len tak ma to napadlo, pretože v telke som počul (a nielen tam, aj na nete sa možno dočítať) od veriacich, že komunizmus a nacizmus boli 2 ateistické ideológie, no podľa mňa nacizmus okolo ateizmu ani nešiel. A zaujíma ma váš názor.
Nacizmus je totalitna diktatura jednej strany. NSDAP pokial viem. Myslim ze nesplna podmienky aby sa dal nazvat ideologiou sam osebe , hoci kazda politicka strana sa urcitou 'ideologiou' riadi.
netuším, mám skôr pocit že nacizmus sa (ne)existenciou boha vôbec nezaoberal. teda, okrem tých povier o tom že bol hitler fanatik do okultizmu, hľadal kopiju osudu, a podobné veci, a na tom doteraz neviem koľko je pravdy.
@semhamforas ja viem, v televízii je hocičo, len mám taký pocit, že to je taký mýtus a mnoho ľudí si to myslí.
Ja pokiaľ viem, tak nacisti väčšinou praktizovali okultizmus a verili v takého svojského boha, verili v osud atď, podporovali starogermánske zvyky atď...
Veď by bol Hitler sprostý keby išiel proti cirkvi. On niečo spraví pre nich a oni zase pre neho. Veď ako lepšie ovládať ľudí než kostolom? Stačí sa pozrieť čo bolo "tu", Tiso, Sidor a im podobní
@hluzar Mýliš si to s fašizmom. Nacizmus je ideológia.
Hitler a spol. uviedli v svojich 25 bodoch NSDAP že sú kresťansky zameraná strana, aj keď Hitlera často kvôli jeho záujmu o okultizmus a pod. považovali za ateistu atď atď. Niekde som čítala, že aj v prejavoch sa pasoval za kresťana. Takže nemyslím.
@puco90 Da sa na to pozerat z viacero hladisk. Ano urcitym sposobom je to ideologia, urcitym sposobom je to politicky prvok a urcitym sposobom je to aj sposob/strategia ovladania ludi.
Hitler sam neveril vsetkemu co hovoril..... vela veci bolo len na oblbnutie a skrytie skutocnej podstaty veci.
nie ,pokiaľ viem ,tak fašizmus nebol proti Bohu a kresťanstvu....neviem ,viem že komunizmus bol silne proti kresťanom a akejkoľvek viere ,boli ateisti ...ale fašizmus ...hm ,neviem maturujem z dejepisu budúci rok a dosť sa mu venujem ,ale nad touto otázkou som sa ešte nikdy nezamýšľala ...ale nie ,nebol ateistický podľa mna ,tam sa skôr jednalo o rasové zákony o rasizmus ,nie ateizmus...
@buffer "gott mit uns " bolo heslo nemeckej armady davno pred hitlerom
to, ze paktovali s krestanmi (okrem inych aj s budhistami...) je bol len logicky cin, neznamena to ze boli ze narodny socializmus teisticka ideologia, vtedy boli veriaci skoro vsetci niektory boli krestania, okultisti, pohania, neveriaci ale aj zidia boli medzi nimi
V utorok 12. mája Briti zverejnili, že Hess zoskočil v Škótsku padákom a žije. Správu okamžite rozšírili všetky agentúry a dostala sa na prvé strany denníkov vo Veľkej Británii. Nasledujúci deň Hitler zvolal všetkých gauleiterov a oznámil im fakty o Hessovom odlete do Británie. Bol ešte stále viditeľne otrasený. Všetko nasvedčovalo tomu, že o Hessovom pláne nemal ani tušenie. Hess v spandauskom väzení povedal Albertovi Speerovi, že vnuknutie na odlet mal vo sne. Nakoniec, aj jeho zdôvodnenie v liste Hitlerovi bolo plné okultizmu. Takéto praktiky však boli vlastné aj samotnému Hitlerovi.
Nacistický vodca mal len jednu obavu: aby Hess neprezradil plán Barbarossa, pretože mu bol známy aj začiatok tejto kľúčovej nacistickej operácie. Hess bol však Hitlerovi absolútne oddaný. Winston Churchill v liste Theodorovi Rooseveltovi zo dňa 17. mája 1941 napísal: "Nemecko predloží Rusku isté požiadavky, ktoré budú musieť byť splnené, ale poprel povesti, že sa pripravuje útok proti Rusku."
Rudolf Hess sa po pristátí v Škótsku predstavil ako kapitán Horn a žiadal, aby ho zaviedli k Hamiltonovi, pre ktorého má dôležité správy. Vízia, že Hamilton a jeho prívrženci zvrhnú Churchillovu vládu a uzatvoria s Nemeckom separátny mier, aby si zachránil vlastnú kožu, bola však absurdná. Hessa uväznili a v roku 1945 ho spoločne s ostatnými nacistickými pohlavármi postavili pred spojenecký tribunál v Norimberku. Tu záhada s menom Hess pokračovala.
@puco90 Winston Churchill v liste Theodorovi Rooseveltovi zo dňa 17. mája 1941 napísal: "Nemecko predloží Rusku isté požiadavky, ktoré budú musieť byť splnené, ale poprel povesti, že sa pripravuje útok proti Rusku."..........nie Theodorovi Roosveltovi ale Franklinovi..
A za zmienku stojí aj to, že keď na Hitlera spáchali atentát v tom bunkri a nezabilo ho to, Hitler to bral ako prianie osudu a Boha a veril, že je predurčený na víťazstvo.
Hitlera chránila vyššia prozreteľnosť, ak by bol vyhral vojnu (čo by sa aj bolo stalo, keby nebol otváral viacere fronty), boli by sme my všetci teraz akurátne nikde a nič.........
náboženský fanatizmus a ideológia nemá nič spoločné s Božími zákonmi, ktoré svätská moc tak suverejne prevracia na svoju potrebu, kvôli moci a oblbovaniu milionov ľudí.............filip
vo svojej podstate bol nacizmus ateisticky a skor sa hlasil k starym pohanskym germanskym ritualom ale bolo to asi take ako u nas za socializmu ze existovala oficialna cirkev pod kontrolou rezimu a podzemna ktorej mnohy predstavitelia skocili v koncetrakoch
@puco90 tak ale to je uz taka metafyzicka debata v 25 bodoch strany je napisane citujem:nabozenska sloboda s vynimkou nabozenstva ktore by ohrozovalo germansku rasu.Strana sa nepriklana vyhradne k ziadnej viere
Čo sa týka nacistickej ideológie, tak myšlienku Boha ako takého
nezatracovala, takže sa nedá povedať, že by to bol nejaký ateistický systém. Ako je jasné že rešpektovali aj ateistov a vieru v Boha, pokiaľ nenarúšala a nerozbíjala germánstvo, ale nacizmus sám o sebe bol priamo naviazaný na pohanstvo, takže o ateizme sa nedá hovoriť.
@buffer ok debata je o tom ci bol narodny socializmus ateisticky,ak chces tvrdit ze jednotky ss mali na opaskoch napisane gott mit uns a boli veriaci tak ti odporucam na danu temu este vela precitat
Literatúra sa v tomto názore rozchádza... A ani sa nedá na to odpovedať jednoznačne.
Píše sa, že Hitler naznášal kresťanstvo, najmä katolicizmus, lebo mu prekážalo, že vychádza zo židovstva a má silné semitské znaky (bohoslužby, modlitby, chrámová hudba). Snažil sa vytvoriť ,,nemecké kresťanstvo", teda zvulgarizovanú podobu luteránstva, odobratého o židovské prvky.
Faktom je, že v Poľsku v rámci zničenia inteligencie boli odvážaní do koncentračných táborov aj kňazi, boli zatvárané semináre a náboženská tlač mala červenú. Taktiež fašizmus podnikal kroky proti cirkvi v Nemecku, no nedá sa označiť, žeby šíril ateizmus, v rámci tézy, že boha niet. Neznášal len čokoľvek židovské - teda aj kresťanstvo.
Najviac však asi nacizmu vadilo, keď pápež na obdobie trvania holokaustu zrušil v rehoľnú klauzúru, aby sa v kláštoroch mohli ukryť prenasledovaní.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
» www.lacuestion.es/wp-content/uplo...
Ja pokiaľ viem, tak nacisti väčšinou praktizovali okultizmus a verili v takého svojského boha, verili v osud atď, podporovali starogermánske zvyky atď...
Kresťanstvo podporoval len naoko.
nemyslel som teraz ako kresťanstvo, ale vieru celkovo, je jednu v akú.
Hitler a spol. uviedli v svojich 25 bodoch NSDAP že sú kresťansky zameraná strana, aj keď Hitlera často kvôli jeho záujmu o okultizmus a pod. považovali za ateistu atď atď. Niekde som čítala, že aj v prejavoch sa pasoval za kresťana. Takže nemyslím.
Hitler sam neveril vsetkemu co hovoril..... vela veci bolo len na oblbnutie a skrytie skutocnej podstaty veci.
@buffer "gott mit uns " bolo heslo nemeckej armady davno pred hitlerom
to, ze paktovali s krestanmi (okrem inych aj s budhistami...) je bol len logicky cin, neznamena to ze boli ze narodny socializmus teisticka ideologia, vtedy boli veriaci skoro vsetci niektory boli krestania, okultisti, pohania, neveriaci ale aj zidia boli medzi nimi
V utorok 12. mája Briti zverejnili, že Hess zoskočil v Škótsku padákom a žije. Správu okamžite rozšírili všetky agentúry a dostala sa na prvé strany denníkov vo Veľkej Británii. Nasledujúci deň Hitler zvolal všetkých gauleiterov a oznámil im fakty o Hessovom odlete do Británie. Bol ešte stále viditeľne otrasený. Všetko nasvedčovalo tomu, že o Hessovom pláne nemal ani tušenie. Hess v spandauskom väzení povedal Albertovi Speerovi, že vnuknutie na odlet mal vo sne. Nakoniec, aj jeho zdôvodnenie v liste Hitlerovi bolo plné okultizmu. Takéto praktiky však boli vlastné aj samotnému Hitlerovi.
Nacistický vodca mal len jednu obavu: aby Hess neprezradil plán Barbarossa, pretože mu bol známy aj začiatok tejto kľúčovej nacistickej operácie. Hess bol však Hitlerovi absolútne oddaný. Winston Churchill v liste Theodorovi Rooseveltovi zo dňa 17. mája 1941 napísal: "Nemecko predloží Rusku isté požiadavky, ktoré budú musieť byť splnené, ale poprel povesti, že sa pripravuje útok proti Rusku."
Rudolf Hess sa po pristátí v Škótsku predstavil ako kapitán Horn a žiadal, aby ho zaviedli k Hamiltonovi, pre ktorého má dôležité správy. Vízia, že Hamilton a jeho prívrženci zvrhnú Churchillovu vládu a uzatvoria s Nemeckom separátny mier, aby si zachránil vlastnú kožu, bola však absurdná. Hessa uväznili a v roku 1945 ho spoločne s ostatnými nacistickými pohlavármi postavili pred spojenecký tribunál v Norimberku. Tu záhada s menom Hess pokračovala.
» www.noveslovo.sk/c/21176/Zahady_...
@tenario no ked vidim taketo obrazky tak si hovorim ze cirkev je fakt len o moci a peniazoch ... aj ked tý farari sa mozno Hitlera báli ale aj tak
náboženský fanatizmus a ideológia nemá nič spoločné s Božími zákonmi, ktoré svätská moc tak suverejne prevracia na svoju potrebu, kvôli moci a oblbovaniu milionov ľudí.............filip
Ja som nenarážal na kresťanstvo.
Čo sa týka nacistickej ideológie, tak myšlienku Boha ako takého
nezatracovala, takže sa nedá povedať, že by to bol nejaký ateistický systém. Ako je jasné že rešpektovali aj ateistov a vieru v Boha, pokiaľ nenarúšala a nerozbíjala germánstvo, ale nacizmus sám o sebe bol priamo naviazaný na pohanstvo, takže o ateizme sa nedá hovoriť.
vsimnite si toho prveho papeza jeho prave rameno tam je este cast nacistickej uniformy
náckovia neboli a priori ateisti........asi......ale po čase by boli.......ak by postupovali.......vyhrali WW2......všetko by postupne zrušili
Píše sa, že Hitler naznášal kresťanstvo, najmä katolicizmus, lebo mu prekážalo, že vychádza zo židovstva a má silné semitské znaky (bohoslužby, modlitby, chrámová hudba). Snažil sa vytvoriť ,,nemecké kresťanstvo", teda zvulgarizovanú podobu luteránstva, odobratého o židovské prvky.
Faktom je, že v Poľsku v rámci zničenia inteligencie boli odvážaní do koncentračných táborov aj kňazi, boli zatvárané semináre a náboženská tlač mala červenú. Taktiež fašizmus podnikal kroky proti cirkvi v Nemecku, no nedá sa označiť, žeby šíril ateizmus, v rámci tézy, že boha niet. Neznášal len čokoľvek židovské - teda aj kresťanstvo.
Najviac však asi nacizmu vadilo, keď pápež na obdobie trvania holokaustu zrušil v rehoľnú klauzúru, aby sa v kláštoroch mohli ukryť prenasledovaní.