Kazda stena ma druhu stranu, preto neverim na nekonecnost vesmiru.
Bude to nejak tak mnohovsemir, proste nas vesmir sa nachadza v dalsom vacsom vsemire a tak to pokracuje ...
Ak je to vesmír, chápaný, ako všetko, nie je tam nič. To by sa vylučovalo s tým, že je to všetko. "Všetko" (známe aj neznáme) je vesmír. Za jeho hranicami nie je nič.
Je úplne druhou otázkou, ako ten vesmír vlastne vyzerá... koľko smerov vlastne má čas, či jestvuje len hmota / energia, ako ju poznáme... a či sa dá naraziť na hranice poznania a nemôcť vidieť ďalej, napriek tomu, že by hypoteticky bolo niečo za tým. Koľko je nedotknuteľných aspektov vesmíru? Koľko krát sa posunie hranica? Čo je za tými hranicami? Nuž... tú otázku ti nezodpovie žiadna veda ani náboženstvo. Aj keď by si to radi o sebe namýšľali.
Vždy je NIEČO. Minimálne nejaké častice, priestor, atď.
Vesmír je VŠETKO- ergo za "koncom" nie je nič a "koniec" by nebol viditeľný lebo nemá s čím hraničiť.
Preto aj samotný veľký tresk nebola iste expanzia, len reštrukturalizácia. Nie je kam expandovať, keď nie je priestor, a keby bol priestor mimo, tak to, čo exponovalo nebolo vesmírom...
@spactatus Nie je v ľudských možnostiach pochopiť podstatu vesmíru. Aspoň nie dnes, pri súčasných poznatkoch a informáciách ktorými disponujeme...možno tak o jedno či dve milénia...ak sa toho ľudstvo dožije
Musel som dlho rozmyslat ale uz viem! Na konci vesmiru za predpokladu zeby sa niekomu podarilo predbehnut rychlost svetla a rozpinavost vesmiru tak sa ocitne v uplnej tme co nie je ani tmou je to vlastne uplne nic. Je to neobmedzeny priestor bez casu, hmoty, energie, dokonca ani beztiazovost tam nie je (to je tazke pochopit). Je to priestor kde sa vesmir rozpina stale dalej a dalej a nema to koniec. Lenze vesmir sa rozpina rychlostou svetla ak nie este rychlepsie a to ani v spanku ked v predstave odletite toto neprekonate lebo by to vas procesor v hlave nevydrzal a uz by ste tu neboli na tejto zemi. ZAVER: Pochopte to proste tak ze na konci sa zacina (nic) je to este len zaciatok niecoho co bude za rychlejsie ako si to stihnete uvedomit. DAKUJEM ZA POZORNOST
Na konci vesmíru je brána.. a všetky strany vesmíru vedú k tej bráne či už letíte na východ od zemegule, na západ alebo hocikde inde všetko vas bude smerovať do jedného bodu a to k bráne.. k bráne ktorú stráži pravda..
Kto nepochopi casopriestor, nikdy si nebude vediet predstavit nekonecnost .
Takze ked si chces predstavit, ako moze byt nieco nekonecne (napriklad vesmir), tak musis najskor dokonale pochopit casopriestor a jeho spravanie. Potom si budes vediet predstavit nekonecno .
@coleshepter jj, to je pravda. Ale podľa Hawkinga existuje (aj keď to filozoficky nedáva zmysel) nejaké Nič, do ktorého sa rozpína všetko (teda celý vesmír)... Neviem síce ako môže Existovať nič - a potom z tohto počiatočného ničoho pochádza všetko... Takáto fyzika mi často nedáva zmysel
@coleshepter Tomu v @38 rozumiem v abstraktnom zmysle dočasnej hranice v určitom konkrétnom okamihu. Teda existuje pomyselný bod, ktorý je na okamih konečný - ale vo svojom zmysle sa posúva neustále ďalej. Len ak by tu bol nejaký fyzik, chcel by som ozaj počuť fyzikálne vysvetlenie Ničoho
@james98 nie som síce fyzik, ale ak vezmeme do úvahy, žeby existovalo viacero vesmírov, tak nič by bol ten priestor medzi nimi
brian green tuším rozvíjal princíp paralelných metavesmírov ..tj že náš svet je len v jednom z mnoha vesmírov ...v našom vesmíre nič neexistuje lebo podľa základného prírodného princípu nič nie je dokonalé
ja si vôbec hawkingove nič nepamätám ..ale podľa jeho učenia v našom vesmíre neexistuje prázdny priestor (všetko je vyplnené stopovými prvkami žiarenia, kvantovými fluktuáciami, temnou hmotou ...) takže jediné nič čo mi napadá môže byť priestor mimo vesmír
tiež to nič chápem ako priestor kde som teraz pred 13,7 bil rokmi, teda prázdny priestor ,v ktorom vznikol veľký tresk
hehehe ze cierna diera cierna diera je objekt s rotaciou ktora ma vacsiu rychlost ako je rychlost svetla - preto sa javi ako cierna - neodraza sa svetlo, nuz a vytvara velmi velku gravitaciu, kazdy predmet je pritiahnuty a doslova zlisovany na obrovsku hustotu materialu... sme este prihlupi aby sme mohli rozmyslat o tom, co je na konci vesmiru, bude to asi nieco podobne ako najst koniec na povrchu gule....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
59 komentov
Bude to nejak tak mnohovsemir, proste nas vesmir sa nachadza v dalsom vacsom vsemire a tak to pokracuje ...
ale povedala by som, ze nejaka slucka do inej casti vesmiru. teda ze je resp. nekonecny - ako kruhovy objazd
Je úplne druhou otázkou, ako ten vesmír vlastne vyzerá... koľko smerov vlastne má čas, či jestvuje len hmota / energia, ako ju poznáme... a či sa dá naraziť na hranice poznania a nemôcť vidieť ďalej, napriek tomu, že by hypoteticky bolo niečo za tým. Koľko je nedotknuteľných aspektov vesmíru? Koľko krát sa posunie hranica? Čo je za tými hranicami? Nuž... tú otázku ti nezodpovie žiadna veda ani náboženstvo. Aj keď by si to radi o sebe namýšľali.
Môže sa nám to tak zdať, keďže sme z hľadiska našej veľkosti nanajvýš postrádateľní a zanedbateľní
Mám strašne rád vsauce.
Vždy je NIEČO. Minimálne nejaké častice, priestor, atď.
Vesmír je VŠETKO- ergo za "koncom" nie je nič a "koniec" by nebol viditeľný lebo nemá s čím hraničiť.
Preto aj samotný veľký tresk nebola iste expanzia, len reštrukturalizácia. Nie je kam expandovať, keď nie je priestor, a keby bol priestor mimo, tak to, čo exponovalo nebolo vesmírom...
Si frajerik doma zo stoličky naňho nadávať veď aj na teba príde.
(bola by sranda keby to tak bolo naozaj
Takze ked si chces predstavit, ako moze byt nieco nekonecne (napriklad vesmir), tak musis najskor dokonale pochopit casopriestor a jeho spravanie. Potom si budes vediet predstavit nekonecno .
pre neveriacich odkazujem, nech im to vysvetlia vedci, oni predsa všetko vedia :-S
brian green tuším rozvíjal princíp paralelných metavesmírov ..tj že náš svet je len v jednom z mnoha vesmírov ...v našom vesmíre nič neexistuje lebo podľa základného prírodného princípu nič nie je dokonalé
ja si vôbec hawkingove nič nepamätám ..ale podľa jeho učenia v našom vesmíre neexistuje prázdny priestor (všetko je vyplnené stopovými prvkami žiarenia, kvantovými fluktuáciami, temnou hmotou ...) takže jediné nič čo mi napadá môže byť priestor mimo vesmír
tiež to nič chápem ako priestor kde som teraz pred 13,7 bil rokmi, teda prázdny priestor ,v ktorom vznikol veľký tresk
ale súhlasím s tebou