Čaute mám 14 rokov a rád by som pribral, mám síce 75kg ale na moju výšku 201cm to je málo. Chodím k doktorke, výška je v rodine žiadna choroba ani porucha. Nemám skoro žiadne svaly, jedine ma rukách. Hrávam basketball už asi rok. Ako si som mohol pribrať
@cimrman cvicit, ale co ja viem ci to bude fungovat, len tak tipujem podla toho co ludia pisali v (nespočte) diskusiach tu na Birdzi, ja osobne velmi necvicim
Milí laici, nie, gainer ani proteíny vám telo nezničia, keďže vaše telo sa z toho skladá ...
Proteín=bielkovina=základná stavebná bunka. Ak chceš rásť, musíš mať vysoký príjem bielkovin.
Gainer je doplnok výživy zložený z rôznych látok ale prevažne sacharidov, a sacharidy obsahuje každá strava. Aj cukry sú sacharidy. Aj sacharidov musíte mať vysoký príjem, keď chcete, aby mali svaly ENERGIU na rast.
Samozrejme, že sú aj gainery, ktorých prospech zdraviu je diskutabilný, ale to je už extrém.
@mm47 vidíš to ma ani nenapadlo, lebo minule som si kupil 2,27 kg gainer za 16 €, sice mi to pomohlo pribrať možno kilo a pol si to nemôžem ale tak zase nemožem si to kupovat stale nemam nato peniaze. a teraz pozeram že ten maltrodextrin stoji 3kg necelych 10 €.
Aka je vlastne nevyhoda ? Asi len to že neobsahuje par gramov tukov a bielkovin že ? Len neviem či by som to dokázal vypiť kedže je to bez príchute
@patofbc resp. čo by si mi poradil ? ak poznáš BMI, tak 18.5 a nižšie je už podváha, a ja mám 18.20 ... čiže niesom natom najlepšie, trebalo by mi pribrať, a fakt sa mi to darí doplnkami, asi to bude tým že nemám dostatočnú stravu ale to je už otom že doma nevarím ja. mám si radšej kupovať maltodextrin a miešať si to s nejakym sirupom ?
@patofbc Nevyhoda je to ze tam nie je par gramov bielkovin a to ze na obale nie je nejaky buchac a nevola sa to Mutant alebo podobna akcna picovina o tom su gainery aj proteiny , aby zarabali na ludoch co vsetkemu uveria. Teda to je nevyhoda podla niekoho len Protein je dolezity ale treba vediet vyberat s rozumom.
No ale spat k teme , skus zaradit tazke treningy a po cviceni si dat 20-30g maltodextrinu , rozmiesaj vo vode normalne , to nechuti skoro nijako , cize ako voda a asi pol hodinu po tom si daj protein jednu davku , podla toho aky mas. Ale nedavaj si nad 40g , to je zbytocne.
Vyrad zo stravovania vsetky fast foody pripadne , mastne veci a podobne chujoviny , zarad napr. vajcia , strukoviny , kuracie maso , ryby , orechy. Teda pokial sa da.
@mm47 tak skusim to zatial bez proteinu, či mi pomôže maltodextrin s cvičením, a skúsim namiesto protaku jesť viac bielkovinovych jedal.
Ešte otazka, mysliš že bude zle ak si budem davat ten maltodextrin 50g 4krat denne ? rano, pred treningom, po treningu, večer ? Lebo moja denná potreba sacharidov je 336 gramov/deň.
zaujimava diskusia, ja chcem tiez pribrat ale nedari sa, myslim si že je to hlavne zlou stravou a nedostatočným pohybom, s tým stravovaním je to ťažké keď si závislý na tom čo je doma...
@patofbc Nem usis uplne bez neho , ved to je aj tak asi najdolezitejsia vec , len nacasovane by to malo byt tak ze najprv malto. potom protein , alebo jedlo plne bielkovin.
Neviem ti povedat , niesom si isty ale pokial nemas seriozny problem nabrat svaly tak to je moc vela , 50g na jednu davku je dost a este 4 krat za den.
Skus to robit nejaky cas a uvidis , je mozne ze budes mat pupok velky z toho
@mm47 asi tak 2 hodiny do zadu som sa dočital že telo dokaže prijať 60-80 g maltodextrinu za deň. Ja keď som mal gainer tak som bral 4-5 krat denne 50 gramovú dávku, pretože si myslím že môj celkový príjem sacharidov v strave nieje dostatočný (ako píše @duso , je ťažke keď je niekto zavisly na jedle ktoré varí mama). Ale ten maltodextrin bude asi niečo ine, tak neviem či mi pomôže ten maltodextrin ked denne možem len 80 gramov zjesť
Ešte ma napadlo, že si kupim gainer aj maltodextrin a spravim do tak :
rano 50 g gainer
pred treningom 30g maltodextrin
po treningu 30 g maltodextrin
večer 50 g gainer
vyšlo by ma to lacnejšie ako 4krat do dňa brať gainer
@patofbc nekupuj si hlavne aj gainer aj malto. je to skoro to iste a gainer je drahy.
Tvoj prijem tych 330 moze byt maly comu neverim ale rozhodne nemusis mat 530g sacharidov za den , po case ti to dojebe zravie lebo vsetkeho vela skodi a urcite na 99% to pojde dost aj do brucha.
Skus to otestovat na sebe , ale testuj mensie davky a ked to nebude mat ucinok tak zvysuj postupne.
Ale urcite bude mat aj s 30-40g malto. pred treningom , po treningu a rano.
@mm47 nie, nepochopili sme sa ... na nete som si vypocital ze na moju vahu s prihliadnutim na telesnu aktivitu ktoru vykonavam by mi trebalo denne 330 gramov sacharidov na den. lenze ja urcite primam menej ako 330 , preto by som to chcel doplnit gainerom, aspon aby som mal 400 gramov/den aby som mohol pribrat.
Tak ja som hlavne kvoli tomu chcel aj gainer aj malto lebo maltodextrin telo nedokaže prijat vela. Ale okej, dám na tvoju radu, kúpim si maltodextrin, budem jesť 30g rano, 30g pred a 30g po treningu a potom uvidim či mi to pomaha pribrať nejake to kilečko alebo nie.
Sice maš pravdu že gainer je drahý ale ja som mal ten najlacnejši aky bol 2,25 kg za 17 € čo ma vychádza 7,5 € na kilo gaineru a na počudovanie mi pomohol čo som si nebol isty kedže je to ten najlacnejší.. niektoré stoja aj 25 €kilo gaineru.
@patofbc sacharidy ci su v gaineri alebo v malto. to je jedno co myslis ze gainer ma nejake specialne sacharidy intergalakticke? nie. Len gainer ma aj ine veci , ale vitaminy nepotrebujes , ani tuky co tam su , lebo to mas aj v strave.
Jaj uz chapem , lebo 330 je dost same o sebe a 530 to uz je hardcore.
Sprav to tak ako si pisal a uvidis ze pomoze , ale aj spavaj poriadne.
@mm47 tak konkretne sacharidy ktore su v tom gainery čo som mal boli dextróza a maltodextrín čiže bola to zmes, nie čisto maltodextrin, takže telo v pohodep rijalo aj 200 gramov gaineru. Ale za vyskúšanie nič nedám, čiže to spravím tak, a uvidím či tých 90 gramov maltodextrinu pomôže dakujem za radu
a mne je jasne že treba vela spat a to mi niekedy robi problem, musim už zo sebou fakt niečo robiť, lebo v priemere spim asi tak 6 a pol hodiny čo je fakt malo.
potom ak by mi to pomahalo tak neskôr možno ešte do toho zakombinujem kreatín nech má väčšiu silu na cvičenie a samozrejme na lepšie regenerovanie svalov
@patofbc dextroza je glukoza , ktora je sama o sebe nahovno a ja obsiahnuta v maltodextrine , cize sa neoplati kupovat oba vyrobky.
Ale chapes v podstate ked mas na to peniaze tak si mozes kupit aj nejaky drahy dobry gainer , ale za tie peniaze by si mal tatrovku maltodextrinu.
To je jedno proste skus a uvidis , lebo darmo si budes citat , zistovat , najlepsie je vidiet sam na sebe.
Poznam , ja som nikdy pocas rokov nespaval poriadne , sice 8 hodin aj hej ale posunutych a vacsinou 6,7 max. a prvy rok mozno aj viac som sa stravoval fakt strasne teda malo a zle veci , bohvie ako by to vyzeralo keby som vsetko dodrziaval odzaciatku.
Ja som mal kreatin lebo som tiez chcel skusit sam na sebe a prisam bohu ze som takmer nic necitil , na nete som nasiel ze na niektorych ludi nezabera obycajny monohydrat , ale takych je malo , nebude to tvoj pripad
@mm47 tak jasne že kebyže mám peniaze tak kupim gainer lebo už som vyskušal a pomohlo. No len asi ako každy študent treba šetriť na všetkom, ja mám to šťastie že nemínam na alkohol tak si môžem dovoliť aspon nejake doplnky
ja som kreatín mal ked som si kupil svoj prvy gainer (ten predošlý bol môj druhý) a na šťastie mi to pomáhalo takže aspoň niečo
len teraz cez sviatky si nič nebudem kupovať lebo doma bude vela jedla určite tak by som nevedel či mi pomaha maltodextrin abo prežieranie sa zeleninoveho šalatu a ryby
@patofbc ja som gainer vzivote nemal este ale kedysi to bolo cele divne...
Mas stastie , drz sa toho a trojkombinacia protein , malto. , kreatin ti urcite prinesie vysledky , to su skoro jedine doplnky co sa oplatia , vacsina su blbosti , napr. hmb , tribulus , predtreninogve NO pumpy , ZMA , ochrana klbov , spalovace tukov , to su veci co sa bud daju nahradit inym za lacnejsie alebo ani nefunguju vobec
tak do ostatných sa nevyznám ale ochrana klbov potla mna je potrebna ale pri sportovcoch ktorí dvíhajú už fakt že obrovské váhy. Ja cvičím väčšinou len s vlastnou váhou doma takže take mi netreba
A kebyže už fakt obetujem par eur a kupim si nejaky protak, bude stačiť ak si dam len jednu davku denne spolu s tou davkou 30g maltodextrinu PO treningu ? Niesom žiadny odbornik ale myslim že väčší príjem bielkovín by mal byť pri rysovačke, pri objemovke myslim že skôr sacharidy a bielkoviny hlavne aby mali z čoho rásť tie svaly, ale asi ich ne treba vela či?
@patofbc Je , lenze oni ti ponukaju hydrolyzovany kolagen ale zaobalia ho do niecoho a stoji ovela viac ako sa da zohnat inde , alebo zralocie chrupavky a napisu ti ze zralok sa nevyvija 140 milionov rokov a jaky je super , ale ze ma v sebe olova jak hovado uz nenapisu a nie je to bohvie co pre zdravie.
Jedna smutna pravda je ze 90% firiem co vyrabaju doplnku su zlo , ciste zlo ktorym je jedno ci skape clovek z ich vyrobkov. Ale taky je svet , len zisk.
Pri objemovke musis mat vysoky prijem aj bielkovin , to je stavebny zaklad , sacharidu su palivo.
Keby som to prirovnal k stavbe tak bielkoviny su tehly , sacharidy malta...
Protein si davaj rano po zobudeni s malto. a po cviceni 30 -40 minut cisty. Popripade hocikedy , aby si pokryl denny prijem bielkovin.
Bielkovin by si mal mat priblizne 1,5 az 2 g na kilo hmostnosti , ked mas 70kg tak tych 140g no.
@patofbc su , ale zas gainer je taka vec ze proste sacharidov plnu rit mas aj v ovoci , pomerne lahko nahradis , ale 30g z proteinu ked su das jeden pohar nenahradis tak lahko potravinami.
To mas napr. 2 tvarohy cele , je toho dost a tiez to nie je zadarmo.
@mm47 no to máš pravdu že sacharidy sa vyskytuju v potravinach viacej ako bielkoviny ..ok tak dik za rady, potom niekedy možno ak si spomeniem sa ozvem a dam vediet ako mi pomohol cisty maltodextrin 3x30g denne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
Jem denne sáýte raňajky obed v školke a doma + dve večere o 18:00 a o 21:00 a stále nič a nič
Chodím do posilky gainer ani proteín som neskúšal myslíte že pomôže ?
no a ja mozem zjest aj kona a tiez nepriberem.. mas rychly metabolizmus
@2 ked neuzivas ani protein ani gainer tak co si davas po cviceni?
@verdysk mas pravdu jedine z takeho uhla pohladu ze cukor je sracka tenobycajny biely a vlastne celkovo sacharoza.
Ale gainer nie , gainer je sracka jedine v tom ze je to predrazene a nepotrebne , ale urcite nie skodlive ked to neberes na kila.
Milí laici, nie, gainer ani proteíny vám telo nezničia, keďže vaše telo sa z toho skladá ...
Proteín=bielkovina=základná stavebná bunka. Ak chceš rásť, musíš mať vysoký príjem bielkovin.
Gainer je doplnok výživy zložený z rôznych látok ale prevažne sacharidov, a sacharidy obsahuje každá strava. Aj cukry sú sacharidy. Aj sacharidov musíte mať vysoký príjem, keď chcete, aby mali svaly ENERGIU na rast.
Samozrejme, že sú aj gainery, ktorých prospech zdraviu je diskutabilný, ale to je už extrém.
Aka je vlastne nevyhoda ? Asi len to že neobsahuje par gramov tukov a bielkovin že ? Len neviem či by som to dokázal vypiť kedže je to bez príchute
No ale spat k teme , skus zaradit tazke treningy a po cviceni si dat 20-30g maltodextrinu , rozmiesaj vo vode normalne , to nechuti skoro nijako , cize ako voda a asi pol hodinu po tom si daj protein jednu davku , podla toho aky mas. Ale nedavaj si nad 40g , to je zbytocne.
Vyrad zo stravovania vsetky fast foody pripadne , mastne veci a podobne chujoviny , zarad napr. vajcia , strukoviny , kuracie maso , ryby , orechy. Teda pokial sa da.
No a spravne a tvrdo cvic , to je zaklad.
Ešte otazka, mysliš že bude zle ak si budem davat ten maltodextrin 50g 4krat denne ? rano, pred treningom, po treningu, večer ? Lebo moja denná potreba sacharidov je 336 gramov/deň.
Neviem ti povedat , niesom si isty ale pokial nemas seriozny problem nabrat svaly tak to je moc vela , 50g na jednu davku je dost a este 4 krat za den.
Skus to robit nejaky cas a uvidis , je mozne ze budes mat pupok velky z toho
Tolko tipujem ze nemas
Daj si 3 krat za den 40g alebo 4krat denne 25-30g malto. postaci uvidis.
Ešte ma napadlo, že si kupim gainer aj maltodextrin a spravim do tak :
rano 50 g gainer
pred treningom 30g maltodextrin
po treningu 30 g maltodextrin
večer 50 g gainer
vyšlo by ma to lacnejšie ako 4krat do dňa brať gainer
Tvoj prijem tych 330 moze byt maly comu neverim ale rozhodne nemusis mat 530g sacharidov za den , po case ti to dojebe zravie lebo vsetkeho vela skodi a urcite na 99% to pojde dost aj do brucha.
Skus to otestovat na sebe , ale testuj mensie davky a ked to nebude mat ucinok tak zvysuj postupne.
Ale urcite bude mat aj s 30-40g malto. pred treningom , po treningu a rano.
Tak ja som hlavne kvoli tomu chcel aj gainer aj malto lebo maltodextrin telo nedokaže prijat vela. Ale okej, dám na tvoju radu, kúpim si maltodextrin, budem jesť 30g rano, 30g pred a 30g po treningu a potom uvidim či mi to pomaha pribrať nejake to kilečko alebo nie.
Sice maš pravdu že gainer je drahý ale ja som mal ten najlacnejši aky bol 2,25 kg za 17 € čo ma vychádza 7,5 € na kilo gaineru a na počudovanie mi pomohol čo som si nebol isty kedže je to ten najlacnejší.. niektoré stoja aj 25 €kilo gaineru.
Jaj uz chapem , lebo 330 je dost same o sebe a 530 to uz je hardcore.
Sprav to tak ako si pisal a uvidis ze pomoze , ale aj spavaj poriadne.
a mne je jasne že treba vela spat a to mi niekedy robi problem, musim už zo sebou fakt niečo robiť, lebo v priemere spim asi tak 6 a pol hodiny čo je fakt malo.
potom ak by mi to pomahalo tak neskôr možno ešte do toho zakombinujem kreatín nech má väčšiu silu na cvičenie a samozrejme na lepšie regenerovanie svalov
Ale chapes v podstate ked mas na to peniaze tak si mozes kupit aj nejaky drahy dobry gainer , ale za tie peniaze by si mal tatrovku maltodextrinu.
To je jedno proste skus a uvidis , lebo darmo si budes citat , zistovat , najlepsie je vidiet sam na sebe.
Poznam , ja som nikdy pocas rokov nespaval poriadne , sice 8 hodin aj hej ale posunutych a vacsinou 6,7 max. a prvy rok mozno aj viac som sa stravoval fakt strasne teda malo a zle veci , bohvie ako by to vyzeralo keby som vsetko dodrziaval odzaciatku.
Ja som mal kreatin lebo som tiez chcel skusit sam na sebe a prisam bohu ze som takmer nic necitil , na nete som nasiel ze na niektorych ludi nezabera obycajny monohydrat , ale takych je malo , nebude to tvoj pripad
ja som kreatín mal ked som si kupil svoj prvy gainer (ten predošlý bol môj druhý) a na šťastie mi to pomáhalo takže aspoň niečo
len teraz cez sviatky si nič nebudem kupovať lebo doma bude vela jedla určite tak by som nevedel či mi pomaha maltodextrin abo prežieranie sa zeleninoveho šalatu a ryby
Mas stastie , drz sa toho a trojkombinacia protein , malto. , kreatin ti urcite prinesie vysledky , to su skoro jedine doplnky co sa oplatia , vacsina su blbosti , napr. hmb , tribulus , predtreninogve NO pumpy , ZMA , ochrana klbov , spalovace tukov , to su veci co sa bud daju nahradit inym za lacnejsie alebo ani nefunguju vobec
A kebyže už fakt obetujem par eur a kupim si nejaky protak, bude stačiť ak si dam len jednu davku denne spolu s tou davkou 30g maltodextrinu PO treningu ? Niesom žiadny odbornik ale myslim že väčší príjem bielkovín by mal byť pri rysovačke, pri objemovke myslim že skôr sacharidy a bielkoviny hlavne aby mali z čoho rásť tie svaly, ale asi ich ne treba vela či?
Jedna smutna pravda je ze 90% firiem co vyrabaju doplnku su zlo , ciste zlo ktorym je jedno ci skape clovek z ich vyrobkov. Ale taky je svet , len zisk.
Pri objemovke musis mat vysoky prijem aj bielkovin , to je stavebny zaklad , sacharidu su palivo.
Keby som to prirovnal k stavbe tak bielkoviny su tehly , sacharidy malta...
Protein si davaj rano po zobudeni s malto. a po cviceni 30 -40 minut cisty. Popripade hocikedy , aby si pokryl denny prijem bielkovin.
Bielkovin by si mal mat priblizne 1,5 az 2 g na kilo hmostnosti , ked mas 70kg tak tych 140g no.
To mas napr. 2 tvarohy cele , je toho dost a tiez to nie je zadarmo.