Nedávno som tu čítala fórum o rodokmeni, kde bola položená otazka, ako ďaleko sa ste sa dostali v hľadaní. Mňa téma rodokmeňa odjakživa zaujímala a chcem sa opýtať, najmä tých, ktorí sa tomu venujú, ako hľadať? Kde? Ako? Kde začať??
Začala by som určite od žijúcich členov rodiny, pýtať sa na predkov, ktorých si pamätajú, kde sa narodili, kde žili, koho si vzali za ženu/muža a podobne. Potom hľadať v matrikách. Myslím, že existujú aj stránky kde sa dá registrovať a kontaktovať sa s ľudmi, ktorí by mohli byť príbuzní, za ne sa ale platí väčšinou. A viem, že existuje jedna stránka o genealógii, kde sú rady a tak, len to musím pohľadať.
začína sa samozrejme pri najbližšej rodine a postupne ideš viac do histórie (a viac do strán ak chceš), odporúčam ti nájsť si na to nejaký program na nete aby si to mohla rovno do tej rodokmeňovej podoby dať a rozmysli si aké všetky informácie tam chceš mať o svojej rodine. Pri predkoch čo sú viac ako tri generácie starší sa už hľadá v archívoch, čo je veľmi náročné, ja som napr. bola pri hľadaní predkov v archíve v BB, kde nám dali knihu do ktorej sa v minulosti zapisovali krsty, úmrtia a svadby. Premietali sme si to z pások na takej komunistickej premietačke , bolo to dosť nečitateľné, poškodené a v latinčine a maďarčine, dosť sme za to platili a za odfotografovanie by sme platili ešte viac a ani sme si neboli istí či tí ľudia čo sme ich tam našli sú naozaj naši predkovia. Každopádne treba sa na to buď vykašlať, alebo tomu naozaj venovať čas a energiu a nezastať na jednom mieste.
Zisti si presné dátum narodenia svojich (starých) rodičov, prípadne (ešte lepšie) prarodičov. Kľúčové sú matriky. Buď si zájdi na prislúchajúcu pobočku štátneho archívu a vypýtaj si príslušné zväzky matrík (podľa zistených dátumov narodenia). Pozor, nahliadnutie do matrík je spoplatnené za každý vyžiadaný zväzok. Svojho času mormóni fotili v jednotlivých krajinách matričné záznamy a sprístupnili ich online (je však potrebné sa zaregistrovať). Je možné, že návšteva archívu nebude nutná a pre teba relevantné záznamy nájdeš práve na ich stránke » www.familysearch.org/.... Pravdepodobne natrafíš na záznamy 19. prípadne 18. storočia. Dostať sa ďalej do minulosti býva (ak nemáš medzi predkami nejakých šľachtických/zemanských príbuzných) obvykle podstatne ťažšie. Verľké množstvo ďalších rád nájdeš aj na: » www.geni.sk/.... Ak v priebehu bádania natrafíš, že niekto z tvojich predkov bojoval v 1. svetovej vojne, odporúčam: V prípade zajatcov: » kramerius.army.cz/search/i.jsp?pi... Padlí: » kramerius.army.cz/search/handle/u... prípadne » www.velkavojna.sk/straty/w1_ukaz.... eventuálne: » www.vuapraha.cz/fallensoldierda... (v poslednej kolónke si prepíšeš 1. 2. svetovú vojnu, prípadne ČS legionárov). Na legionárov je výborná: » legie100.com/krev-legionare/... Zostaviť si rodokmeň je beh na dlhú trať s neistým výsledkom. Preto sa nedaj odradiť pneúspechmi. Veľa šťastia.
@majmarad to je pravda, ale u mňa to súvisí aj so záujmom o históriu ( všeobecnú) a zistiť to bol odjakživa môj sen, možnože to ani nechcem vedieť, ale hrabať sa v histórií a to ešte mojej vlastnej je pre mňa veľmi vzrušujúce...
mna by skor bralo zistit akeho etnika moji predkovia boli. su uz na to take tie testy ze sa vytre z ust slina a urobi sa v labaku presny match podla genov. ale tiez mi to pride take zamotane a neni cesty von
@lear00 uz som to tu kedysi pisal v podobnej teme... moj otec sa tomu venoval dost intenzivne... mali sme resp. mame doma velmi vela dokumentov po nasich predkov - rodne listy, vysvedcenia, prac. knizky a pod., okrem toho otec chodil po matrikach a archivoch, na SLovensku, v Cechcach, v Madarsku, v Chorvatsku resp. byvalej JUhoslavii a neviem kde vsade... dostal sa az do tusim 16. ci 17. storocia, je fascinujuce to teraz citat . A inak existuje aj jeden celkom dobry PC soft na rodokmen... v nom sa mu tiez podarilo najst zopar pribuznych rozlezených kade tade
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
» www.myheritage.sk/family-tree-bui...