pod pojmom viera si predstavujem, že verím v nejakého boha napríklad v Boha, Alaha a neviem jaký bohovia ešte sú, proste viera je podľa mňa čisto ten pocit, ked v neho veríš iba to
@questiontema , a @Marleymt presne tak
viera je podľa jedného múdreho uja
veríš v niečo nedokázateľné, preto je to viera lebo veriť niečo o čom každý vie, že existuje, už nie je viera...neviem či chápete čo som chcela povedať
Stotožnujem sa s Kirkegaardoským pojatím viery - a to ako "skok viery". A teda mať vieru, znamená mať pochybnosti... ak mám vieru v Boha, zároveň neustále pochybujem o svojej viere (ale nie o Bohu ako takom). Kierkegaard ďalej hovoril "viere vo vieru". To jest - veríme, že naša viera je správna - v eschatologickom zmysle - niet inej viery, ako viery vo vieru - táto musí byť doprevádzaná už spomínaným skokom. Pretože odpútať sa od toho čo vidím a pripútať svoju myseľ k niečomu čo nevidím, si vyžaduje doslova skok (skok do priepasti) - čo si vyžaduje odvahu a teda vieru v zmysel samotného skoku...
prečo sa tým zidousekom zapodievaš, vytváraš tak nové nesváry na birdzi, on svojim postojom k ľudským hodnotám nič dobre neprinesie, ide z neho negatívna energia, ktorá zrovna aj tebe nič dobre nedá
@zajkousko zaujímalo by ma z akého titulu majú všetci príslušníci akéhokoľvek náboženstva pocit, že majú právo nebyť urážaní alebo zosmiešňovaní.
a tými výrokmi o tom že tu jediný veriaci žiadneho ateistu nezhadzuje ani nešpiní by som na tvojom mieste šetril, lebo pôjdem vyhrabať tvoje istého času pravidelné výroky v diskusiách o tom že som antikrist a stratená duša, resp. že žiadnu nemám, atď atď...
--- @biancadetolle a pre úplnosť aj niečo relevantné k téme , aj keď len skopnuté z tej predošlej diskusie, snáď odpustíš
pojem "viera" je tak trochu problematický, lebo jeho dva hlavné významy sú v podstate protichodné a neexistuje jasný spôsob ako ich syntaxou odlíšiť:
jeden význam je "presvedčenie na základe predošlej skúsenosti alebo relevantných faktov či argumentov" - tento význam používaš keď povieš "verím že zajtra vyjde slnko", alebo "verím že veda funguje, lebo to vidím všade okolo seba" - v tomto význame je to v podstate synonymum slova "očakávanie"/"predpoklad".
druhý význam je "presvedčenie NAPRIEK ABSENCII predošlej skúsenosti alebo akýchkoľvek relevantných faktov či argumentov" - toto je viera v náboženskom zmysle.
jo, a potom je tu ešte tretí, ktorý sa do určitej (obvykle veľmi veľkej) miery mieša s tým druhým, a to je "presvedčenie že niečo je/bude určitým spôsobom, vychádzajúce čisto z toho že si želám/že dúfam že to tak bude" - napr. "verím že zajtra bude pekne a tak budeme môcť ísť na výlet" - toto je vlastne synonymum "dúfam", len s pridanou príchuťou odhodlania do toho dúfania
kto chce byť slepý bude slepý, aj keď mu budú svietiť 4 slnka do očí...
to slnko napr. stvoril Boh a oni to nevidia...
čo tu treba dokazovať, užívajú dary Boha, ktoré im dal k životu,
raz aj oni padnú na kolena a budú prosíkať o odpustenie, akí bolí tupí :-S :-S :-S :-S
@biancadetolle To, že som vládca sveta, viem čarovať a to, že okolo zeme tancujú nadrozmerné neviditeľné a nehmotné chladničky netreba dokazovať. Jednoducho to tak je a hotovo, buď tomu človek verí alebo nie.
nikde v Biblii nestojí bremeno dokazovania existencie Boha na kresťanoch, čo to tu hlásaš za nezmysli, ja napr. nepotrebujem dokazovať nikomu, že On existuje....
ty sa staraj o seba hlavne, aby si ty obstál pre Bohom až príde k "zúčtovaniu".
@zajkousko
pome na tie buchty, ty lekvár
a zase si mi zasiahol do môjho naivneho vysvetlovania...uvidíš raz sa zobudíš na to, že si mrtvy lebo som ťa zabila
""Burden of proof" is the obligation that somebody presenting a new or remarkable idea has to provide evidence to support it."
Ak nemáš ako dokázať, že boh existuje, tak jednoducho trepeš sračky. Jednoduché ako facka.
Ja sa ti môžem vysrať na nejaké zúčtovanie, žiadne nebude. Sa čudujem, že tomu vôbec veríš, ale tak je jasné, že v hlave máš nasraté. A ako vidím, tak to bude vinou tvojich rodičov, lebo takýmto dementom sa človek len tak nestane.
Takže pre mňa si iba úbohá obeť indoktrinácie vierou od malička, kedy si bol ešte natoľko bezmocný, aby si sa tomu bránil. Je to smutné, ale tak to už chodí. Vždy máš ale možnosť začať rozmýšľať.
je to viac ako isté, že Satanovi prisluhovači ovládaju Písmo sväté lepšie ako bars ktorý veriaci a to len preto aby vedeli proti ním bojovať...
je to zjavný prípad toho zidous....
posadnutosť je v dnešných časoch častým javom nakoľko prebieha veľký boj Dobra so Zlom....
len jedno si neprípušťajú, že v Písme svätom stojí, že Dobro nakoniec zvíťazi.... :-S :-S :-S
@zidousek Ak veríš, že vo vede existuje niečo ako "hodnotové a neutrálne stanovisko" - resp. objektivita alebo pravda, tak si na omyle... žiadny vedec, podla vzoru Poppera, neoznačí svoje zistenie za absolútnu pravdu. Ale to by si vediet mohol
infantílna som preto, že som zvedavá na tvoje vedomosti? tak nech som, ale celú pravdu si aj tak neprezradil
v@zajkousko
filipkoo neplač, on ti za to nestoj
vlastne nestojí ani za groš z tej rozprávky @james98 ,
aj ty si zvedavý, tak aj ty si infantílny vytaj v klube kamoš
@zajkousko Verím tomu, veď satan. keď pokúšal Krista predsa citoval z písma... Ale pochybujem, že on ho ovláda, veď z neho necituje - len automaticky hovorí, že nedáva zmysel... Takto sa to ešte dá prekonať - horšie by boli nesprávne a pokrivené citáty z Biblie -
@zidousek
Ak nemáš ako dokázať, že boh existuje, tak jednoducho trepeš ...
Každý má na to nejaký pohľad, ale jedno ti poviem. Ak nemáš ako dokázať, že Boh neexistuje, tak jednoducho trepeš...
Je nesmierne veľa dôkazov o existencii Boha a jeho konaní a bytí. Lenže ľudia ako ty si aj napriek tomu nájdu milión výhovoriek, len aby nemuseli meniť svoj pohodlný život...čo je dosť smutné a zároveň nerozumné.
@ortego Nemôžeš dokazovať negáciu. Naštuduj si prosím ťa ako to funguje. Ak nepredložíš dôkaz o existencii, tak je to jednoducho bullshit. Veď vy v neho veríte, tak by ste mali mať v rukáve xyz dôkazov.
Nože mi nejaký napíš, keď ich je nesmierne veľa, nech sa páči.
@599
Bianca oouu...som poctená, ale potom ty si jeden arogantný a tvrdohlavý chalanisko
ktoré chce a chce dokázať, že on má pravdu aj keby mal ísť priamo k bohu a poprieť ho
@biancadetolle Arogantný a tvrdohlavý? Mýliš si pojmy s dojmami. Ja nepotrebujem nič dokazovať, veď som sa už xkrát vyjadril, že bremeno dokazovania leží na veriacich.
@ , že breme keby to bolo tak ako hovoríš, už dávno sklapneš a smeješ sa niekde vo svojej nore, že ako si naštval tých hlupákov veriacych
ale keď stále vypisuješ a vkuse dokazuješ to isté pravdu mám ja
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
74 komentov
Alebo keď veríš, že niekto hovorí v pravdu.
viera je podľa jedného múdreho uja
veríš v niečo nedokázateľné, preto je to viera lebo veriť niečo o čom každý vie, že existuje, už nie je viera...neviem či chápete čo som chcela povedať
som o niečom presvedčený, je to vedecky alebo ináč dokázané = vedomosť
je to dosť ťažké vyjadriť slovami
takto, ty mudrlant
inak, na budúci týždeň budem potrebovať tvoju pomoc v KE
@Obliviate ako to môžeš vedieť, že zajtra nebudeš šťastná? a čo keď budeš?
je to len taká vsugeracia kokotiny...
Aký je môj postoj k ľudským hodnotám? Nikde som ho nevyjadril totiž. Tak aby si mi túto tvoju vedomosť ozrejmil.
@zajkousko
ale filip, teba ten chalan neštve svojou aroganciou?
tak už sa nehnevaj filipkooo
tak tvoja viera je mrtva...nie je to bohvie aká výhra
nech láskavo neuráža svojími výrokmi kresťanou a cirkev, jediný veriaci na birdzi tu žiadneho ateistu nezhadzuje a nešpiní...
a tými výrokmi o tom že tu jediný veriaci žiadneho ateistu nezhadzuje ani nešpiní by som na tvojom mieste šetril, lebo pôjdem vyhrabať tvoje istého času pravidelné výroky v diskusiách o tom že som antikrist a stratená duša, resp. že žiadnu nemám, atď atď...
---
@biancadetolle a pre úplnosť aj niečo relevantné k téme , aj keď len skopnuté z tej predošlej diskusie, snáď odpustíš
pojem "viera" je tak trochu problematický, lebo jeho dva hlavné významy sú v podstate protichodné a neexistuje jasný spôsob ako ich syntaxou odlíšiť:
jeden význam je "presvedčenie na základe predošlej skúsenosti alebo relevantných faktov či argumentov" - tento význam používaš keď povieš "verím že zajtra vyjde slnko", alebo "verím že veda funguje, lebo to vidím všade okolo seba" - v tomto význame je to v podstate synonymum slova "očakávanie"/"predpoklad".
druhý význam je "presvedčenie NAPRIEK ABSENCII predošlej skúsenosti alebo akýchkoľvek relevantných faktov či argumentov" - toto je viera v náboženskom zmysle.
jo, a potom je tu ešte tretí, ktorý sa do určitej (obvykle veľmi veľkej) miery mieša s tým druhým, a to je "presvedčenie že niečo je/bude určitým spôsobom, vychádzajúce čisto z toho že si želám/že dúfam že to tak bude" - napr. "verím že zajtra bude pekne a tak budeme môcť ísť na výlet" - toto je vlastne synonymum "dúfam", len s pridanou príchuťou odhodlania do toho dúfania
môžeš kľudne, rad si ich prečítam....
potom ti aj ja vytiahnem jeden tvoj "veľmi pekný" blog....
a ake mas prosim ta fakty pre existenciu alebo neexistenciu boha?
tak mi skus jeho exitenciu vyvratit ty mudrlant
haha
Bremeno dokazovania je na veriacich, ktorí tvrdia, že boh existuje. Tak to funguje.
existenciu boha netreba dokazovať...boh jednoducho je a hotovo
buď tomu človek verí buď nie, ale netreba ho dokazovať
kto chce byť slepý bude slepý, aj keď mu budú svietiť 4 slnka do očí...
to slnko napr. stvoril Boh a oni to nevidia...
čo tu treba dokazovať, užívajú dary Boha, ktoré im dal k životu,
raz aj oni padnú na kolena a budú prosíkať o odpustenie, akí bolí tupí :-S :-S :-S :-S
a čo ideme robiť tie lekvárové buchty?
nikde v Biblii nestojí bremeno dokazovania existencie Boha na kresťanoch, čo to tu hlásaš za nezmysli, ja napr. nepotrebujem dokazovať nikomu, že On existuje....
ty sa staraj o seba hlavne, aby si ty obstál pre Bohom až príde k "zúčtovaniu".
pome na tie buchty, ty lekvár
a zase si mi zasiahol do môjho naivneho vysvetlovania...uvidíš raz sa zobudíš na to, že si mrtvy lebo som ťa zabila
ale zaujíma ma, že keď neveríš v boha ako to, že toľko o ňom vieš
?!?! DDDDDD Troška odveci, ale nevadí. Uč sa:
""Burden of proof" is the obligation that somebody presenting a new or remarkable idea has to provide evidence to support it."
Ak nemáš ako dokázať, že boh existuje, tak jednoducho trepeš sračky. Jednoduché ako facka.
Ja sa ti môžem vysrať na nejaké zúčtovanie, žiadne nebude. Sa čudujem, že tomu vôbec veríš, ale tak je jasné, že v hlave máš nasraté. A ako vidím, tak to bude vinou tvojich rodičov, lebo takýmto dementom sa človek len tak nestane.
Takže pre mňa si iba úbohá obeť indoktrinácie vierou od malička, kedy si bol ešte natoľko bezmocný, aby si sa tomu bránil. Je to smutné, ale tak to už chodí. Vždy máš ale možnosť začať rozmýšľať.
Pripravená?
Tri
Dva
Jedna
LEBO JE TO OBJEKT MOJHO ZAUJMU A STUDIA
Tadá
prečítal som jeden riadok, stačí mi, si úbožiak, akého táto zem ešte nenosila, nech ti Boh osvieti rozum, veľmi to potrebuješ...
Som úbožiak akého táto zem ešte nenosila?
TAK TO JE EPIC, som horší ako Hitler, Stalin a pod. To je celkom fajn pocit kámo, díky.
Aký boh? Odin? Zeus? Prorok Mohamed? Ktorého máš na mysli?
je to viac ako isté, že Satanovi prisluhovači ovládaju Písmo sväté lepšie ako bars ktorý veriaci a to len preto aby vedeli proti ním bojovať...
je to zjavný prípad toho zidous....
posadnutosť je v dnešných časoch častým javom nakoľko prebieha veľký boj Dobra so Zlom....
len jedno si neprípušťajú, že v Písme svätom stojí, že Dobro nakoniec zvíťazi.... :-S :-S :-S
v@zajkousko
filipkoo neplač, on ti za to nestoj
vlastne nestojí ani za groš z tej rozprávky
@james98 ,
aj ty si zvedavý, tak aj ty si infantílny vytaj v klube kamoš
Ak nemáš ako dokázať, že boh existuje, tak jednoducho trepeš ...
Každý má na to nejaký pohľad, ale jedno ti poviem. Ak nemáš ako dokázať, že Boh neexistuje, tak jednoducho trepeš...
Je nesmierne veľa dôkazov o existencii Boha a jeho konaní a bytí. Lenže ľudia ako ty si aj napriek tomu nájdu milión výhovoriek, len aby nemuseli meniť svoj pohodlný život...čo je dosť smutné a zároveň nerozumné.
ee to bolo čisto na teba, na nikoho iného
Nože mi nejaký napíš, keď ich je nesmierne veľa, nech sa páči.
Bianca oouu...som poctená, ale potom ty si jeden arogantný a tvrdohlavý chalanisko
ktoré chce a chce dokázať, že on má pravdu aj keby mal ísť priamo k bohu a poprieť ho
Bianca toto som sa miernila lebo keby som popustila uzdu svojmu hnevu...ach radšej nič :ehm: >
ale keď stále vypisuješ a vkuse dokazuješ to isté pravdu mám ja
Najprv otázka :
Ako môžeš tvrdiť o mne, že som veriaci, keď ani nevieš, kto som ???
Priateľská rada: študuj gramatiku
viera a neistota?
to nejak nejde spolu