit lepsie a sebavedomejsie...citaj, cvic, uc sa jazyky,cestuj, pracuj, nacvicuj si vyjadrovanie a presadzovanie v rozhovoroch s kamaratmi a na hodinach v skole a stale sa snaz odprezentovat svoje argumenty sposobom ktory zaujme a sleduj reakcie na tvoje vyjadrovanie. A najdi si konicek co ta bavi a budes v tom dobry a ked v tom budes mat nejake vysledky, budes mat u ludi respekt.
Ono vela ludi co su uspesni, sebavedomi a vedia sa jednoducho presadit su len dobri manipulatori. Vedia co, kedy a akym sposobom podat. Je dokazane, ze IQ uz od urcitej hranice (cca 110+) nema vplyv na uspesnost.
@risha
ako mať lepšie názory?
but vzdy ochotny zvazit ze aj iný názor, aj keby bol uplne iny ako tvoj , moze byt spravny
ako byť inteligentnejší a lepšie sa vyjadrovať?
ber co ti skola dava plnym priehrstim, lebo toho dava dost.
cize sa pripravuj na vsetky predmety. aj ked ta napr co ja viem dejepis alebo literatura alebo chemia nebavi, zakladne poznatky z tychto oborov ti daju vseobecny rozhlad. na zlepšenie vyjadrovania treba citat a vseobecne sa snazit svoje myslienky formulovat kultivovane a zaroveň zrozumiteľne.(ale hned to nepojde, chce to cvik)
knihy, prevažne psychologické, možu trochu zasahovať aj do filozofie, ale nie veľmi. vedecké články, najnovšie informácie o svete, snažiť sa nezaostávať a rozširovať svoj obzor vedomostne, čiže vela čítať alebo sledovať zaujímavé dokumenty napríklad. potom už len nájsť ľudí ktorí budú zdielať s tebou tuto aktivitu a komunikovať s nimi.
ja som prečítal len zopár kníh za život ale konkretne ti viem poradiť iba jednu je dosť filozofická, volá sa : každý okamih je vesmír ... ale potom by som sa skôr sustredil všeobecne na psychologickú literaturu v knižnici alebo niečo vedecké, vela šťastia
@risha čítaj, to je jedno čo. Čo ta baví. Aj vďaka beletrii rôzneho druhu získaš vyjadrovacie schopnosti. Čítaj články na nete. Čítaj psychologické knihy o tejto problematike, začni to aplikovať na sebe, pozoruj svoje okolie, píš, tvor, bav sa s inteligentnými ľuďmi a nevymývaj si mozog chľastom...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
@kofolavsrdci
Čo sa názorov týka, je fajn sa stretávaš s rozumnými ľuďmi ,,na správnom mieste".
Skôr to presadenie sa môže byť problém. Keď to jednoducho človek nemá v sebe, málokedy sa stane, že sa vie ,,pretlačiť", strhnúť na seba pozornosť. Dá sa to nacvičiť, ale nemyslím, že je to pre dotyčného človeka pohodlné a príjemné.
podľa mňa ako super základ je už fakt, že si si to dal za cieľ
inteligencia neviem, či sa dá nejako nafúknuť, ale myslím, že to, na čo sa pýtaš, je skôr o vedomostiach a rozhľade. takže veľa čítať, ale nie iba tak povrchne, aj zamyslieť sa treba.sledovať dianie vo svete, vyhľadávať spoločnosť na takej mentálnej úrovni, akú chceš dosiahnuť. možno o kúsok vyššie, aby ťa to popohnalo vpred niekedy nepostačuje len sucho čítať fakty, tak možno by boli fajn aj nejaké prednášky v danej téme, od viacerých ľudí, aby si sa vedel pozrieť na jednu vec z viacerých uhlov.
To je fakt dobrá vec. A mať pri sebe tých správnych ľudí
Keď mu ide o to, aby sa niečo naučil, nepotrebuje surfovať po zdrojoch rešpektovaných v akademických kruhoch.
Nezabúdajme na dôležitosť prístupnosti a zrozumiteľnosti.
No asi to netreba preháňať.
Ja som sa klikaniu na odkazy z wiki neodnaučil a napriek tomu z nej do prác, prekvapivo, nepajcujem veci.
Ak to niekto robí, mám taký pocit, že ide o chybu v prístupe k diplomovke a nie o chybu informácií na wikipédii.
1. to, že niekto v diplomovke referencuje wikipediu, nie je problém wikipedie
2. evidentne si chce naozaj rozšíriť rozhľad, tak sa to tu nemusí zvrhávať na diskusiu, či sa dá inteligencia vôbec cibriť
Ono vela ludi co su uspesni, sebavedomi a vedia sa jednoducho presadit su len dobri manipulatori. Vedia co, kedy a akym sposobom podat. Je dokazane, ze IQ uz od urcitej hranice (cca 110+) nema vplyv na uspesnost.
ako mať lepšie názory?
but vzdy ochotny zvazit ze aj iný názor, aj keby bol uplne iny ako tvoj , moze byt spravny
ako byť inteligentnejší a lepšie sa vyjadrovať?
ber co ti skola dava plnym priehrstim, lebo toho dava dost.
cize sa pripravuj na vsetky predmety. aj ked ta napr co ja viem dejepis alebo literatura alebo chemia nebavi, zakladne poznatky z tychto oborov ti daju vseobecny rozhlad. na zlepšenie vyjadrovania treba citat a vseobecne sa snazit svoje myslienky formulovat kultivovane a zaroveň zrozumiteľne.(ale hned to nepojde, chce to cvik)
nic extra okrem tohoto podla mna netreba
prípadne ešte jehovisti také pekné knižky rozdávajú.
inteligencia by potom mala stúpnuť ...