nie je to úplne super, ale ie je to ani úplne zle. mne sa žije dobre, takže bližšie je to k tomu super. ale samozrejme, že by sa dalo veľa vecí zlepšiť.
suhlas s @fxx ..tu treba rodinkarcit, robit si kontakty, najst sa v niecom v com ste dobry a dufat, ze to vynasa.. ale je to smiesne.. v zahranicii zarobi umyvac riadov ovela viac nez lekar na SVK s vysokou skolou.. a aj napriek rozdielnym cenam medzi porovnavacimi krajinami, je to stale obrovsky rozdiel...
Slovensko je úžasná krajina, nedá sa nemilovať. Síce nemáme more, ale to nahrádzajú hory, lesy, rieky a jazierka, krásne historické pamiatky od šľachty... radosť tu žiť. Či počkať, tu ide asi o ľudí, že? Neviem no, v ktorej inej krajne by mi niekto pri zmienke o sociálnom podniku vyhrožoval "nehodou"?
tak ked chodili na prijebane VS skoly (napriklad ta Carnogurskeho), ktore nemaju ziadne uplatnenie, tak nech sa nedivia . Je tu miliarda pravnikov, ekonomov, menerzerov a podobne... ale naco? a hlavne plna pica gymnazistov ktory sa mali radsej vyucit za nejake remeslo (aj remeselnici si vedia zarobit), lebo niektory proste na serioznu vysoku nemaju.
A nebojsa aj ja mam okolie vacsinou od 20-27 rocnych ludi, niektory sa maju dobre niektory menej, ale nikto z nich nehladuje a ma kde byvat, a za vsetky chyby si mozu hlavne sami.
na to ze sme krajina kde pred 80timi rokmi nebolo skoro nic a vystriedalo sa tu 5 absolutne odlisnych "rezimov", tak sme na tom dost dobre. Urcite nie super, je tu vela chyb ktore tazko napravia ale mozno sa napravia.
a ked sa vam nedari, tak sa naucte po anglicky a chodte umyvat riady na zapad, budete zarabat viac nez lekar u nas, aspon @kolini to tak tvrdi
viem sa tešiť z maličkostí viem nepindať len z princípu. a keď niečo chcem, spravím pre to... veľa (už mám našetrené na 0,3 metra štvorcového bytu v eurovei
veď netvrdím, že je to dokonalé. ale je x krajín, kde je život ešte ťažší.
a viem si predstaviť žiť šťastne rovnako na slovensku, ako aj niekde inde.
Ja sa takisto nestazujem. Momentalny plat sice nie je nejaka extra vyhliadka na buducnost, ale zase ani zly. Clovek si aspon vyskusa ako sa podnika a nie, nepotreboval som k tomu ziadne rodinkarcenie - napriek tomu sa to pomalicky zlepsuje.
rana pod pás... ale to nie je to isté. to máš niečo ako... masochizmus
išla som tam dobrovoľne, zotrvávam tam z vlastnej vôle. na slovensku nie som preto, že som si pred narodením vyberala, kde sa chcem narodiť. proste som tu a hotovo
myslim, ze nejde o to KDE clovek zije, ale co so svojim zivotom spravi... a ludom sa tu zije preto zle, lebo nevedia, co od dobroty robit... Tak len picuju na vsetko...
možno si pomyslíte že som pesimista, ale po roku strávenom v zahraničí - si myslím že je tu nuda a ako tínedžer tu mám málo možností na rozvoj a aj súčasný život, ktorý je nudný!
sa mi paci, ze deti, ktore sa este ani lopaty nechytili (alebo praveze chytili) a ledva zvladaju skolu povedia, ze na Slovensku sa zije zle kurva toto je velky smiech (zovseobecnil som, nechcem menovat)
@semirjedebil a tam je to lepšie ? ak by bolo je tam už každy ...keď už tak Australia ka sa chceš vyhnuť určitemu typu ľudi "nižšieho štandartu" je tam sice ťažkosa dostať ale stoji to zato
@semirjedebil vlastna skusenosť ? ja mam zase taku, že tu je lepšie kto sa vie presadiť presadi sa a najde si pracu a pod. ...akurat, že tu sa nmeusiš trapiť s uplne inym jazykom a pravidlami ....
@ kakashi4 ty brko nevyhonene najlepsie bude ked asi ozaj odtialto odides zametat chodniky do francuzka ale ty budes podla mna sprosty chlapec cely zivot a za debilka ta budu mat ci uz budes na slovensku,francuzku alebo aj na mesiaci
moze byt aj lepsie, ale zas mame sa celkom dobre urcite lepsie ako niekde v afrike alebo vo vychodnej europe a nie sme ani tak divny ako americania alebo zapadna europa
haha len sa smejem. sak vyskusajte zahranicie a uvidite neviem,mne bolo doma lepsie. viac moznosti, lepsia robota,lepsie studium? no jebat,doma je doma. kazdy ma o tom ine predstavy
@luc.ka podla mna nejde o to že sa dokažeš tešiť z maličkostí ale ide o to že pochádzaš z dobrej rodiny ak dobre typujem, v tom prípade nevieš čo je to odkadať peniaze na najom, dlhy, vypnute telefony, internet, na obed zemiaky s cibulou.. maš zaobstarane maš bezstarostný život, si vynimka
Mne to neda. Kazdy mlady zlosyn a dcera chce zdrhat prec. Samozrejme, ze tato krajina ide do sraciek, ked jej odchadza jej vlastna pracovna sila v domneni, ze inde bude lepsie. Nie je lepsie. Je v niecom lepsie a v niecom horsie. Jediny komu sa tu oplati ist prec su mozgy, velke mozgy. Mame tu agentury, ktore sa specializuju na hladanie kapacit pre zahranicie (vedci, programatori a pod.) a tychto lakaju na horibilne sumy. Ak si trtko, ktory ma strednu a nebodaj VŠ na slovensku a cechras do zahranicia v domneni, ze ta caka lepsi zivot (neviem ako si to tie deti tu predstavuju - lepsi zivot?) daj si facky a ladovu sprchu.
Co sa stalo? Prisla kriza a vsetci Slovaci premudrelí co robili v zahranici casnikov (to je ten vas lepsi zivot) utekali domov k mamine, ale bohuzial praca pre nich nebola. Necudo. Pracovna sila nebola, takze nebolo mozne vytvorit pracovne podmienky. Teraz zase plachli prec a podaktorí su v pelechu tu doma.
Neviem ake tu ma kto predstavy o "lepsom zivote" v zahranici, ked si predstavim, ze vacsie percento ma na sebe znackove veci, radiator mu doma kuri a tecie voda, otvori ladnicku a ma tam tie potraviny co najde v tej istej chladnicke inde. Chces si kupit byt? Kup. V zahranici o nic lacnejsi nie je. V NewYorku ta vyjde byt tak isto ako byt v BA. Viac zarobis, ano, zarobis, ale kde? V kuchyni fastfoodu mozno, ale to musis robit 12 hodin denne.
Pokial sa neviete uplatnit doma tak necakajte, ze cas bude dakto cakat s otovrenou narucou inde. Takych ako vy su tisice a tisice sa rocne vracaju domov so smutnou hlavou a prazdnou kapsou. Howgh!
@revolucion poznám všetko, čo si vymenoval, dokonca som si odžila aj horšie. napriek tomu si myslím, že sa na Slovensku žije relatívne dobre. chce to len inú mentalitu ľudí a sme rajom na zemi.
@grietusha mentalita nementalita angličania maju skurvene zkazenú mentalitu ale sa im žije dobre, lebo maju pracu ! a ja si tu v tejto diere ako najdem prácu? pol roka som na sk a za pol roka som nenašiel a už z toho jebe !!! a už mi ozaj jedno, pojdem aj hovna zo žumpy vyplavovať len aby som mal peniaze lebo nemam ani hovno, by som ten náš parlament normalne vystrielal najradšej.
Takto. V zapadnych krajinach si ludia ziju nechutne konzumnym zivotom a takpovediac vacsina z nich je rozmaznana, nic im nestaci...a nic si nevazia.
Samozrejme je hromada veci na Slovensku, ktore by som zmenila..ale napriek vsetkemu som rada, ze som tam vyrastala a to vobec nie v nejakom bohatstve, praveze naopak- a to ma naucilo vazit si to co mam a tvrdo pracovat ak chcem viac.
zije sa tu dobre, ani super, ani hrozne, to su tiez take moznosti... viac ako zivtne podmienky mi prekaza mentalita ludi okolo mna, a miestami ma z toho ide jebnut
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
69 komentov
každopádne, veľmi všeobecná otázka, neviem s čím mám to porovnať a čo myslíš pod tým "žije", takže neviem odpovedať
a poviem pravdu žije sa tu dosť o KOKOTE
ja si v tomto štate pripadam akoby ten komuzizmus furt nevymrel
a ty si uz dostudoval, alebo ty si z tych co uz vsetko vedia, len sa nevedia uplatnit ?
tak ked chodili na prijebane VS skoly (napriklad ta Carnogurskeho), ktore nemaju ziadne uplatnenie, tak nech sa nedivia . Je tu miliarda pravnikov, ekonomov, menerzerov a podobne... ale naco? a hlavne plna pica gymnazistov ktory sa mali radsej vyucit za nejake remeslo (aj remeselnici si vedia zarobit), lebo niektory proste na serioznu vysoku nemaju.
A nebojsa aj ja mam okolie vacsinou od 20-27 rocnych ludi, niektory sa maju dobre niektory menej, ale nikto z nich nehladuje a ma kde byvat, a za vsetky chyby si mozu hlavne sami.
papa
a ked sa vam nedari, tak sa naucte po anglicky a chodte umyvat riady na zapad, budete zarabat viac nez lekar u nas, aspon @kolini to tak tvrdi
viem sa tešiť z maličkostí viem nepindať len z princípu. a keď niečo chcem, spravím pre to... veľa (už mám našetrené na 0,3 metra štvorcového bytu v eurovei
veď netvrdím, že je to dokonalé. ale je x krajín, kde je život ešte ťažší.
a viem si predstaviť žiť šťastne rovnako na slovensku, ako aj niekde inde.
ze nie? teraz jak nadavas na stavebnu =D
rana pod pás... ale to nie je to isté. to máš niečo ako... masochizmus
išla som tam dobrovoľne, zotrvávam tam z vlastnej vôle. na slovensku nie som preto, že som si pred narodením vyberala, kde sa chcem narodiť. proste som tu a hotovo
aký zmysel má táto otázka? študujem, a budem ešte pár rokov. nevidím dôvod zamýšľať sa nad tým to je tvoja parketa. mr.stressman
..kvak..
cojaviem, mohol som sa narodit milionarovi nejakemu, alebo do upper class v britanii a rovnako som sa mohol narodit v sudane
imho, kazdy je nakoniec spokojny s tym co ma.
Ale myslim, že keď ja ako 18 ročny som si našiel trvalu pracu popri škole tak snaď to nieje až take strašne (z môjho pohľadu)
v každom prípade ja už nedokážem vydržať "slovenskú mentalitu". teda tak celkovo mi európske prostredie prekáža.
ale to nemá nič spoločné s tým, že ,v konečnom dôsledku a metaforicky, v porovnaní s drtivou väčšinou ľudstva sú u nás takmer samí boháči.
@ kakashi4 ty brko nevyhonene najlepsie bude ked asi ozaj odtialto odides zametat chodniky do francuzka ale ty budes podla mna sprosty chlapec cely zivot a za debilka ta budu mat ci uz budes na slovensku,francuzku alebo aj na mesiaci
@ christopherpd @
@ hajzelodkosti @ 34 ale nie vsetci su taky
@grietusha suhlas
Co sa stalo? Prisla kriza a vsetci Slovaci premudrelí co robili v zahranici casnikov (to je ten vas lepsi zivot) utekali domov k mamine, ale bohuzial praca pre nich nebola. Necudo. Pracovna sila nebola, takze nebolo mozne vytvorit pracovne podmienky. Teraz zase plachli prec a podaktorí su v pelechu tu doma.
Neviem ake tu ma kto predstavy o "lepsom zivote" v zahranici, ked si predstavim, ze vacsie percento ma na sebe znackove veci, radiator mu doma kuri a tecie voda, otvori ladnicku a ma tam tie potraviny co najde v tej istej chladnicke inde. Chces si kupit byt? Kup. V zahranici o nic lacnejsi nie je. V NewYorku ta vyjde byt tak isto ako byt v BA. Viac zarobis, ano, zarobis, ale kde? V kuchyni fastfoodu mozno, ale to musis robit 12 hodin denne.
Pokial sa neviete uplatnit doma tak necakajte, ze cas bude dakto cakat s otovrenou narucou inde. Takych ako vy su tisice a tisice sa rocne vracaju domov so smutnou hlavou a prazdnou kapsou. Howgh!
Na Slovensku sa zije dobre.
Samozrejme je hromada veci na Slovensku, ktore by som zmenila..ale napriek vsetkemu som rada, ze som tam vyrastala a to vobec nie v nejakom bohatstve, praveze naopak- a to ma naucilo vazit si to co mam a tvrdo pracovat ak chcem viac.