Dnes je 13. december a meniny má Lucia. Svätá Lucia sa od nepamäti považuje za najväčšiu bosorku Ale neberte to osobne Lucinky, proste to je tá staroslovenská mytológia.
Tento deň (13.december) sa považuje za najväčší stridží deň (akože strigy), k
@luc.ka ťažko povedať, možno nejaký odborník na históriu poradí, ale asi by to malo byť viac mien, i keď možno sa môžu opakovať (ale nie 100% opakovania)
Počula som o tradícii, kedy si na Luciu dievčatá liali olovo do vody a podľa tvaru, ktorý vznikol, veštili osud. A tiež @2 , Lucie sa zahalili do bielej plachty a husím perom vymetali rohy v dome a kreslili krížik na dvere domu, aby ho ochránili pred zlom. (Už si chystám plachtu )
Ešte poznám vďaka básni od Jána Botta Lucijný stolček, ktorý sa z dreva vyrezával od Lucie a na Polnočnej omši kto si naň sadol, videl všetky bosorky
necital som to cele a ani diskusiu som necital, len mi nie je celkom jasne, preco sa za najvacsiu bosorku povazuje svata lucia. keby lucia vseobecne alebo nejaka lucia, ale nie svata...nepoznam zivotopis svatej lucie sice, ale potom ta zmienka o tom, ze "proste to je tá staroslovenská mytológia." mi tam uz vobec nesedi, lebo ak to ma znamenat, ze slovanska (to asi myslis tou staroslovenskou, nie?) mytologia (ktora bola este v predkrestanskom obdobi) povazovala svatu luciu za najvacsiu bosorku, tak neviem co si o tom mysliet
ja poznam nieco take ze sa ma stavat od dnes do vianoc luciin stolcek bez klincov a potom na polnocnej omsi sa ma na to clovek postavit ked sa ukazuju tie oplatky a bosorky sa vtedy otocia a tym sa prezradia, ale uvidi to len ten na stolceku ale na taketo veci vobec neverim
Moja babka si zas zvykne každý deň od Lucie do vianoc zapisovať aké je počasie, no a potom také počasie bude aj celý rok, lebo každý deň je jeden mesiac..chápete? No a že vraj to aj vychádza
@sanduleak ja mam taku sadu na odlievanie olova doma, dostala som ju raz na vianoce od rodiny, ale robila som to len raz, pretoze ako sa to olovo leje horuce do vody, tak to strasne praska a syci a neviem co vsetko a take zvuky ja nemam rada, takze uz niekolko rokov to mam odlozene v skrinke
(mimochodom, videla som tam ananas a topanku, ale ani jedna z tychto veci vo vykladovom slovniku nebola )
ako moja kamoska povedala, mimochodom tiez lucia: "Lucie vsetkych narodov, spojme sa! Dnes mame nabity den- kotliky vyumyvat, rohy povymetat, byliny natrhat,... a o pol noci ideme caruvat! neucast sa tresta pozbavenim moci carovat." Takze... Aspon jednej z nas to musi vyjst (tak dufam, ze to budem prave ja)
A papierčoky poznám, ale vždy sa pozerám, čo vyhadzujem, lebo nahrabať toľko mien sa nedá, tak tam trepem kraviny a... nie je nič lepšie ako manipulovanie výsledkov spojené úpenlivými prianiami: Len nech sa tie najväčšie blbosti nedostanú do finále!
A áno, už začínam hysterčiť, jedna z mála relatívne normálnych možností už vypadla
moja zienka si na luciu spravila papieriky, medzi ktorymi som bol aj ja..a ani sama nevedela ze ma tam napisala,potom som jej na poslednom papieriku vysiel, a zaciatkom januara uz spolu budeme rok .. cize..podla mna na tom aj bude nieco pravdy
Na Lucie mám nepríjemný pocit a okná po večeroch zavreté,, nebudem predsa riskovať že nejaká čierna magička práve porába niekoho a dostane sa to ku mne.. wŕŕ.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
To je z Kytice od Erbena.
veď ja ako megabosorka si môžem dovoliť trošku pozmeniť pravidlá. či?
Ešte poznám vďaka básni od Jána Botta Lucijný stolček, ktorý sa z dreva vyrezával od Lucie a na Polnočnej omši kto si naň sadol, videl všetky bosorky
"Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc."
(mimochodom, videla som tam ananas a topanku, ale ani jedna z tychto veci vo vykladovom slovniku nebola )
A papierčoky poznám, ale vždy sa pozerám, čo vyhadzujem, lebo nahrabať toľko mien sa nedá, tak tam trepem kraviny a... nie je nič lepšie ako manipulovanie výsledkov spojené úpenlivými prianiami: Len nech sa tie najväčšie blbosti nedostanú do finále!
A áno, už začínam hysterčiť, jedna z mála relatívne normálnych možností už vypadla
(A sranda je, keď každý rok vyjde dačo iné
Vďaka ti Tomáš, skoro by som bola zabudla!!!!!!!!!!!!!!!
@mielikki a ty nešvindluj
Mimochodom bosorky... všetko naj k meninám
A musím! Lebo vcelku normálne možnosti sú tak 4, a pritom jedno z toho je "ešte nepoznám" a jedno prázdny papierik!
A ono sa dá obísť aj to nepozretie sa na vytiahnutý... stačí skontrolovať zvyšné, čo tam ostali a dovtípiť sa
(a som rada, že si nie som istá, čo za drísty som tam tento rok popísala
uvidíme tentoraz
úžasné čaro, dúfam, že 24.teho tam zostane niekto aspoň trochu akceptovateľný
a nerátalo sa to lebo... lebo som povedala! a ten lístok bol zle poskladaný!