Nedavno som si zarobil vo vode chia semiacka vacsinu som zjedol ale pár ich ostalo na dne pohára zabudol som ich na nočnom stolíku a oni sa samé od seba naklíčili a začali rásť. Tak som si povedal že tej šalvii hispanica pomôžem zobral som vonku zeminu dal som ich do vrchnáka od polievky čo som našiel z nejakej donášky a na to tú šalviu. Tá sa vzchopila natoľko že začala ešte viac rásť ale teraz neviem čo s tým. Neviete poradiť nejaký návod ako sa to pestuje? Je to stredoamerická rastlinka to znamená že vonku (v európe) to asi neprežije. A zdravý sedliacky rozum mi povedal, že to bude potrebovať umelé svetlo veľa vody a tepla. Ja o pestovaní rastlín nič neviem. A teraz mi je to už ľúto vyhodiť a zabiť keď je to živé. Nalial som tam vodu a posypal moringou (prášok z rastliny bohatej na minerály) a čím ďalej tým je to vačšie vyzerá že sa tomu darí. Čo s tým ale?
PS: Pre tých čo si myslia že sú to nejaké halicinogénne drogy tak to si mýlite s iným druhom (salvia divinorum / šalvia divotvorná)
Šalvia hispánská, Chia (Salvia hispanica)
Pestovanie: Semená vysejte a mierne pritlačte do vlhkého substrátu a zasypte iba jemnučkou vrsvtou substrátu. Nádobu zo semenami prikryte čírou fóliou, do ktorej nezabudnite urobiť dierky. Fóliu raz za dva dni aspoň na dve hodiny úplne odokryte aby ste predišli plesniveniu substrátu. Nádobu zo semenami umiestnite na svetlé stanovisko s teplotou medzi 20 ° C až 25 ° C. Substrát udržujte vlhký nie však mokrý. V závislosti od teploty sa prvé sadenice objavia po jednom až dvoch týždňoch. Keď majú rastlinky výšku 10 cm, môžeme ich pri vhodných podmienkach vysadiť von.
Stanovisko: darí sa jej na záhrade alebo v kvetináči a uprednostňuje slnečnú alebo polotienistú polohu. Dokáže sa vyrovnať aj s chudobnými pôdami.
Starostlivosť: zavlažujte pravidelne, ale vyhnite sa tomu, aby korene stáli vo vode. Mexická Chia môže tiež vydržať dlhšie obdobie sucha. Pretože nie je veľmi obľubovaná škodcami, Chia sa môže pestovať ekologicky bez použitia pesticídov. Po rozvitnutí v septembri potrebuje rastlina ďalších 45 dní bez mrazu, predtým, než sa zozbierajú semená. Stačí odtrhnúť hlavy kvetov a opatrne vytrepať semená.
V zime: je to jednoročná rastlina a na ďalší rok sa musí znovu vysiať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
7 komentov
PS: Pre tých čo si myslia že sú to nejaké halicinogénne drogy tak to si mýlite s iným druhom (salvia divinorum / šalvia divotvorná)
Pestovanie: Semená vysejte a mierne pritlačte do vlhkého substrátu a zasypte iba jemnučkou vrsvtou substrátu. Nádobu zo semenami prikryte čírou fóliou, do ktorej nezabudnite urobiť dierky. Fóliu raz za dva dni aspoň na dve hodiny úplne odokryte aby ste predišli plesniveniu substrátu. Nádobu zo semenami umiestnite na svetlé stanovisko s teplotou medzi 20 ° C až 25 ° C. Substrát udržujte vlhký nie však mokrý. V závislosti od teploty sa prvé sadenice objavia po jednom až dvoch týždňoch. Keď majú rastlinky výšku 10 cm, môžeme ich pri vhodných podmienkach vysadiť von.
Stanovisko: darí sa jej na záhrade alebo v kvetináči a uprednostňuje slnečnú alebo polotienistú polohu. Dokáže sa vyrovnať aj s chudobnými pôdami.
Starostlivosť: zavlažujte pravidelne, ale vyhnite sa tomu, aby korene stáli vo vode. Mexická Chia môže tiež vydržať dlhšie obdobie sucha. Pretože nie je veľmi obľubovaná škodcami, Chia sa môže pestovať ekologicky bez použitia pesticídov. Po rozvitnutí v septembri potrebuje rastlina ďalších 45 dní bez mrazu, predtým, než sa zozbierajú semená. Stačí odtrhnúť hlavy kvetov a opatrne vytrepať semená.
V zime: je to jednoročná rastlina a na ďalší rok sa musí znovu vysiať.
Zdroj: » www.vypestuj.sk/17530/%C5%A1alv...
@Bezo16 aj tebe diky