hm,.....daco ako chcel Dubcek (socializmus s ludskou tvarou)...takze daco medzi kapitalizmom a komunizmom dajme tomu ze socializmus...ale takyy specificky
Ako nám vravel jeden pán Prof. - najlepší je systém niektorých kmeňov v Afrike; keď treba niečo zmeniť, odhlasovať, zvolá sa porada, na ktorú prídu všetci a za nápad sa hlasuje. Takto sa pokračuje, až kým sa všetci nezhodnú, čiže kým sa nenájde riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým. Výsledkom je spokojných 100% občanov.
Nie ako v "demokracii", kde sa za nápad hlasuje, väčšina vyhrá, a menšina sa musí prispôsobiť, čiže nikdy nie je spokojných 100%.
@sandualeak aha , takze ked stat bude potrebovat priehradu s pitnou vodou aby mali ludia pitnu vodu a 5 milionov povie ano a 5 ludia ktory tam maju domy povedia nie tak sa priehrada nepostavi a nebude pitna voda ? ja len taky priklad...
@baggy nie, bude sa hľadať riešenie - čiže napr. priehradu kúsok posunú, alebo poskytnú iné ubytovanie tým piatim, proste niečo, s čím by súhlasili. Je síce pravda, že toto by ľahšie fungovalo v nejakom malom národe alebo kmeni, dosiahnuť zhodu aj u 5 miliónov ľudí by bolo asi trochu komplikované... Ale nápad je to pekný.
@baggy veď hej, otázka ale je, či sa také odškodnenie tým ľuďom páči... A napríklad stavba tej diaľnice nie je odsúhlasená všetkými. Na to by musela byť iná spoločnosť, my sme zvyknutí na iné systémy.
Myslienka komunizmu je fajn, ale ako bolo spomenute, uz len z ludskej natury je dane, ze komunizmus nemoze fungovat. Preto som za kapitalizmus, kedy sa do popredia dava schopnost jednotlivca. A tak isto myslienka volneho trhu bez nejakej regulacie statu je podstatne lepsia ako ked sa nekompetentny stat stara do veci, o ktorych vie hovno.
@puco90 Dal som socializmus, ale zase netvrdím že ten čo tu bol.
Ja len aby ľudia žili podľa určitých kritérií a nie ako dnes. Aby sme mali len toľko vecí koľko potrebujeme. Teraz nehovorím že len určitú značku vecí alebo zastaralé veci. Skôr aby boli hranice v tom koľko čoho ľudia majú. Napr: Aby si ľudia nekupovali mobily každý rok, ale každé 3 roky. Rovnako aj PC. Ostatnú elektroniku podľa toho na čo a ako ju využívame a ako sa opotrebuje. V prvom rade by sme nezasierali našu planétu zbytočnosťami(bordelom, chemikáliami pri výrobe a recyklácií určitých výrobkov) a znížila by sa ťažba nerastných surovín. Proste ľudia by si mali uvedomiť že k bežnému životu nie je potrebné mať: 2 - 3 autá, namiesto klasických rod. domov vlastniť haciendy. Mať doma 4 TV, 4 PC, desiatky mobilov a boh vie čo ešte a sú to doslova zbytočnosti. Teraz si zoberme že každý z nás si kupuje PC každé 3 roky(niektorý aj častejšie). Od 15 rokov do 70 rokov je to cca. 24 PC na jedného obyvateľa, ktorých výroba a následná likvidácia znečisťuje našu planétu a ničí nám zdravie. Proste aby boli určité hranice a rovnako aby štát mal pod palcom podnikateľov. Ak chcú nech podnikajú, ale aby dohľad nad nimi mal štát a za prehrešky ich tvrdo sankcionoval. Napríklad aby pán majiteľ podniku nemal plat 3000 € a jeho zamestnanci 300€. Ja by som dal hranicu že podnikateľ môže mať najviac 3 násobok platu svojho zamestnanca. Ďalej štát by kontroloval či riadne odvádza všetky dane ako má. Ak nie tvrdé postihy. Rovnako vo všetkom v čom podnikatelia vedia pekne odrbávať štát a svojich zamestnancov. Pretože síce demokracia je pekná vec ale zneužívať ju sa donekonečna nedá a ja verím že raz príde režim ktorý nastolí pevné hranice. Pretože medzi ľuďmi musí byť určitá rovnosť a nie ako je tomu dnes.
Áno, "ničia" ich vysokými daňami. Základ pre každého živnostníka je 25% DPH, čím máš väčšiu firmu, teda vyššie imanie a viac zamestnancov, tým odvádzaš aj vyššiu daň. Teda nie je vôbec výnimočné vidieť veľkopodnikateľa, ktorý má 80% daň.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
ale ako v com
Nie ako v "demokracii", kde sa za nápad hlasuje, väčšina vyhrá, a menšina sa musí prispôsobiť, čiže nikdy nie je spokojných 100%.
Samozrejme, od neho to znelo lepšie.
možno tam chýba Anarchia, Monarchia (vláda ľudí podľa ich pôvodu)
Ja len aby ľudia žili podľa určitých kritérií a nie ako dnes. Aby sme mali len toľko vecí koľko potrebujeme. Teraz nehovorím že len určitú značku vecí alebo zastaralé veci. Skôr aby boli hranice v tom koľko čoho ľudia majú. Napr: Aby si ľudia nekupovali mobily každý rok, ale každé 3 roky. Rovnako aj PC. Ostatnú elektroniku podľa toho na čo a ako ju využívame a ako sa opotrebuje. V prvom rade by sme nezasierali našu planétu zbytočnosťami(bordelom, chemikáliami pri výrobe a recyklácií určitých výrobkov) a znížila by sa ťažba nerastných surovín. Proste ľudia by si mali uvedomiť že k bežnému životu nie je potrebné mať: 2 - 3 autá, namiesto klasických rod. domov vlastniť haciendy. Mať doma 4 TV, 4 PC, desiatky mobilov a boh vie čo ešte a sú to doslova zbytočnosti. Teraz si zoberme že každý z nás si kupuje PC každé 3 roky(niektorý aj častejšie). Od 15 rokov do 70 rokov je to cca. 24 PC na jedného obyvateľa, ktorých výroba a následná likvidácia znečisťuje našu planétu a ničí nám zdravie. Proste aby boli určité hranice a rovnako aby štát mal pod palcom podnikateľov. Ak chcú nech podnikajú, ale aby dohľad nad nimi mal štát a za prehrešky ich tvrdo sankcionoval. Napríklad aby pán majiteľ podniku nemal plat 3000 € a jeho zamestnanci 300€. Ja by som dal hranicu že podnikateľ môže mať najviac 3 násobok platu svojho zamestnanca. Ďalej štát by kontroloval či riadne odvádza všetky dane ako má. Ak nie tvrdé postihy. Rovnako vo všetkom v čom podnikatelia vedia pekne odrbávať štát a svojich zamestnancov. Pretože síce demokracia je pekná vec ale zneužívať ju sa donekonečna nedá a ja verím že raz príde režim ktorý nastolí pevné hranice. Pretože medzi ľuďmi musí byť určitá rovnosť a nie ako je tomu dnes.