@dumbledore Čiže vravíš, keď mne sa tu týpek nabúral na Birdzi, čo niekde bola diera (neviem či je už vlastne zaplátaná), tak že je to úplne v poriadku, áno?
Je v poriadku, ak ti niekto lustruje správy bez tvojho vedomia?
(1) Kto iného dlhodobo prenasleduje takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu o jeho život alebo zdravie, život alebo zdravie jemu blízkej osoby alebo podstatným spôsobom zhoršiť kvalitu jeho života, tým, že
a) sa vyhráža ublížením na zdraví alebo inou ujmou jemu alebo jemu blízkej osobe,
b) vyhľadáva jeho osobnú blízkosť alebo ho sleduje,
c) ho kontaktuje prostredníctvom tretej osoby alebo elektronickej komunikačnej služby, písomne alebo inak proti jeho vôli,
d) zneužije jeho osobné údaje na účel získania osobného alebo iného kontaktu, alebo
e) ho inak obmedzuje v jeho obvyklom spôsobe života,
potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) na chránenej osobe,
b) závažnejším spôsobom konania,
c) z osobitného motívu, alebo
d) verejne.
Takže pokiaľ by to spĺňalo niektorú z týchto podmienok nech sa páči.
@antifunebracka nie, ja som len reagoval na slovo ,,trestné" keďže pochybujem, že by takýto spôsob konania niekto subsumoval pod skutkovú podstatu nebezpečného prenasledovania, pokiaľ by samozrejme nešlo o dôvody, ktoré by odôvodňovali vznik dôvodnej hrozby apod. ako je písané vyššie. Občianskoprávny spor by to však byť mohol.
@antifunebracka v skratke, nespada to do trestneho prava ale obcianskeho - ochrana osobnosti, ochrana sukromia. Ludia vsetkemu radi davaju privlastok "trestne" aby to lepsie znelo, a kolega dumbledore ako spravny pravnik trochu zaslovickaril a len vysvetlil, ze v tomto pripade ti ochranu neposkytuje Trestny zakon ale Ustava a Obciansky zakonnik
Som filmár, nie právnik @willbebetter ja sa riadim logikou a usúdil som, že také konanie by mohlo byť trestné. Na právne upresňovanie sú tu už ľudia ako @dumbledore za čo mu ďakujeme
Tým že som to označil za trestné som len chcel povedať, že človek sa voči takému konaniu môže právne ohradiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Je v poriadku, ak ti niekto lustruje správy bez tvojho vedomia?
Nebezpečné prenasledovanie
(1) Kto iného dlhodobo prenasleduje takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu o jeho život alebo zdravie, život alebo zdravie jemu blízkej osoby alebo podstatným spôsobom zhoršiť kvalitu jeho života, tým, že
a) sa vyhráža ublížením na zdraví alebo inou ujmou jemu alebo jemu blízkej osobe,
b) vyhľadáva jeho osobnú blízkosť alebo ho sleduje,
c) ho kontaktuje prostredníctvom tretej osoby alebo elektronickej komunikačnej služby, písomne alebo inak proti jeho vôli,
d) zneužije jeho osobné údaje na účel získania osobného alebo iného kontaktu, alebo
e) ho inak obmedzuje v jeho obvyklom spôsobe života,
potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) na chránenej osobe,
b) závažnejším spôsobom konania,
c) z osobitného motívu, alebo
d) verejne.
Takže pokiaľ by to spĺňalo niektorú z týchto podmienok nech sa páči.
Tým že som to označil za trestné som len chcel povedať, že človek sa voči takému konaniu môže právne ohradiť.
Inak, nová sociálna sieť, ten "Facebok"??? Musím sa regnúť...