Všade sa ukazuje na Judáša ako na toho zlého, čo zradil Ježiša za 30 strieborných a obesil sa. Ale je to naozaj také jednoduché ako sa to javí? Čo keď to bolo inak? Niekto predsa musel Ježiša zradiť aby sa naplnilo proroctvo. Prečo by to Boh niekomu robil
@Petoooooooooooo Podla mna bol zlý... Jako ludia su rôzny a ked kdosi čosi napr. ukradne tak OK mne to nevadí až tak, to sa dá odpustiť, ale Ježiš, čo bol dá sa povedať "čosi viac", a zradiť ho, len tak pre prachy, ho nepriamo zabiť???
Boh dal každému slobodnú vôľu a podľa nej si človek robí na zemi čo chce...
čiže aj Judáš Iškariotský konal slobodne, ale zo zištných dôvodov, kotrým boli strieborniaky
ja sa o to nezaujimam, ale viem, ze otec to riesil. vraj Jezis Judasovi povedal, ze vie, ze ho zradi a je to v poriadku. ako si napisal, niekto to musel urobit. ked sa teda na to pozrieme z tejto strany, Judas sa vlastne obetoval podobne ako Jezis. vzal "odsudeniahodnu" povinnost na seba.
aj v dnesnom svete sa obcas stretavame s nepochopenim toho, ze niekto urobi vec, lebo je spravna a nie z beznej ludskej vypocitavosti. vacsinou totiz zauraduje prave ta vypocitavost.
kazdopadne pozor na zajkousko, lebo ten ti sem pride pisat svoje.
a to myslíš akože sa Ježiš s Judášom dohodli, že ho musí udať, aby ho mohli ukrižovať?
prečo by sa potom Judaš vešal, keby to bolo dohodnuté?
da rozum nie....
@zajkousko dočítal si čo som písal do konca? A ty si myslíš, že všetko je 100% accurate? Rôzne texty mohli byť sto krát upravené keď boli prepisované podľa rôznych potrieb.
lukáš ak by sa tieto udalosti neboli udiali, nikto by nemal možnosť byť spasený, vlastne by sme žili len preto, aby sme žili a potom šup do pekla
lenže Boh miloval nás ľudi, lebo sme jeho deti tak, že vydal na smrť vlastného syna aby nás vykúpil mučenickou smrťou z dedičného hriechu a tak mohli byť účastní dedičstva Boha Otca na veky....
@zajkousko hej ved som si vsimla. ale ako ja ti nechcem kopat do viery, ale myslim si, ze by si sa mal k tym veciam stavat viac otvorene, trosku pochybovat o tom, ako sa co realne stalo... dnes uz snad nikto nepoprie, ze Jezis naozaj zil, ale ako to vsetko naozaj bolo je diskutabilne. predsalen sa to udialo v dobe, ked ludia nemali kamery, fotoaparaty... a ze sa verzie Biblie za Cyrila a Metoda zjednocovali je tiez celkom znama vec, takze tam mohlo dojst k mnohym prepisom. ja by som nevylucovala, ze s Jezisom boli dohodnuti, predsalen, ty by si s tym dokazal zit, ze si zradil niekoho, koho si mal rad? prave v tom ja vidim logiku, ze to neuniesol...
Ja verím na Bibliu, posolstvá,ktore sú v nej sa do bodky dejú...
ak by som pochyboval o hlavnej podstate ukrižovania Krista, poprel by som tak svoju vieru v Boha....
a ako stoji v Biblii, beda tomu kto i len jedno slovo zmení....
peiaze, ktore dostal boli na tu dobu zalostne malo a ked sa obesil, znaci to o jeho svedomi. takze da sa povedat, ze judas bol len determinovany na zradu, pricom sam svoj cin lutoval a vlastne vsetko je to len rozpravka, takze skoda casu
hm, ak by som pochyboval o týchto veciach, bol by som ako neveriaci apoštol Tomáš, ktorému Ježiš povedal aby vložil ruku do jeho rán....
a on bol pri tom vo "výhode" žil s ním a aj ho videl a vidíš predsa neveril....
ľudský bytosť je veľmi krehká a slabá, stači máličko a človek otoči svoje zmýšľanie iným smerom....
čo dodať na koniec?
iba ak "Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili."
@Petoooooooooooo ja som videl jeden film o ježišovi, neviem ako sa presne volal, kde ho judáš zradiť nechcel, a dokonca tam mali aj rozhovor kde ježiša prosil nech si vyberie niekoho iného, alebo nech to vymyslí nejak inak, a ježiš trval na svojom a hovoril o tom že tak sa to má stať, a judáša prakticky prehovoril.
O tom co sa skutocne stalo medzi judasom a jezisom nevieme nic. Cirkev uz celu bibliu prekrutila, pozmenila a vela veci zatajila, alebo z biblie jednoducho vystkrtla. za tych 2000 rokov je to uz uplne ina kniha. Po tom vsetkom co sa v cirkvi odohralo a ako sa vsetko prekruca som naozaj schopny verit ze jezis mal aj sexualnu partnerku a dokonca ze to bola prostitutka. Cirkev to zatajila lebo sa jej to nehodilo "do kramu". A najvacsia sranda je ze jezis na viacerych miestach v biblii spomina reinkarnaciu, ktoru nasa cirkev popiera.
z dnešného pohľadu som rád v tom zmysle, že ak by k tomu nedošlo, my by sme neboli spasení...
ale čo my biední ľudkovia zmôžeme voči Bohu, bola to práve jeho vôľa, aby sa to tak všetko udialo, naša myseľ nedokáže všetko pochopiť...
a možno pri tom je to veľmi jednoduché....
@zajkousko dobre, niekto veri, niekto pochybuje. ja by som nemohla niecomu slepo uverit, ale to som ja. kazdopadne nechapem, preco by pochybnosti o cirkvi ci Biblii mali automaticky vylucit existenciu Boha alebo Jezisa Krista, je to nelogicke, ale asi ako pre koho. maj si svoju pravdu, ja mam svoju
A napadlo vas niekedy ze Bohu je totalne u prdele co sa s nami deje? Mozno sme ako skrecky v akvariu a ked ho zacneme nudit alebo budeme prilis smrdiet tak nas splachne do hajzla.
hm, videl som tiež ten film a bol som veľmi prekvapený, no ale natočiť sa da všeličo, určite len preto aby nás kresťanov dobre zneistili, prevíti jedni
@zajkousko "lukáš ak by sa tieto udalosti neboli udiali, nikto by nemal možnosť byť spasený, vlastne by sme žili len preto, aby sme žili a potom šup do pekla "
Na druhej strane keby všemocný boh nevytvoril peklo a nezariadil to tak, tak by peklo nebolo, nebolo by žiadne večné utrpenie, aj keď to by chcelo asi boha s menším egom, ktorý by nebol sadistický sociopat .
@Petoooooooooooo Otázka je skôr, keďže boh je podľa biblie všemocný a vševedúci, tak vedel, už v záhrade dopredu keď tam dal adama a evu, že zhrešia. Nebola tam tým pádom ani voľba, pretože jediný, kto to skutočne mohol ovplyvniť bol boh, ako všemohúci.
To znamená, že boh to tak zariadil a bolo to vyryté do kameňa a nemenné nikým iným než ním, to isté platí o Judášovy.
Otázka v tomto prípade ak by sme si pripustili, že existuje všemohúci vševediaci boh, či existuje vôbec slobodná vôľa. A tiež či všemohúci boh nemohol odpustiť "hriech", ktorý sám zapríčinil bez toho aby prinútil svojho syna/seba samého obetovať sa za ľudí(kresťanov).
@sws333
čo už, nám kresťanom je Biblia kniha Pravdy, pre vás ostatných kniha rozprávok...
len čas ukáže kde ta pravda je a ja dúfam, že sa ju čoskoro dozvieme....
@zajkousko -.- Teraz si napísal blbosť. Ja som v mojej otázke počítal s tým, že berieme bibliu ako pravdu nie ako rozprávku. A otázka stále platí, je myslená seriózne, nevysmievam sa a nezosmiešňujem v nej bibliu, podotýkam na jej obsah ale nepopieram. Pýtam sa prečo v jej obsahu je boh taký aký v nej je, pretože boh biblie nie je ani milosrdný, ani láskavý a rozhodne sa k ľuďom nechová ako rodič. Chová sa ako diktátor, tyran a psychopat. Prečo vytvoril peklo keď nemusel ?
@qwer28@33 pravda je taká že trepeš
Ak je medzi pravdou a nepravdou nejasná hranica, je to kvôli neúplnosti informácií, nie kvôli tomu že by bola tá hranica objektívne nejasná.
@zajkousko hrozne mi robíš chuť cez víkend niečo skúsiť...
@Petoooooooooooo Na to je jednoduchá odpoveď. Je na to viac názorov od biblistov, teológov. No asi najpravdepodobnejšia je, že Judáš začal pochybovať o Ježišovi, bol s ním len navonok, neveril mu skutočne, oslabila sa dôvera k nemu... Alebo si myslel, že Ježiš keďže je Božím synom tak sa zachráni a nenechá sa ukrižovať. Ale to by nechápal Boží zámer, čo je tiež jednou z možností. A toto bola príležitosť pre diabla, aby doňho vstúpil. Podľahol peniazom, zapredal Ježiša. Ako si to neskôr uvedomil a vrátil tie peniaze. A takto Ježiša podobne "zrádzali" aj iní jeho apoštoli... Petrovi dokonca povedal: Satan odíď odo mňa, lebo nemáš zmysel pre duchovné veci ale len pre ľudské... A napokon samovražda Judáša je ďalšia vec, ktorá toto ozrejmuje. Ak by to bolo napr. dopredu naplánované tak by to znamenalo, že Ježiš ho zmanipuloval, zneužil a v celom tomto príbehu o ukrižovaní by bol hrdinom Judáš, a nie to, čo chce Boh teda vykúpenie duší prostredníctvom Ježišovej smrti a zmŕtvychvstania.
Hľa, prichádza hodina, ba už prišla, keď sa rozpŕchnete, každý svojou stranou, a mňa necháte samého. Ale nie som sám, lebo Otec je so mnou. (Jn 16, 32)
Keď to Ježiš povedal, vyšiel so svojimi učeníkmi za potok Cedron. Tam bola záhrada. Vošiel do nej on i jeho učeníci. O tom mieste však vedel aj jeho zradca Judáš, lebo Ježiš sa tam často schádzal so svojimi učeníkmi. Judáš vzal kohortu a sluhov od veľkňazov a farizejov a prišiel ta s lampášmi, fakľami a zbraňami. Ale Ježiš, keďže vedel všetko, čo malo naňho prísť, popodišiel a opýtal sa ich: "Koho hľadáte?" Odpovedali mu: "Ježiša Nazaretského." Povedal im: "Ja som." Bol s nimi aj zradca Judáš.
(Jn 18, 1-5)
Nebudem sa hádať čo sa stalo-nestalo pred 2000 rokmi, ale čisto teoreticky - ak najprv zradil a potom bol taký srab, že chcel utiecť pred vlastným svedomím samovraždou, hej bol slabý a zlý... ale neodsudzujem to, len konštatujem.
Vyzerá to, že na Bibliu ste odborníci, tak sa chcem spýtať :
1. Kedy a ako Cirkev "prekrútila" CELÚ Bibliu
2. Ako ju "pozmenila"
3. Ktoré veci "zatajila"
4. Čo konkrétne odtiaľ "vyškrtla"
5. Na základe čoho ( teraz reagujem hlavne na @xxar3s ) toto tvrdíš a čím to môžeš doložiť ?
Judáš Ježiša zradil a to, čo spravil, bolo zlé. Ale koľkokrát aj my zrádzame Ježiša tým, čo robíme? Veľmi veľa... Takže povedať, či Judáš bol alebo nebol "ten zlý" není niečo, o čom môžeme diskutovať, súd nad Judášom vykonal Boh, nie my.
A Ježiš vedel, že zomrie, ale dohoda s Judášom? Čože? To je dosť odveci.
„Syn človeka síce ide, ako je o ňom napísané, ale beda človeku, ktorý zrádza Syna človeka! Pre toho človeka by bolo lepšie, keby sa nebol narodil." (Mk 14, 21) - Takto je napísané v Písme Ježišovo slovo o Judášovej zrade, takže asi tak.
@lenivecdomovy Fajn no pre kresťanov je aj tak dôležité iba to o čom hovorí evanjelium resp. mne konkrétne v mojom živote, nie tieto veci o ktorých sa teraz nedozvieme ako boli ak neboli tak ako sú opísané ale myslieť si to, by zase boli len konšpiračné teórie. Evanjeliá sú na to, aby si z nich človek zobral niečo dôležité pre svoj život...
@georg21 omyl... evanjelium nieje nato, aby si si z neho vzal niečo dôležité pre svoj život, evanjelium slúži nato, aby si sa dozvedel ako máš žiť tak, aby si čo najviac napodobnil život Krista, teda sa kájal. Nieje to len hocijaká kniha o životných energiách a neviem o čom ešte.. ale o skutočnom živote, ktorý raz niekto niekde prežil. @Petoooooooooooo aby som sa ti vyjadril na tvoju tému, myslím si, že zrada sa dá odpustiť. Tak ako bolo Petrovi odpustené za to, že Krista 3 krát zaprel. Peter sa pokájal a už viac tak nespravil. Ale Judáš si vzal život čo je neodpustiteľný hriech, lebo tak urobil zo zúfalstva, strachu a hanby. Je neprípustné, žeby si niekto siahal na život. Nikto na to nemá právo. Iba sám Boh môže rozhodovať čo s tebou bude. PS: Niesom svedok jahodový.
peklo nevytvoril Boh... peklo vytvorili padlí anjeli... po odlúčení od Boha keď sa mu zopreli a nechceli plniť jeho vôľu pretože boli pyšný... a ako anjeli jednorázové rozhodnutie trvá naveky (lebo nie sú obmedzený ako my ľudia že dnes áno a zajtra nie) preto peklo je miesto kde "vládnu" démoni=padlí anjeli kde oslavujú svoje utrpenie a radujú sa z neho ... a preto aj človek ktorý jednoducho odmietne nasledovať Boha.. povie si toto nie ja by som si to zariadil lepšie ja viem lepšie ako žiť než to tvoje desatoro a podobne tak Boh mu povie dobre keď to tak chceš ži bez mojej lásky a bez môjho kráľovstva
potom otázka toho že keď je Boh všemocný tak prečo? atď. (ako si písal) ... to že vieš niečo ako sa stane a čo bude nasledovať ešte neznamená že to človeka ukracuje o slobodnú vôľu ... napríklad ja viem že môj kamarát bude znova piť lebo je alkoholik ale to mu na slobodnej voľbe nič neberie... Boh vedel že Adam a Eva sa tak rozhodnú vedel už pri stvorení že pošle svojho Syna ale to že to vedel neznamená že im zobral slobodu mohli sa aj inak rozhodnúť... aaa pokiaľ nie si nejaký vášnivý filozof alebo teológ moc sa nad touto otázkou nezamýšlaj pokús sa to prijať pretože už mnohý filozofovia sa snažili pochopiť to že sme obmedzený tu na svete priestorom a časom a vlastným telom a je to zložité pochopiť ako duchovné rozhodnutia vplývajú na nás... je to zložité ale časom to snáď pochopíš
a potom je tu vec hriech, hriech ktorý prišiel a Boh vedel že príde .. a ty chceš povedať že Boh je tomu všetkému na vine.. (pozor na pýchu nemysli si že si múdrejší než Boh) .. vďaka tomu že prišiel hriech prišiel Kristus... ktorý nám zanechal seba samého v podobe eucharistie... a možnosť prijať Krista v eucharistii nemajú ani anjeli v nebi ... preto to má celé svoj presvätý Boźský plán ktorý je ťažké pre človeka pochopiť
prečo sa snažíš nájsť ihle v kôpke sena ?.. na to aby si našiel a rozpoznal čo je ihla musíš prehodiť toľko sena a stále si nebudeš istý či je to tá ihla alebo nie ... tým chcem iba povedať že tu tej pravdy moc veľa nenájdeš
Judáš bol zlý .. na koľko spravoval financie medzi apoštolmi dúfal že Kristus založí kráľovstvo a on v ňom bude spravovať financie a keď videl že Ježiša už hľadajú že ho chcú zabiť že je iba otázkou času kedy sa tak stane rozhodol sa na tom ešte zarobiť... syn človeka síce ide ako je napísane ale beda tomu kto zrádza syna človeka... a keby Ježiš chcel aby ho zradil a vyslovene mu to povedal... tak by mu potom ale nehovoril.. "Judáš bozkom zrádzaš syna človeka?"
preto keď sa snažíš nájsť pravdu tak skús trošku iné fóra ako je toto .. ja čítam teraz evanjelium ako mi bolo odhalené Mária Valtorta ... kde je krásne vidieť ako sa Judáś správal že naozaj bol zlý (ale je to dlhé dielo a v tej časti pri ukrižovaní som neni ešte ani zďaleka) ale každý z apoštolov aj Panna Mária aj Ježiš hovoria o Judášovi ako o tom ktorý veľmi trápil Ježiša že bol stále protivný.. ale mal zmysel aby aj cirkev v ktorej je aj zlo nebola zavrhnutá lebo aj jeden z dvanástich bol zlý...
@powerlifter Prvá vec je nepravda podľa biblie, odporúčam znova prečítanie BIBLIE nie článkov na internete .
A nevieš, že bude piť, to že je alkoholik neznamená, že bude znova piť, exxistuje kopa alkoholikov, ktorí sú schopní nepiť, mnohokrát pre zmenu prostredia ale sú toho schopný rovnako toho mlže byť schopný aj tvoj kamarát.
"Nesnaž sa to pochopiť" je prístup hlúpych ľudí, ktorí nikdyy nič zložité nikdy nepochopili a pre takéto výroky kresťanov mnohích neberú vážne a podceňujú.
Vedel mu zabrániť, jeho vzniku, je všemocný. A anjely sú dokonalé bytosti, ktoré nehrešia.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
59 komentov
zaznela tam veta (nepoviem ju doslova), ze sa mozes narodit s misiou, ale vzdy si mozes vybrat, ci podla predurcenej cesty pojdes alebo nie.
čiže aj Judáš Iškariotský konal slobodne, ale zo zištných dôvodov, kotrým boli strieborniaky
aj v dnesnom svete sa obcas stretavame s nepochopenim toho, ze niekto urobi vec, lebo je spravna a nie z beznej ludskej vypocitavosti. vacsinou totiz zauraduje prave ta vypocitavost.
kazdopadne pozor na zajkousko, lebo ten ti sem pride pisat svoje.
bravo
a to myslíš akože sa Ježiš s Judášom dohodli, že ho musí udať, aby ho mohli ukrižovať?
prečo by sa potom Judaš vešal, keby to bolo dohodnuté?
da rozum nie....
hheheh, som ťa predbehol možná o stotinu sekundy :-S
lukáš ak by sa tieto udalosti neboli udiali, nikto by nemal možnosť byť spasený, vlastne by sme žili len preto, aby sme žili a potom šup do pekla
lenže Boh miloval nás ľudi, lebo sme jeho deti tak, že vydal na smrť vlastného syna aby nás vykúpil mučenickou smrťou z dedičného hriechu a tak mohli byť účastní dedičstva Boha Otca na veky....
Ja verím na Bibliu, posolstvá,ktore sú v nej sa do bodky dejú...
ak by som pochyboval o hlavnej podstate ukrižovania Krista, poprel by som tak svoju vieru v Boha....
a ako stoji v Biblii, beda tomu kto i len jedno slovo zmení....
hm, ak by som pochyboval o týchto veciach, bol by som ako neveriaci apoštol Tomáš, ktorému Ježiš povedal aby vložil ruku do jeho rán....
a on bol pri tom vo "výhode" žil s ním a aj ho videl a vidíš predsa neveril....
ľudský bytosť je veľmi krehká a slabá, stači máličko a človek otoči svoje zmýšľanie iným smerom....
čo dodať na koniec?
iba ak "Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili."
no a ja som uveril :-S
to sa mi veľmi páčilo.
ak by tomu tak bolo, zrútil by sa potom celý význam týchto udalosti, bol by to najväčší podvod v dejinách ľudstva...
a na čo by to potom vlastne aj robili, nedáva mi to žiadný zmysel...
z dnešného pohľadu som rád v tom zmysle, že ak by k tomu nedošlo, my by sme neboli spasení...
ale čo my biední ľudkovia zmôžeme voči Bohu, bola to práve jeho vôľa, aby sa to tak všetko udialo, naša myseľ nedokáže všetko pochopiť...
a možno pri tom je to veľmi jednoduché....
jasne, chápem ťa
prosím ťa a ktorá firma by mu taký veľky hajzel vyrobila, na Slovesku určite nie, či?
hm, videl som tiež ten film a bol som veľmi prekvapený, no ale natočiť sa da všeličo, určite len preto aby nás kresťanov dobre zneistili, prevíti jedni
Na druhej strane keby všemocný boh nevytvoril peklo a nezariadil to tak, tak by peklo nebolo, nebolo by žiadne večné utrpenie, aj keď to by chcelo asi boha s menším egom, ktorý by nebol sadistický sociopat .
To znamená, že boh to tak zariadil a bolo to vyryté do kameňa a nemenné nikým iným než ním, to isté platí o Judášovy.
Otázka v tomto prípade ak by sme si pripustili, že existuje všemohúci vševediaci boh, či existuje vôbec slobodná vôľa. A tiež či všemohúci boh nemohol odpustiť "hriech", ktorý sám zapríčinil bez toho aby prinútil svojho syna/seba samého obetovať sa za ľudí(kresťanov).
čo už, nám kresťanom je Biblia kniha Pravdy, pre vás ostatných kniha rozprávok...
len čas ukáže kde ta pravda je a ja dúfam, že sa ju čoskoro dozvieme....
Ak je medzi pravdou a nepravdou nejasná hranica, je to kvôli neúplnosti informácií, nie kvôli tomu že by bola tá hranica objektívne nejasná.
@zajkousko hrozne mi robíš chuť cez víkend niečo skúsiť...
Hľa, prichádza hodina, ba už prišla, keď sa rozpŕchnete, každý svojou stranou, a mňa necháte samého. Ale nie som sám, lebo Otec je so mnou. (Jn 16, 32)
Keď to Ježiš povedal, vyšiel so svojimi učeníkmi za potok Cedron. Tam bola záhrada. Vošiel do nej on i jeho učeníci. O tom mieste však vedel aj jeho zradca Judáš, lebo Ježiš sa tam často schádzal so svojimi učeníkmi. Judáš vzal kohortu a sluhov od veľkňazov a farizejov a prišiel ta s lampášmi, fakľami a zbraňami. Ale Ježiš, keďže vedel všetko, čo malo naňho prísť, popodišiel a opýtal sa ich: "Koho hľadáte?" Odpovedali mu: "Ježiša Nazaretského." Povedal im: "Ja som." Bol s nimi aj zradca Judáš.
(Jn 18, 1-5)
A čo tak 3x ?
Jn 18, 27
To je tretí krát.
Vyzerá to, že na Bibliu ste odborníci, tak sa chcem spýtať :
1. Kedy a ako Cirkev "prekrútila" CELÚ Bibliu
2. Ako ju "pozmenila"
3. Ktoré veci "zatajila"
4. Čo konkrétne odtiaľ "vyškrtla"
5. Na základe čoho ( teraz reagujem hlavne na @xxar3s ) toto tvrdíš a čím to môžeš doložiť ?
A Ježiš vedel, že zomrie, ale dohoda s Judášom? Čože? To je dosť odveci.
„Syn človeka síce ide, ako je o ňom napísané, ale beda človeku, ktorý zrádza Syna človeka! Pre toho človeka by bolo lepšie, keby sa nebol narodil." (Mk 14, 21) - Takto je napísané v Písme Ježišovo slovo o Judášovej zrade, takže asi tak.
@Petoooooooooooo aby som sa ti vyjadril na tvoju tému, myslím si, že zrada sa dá odpustiť. Tak ako bolo Petrovi odpustené za to, že Krista 3 krát zaprel. Peter sa pokájal a už viac tak nespravil. Ale Judáš si vzal život čo je neodpustiteľný hriech, lebo tak urobil zo zúfalstva, strachu a hanby. Je neprípustné, žeby si niekto siahal na život. Nikto na to nemá právo. Iba sám Boh môže rozhodovať čo s tebou bude. PS: Niesom svedok jahodový.
peklo nevytvoril Boh... peklo vytvorili padlí anjeli... po odlúčení od Boha keď sa mu zopreli a nechceli plniť jeho vôľu pretože boli pyšný... a ako anjeli jednorázové rozhodnutie trvá naveky (lebo nie sú obmedzený ako my ľudia že dnes áno a zajtra nie) preto peklo je miesto kde "vládnu" démoni=padlí anjeli kde oslavujú svoje utrpenie a radujú sa z neho ... a preto aj človek ktorý jednoducho odmietne nasledovať Boha.. povie si toto nie ja by som si to zariadil lepšie ja viem lepšie ako žiť než to tvoje desatoro a podobne tak Boh mu povie dobre keď to tak chceš ži bez mojej lásky a bez môjho kráľovstva
potom otázka toho že keď je Boh všemocný tak prečo? atď. (ako si písal) ... to že vieš niečo ako sa stane a čo bude nasledovať ešte neznamená že to človeka ukracuje o slobodnú vôľu ... napríklad ja viem že môj kamarát bude znova piť lebo je alkoholik ale to mu na slobodnej voľbe nič neberie... Boh vedel že Adam a Eva sa tak rozhodnú vedel už pri stvorení že pošle svojho Syna ale to že to vedel neznamená že im zobral slobodu mohli sa aj inak rozhodnúť... aaa pokiaľ nie si nejaký vášnivý filozof alebo teológ moc sa nad touto otázkou nezamýšlaj pokús sa to prijať pretože už mnohý filozofovia sa snažili pochopiť to že sme obmedzený tu na svete priestorom a časom a vlastným telom a je to zložité pochopiť ako duchovné rozhodnutia vplývajú na nás... je to zložité ale časom to snáď pochopíš
a potom je tu vec hriech, hriech ktorý prišiel a Boh vedel že príde .. a ty chceš povedať že Boh je tomu všetkému na vine.. (pozor na pýchu nemysli si že si múdrejší než Boh) .. vďaka tomu že prišiel hriech prišiel Kristus... ktorý nám zanechal seba samého v podobe eucharistie... a možnosť prijať Krista v eucharistii nemajú ani anjeli v nebi ... preto to má celé svoj presvätý Boźský plán ktorý je ťažké pre človeka pochopiť
prečo sa snažíš nájsť ihle v kôpke sena ?.. na to aby si našiel a rozpoznal čo je ihla musíš prehodiť toľko sena a stále si nebudeš istý či je to tá ihla alebo nie ... tým chcem iba povedať že tu tej pravdy moc veľa nenájdeš
Judáš bol zlý .. na koľko spravoval financie medzi apoštolmi dúfal že Kristus založí kráľovstvo a on v ňom bude spravovať financie a keď videl že Ježiša už hľadajú že ho chcú zabiť že je iba otázkou času kedy sa tak stane rozhodol sa na tom ešte zarobiť... syn človeka síce ide ako je napísane ale beda tomu kto zrádza syna človeka... a keby Ježiš chcel aby ho zradil a vyslovene mu to povedal... tak by mu potom ale nehovoril.. "Judáš bozkom zrádzaš syna človeka?"
preto keď sa snažíš nájsť pravdu tak skús trošku iné fóra ako je toto .. ja čítam teraz evanjelium ako mi bolo odhalené Mária Valtorta ... kde je krásne vidieť ako sa Judáś správal že naozaj bol zlý (ale je to dlhé dielo a v tej časti pri ukrižovaní som neni ešte ani zďaleka) ale každý z apoštolov aj Panna Mária aj Ježiš hovoria o Judášovi ako o tom ktorý veľmi trápil Ježiša že bol stále protivný.. ale mal zmysel aby aj cirkev v ktorej je aj zlo nebola zavrhnutá lebo aj jeden z dvanástich bol zlý...
A nevieš, že bude piť, to že je alkoholik neznamená, že bude znova piť, exxistuje kopa alkoholikov, ktorí sú schopní nepiť, mnohokrát pre zmenu prostredia ale sú toho schopný rovnako toho mlže byť schopný aj tvoj kamarát.
"Nesnaž sa to pochopiť" je prístup hlúpych ľudí, ktorí nikdyy nič zložité nikdy nepochopili a pre takéto výroky kresťanov mnohích neberú vážne a podceňujú.
Vedel mu zabrániť, jeho vzniku, je všemocný. A anjely sú dokonalé bytosti, ktoré nehrešia.