@lubacia Rusi maju tiez svoju sklavesnicu, to neni nic extra.
Skor ta cinstina, pokial viem tak znak=slovo a ten znak sa da upgradovat a skomplikovat, ze to vzdy znamena ine slovo. Jedna cinanka mi vysvetlovala, ze oni maju v skole normalne zosity kde je taka mala sablonka (predstavte si hranatu 8, alebo domino) a do toho sa vpisuju postupne vecicky, potom ked sa ucia pisat tak pridavaju postupne taku ciarku, onaku atd. Takze na klavesnici asi stlacia viac postupne a vyjde im mysleny znak a idu na dalsi. Asi tak
@polino No na klavesnici to ide rychlo predpokladam. A perom to vyezralo rychlo. Ta kamoska mi rychlo dvoma/troma tahmi napisala ten znak-slovo. Predpokladam, ze ako nase pisanie to pomalsie neni. Skor je tam potrebny cvik.
Ešte sa to robí aj tak, napríklad ja to tak robím, že existuje "Microsoft Pinyin IME" a funguje to tak, že slovo napíšem v pinyine a vyhodí mi množstvo znakov ktoré sa tak vyslovujú. Dá sa to ešte upresniť tak, že napíšem za výslovnosťou číslo tónu (1-4)... Viac znakov sa môže vyslovovať rovnako (buď sa líšia tónom, alebo aj úplne s rovnakým tónom), ale keď píšem napríklad celú vetu, tak to skoro vždy vyberie správne znaky.
Vyzerá to zložito, ale je to jednoduché..
Napr.: Napíšem xiang a vyhodí mi to 想, najpoužívanejší znak/slovo, ktoré sa číta "xiang". Dá mi to na výber ešte 像, 向, 项, 乡 atď atď.
Keď chcem napríklad napísať xiang so štvrtým tónom (melódia zhora nadol), napíšem xiang4 a dá mi 象, čo znamená slon.
Mimochodom, skoro rovnako funguje aj "fonetické zadávanie textu" v Google Translate, keď si dáte preložiť z čínštiny do iného jazyka, len čísla tónov to neberie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
od 4:00 ono daju niekolko znakov a to im zlozi jeden znak ktory predstavuje cele slovo
Skor ta cinstina, pokial viem tak znak=slovo a ten znak sa da upgradovat a skomplikovat, ze to vzdy znamena ine slovo. Jedna cinanka mi vysvetlovala, ze oni maju v skole normalne zosity kde je taka mala sablonka (predstavte si hranatu 8, alebo domino) a do toho sa vpisuju postupne vecicky, potom ked sa ucia pisat tak pridavaju postupne taku ciarku, onaku atd. Takze na klavesnici asi stlacia viac postupne a vyjde im mysleny znak a idu na dalsi. Asi tak
Vyzerá to zložito, ale je to jednoduché..
Napr.: Napíšem xiang a vyhodí mi to 想, najpoužívanejší znak/slovo, ktoré sa číta "xiang". Dá mi to na výber ešte 像, 向, 项, 乡 atď atď.
Keď chcem napríklad napísať xiang so štvrtým tónom (melódia zhora nadol), napíšem xiang4 a dá mi 象, čo znamená slon.
Mimochodom, skoro rovnako funguje aj "fonetické zadávanie textu" v Google Translate, keď si dáte preložiť z čínštiny do iného jazyka, len čísla tónov to neberie.