@vrana1988 bolo to spravne ale mohlo sa to stat o dva roky neskor-keby mal Adi este dva roky cas tak by raz a navzdy vyriesil nas problem s obcanmi tmavsej pleti cize romami teda ciganmi
to vsetko su len odhady a spekulacie. nemam rada, ked ludia filozufuju o takych veciach a pritom nikto z nas beznych smrtelnikov ani netusi ako to vlastne bolo. dostavaju sa k nam len informacie, ktore sa k nam maju dostat.
A nie, nebolo to správne. Celá ta vojna bola napiču, plná zverstiev na oboch stranách. Síce výstižná bodka za niečím takým, ale pokiaľ viem, Japoncom v tej dobe stačilo menej aby kapitulovali a nie to ešte vyhladenie dvoch miest...
To nebolo celé ani tak o snahe ukončiť vojnu, ako o demonštrovaní sily.
Keď už, tak stačilo zhodiť jednu a na menej obývané územie ako demonštráciu sily. Skôr si myslím, že si potrebovali vyskúšať aký bude mať účinok na ľudí čo sa pri testoch na neobývaných miestach ťažko zisťuje.
@torpedo08 nie je to tak celkom pravda lebo japonci sa nevzdávali. oni boli ochotní sa brániť za každú cenu a kľudne sa pri tom obetovať američania nechceli toľko vlastných životov riskovať.
po kapitulácii boli stovky prípadov ked aj pred kráľovským palácom bežní občania páchali samovraždy lebo kapitulácia bola pre nich potupa
akékoľvek útoky na civilné obyvateľstvo nie sú správne
(viem, že v ktoromsi povinnom čítaní bola myšlienka, že vo vojne by sa mali proste stetnúť zástupcovia tých dvoch štátov, tí by si zazápasili/zasúťažili a to by rozhodlo vojnu pekne nenásilne
Japonci sa riadili bushido kódexom. Prehra bola neprípustná - bojovali, podobne ako jednotky Waffen-SS, až do posledného muža. A radšej sa zabili, než by sa mali nechať zajať.
podobne by sa dalo polemizovat o tom ci zlikvidovanie zidovskych komunit neviedlo k ukonceniu vyse tisicrocnym konfliktom medzi zidovskou a nezidovskou populaciou v europe
@mielikki Však? A je to hra kráľov, tak ostatne, nepoznám výstižnejšiu a rozumnejšiu demonštráciu sily. Nie, nie, žiadne radenie. Mali by na to času, koľko by chceli, ale celé by sa to odohrávalo v prísne stráženej (strelcami) budove (veži) a všade by bola len šachová armáda .
co na tom bolo spravne? doteraz sa tam rodi viac retardov kvoli tomu btw. a je smiesne, ze o takychto veciach chcu ludia stale tak horlivo diskutovat a polemizuju tu nad tym, akoby to, ze oni nieco niekde nejak citali bolo zarukou, ze sa to tak stalo. ako povedala @atropabelladona , vobec to nemusi byt tak ako ste sa vy ucili alebo ste sa docitali. vieme tolko, kolko chcu ti "vyssie" aby sme vedeli. imho 90% historickych faktov je zmanipulovanych, vsak nas odrbavaju este aj s tym co sa deje vo svete v pritomnosti.
@sturmer Čo sa týka armády samozrejme, že velitelia sa týmto kódexom riadili, vojaci tiež, dobrovoľne alebo nasilu, ale zas vojna nie je len o armádach, bez podpory obyvateľstva môže ísť armáda do péčka a bohužiaľ pre japonské velenie, občania už sa kódexom bushido neriadili, (to už vyznieva pomaly, že čo Japonec to rovno samuraj- inak podobne boli dosť často vykresľovaní všetci Japonci v Amerike, ako banda maniakov, čo radšej umrú ako by sa mali vzdať (a tak ich samozrejme treba všetkých vyvraždiť) ale nájdi si pár rozhovor s vtedajšími obyvateľmi) a prvotná neochota vzdať sa aj po rozsiahlych bombardovaniach Japonských mies dosť ubrali odhodlaniu Japoncov viesť ďalej vojnu, ktorú už nemajú šancu vyhrať, hlavne keď si to už vo veľkom začali odnášať civilisti. Japonci v konečnom dôsledku, aj podľa vyjadrení niektorých amerických dôstojníkov boli pripravený kapitulovať, keďže doma strácali moc a od spojencov sa tiež nedočkali podpory, problém bol však v dosť ponižujúcich podmienkach, ktoré im spojené štáty predložili, údajne s vedomím, že také podmienky Japonci nemôžu nikdy prijať a tým pádom bude dôvod použiť atómovú bombu. Dokonca som videl svedectvo v tom zmysle, že Japonsko pred druhou bombou prijalo aj tieto podmienky kapitulácie, no tento pokus o zmier bol zámerne ignorovaní.
Ako info mám fakt len z pár dokumentov, vojny nie sú moja silná stránka, skôr je to len také lokálne hobby, ale informácie sa mi dostali takéto, nie že by som im bezvýhradne veril, ale zdá sa mi to pravdepodobnejšie ako ostrovy plné nasratých Japoncov s čelenkami a mečmi v ruke, ktorých treba skrotiť fat manom a little boyom aby sa zabránilo zbytočným stratám.
o tom aka asi bola japonska chut kapitulovat svedia japonsky vojaci ktory sa este aj 20 rokov po kapitulacii stale skryvali na roznych tichomorskych ostrovoch,ak by neboli zhodene atomovove bomby tak by sa musela urobit invazia do Japonska ktora sa planovala na rok 1946 a straty na obidvoch stranach by boli ovela vacsie ako v Hirosime a Nagasaki a vojna by sa predlzila minimalne o dalsi rok.
@atropabelladona a prave preto je vhodne sa spytat k comu to bolo dobre. To nie je filozofovanie, ale diskusia/polemika. A aj ked som smrtelnik tusim ako to bolo.
@vrana1988 potrebne to absolutne nebolo a uz vobec nie spravne. Japonsko uz vtedy bolo porazene, no atomova bomba otestovana na civilnych obcanoch este nebola. A kedze jediny stat, ktory mal od kapitulacie dostatok casu na pripravenie a zhodenie bomby bolo Japonsko, zbytocne sa necakalo. Okrem ziveho testu obe bomby posobili odstrasujuco, co bolo potrebne najma pred rozbehnutou ruskou masinou, nie pred japonskom.
Civilne obete boli na urovni 150-250 000 takmer okamzite po utoku, ale kontaminacia ma daleko horsie ucinky. Americania toto uz desiatky rokov nazyvaju len "collateral damage".
Pred H a N (august 1945) sa uskutocnil len jeden jediny testovaci vybuch (jul 1945) - zbran bolo treba otestovat este pocas vojnoveho stavu, prave preto sa tak ponahlali.
Osobne to beriem ako velmi nemoralnu a odsudeniahodnu zalezitost porovnatelnu s zidovskym holokaustom alebo holokaustom pachanym komunistickym rezimom.
@wolskeoko a prave taketo nazory nemam rada, ked niekto otvorene povie, ze tusi ako to bolo. take nieco by mal hovorit len ten, kto tam bol, pracoval na tom alebo sa na tom nejako podielal.
@hetfield ano, branit sa do konca.... preto kapitulovali po H a N.
@atropabelladona Ten, kto tam bol a pracoval na tom nepovie nic, pretoze uz nezije, alebo je viazany mlcanlivostou. Prave preto si treba dat 2 a 2 dohromady. Samozrejme, je to moj nazor, ale kym mi niekto poda protiargumenty, bude spravny. Keby si nevytvorim svoj nazor, bol by som len hlupa ovca.
@atropabelladona ty tu o tejto teme ani nemas o com debatovat, pretoze si tam nebola, nepracovala si na tom, ani si sa na tom nijak nepodielala. Ale ak sa to dotklo tvojej chute debatovat o hocicom inom, tak sa ospravedlnujem
@wolskeoko nedotklo sa ma to, ani ma to neurazilo. len ma zhnusil tvoj postoj, ze tvoje nazory su spravne do doby, pokial ti ich vyslovene niekto nevyvrati. chyba ti skromnost.
@atropabelladona no teraz si sa dotkla ty mna, pisal som o konkretnom nazore, nie o vsetkych svojich nazoroch. To by bolo velmi ignorantske. Skromnost nie je ten spravny pojem
@wolskeoko ty by si nekapituloval?navyse americania blafovali a povedali ze maju viac atomoviek a budu nicit japonske mesta rad za radom kym sa nevzdaju
@hetfield k 47. len som pouzil slova, ktore su vyssie napisane to sa snad da domysliet
a samozrejme, ze by som kapituloval, ale k tomu by nemuselo zomriet 200k civilistov. Okrem toho by bola len otazka casu, kedy by sa vyrobili dalsie bomby.
No na jednej strane máš pravdu ale na druhej strane sa jednalo o zverský experiment.. Lebo USA chceli analizovať účinky atomovej bomby na živých ľudí...
Bolo to asi najlepšie riešenie.....Japonci sú úplne iný národ ako európania...Japonci sa nikdy nevzdali a radšej ako sa zajať nechali si odistiť granát v ústach.....Americký front sa v Japonských územiach pohyboval asi pár metrov za deň a veľa amerických vojakov malo po krk tej vojny a niektorý dokonca ani neverili ,že vojna sa tam skončí skôr ako za 3 roky...takže keby nebola atomovka..tipujem ,že vojna sa predlži ešte o pár rokov a na Japonskej strane by padlo oveľa viac obetíí
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
no ale americania si chceli vyskusat nove hracky tak to tam jebli
@tobje ani keby zabiješ hitlera? zabitím jedného možno zachrániš tisíce
A nie, nebolo to správne. Celá ta vojna bola napiču, plná zverstiev na oboch stranách. Síce výstižná bodka za niečím takým, ale pokiaľ viem, Japoncom v tej dobe stačilo menej aby kapitulovali a nie to ešte vyhladenie dvoch miest...
To nebolo celé ani tak o snahe ukončiť vojnu, ako o demonštrovaní sily.
po kapitulácii boli stovky prípadov ked aj pred kráľovským palácom bežní občania páchali samovraždy lebo kapitulácia bola pre nich potupa
ale inak súhlasím s @2
(viem, že v ktoromsi povinnom čítaní bola myšlienka, že vo vojne by sa mali proste stetnúť zástupcovia tých dvoch štátov, tí by si zazápasili/zasúťažili a to by rozhodlo vojnu pekne nenásilne
Ako info mám fakt len z pár dokumentov, vojny nie sú moja silná stránka, skôr je to len také lokálne hobby, ale informácie sa mi dostali takéto, nie že by som im bezvýhradne veril, ale zdá sa mi to pravdepodobnejšie ako ostrovy plné nasratých Japoncov s čelenkami a mečmi v ruke, ktorých treba skrotiť fat manom a little boyom aby sa zabránilo zbytočným stratám.
@sturmer Ďakujem za opýtanie, to je len medzi mnou a políciou.
@vrana1988 potrebne to absolutne nebolo a uz vobec nie spravne. Japonsko uz vtedy bolo porazene, no atomova bomba otestovana na civilnych obcanoch este nebola. A kedze jediny stat, ktory mal od kapitulacie dostatok casu na pripravenie a zhodenie bomby bolo Japonsko, zbytocne sa necakalo. Okrem ziveho testu obe bomby posobili odstrasujuco, co bolo potrebne najma pred rozbehnutou ruskou masinou, nie pred japonskom.
Civilne obete boli na urovni 150-250 000 takmer okamzite po utoku, ale kontaminacia ma daleko horsie ucinky. Americania toto uz desiatky rokov nazyvaju len "collateral damage".
Pred H a N (august 1945) sa uskutocnil len jeden jediny testovaci vybuch (jul 1945) - zbran bolo treba otestovat este pocas vojnoveho stavu, prave preto sa tak ponahlali.
Osobne to beriem ako velmi nemoralnu a odsudeniahodnu zalezitost porovnatelnu s zidovskym holokaustom alebo holokaustom pachanym komunistickym rezimom.
@atropabelladona Ten, kto tam bol a pracoval na tom nepovie nic, pretoze uz nezije, alebo je viazany mlcanlivostou. Prave preto si treba dat 2 a 2 dohromady. Samozrejme, je to moj nazor, ale kym mi niekto poda protiargumenty, bude spravny. Keby si nevytvorim svoj nazor, bol by som len hlupa ovca.
a samozrejme, ze by som kapituloval, ale k tomu by nemuselo zomriet 200k civilistov. Okrem toho by bola len otazka casu, kedy by sa vyrobili dalsie bomby.