bola som len raz v zivote vo filakove a pripadalo mi to ako v zlom sne...byt na slovensku a vsetko po madarsky...madari mozu byt fajn ludia,mam aj jedneho kamarata s madarskou narodnostou...ale toto si dovolovat??
nerozlišujem medzi ľuďmi na základe ich národnosti. ale priznávam, že maďarčina mi nie je veľmi sympatická - keď ju počujem, pripomenie mi to niektoré zážitky a niektorých ľudí, na kt. nemám potrebu spomínať...
@mojsvet napriklad aj preto, ze neviem o inych susedoch abu robili to co madari. Byvam na severe slovenska a este som nepocul aby tu niekto povedal po polsky co i len pol slova, nehovoriac uz o polskych nazvoch na verejnych tabuliach...ba vlastne viem o jednej dedine kde pouzivaju v obchode zlote..avsak jazyk nie...ta ale lezi mozno ani nie 2km od hranice...a porovnaj to napr s KE alebo inym mestom na juhu
Presne o to ide že sa rozrastajú po Slovensku,ryjú sa nám do politiky.Videli ste niekedy Slováka v maďarskej politike??Neuveriteľne mi tiež vadia politické reklamy Bugára,kde je motto po maďarsky gigantickým písmom,a po slovensky ani nie je vidieť ! My by sme si v Maďarsku niečo také dovoliť určite nemohli. A jednoducho na Slovensku po slovensky!!!!!!!!!!!!!
Na druhú stranu , nemám rád, ak si všade tú madarčinu berú so sebou.
Na úradoch je to drzosť samo o sebe, ale aj na ulici , ked sa nahlas a provokátivne rozprávajú cudzinci vo svojom jazyku tak, aby ich každý počul , to neznášam.
sú divní. hlavne mladí maďari sa dosť separujú.. studenti v bratislave maju vlastne madarske party a podobne... mal som aj spoluziakov madarov,moc sa s ostatnymi nebavili.. ale len drzali tej ich madarskej komunity.. je to zvlastne podla mna
mam podobny nazor ako @mojsvet a @smejko822 .stve ma to s tym jazykom..nech si ho pouzivaju mne je jedno ale nech sa ho nesnazia presadzovat na Slovensku. Pochybujem ze v Madarsku su slovenske nazvy jak tu madarske (neviem ale myslim si) a to ma vytaca.
Aj ked to by sme potom mohli nadávať aj na angličtinu bo tá je tiež všade, nie ? (taká myslienka
Ale ako sa tu spominalo je jedno akej narodnosti je clovek, moze byt debil. takze podla toho ich neznasat nie. len ten poondiaty system..
Na Slovensku žije najväčšia menšina ľudí s maďarskou národnosťou, holt, dejiny neojebeš. To k tým maďarským názvom v pohraničných mestách.
Mojím rodiskom je mesto, ktoré je na hraniciach s Maďarskom, takže viem dosť slušne po maďarsky - ale myslím si, že viem aj lepšie po slovensky, ako niektorí "národniari", čo sa bijú do pŕs, jak nemajú radi maďarov.
Nikdy som také veci ako jazyky neriešila. Keď som išla na miesto, kde som nerozumela, prinútilo ma to aspoň sa naučiť základy onoho jazyka. Suma sumárum, koľko jazykov človek vie, toľkokrát je človekom. Myslím si, že vedieť nejaký jazyk nikdy nie je na škodu.
Čo sa týka maďarskej politiky, celé zle. Hrozní provokatéri sú. Snaha o obnovenie Uhorska a iné pseudosny.
A divilio by ste sa, ale aj v Maďarsku su čisto slovenské dediny a mestá, so slovenskými tabuľami a nápismi.
Ale je ďalšia vec, čo sa mi tiež nepáči, keď niekto sa na Slovensku hrá na veľkého maďara a neznáša tu všetko atď. Vtedy len vždy poviem, že môže ísť do riti stadeto, nebude nikomu chýbať
dakujem všetkým, niektoré výroky by som rád použil do práce na historickovednú temu. komu to strasne vadi nech napsie a kto chce kopiu nech napise tiez dakujem velmi pekne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
na slovensku po slovensky... nech si chodia do maďarských škôl, nech sa učia po maďarsky, ale aj tej slovenčine nech sa venujú!
stala som na namesti a hladala nejake potraviny....videla som len budovy s madarskymi napismi! (naco mi bola v tej chvili slovencina??na 2 veci)
pozeram na informacnu tabulu,jedine comu som chapala boli sipky...
naco som sa ucila anglictinu?radsej som sa mala ucit madarcinu ako cudzi jazyk,ked sme na slovensku a toto sa deje...
ako ludia s vlastnostami ste rovnaki,iba toto mi na vas strasne vadi
aj keď som ešte vo Fiľakove nebola, pochybujem, že na tom spomínanom námestí sú názvy obchodov len v maďarčine.
no a tá tvoja rečnícka otázka ma teda fakt dobre pobavila, za to ti ďakujem
v pohranicnych miestach sa preferuju skor narecia,aby si boli ludia blizsiimi.co je na zapade,severe a vychode.
@kukuricka co ti to mam povedat po madarsky,aby si to pochopila???
Na úradoch je to drzosť samo o sebe, ale aj na ulici , ked sa nahlas a provokátivne rozprávajú cudzinci vo svojom jazyku tak, aby ich každý počul , to neznášam.
A vela ich takto provokuje....
nech žijú priesvitní škatuľkujúci ľudia! amen, týmto opúšťam nezmyselnú debatu. ahoj (chcela som napísať szia, ale nebudem provokovať )
V tejto diskusii som radšej ticho.
@cabajka12 a ako má ludí oslovovať ak 98% ludí čo tam dojdú sa s ňou bavia po maďarsky? na slovensku po hocijako)
Aj ked to by sme potom mohli nadávať aj na angličtinu bo tá je tiež všade, nie ? (taká myslienka
Ale ako sa tu spominalo je jedno akej narodnosti je clovek, moze byt debil. takze podla toho ich neznasat nie. len ten poondiaty system..
Na Slovensku žije najväčšia menšina ľudí s maďarskou národnosťou, holt, dejiny neojebeš. To k tým maďarským názvom v pohraničných mestách.
Mojím rodiskom je mesto, ktoré je na hraniciach s Maďarskom, takže viem dosť slušne po maďarsky - ale myslím si, že viem aj lepšie po slovensky, ako niektorí "národniari", čo sa bijú do pŕs, jak nemajú radi maďarov.
Nikdy som také veci ako jazyky neriešila. Keď som išla na miesto, kde som nerozumela, prinútilo ma to aspoň sa naučiť základy onoho jazyka. Suma sumárum, koľko jazykov človek vie, toľkokrát je človekom. Myslím si, že vedieť nejaký jazyk nikdy nie je na škodu.
Čo sa týka maďarskej politiky, celé zle. Hrozní provokatéri sú. Snaha o obnovenie Uhorska a iné pseudosny.
Ale je ďalšia vec, čo sa mi tiež nepáči, keď niekto sa na Slovensku hrá na veľkého maďara a neznáša tu všetko atď. Vtedy len vždy poviem, že môže ísť do riti stadeto, nebude nikomu chýbať