Chcela som dať pôvodne nejaké konkrétnejšie odpovede, ale keďže koľko ľudí, toľko názorov, takto to bude lepšie. Môj osobný názor je negatívny. Mala som skúsenosť s troma a všetci traja ma presvedčili, že psychológia sa vyštudovať proste nedá. Ľudia to musia mať v sebe, schopnosť pomáhať, empatiu, schopnosť vniknúť do myslenia pacienta, pochopiť ho a pomôcť mu tak, aby to vyhovovalo jeho potrebám a požiadavkam, nie aby bol taký, aký "by mal byť" alebo aby bol "správny". Preto si myslím že ak niekto na niečo takéto má, nepôjde to zbytočne študovať, ale začne pomáhať ľuďom hneď. Zväčša sú to ľudoví liečitelia alebo podobní ľudia, ktorí si myslím že sa ani nijako nedajú pomenovať, len ako ľudia, ktorí pomáhajú, vedia a chcú pomáhať.
Podľa mňa psychologom nemože byť každý, nedá sa podla jedného hovoriť o každom. Osobne za seba možem povedať že niečo medzi nenadchla ma ale ani som nebola znechutená Našťastie to bolo iba raz
nemožno generalizovať, to by bolo ako: "aký máte názor na pilotov?"
(I keď predpokladám, že tá otázka bola kladená skôr v zmysle "akú máte skúsenosť?")
no i tak sa nedá zovšeobecniť, pretože napríklad na škole sme mali takú, čo by som sa asi radšej zasamovraždila sama prv, než by ma k tomu ona doviedla (učila ma pár predmetov, tak viem
ale teraz mám tetu, ktorá je strašne milá a fajn a strašne ma tam baví chodiť, lebo mi opakuje, aká som super (a je mi jasné, že to je skôr z nejakého toho terapeutického hľadiska ako normálne, ale aj tak ma to vždy poteší A hlavne, zabudla na to, že mi nedá pokoj, kým nebudem vedieť vymenovať aspoň 10 svojich pozitívnych vlastností!
Nemám rád klinických psychológov, teda myslím tých arogantných typu Kleinmann, o ktorých štát povedal, že sú oprávnení posudzovať či niekto môže robiť profesionálneho vodiča alebo nosiť zbraň alebo podobne. Nepáči sa mi, že štát umožňuje jednému človeku, ktorý vychodil nejakú školu, rozhodovať o živote iného človeka na základe hocičoho, osobných sympatií alebo toho ako sa v ten deň vyspal. Tiež sa mi nepáči, že voči rozhodnutiu psychológa existujú len veľmi slabé zákonné možnosti odvolania.
@paracelsus ty paveda! sa vyjadruješ ako moja matikárka/fyzikárka (ale patrila k mojim obľúbeným, aby si si nemyslel)
lebo to pa- by som tam ja nedávala, nevravím, že je to najťažšie štúdium na svete, ale myslím si, že je tam veľmi široké spektrum zaujímavých vecí na skúmanie/objavovanie na to, aby si to zaslúžilo prívlastok pa-
To rozhodne nespochybňujem, že to zahŕňa široké spektrum viac či menej zaujímavých vecí. Dokonca nespochybňujem ani skutočnosť, že v niektorých prípadoch dokonca pomáhajú ľuďom. Nemôžem sa však zbaviť tohto dojmu. A to pa- sa mi tam páči.
Ale som otvorený novým myšlienkam a rád zmením na psychológiu názor. Nemám však k tomu (zatiaľ) dôvod.
jediná psychologička ktorú som navštívila bola hrozná :/ mala som jej povedať akú farbu má pomaranč, jablko... a keď som jej neodpovedala myslela si že to neviem (akurát som jej neodpovedala, pretože som si hovorila že čo za kktiny sa ma to pýta) to som mala asi 5 rokov.. odvtedy s nimi nič nemám :/
Ako na ktorých... Tie u ktorých som bola poslaná od lekárky/školy sú jedna veľká katastrofa - už nikdy viac... Ale mám dve kamarátky psychologičky a tie sú perfektné
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
(I keď predpokladám, že tá otázka bola kladená skôr v zmysle "akú máte skúsenosť?")
no i tak sa nedá zovšeobecniť, pretože napríklad na škole sme mali takú, čo by som sa asi radšej zasamovraždila sama prv, než by ma k tomu ona doviedla (učila ma pár predmetov, tak viem
ale teraz mám tetu, ktorá je strašne milá a fajn a strašne ma tam baví chodiť, lebo mi opakuje, aká som super (a je mi jasné, že to je skôr z nejakého toho terapeutického hľadiska ako normálne, ale aj tak ma to vždy poteší A hlavne, zabudla na to, že mi nedá pokoj, kým nebudem vedieť vymenovať aspoň 10 svojich pozitívnych vlastností!
Študetom/študentkám psychológie sa ospravedlňujem.
lebo to pa- by som tam ja nedávala, nevravím, že je to najťažšie štúdium na svete, ale myslím si, že je tam veľmi široké spektrum zaujímavých vecí na skúmanie/objavovanie na to, aby si to zaslúžilo prívlastok pa-
To rozhodne nespochybňujem, že to zahŕňa široké spektrum viac či menej zaujímavých vecí. Dokonca nespochybňujem ani skutočnosť, že v niektorých prípadoch dokonca pomáhajú ľuďom. Nemôžem sa však zbaviť tohto dojmu. A to pa- sa mi tam páči.
Ale som otvorený novým myšlienkam a rád zmením na psychológiu názor. Nemám však k tomu (zatiaľ) dôvod.
Neutrálny.