ja asi k tomu len tolko poviem, že stále som sklamaný že tento deň nie je na Slovensku štátnym sviatkom, alebo aspoň dňom pracovného pokoja.. neviem.. ako keby sme dávali za pravdu Rafajovi, že vznik ČSR bolo menšie zlo a Maďarsku dávali pocit že vznik Československa nebolo to pravé riešenie..
....a mimochodom teraz čítam že proti soche Masaryka budú protestovať extrémni nacionalisti a Matičiari... nuž čo k tomu dodať. Matičiari pre mňa neznamenajú nič viac nič menej než dajakými poskokmi týchto nacionalistov. Ani sa nie je vlastne čomu čudovať keď tí aj hen tí sú doslova po*ratí z zo všetkého čo súvisí s ľudákmi.
..je to paradoxné, ale Štefánika uznávajú a Masaryka nie... pri tom obidvaja spolupracovali. Nie je naša spoločnosť tak trochu pomýlená?? Nie je v našej spoločnosti dajaká nevyzretosť, zaostalosť, pragmatizmus v politike?
myslím si, že aj Slovensko by malo slaviť tento sviatok veď to bola veľká udalosť pre oba štáty. I keď ja tento sviatok v podstate oslavujem keďže som v Čechách a dnes máme voľno
Ja len nechápem, prečo tam hore je napísané "Happy Birthday", keď má ísťv podstate o výročie odtrhnutia Slovenska od Uhorska a tým pádom aj zlepšenie možností používať vlastný jazyk :/
No ja žijem v Česku a je mi fajn dnes sedieť na prdeli (I tak sedím no dobre dobre... )
Ja si myslím o čechoch, že sú všeobecne na inej úrovni ako slováci. Hlavne rozumom. Češi sú viac v pohode, netrepú sa hneď do všetkého, milujú svoje pivo, milujú svoj hokej a je im fajn. Úprimne povedané- po toľkých incidentoch, okrádačkách, podvodoch a pod. už neriešia veľmi ani politiku.
V komunálnych víťazia nezávislé strany, všeobecne to je stále soc.demokracia za ňou skoro vždy ODS a každému je fajn.
Niekomu to príde ako večný nekonečný stereotypný kolotoč, no oni to berú s ľahkosťou, nepotrebujú sa pozastavovať nad každou kravinou v takej miere ako slováci. Trocha vedia rozlížiť podstatnejšie od nepodstatnejšieho, čož my sme schopní spraviť z komára somára.
Čo si myslím, že si myslia oni o nás? Našu politiku vačšinou neriešia. Myslia si, že sme na tom lepšie ako oni (HA HA). Čo sa týka slovenskej povahy... Myslia si (a majú pravdu), že sme temperamentní a všade sa potrebujeme vtrepať bez uvažovania nad následkami... Tiež nechápu, ako možeme byť takí národnostniari. Ale myslia si aj, že máme krásnu krajinu (čož máme ).
Krásne ženské a dobrú pálenku. Takisto si myslia, že sa s nimi potrebujeme večne pretekať (čo je vo všeobecnosti pravda).
Oni majú zas dobré pivo.
Takže porovnávania typu: v čom sú horší, v čom sú lepší a pod. veľmi nemajú význam, pretože sme každý iný.... Každá z týchto dvoch republík má svoje pre a proti, ktoré sa veľmi nedá porovnávať s druhým pre a proti, pretože to je nekonečne rozdielne.
tiež nechápem prečo toto nieje sviatok aj u nás....
čo ja viem čo si myslím o čechoch ja mám muža čecha, tak neviem, som ovplyvnené, ale myslím si, že skutočne je im zaťažko-niektorým-porozumieť slovensky. malé deti vobec nerozumia, puberťáci tiež moc nie..ale so starými ľuďmi nemám problém...u starých sa stretávam so sympatiou a vždy ma prekvapí, keď so mnou prehodia slovko dve po slovensky a vedia to skutočne skoro ako slováci!!!
a čo si o nás myslia ČESI? no niektorí si fakt myslia, že veverička je drevokocúr s týmto na mňa išlo dosť veľa ľudí, a mysleli to úplne vážne blbci a mladší Česi si myslia, že slováci im kradnú prácu a miesta v škole, ale hold "chytřejší" bere.. a celkovo tí mladí nemajú taký vzťah k slovensku a slovákom ako mladí slováci k česku. ale zase oni tu nemajú filmy so slovenským dabingom a slovenské seriály a vôbec ani slovenské stanice... takže...
česi majú podľa môjho názoru lepšie školstvo, ale zas čo sa týka maturity, majú to nedoriešené a mne sa napríklad páči forma, akou to prebieha u nás-myslím štátu písomnú maturitu. ale inak čo ja viem, nechce sa mi nejak moc porovnávať...a samozrejme máme hory a oni snežku
@petika s tým drevokocúrom máš pravdu.... najprv som si myslela, že si robia srandu (ako bol v uragáne stromokocúr) ... teraz už tiež viem, že to všetci mysleli a doteraz myslia vážne Aj keď im to 100x vysvetlím, aj tak to používajú a majú z toho srandu... fakt blbci
Jojo a na Sněžku som zabudla!! To je ich 1602 mnm skvost! Stále som sa smiala, ako oni majú označenú každú horu, tak my máme označenú každú lúku
@demonicbass no mne vtedy napadlo, že pozerali uragán a akože vtipkujú..ale keď mi toto povedal budúci svokor pri obede, skoro som sa zadusila knedlíkom
a k tým nadmorským výškam proste keď bol u nás po prvý krát môj priateľ, tak sme pozerali telku a bolo tam počasie a rosnička hovorila "na horách vo výške 1500 metrov..." tak on úplne zostal šokovaný a nechápal..až potom mu to došlo
@petika no to hej Ja sa stále musím smiať keď vidím nejaký jeden kopec uprostred lúky, hovorím tomu- vyrážka na zemi
Tak ma idú zožrať pyšnosťou a hrdosťou na ten kopček, dokonca mi povedia aj jeho meno!
Ale ja som náhodou fascinovaná toľkými lúkami.... Cestujem cez celé slovensko a nevidím kvoli horám ďalej ako na pár metrov... Cestujem cez celé česko a vidím na kilometre ďaleko + všade nejaké jazierko... také romantické... Mne sa to náhodou páči
@petika no a teraz som našu debatu prečítala priateľovi, tak sa ma urazeno-nechápajúc opýtal: Já zas nechápu, proč se u vás jmenuje rybník v horách pleso... Co to je za slovo? Pleso... hh...
@petika Ja žijem s moderátorom a tak som s ním jedného dňa telefonovala kým bol v práci a chvastal sa, že on to povedať vie.... Tak som mu vobec neverila a chcela som, nech mi to povie rovno do éteru pred všetkými poslucháčmi keď to tak vie...
Povedal: ehm...hh...gu....hh...guljóóčka v jamóóčke
Som skoro odpadla na mieste od smiechu Aké roztomilé....
Jasné, oni mi doteraz poniektorí češi neveria, že máme medveďov.... Ale je mi to jedno, hlavne že tu žiadneho nestretnem ako hovoríš... Tu je ale zas hodne divokých svíň....
@hetfield no práve to je to, čo my nepochopíme, lebo sa na nás valí z každej strany české slovo..ale ja mám skúsenosť, že malé deti nerozumia..a jedna známa bola cez leto v prahe a potrebovali sa niečo spýtať a zastavili mladých čechov a tí na nich pozerali a fakt im nerozumeli..
@petika to je podla mna hlupost a obmedzenost tych ludi,ze nerozumeju male decka ok ale dospely pokial je aspon priemerne inteligentny musi aspon par slov rozumiet,ja tiez neviem po polsky ale rozumiem im aspon trochu
inak ako nechcem byť hovado ale čo si myslíte o tej soche Masaryka čo chcú postaviť ? Podľa mňa pekná somarina. Hlavne čo som sa dopočul aký to bol hajzel. Že nechal postrielať robotníkov len preto aby potlačil vzburu a podobne
Madari Slovakov utlacali a ked vzniklo CSR tak sme sa z pod ich utlaku vymanili,ale ani potom sme nemali klud.Cesi nas neutlacali ale Cesi nas zase vyuzivali.Slovensko bolo iba akousi agrarnou krajinou a centralizacia bola orientovana na Prahu.Cesi boli aj mierne uprednostnovani,mali vecsinou lepsie posty.
S tohoto pre Slovakov nepriazniveho stavu vznikla potreba osamostatnenia sa.A pred rozdelenim nam cesi vselico zobrali.
@hetfield Česi, narozdiel od nás, neprichádzajú do styku so slovenčinou od detstva. zatiaľ čo my pozeráme filmy s českým dabingom alebo nepredabuvávame českú tvorbu a ešte okrem toho chytáme aj české stanice, tak u Čechov to naopak neplatí.
oni jednoducho nerozumejú.
okrem toho tie jazyky zas nie sú tak podobné, ako sa môže zdať niekomu, kto je s češtinou v styku od detstva. niekedy mám pocit, že je poľština podobnejšia než čeština a Poliakom teda nerozumiem ani hovno
čo sa týka témy, tak k tomu sa mi vyjadrovať nechce, v pripitosti sme to už s kolegami/spolužiakmi/kamarátmi toľko krát rozoberali, že mi to príde absolútne tliachanie do prázdna.
Česi majú Masaryka a Havla a my máme Lasicu, Satinského a Štefánika
Tak podla mna sa cim dalej tym viac zmensuje rozdiel medzi ceskom a slovenskom aj ked treba povedat ze stale kusok pred nami
@transplantovana aleee nepisala si tu este prednedavnom ze uz sa tesis ako pojdes do UK ? vidim ze uz si sa uspokojila aj s CR ale ja som rád aj za to ked uz ti to tu lezie na nervy tak aspon tu bude o jedneho "ehm" cloveka menej
Tak ja som as teraz zistil ze je vyrocie vzniku CSR...Dneska sme chceli pit len tak z nudy ale takto to aspon nebude vipadat tak trapne ze pijeme bezdvovodne,teraz budem aspon vsade hovorit ze oslavujeme CSR
@tomas sice CSR vznikla 28, ale co sa ja pamatam, pre Slovakov bol zavazny 30.10 kedy sa podpisali dokumnety o vstupe
v druhom rade treba podotknut, ze statnym sviatkom na SK je 1.11 kym cesi tento den ako statny sviatok nemaju. a okrem toho mam pocit, ze SR ma viac statnych sviatkov ako CR.. takze mali by sme radsej pracovat ako tuzit po dalsich statnych sviatkoch
@exonr nie, nepísala, čechy plánujem už dosť dlho.
hej, je super, keď produktívni a kreatívni ľudia odchádzajú inam, pretože tu taká práca nie je, lebo tu máme stále komunistické monopoly. ale to pochopíš, keď si budeš zarábať sám na seba a nebude ti vreckové dávať mamina.
@johnysheek máme viac sviatkov (dní pracovného pokoja) len preto, že slávime cirkevné sviatky. čo je, pri všetkej úcte, blbosť. ja osobne necítim potrebu sláviť sedembolestnú pannu máriu. a pokojne by som oželela aj všechsvätých.
inak haha, u nás v kaviarni som jediná Slovenska, čo tam pracuje, a napriek tomu, že v Brne je veľa Slovákov, tak to tam vždy každého prekvapí a potom počujem z každej strany na mňa s priblblými úsmevmi:
mali by sme tento deň sláviť aj my ..nakoľko je pre nás ,ako Slovákov ,veľmi dôležitý ,čo sa týka dejín ..presne pred 92 rokmi sme sa navždy oslobodili spod Uhorskej nadvlády ..a to je ,myslím si, dostatočný dôvod na oslavu ...tisícročie nás utláčali a my sme sa vtedy konečne vymanili spod národnostného útlaku a založiť si vlastný štát a už na republikánskom princípe ..
a čo sa týka Čechov a nás ..tam netreba čo dodávať ..pretože vždy sme mali veľmi podobnú kultúru i jazyk..najmä aj vďaka týmto dvom faktorom naši politici cez vojnu sa rozhodli založiť si s nimi štát
Prosím,nezabudajme na výročia.Slovaci sa nikdy nevyrovnajú so svojou minulosťou,ak ju nebudú poznať.Preto nám môžu spoza hraníc vykrikovať,že sme malý národ,ktorí si vyprosil od mocností hranice,a teraz si ich iní pýtajú späť.Spoločný štát Čechov a Slovákov je historický fakt a boj kto z koho je dnes už úbohý,lebo nás spája viac,než nás rozdeľuje.
na Cechoch sa mi paci to, ze nie su az tak konzervativny ako Slovaci...taktiez sa mi vidi, ze Cesi su skor taki "pohodaci"..my v kuse potrebujeme nieco alebo niekoho riesit...ale mozno je to len moj omylny nazor...kazdopadne sa mi cestina viac paci ako slovencina...a zaujimave, ze vzdy pri konverzacii s Cechom mam nutkanie hovorit aj ja po cesky a vsimla som si to aj pri ostatnych
- za nedodržanie Pittsburskej dohody, ktorej bol autorom
- za sfalšovanie Štefánikovho podpisu pod Washingtonskou deklaráciou
- za premenu Slovenska na poľnohospodársku zásobáreň Čiech a Moravy - za likvidáciu zvyškov slovenského priemyslu (zatvorených okolo 600 podnikov), teda vytváranie bezkonkurenčného prostredia pre ten český
- za ten úžasný blahobyt, ktorý prinútil okolo 200 tisíc Slovákov emigrovať do USA a západnej Európy
- za tie jeho úžasné výroky o neexistencii slovenského národa
- za to, že sa Česi na Slovensku správali ako vo svojej kolónii
- za to, že sa bránilo v uplatnení samourčovacieho práva pre Slovákov
- za tú jeho slobodomurársku demokraciu, pre ktorú boli slovenskí národovci zatváraní a perzekuovaní
A cloveku ktory bol proti svojbytnosti Slovenskeho naroda postavili zradcovia sochu.
No narodil som sa v Československu môj otec je Moravák(takže ako Masaryk) skoro pravidelne sme chodili na chalupu fajn spomienky milí ľudia a nikdy som nemal problém aby sme si nerozumeli . A to že nevedia Slovensky? Načo by im to bolo veď ich je 2x viac ako nás. Môžme byť vďačný že kopu kníh alebo aj softu môžeme používať v Češtine a nie v Angličtine. Československo bol dobrý koncept aj keď to malo nejaké nevýhody ako asi všetko. Každopádne z Masarykom sympatizujem minimálne pre jeho demokratické zmýšľanie. Sotva sú si v Európe dva národy bližšie.
Neviem či si ešte dakto toto fórum otvorí, ale to čo napísal "opinko" tak to sú klasické argumenty bývalých ľudáckych politikov, a dneska zasa Slotových ľudí, kotlebovcov, matice a tak....
...k tej Pittsburgskej dohode. Nuž ľudáci sa ňou oháňali jedna radosť ale k čomu je platná keď ju v podstate aktualizovala Martinská deklarácia??? Máš v deklarácii dačo napísané o autonómii??? Práve naopak, aj páter Hlinka súhlasil s tzv. predstavou slovenského národa ako čiastkou ČESKOSLOVENSKÉHO národa. Vďaka bohu že sme vtedy mali oveľa múdrejších ľudí ako bol Hlinka, a takým bol napr. Emil Stodola ktorý si na druhý deň vynútil zvolanie schôdze SNR kde sa upresnilo upraviť postavenie Slovenska v CSR do 10 rokov. Samozrejme, to postavenie sa do 10 rokov nejak zásadne nezmenilo, ale zasa by sme klamali že sa ani nič pre samosprávu Slovenska do r.1928 nič nevykonalo.
...a k tomu dalsiemu sa radsej ani nevyjadrujem...
....a inak kto je väčší zradca? Ten Masaryk čo sa zaslúžil o vznik CSR a čo nás odtrhol od Uhorska, alebo ten Hlinka čo bol obklopený rôznymi pochybnými ľuďmi typu Jehlička, Mnoheľ, Tuka čo boli platený za protištátnu činnost z maďarských penazí?
Mily Maroško trošku ta vyvediem z miery vedel si o tom ze bratislavsky hrad na sklonku uhorska ruina kde sidlila vojenska posatka a ze tento problem nebol vyriešeny ani pocas prvej CS Republike ani pocas cierneho prveho SLOVENSKEHO statu ale az pocas durhej Ceskosllovenskej republiky a ta zacharana prisla v hodine 12 vdaka tomu sa Bratislvasky hrad zachoval v takej podobe ako ho pozname dnes a aj dalsie veci vznikli ako budova slovenskeho rozhlasu obratena piramida a budova stv ako aj dalsie veci
Povojnova kríza a krach New Yorskej burzy pocas Prvej Ceskoslovenskej republiky a meno Tomaš Baťa ktori pirniesol zavody a ubytovanie do severovychodného regionu a to ze Cesko slovensko pol v tedy priemyselny štat a to že sme boli ako sme boli pocas prvej svedci o tom ze sme nemali silne vedenie v Ceskoslovenskej republike keby sme neboli v Ceskoslovenskej republike bol by tu us davno Felvideg co nas aj coskoro caka
som ceskoslovensko vybudovane na skusenostiach prvej a druhej ceskoslovenskej republiky lebo uz vieme zhodnotiti co bolo zle co dobre a co bola iba propagnda ale to sa uz nikto asi nedozije
Vznik Ceskoslovenska je pre Cechov vyznamny nakolko si znova rozsirili svoju krajinu a podmanili si dalsi slovansky narod, urbili tak najskor s morvakmi nakolko Morava cechami nikdy nebola. Morava bola sucastou najstarsieho statneho utvaru slovakov a moravanov Velkomoravskej rise VM. napokon rozpad VM podporovali aj samotny cesi a v spojeni s nemcami boli vlastne nepriatelom VM. ´Paradoxne sa teraz cesi k VM. hlasia a privlastnili si aj slavu a historiu Velkej Moravy. O VM pisem hlavne preto lebo to je nas ako slovakov posledny samostatny statny utvar. Vznikom uhorska sa slovenske uzemie resp. zem slovenov priclenovala postupne k uhorsky. Spociatku a aj niekolko storoci bolo horne uhorsko teda Slovensko viacmenej samostatne a amlo vlastne uhorsku nepodmanene kniezatstva. Toto napokon v ychadza z faktu ze samotne uhorsko zalozili resp. pomohli zalozit na cele s kralom Stefanom prave sloveni a to slovenske kniezata Poznan a Hunt. Ak by ich nebolo tak by Stefan kralom nikdy nebol a asi by ho popravili alebo zmrzacili vlastny pribuzny Arpadovskeho rodu. tak to totiz u arpadovcov chodilo. Uhorsko vzniklo ako uspesny stat hlavne preto lebo prevzali prave zabehnuty statny system VM. Nakolko vladli Arpadovci teda madari, tak sa postupne po storociach Slovensko podmanovalo ich vladnemu vplivu co je pocchopitelne. Samotna madarizacia tlak bola u nas vyrazna hlavne v 16-19 stor. kedy sa aj opat formovala tuzba samostaneho statu Slovakov, Slovenov. Vznik Ceskoslovenska ale bol pre Slovakov nutny, nakolko po rozpade Uhorska si madari mysleli ze im Slovensko patri a napadli nas. Prav e vtedy nam pomohli Cesi, ktory boli nami prepojeny hlavne Moravakmi, spolocnym literarny odbojom a kulturou Slovanov, ktory vyrazne posilinili Pavol Jozef Safarik Slovek posobiaci prave kvoli madarizacii v Cechach a napokon cesky historik Slavista Palacky. Tam vstupil do povedomia fakt ze sme krvne rovnaky narod, teda slovania. Preto Cesi Slovakom pomohli a vzniklo Ceskoslovensko, pre Slovakov alw stale len dalsia politiska zavislost podobna ako v uhorsky avsak narodne prijemna a neporovnatelna. Najvacsim sviatkom Slovakov je , bude a musi byt, vznik samostanej Slovenskej Republiky, ktora vznika po rozpade aj CSFR. Teda tento sviatok 1918 je vyznamny ale pre 1000 rokov stratenu samostatnost Slovakov stale len nedostacujuci. (Pardon za pravopis)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
82 komentov
..je to paradoxné, ale Štefánika uznávajú a Masaryka nie... pri tom obidvaja spolupracovali. Nie je naša spoločnosť tak trochu pomýlená?? Nie je v našej spoločnosti dajaká nevyzretosť, zaostalosť, pragmatizmus v politike?
a milujem slovo květák a české filmy, tie sú bezkonkurenčné
A myslim si, ze je to rovnako dolezity den aj pre nas. Cesi su rovnaky ako my, len maju lepsie pivo
nesuhlasim s politikou matice a nacionalistov, na druhej strane Masaryk a Stefanik, to su dve dost rozporuplne osobnosti pokial ide o ich vztah
Stefanikova nehoda nebola tak celkom nehodou a urcite za nou stal niekto z vysokych kruhov politiky
A mam ich rada, a vobec ich nevnimam nejako nepriatelsky, so zastou, alebo negativnymi emociami. Skor ich beriem ako bratov.
na morave som kedysi trávila veľkú časť leta.
teraz drtím českú gramatiku, lebo sa tam plánujem presťahovať, študovať a robiť tam a odmietam tam niekde čašníkovať.
a podľa toho, čo vnímam, sú tam dosť dobré šance na kariéru, tak uvidíme.
každopádne mi teraz Česko imponuje viac než Slovensko, tu mi už všetko lezie na nervy.
Ja si myslím o čechoch, že sú všeobecne na inej úrovni ako slováci. Hlavne rozumom. Češi sú viac v pohode, netrepú sa hneď do všetkého, milujú svoje pivo, milujú svoj hokej a je im fajn. Úprimne povedané- po toľkých incidentoch, okrádačkách, podvodoch a pod. už neriešia veľmi ani politiku.
V komunálnych víťazia nezávislé strany, všeobecne to je stále soc.demokracia za ňou skoro vždy ODS a každému je fajn.
Niekomu to príde ako večný nekonečný stereotypný kolotoč, no oni to berú s ľahkosťou, nepotrebujú sa pozastavovať nad každou kravinou v takej miere ako slováci. Trocha vedia rozlížiť podstatnejšie od nepodstatnejšieho, čož my sme schopní spraviť z komára somára.
Čo si myslím, že si myslia oni o nás? Našu politiku vačšinou neriešia. Myslia si, že sme na tom lepšie ako oni (HA HA). Čo sa týka slovenskej povahy... Myslia si (a majú pravdu), že sme temperamentní a všade sa potrebujeme vtrepať bez uvažovania nad následkami... Tiež nechápu, ako možeme byť takí národnostniari. Ale myslia si aj, že máme krásnu krajinu (čož máme ).
Krásne ženské a dobrú pálenku. Takisto si myslia, že sa s nimi potrebujeme večne pretekať (čo je vo všeobecnosti pravda).
Oni majú zas dobré pivo.
Takže porovnávania typu: v čom sú horší, v čom sú lepší a pod. veľmi nemajú význam, pretože sme každý iný.... Každá z týchto dvoch republík má svoje pre a proti, ktoré sa veľmi nedá porovnávať s druhým pre a proti, pretože to je nekonečne rozdielne.
Toť V SKRATKE moj názor
tiež nechápem prečo toto nieje sviatok aj u nás....
čo ja viem čo si myslím o čechoch ja mám muža čecha, tak neviem, som ovplyvnené, ale myslím si, že skutočne je im zaťažko-niektorým-porozumieť slovensky. malé deti vobec nerozumia, puberťáci tiež moc nie..ale so starými ľuďmi nemám problém...u starých sa stretávam so sympatiou a vždy ma prekvapí, keď so mnou prehodia slovko dve po slovensky a vedia to skutočne skoro ako slováci!!!
a čo si o nás myslia ČESI? no niektorí si fakt myslia, že veverička je drevokocúr s týmto na mňa išlo dosť veľa ľudí, a mysleli to úplne vážne blbci a mladší Česi si myslia, že slováci im kradnú prácu a miesta v škole, ale hold "chytřejší" bere.. a celkovo tí mladí nemajú taký vzťah k slovensku a slovákom ako mladí slováci k česku. ale zase oni tu nemajú filmy so slovenským dabingom a slovenské seriály a vôbec ani slovenské stanice... takže...
česi majú podľa môjho názoru lepšie školstvo, ale zas čo sa týka maturity, majú to nedoriešené a mne sa napríklad páči forma, akou to prebieha u nás-myslím štátu písomnú maturitu. ale inak čo ja viem, nechce sa mi nejak moc porovnávať...a samozrejme máme hory a oni snežku
Jojo a na Sněžku som zabudla!! To je ich 1602 mnm skvost! Stále som sa smiala, ako oni majú označenú každú horu, tak my máme označenú každú lúku
a k tým nadmorským výškam proste keď bol u nás po prvý krát môj priateľ, tak sme pozerali telku a bolo tam počasie a rosnička hovorila "na horách vo výške 1500 metrov..." tak on úplne zostal šokovaný a nechápal..až potom mu to došlo
Tak ma idú zožrať pyšnosťou a hrdosťou na ten kopček, dokonca mi povedia aj jeho meno!
Ale ja som náhodou fascinovaná toľkými lúkami.... Cestujem cez celé slovensko a nevidím kvoli horám ďalej ako na pár metrov... Cestujem cez celé česko a vidím na kilometre ďaleko + všade nejaké jazierko... také romantické... Mne sa to náhodou páči
ale tak zase hej, mne sa tiež páči príroda-naviac-v lese nestretneš medveďa
Povedal: ehm...hh...gu....hh...guljóóčka v jamóóčke
Som skoro odpadla na mieste od smiechu Aké roztomilé....
Jasné, oni mi doteraz poniektorí češi neveria, že máme medveďov.... Ale je mi to jedno, hlavne že tu žiadneho nestretnem ako hovoríš... Tu je ale zas hodne divokých svíň....
Dnes sme o tom debatovali na dejepise.
A k tým otázkam sa vyjadrovať nejdem, lebo tak čechov nepoznám. Ale neznášam pražskú češtinu. Maximálne
S tohoto pre Slovakov nepriazniveho stavu vznikla potreba osamostatnenia sa.A pred rozdelenim nam cesi vselico zobrali.
oni jednoducho nerozumejú.
okrem toho tie jazyky zas nie sú tak podobné, ako sa môže zdať niekomu, kto je s češtinou v styku od detstva. niekedy mám pocit, že je poľština podobnejšia než čeština a Poliakom teda nerozumiem ani hovno
čo sa týka témy, tak k tomu sa mi vyjadrovať nechce, v pripitosti sme to už s kolegami/spolužiakmi/kamarátmi toľko krát rozoberali, že mi to príde absolútne tliachanie do prázdna.
Česi majú Masaryka a Havla a my máme Lasicu, Satinského a Štefánika
@transplantovana aleee nepisala si tu este prednedavnom ze uz sa tesis ako pojdes do UK ? vidim ze uz si sa uspokojila aj s CR ale ja som rád aj za to ked uz ti to tu lezie na nervy tak aspon tu bude o jedneho "ehm" cloveka menej
v druhom rade treba podotknut, ze statnym sviatkom na SK je 1.11 kym cesi tento den ako statny sviatok nemaju. a okrem toho mam pocit, ze SR ma viac statnych sviatkov ako CR.. takze mali by sme radsej pracovat ako tuzit po dalsich statnych sviatkoch
hej, je super, keď produktívni a kreatívni ľudia odchádzajú inam, pretože tu taká práca nie je, lebo tu máme stále komunistické monopoly. ale to pochopíš, keď si budeš zarábať sám na seba a nebude ti vreckové dávať mamina.
"ňech sa pááááááčii."
"vďďďakaaa."
"seďemďesjat!"
"doviďeňjááááá!"
a je to veľmi milé.
neexistujú žiadne relevantné dôkazy že by niekto stál za Štefánikovou smrťou.
...určite nie ten Benešov list že "měl sem se Štefánikem vážnou rozmluvu. Je mezi náma definitívny konec.."
a čo sa týka Čechov a nás ..tam netreba čo dodávať ..pretože vždy sme mali veľmi podobnú kultúru i jazyk..najmä aj vďaka týmto dvom faktorom naši politici cez vojnu sa rozhodli založiť si s nimi štát
A mohli by sme to slavit, aspon by bolo o jeden den volan viac. Cesi zasa nemaju sviatok prveho na dusicky.
slovaci su ti co povedia ze cesi nemaju sancu a ze ich vytrieskame 5:0
nakoniec rok co rok vytrieskaju cesi nas a ide sa domov
cr vs sr spolocne mame 1.1, velk.nedelu a pondelok, 1a8.5. 5.7 17.11 24-26.12
cr ma samostatne 6.7, 28.9 a 28.10
sr ma samostatne 6.1, velky piatok, 29.8, 1.9 15.9 1.11
co sa krestanskych sviatkov tyka.. vzhladom k tomu, ze cr je ateistickejsie je logicke ze ich budu mat menej..
a co sa konkretne sedembolestnej tyka.. je patronkou sr, tak ako vaclav, takze to sa "patri"
takze vlastne z cirkevnych mame viac len kvoli 6.1, v.piatok a 1.11 (a to cesi maju este Husa 6.7)
tak ci onak.. k tejto teme som pisal halvne preto, ze ked uz si pripominat csr, tak by sme mohli byt presni a vraviet o 30 a nie 28
- za nedodržanie Pittsburskej dohody, ktorej bol autorom
- za sfalšovanie Štefánikovho podpisu pod Washingtonskou deklaráciou
- za premenu Slovenska na poľnohospodársku zásobáreň Čiech a Moravy - za likvidáciu zvyškov slovenského priemyslu (zatvorených okolo 600 podnikov), teda vytváranie bezkonkurenčného prostredia pre ten český
- za ten úžasný blahobyt, ktorý prinútil okolo 200 tisíc Slovákov emigrovať do USA a západnej Európy
- za tie jeho úžasné výroky o neexistencii slovenského národa
- za to, že sa Česi na Slovensku správali ako vo svojej kolónii
- za to, že sa bránilo v uplatnení samourčovacieho práva pre Slovákov
- za tú jeho slobodomurársku demokraciu, pre ktorú boli slovenskí národovci zatváraní a perzekuovaní
A cloveku ktory bol proti svojbytnosti Slovenskeho naroda postavili zradcovia sochu.
Neviem či si ešte dakto toto fórum otvorí, ale to čo napísal "opinko" tak to sú klasické argumenty bývalých ľudáckych politikov, a dneska zasa Slotových ľudí, kotlebovcov, matice a tak....
...k tej Pittsburgskej dohode. Nuž ľudáci sa ňou oháňali jedna radosť ale k čomu je platná keď ju v podstate aktualizovala Martinská deklarácia??? Máš v deklarácii dačo napísané o autonómii??? Práve naopak, aj páter Hlinka súhlasil s tzv. predstavou slovenského národa ako čiastkou ČESKOSLOVENSKÉHO národa. Vďaka bohu že sme vtedy mali oveľa múdrejších ľudí ako bol Hlinka, a takým bol napr. Emil Stodola ktorý si na druhý deň vynútil zvolanie schôdze SNR kde sa upresnilo upraviť postavenie Slovenska v CSR do 10 rokov. Samozrejme, to postavenie sa do 10 rokov nejak zásadne nezmenilo, ale zasa by sme klamali že sa ani nič pre samosprávu Slovenska do r.1928 nič nevykonalo.
...a k tomu dalsiemu sa radsej ani nevyjadrujem...
....a inak kto je väčší zradca? Ten Masaryk čo sa zaslúžil o vznik CSR a čo nás odtrhol od Uhorska, alebo ten Hlinka čo bol obklopený rôznymi pochybnými ľuďmi typu Jehlička, Mnoheľ, Tuka čo boli platený za protištátnu činnost z maďarských penazí?
Toľko k snahe Čechov hovoriť po slovensky
a k českej "pohodovosti":
rozhovor na nejakom kanáli (cestovala som v nejakom zásobovacom aute)
"kokos, čo robíš, ale veď kukaj pred seba..."
ticho
"chápeš, lebo mi ukážeš, že môžem, a nemôžem!"
ticho
"no chápeš proste, ja by som šiel, a čo potom, tak nerob to keď... (nerozumela som)"
konečne odpoveď: "hele vole dyť v pohodeeeeeee"