Čo si myslíte, že sa deje bezprostredne po smrti človeka? Opustí duša telo? Je hmotná? Može počuť/vidieť/cítiť? Alebo je smrť zánik a po smrti prestáva osoba existovať?
šiel som napísať "nikto nevie a kto tvrdí že hej klame", ale potom si to sfúkla skvelým začiatkom "čo myslíte"
no a k veci.
duša je energia a energia je forma hmoty (resp. hmota formou energie, resp. proste oboje sú dva rôzne prejavy toho istého fenoménu), čiže ... áno, zjednodušene povedané duša je hmotná.
môže nielen počuť, vidieť a cítiť tak ako ty, ale v omnoho širšom spektre frekvencií aj časov, lebo telo je obal ktorý ju po všetkých stránkach obmedzuje keď je v ňom narvaná.
ja verím v reinkarnáciu ..nechce sa mi verit ,že proste po smrti nič nie je ....ked sa zamyslím nad tým,aké to je neexistovat,tak sa to nedá predstavit si ....hej vela ludí ide s tým,že šak kým sa človek nenarodil tiež nebolo nič a o ničom nevie. Ale podla mna už ked vznikla tá energia človeka,tak už to nevie len tak zaniknút
Myslím, že počuť, vidieť, cítiť môžeme len cez naše zmysly. Ale inak sú to veci, ktoré sa nedajú pochopiť rozumom. Ale verím, že telo opúšťa. Verím, že sme stvorení pre niečo viac ako len pre tento svet...
neviem či sa mi nad takými vecami chce rozmýšľať keď ešte žijem ale chcela by som vedieť čo je po smrti čo najskôr aby mi zmizol z hlavy otáznik ohľadom smrti : )
teda ako, nevylučujem nejakú reinkarnáciu alebo nebo alebo čo, no už to nebudem ja. je to niečo ako obdobie pred narodením, tiež si ho nepamätám, no bola som v tom bachore mankinom. a možno vtedy vo mne bola nejaká duša alebo čo a žila život, pôrodom zomrela a teraz som tu ja, to isté telo, iný človek... ale verím že ja, skutočne ja som len tu a teraz, odkedy som sa narodila až kým to tu neskončím a potom ak sa so mnou niečo ešte stane, nebudem to ja.
teda neverím na žiadny posmrtný život s tým, že by som ho mala žiť ja osobne. a neverím ani na dušu. ale to neznamená, že tvrdím, že nie je. len neverím, že je, lebo na to nemám dôkaz :ehm:
neverim v nic. da sa povedat, ze myslienkovo sa radim k existencialnemu nihilizmu a teda rovnako, ako neverim v zmysel bytia cloveka ako takeho na zemi (a ze clovek dava svojmu zivotu sebaurcenie prave prekonanim uzkosti a absurdity bytia - ako to vysvetluje camus alebo sartre), rovnako neverim, ze existuje nieco po smrti, alebo ze z nas vyleti dusa ako vo filme s patrickom swayzim. jednoducho nic. narodili sme sa ako organizmy, ktore sa svojmu bytiu snazia dat nejaky zmysel, umrieme a koniec.
isté zážitky ma voviedli do vnímania dosť podobného tomu, čo opisuje @midnight .
a neverím, nemusím "veriť" na to, že jestvuje čosi ako mimozmyslové vnímanie. je možnosť to proste zistiť.
už fungovanie čohosi takého mi vnútorne potvrdzuje existenciu nejakej štruktúry nad-ja, ktorá operuje s fyzickým telom a s jeho zničením nemizne.
Smrt pre mna znamena zanik. Vedomie prestane existovat a v nic, ako dusa, neverim. Tak, ako je rozdiel medzi kyblikom krvi, kosti a sliach a zivym clovekom (aj ked su to tie iste ciastocky), tak isto sa rozplynie aj usporiadanie neuronov v mozgu a vedomie je nenavratne stratene.
No a nie som z toho smutny Smrt je jeden z najlepsich vynalezov zivota a treba ju prijat. Okrem toho to, ze mame obmedzeny cas, dodava kazdemu momentu, ktory prezijeme, cenu, caro a kuzlo.
:letim:
@adhak
nesprávny argument.
vedomie totiž nie je v energii samotej, ale v štruktúrach ktoré tá energia (prinajmenšom za života) tvorí.
rovnako ako "kameňovosť" kameňa nie je v jeho hmote (že sú to silikáty a kalciové slúčeniny), ale v jeho štruktúre (že je to konzistentný kus).
inak by sme piesok nevolali piesok ale kameň.
ako... s tým záverom súhlasím, ale tvoj argument je nesprávny a nijak ten záver nepodporil, len to vravím.
prečítal som už zopár kníh na tému zážitkov na prahu smrti a tie opisy tých ľudí zneli dosť presvedčivo a detailne... vymyslieť si niečo také si vyžaduje ohromnú dávku fantázie. pripúšťam, že Moody je preceňovaný, ale prečítal som si aj iné príbehy a mňa osobne presvedčili o tom, že smrťou sa všetko nekončí. možno sa stretneme dakde v tom posmrtne a pousmejeme sa nad týmto fórom
V dosledku nedostatocneho okyslicenia mozgu prestanem halucinovat svoje vedomie, vnimanie a identitu, dometabolizujem, podlahnem mikrobialnemu rozkladu a cau parky.
Aspon ja osobne Bolo by to celkom mile,,keby pre tomu naklonenych jedincov bol afterlife a pre krajnych materialistov nic.
@makovienka Ako sa hovorí dobrí idú do neba,zlí do pekla Každopádne tiež verím v reinkarnáciu, ale to sú len dohady .Každého to raz čaká ...a potom sa to dozvieme a možno nie .
duša nedáva zmysel, osobnosť a vedomie človeka vzniká na základe ,,určitých,,faktorov ktoré vzniknú v priebehu života...a následne sa vyvíjajú, pozostávajú iba s biologických častí, z chemických reakcií a sú priamo viazané len na fyzikálne mozgové danosti človeka ...
z čoho následne vyplýva že duša ako pojem je ilúziou a zlou interpretáciou vedomej osobnosti človeka ... pretože tá je závislá a priamo úmerná existencii a správnemu chodu mozgu, po smrti mozog odumiera tak teda môžeme len konštatovať aj smrť fenoménu ,,duša,, :-S ... áno znie to trochu smutne ale čo sa mám opantávať rozprávkami keď nekorešponduju s realitou ?
aj napriek tomu si život vážim, aj keď je jedinečný a jediný ..o to dôležitejší
@makovienka keď som bola malá tak ma to strašne zaujímalo, a premýšľala som nad tým, či to hneď nezistiť ale potom som si povedala, že radšej najprv prežijem život, lebo to aj tak jedného dňa zistím...
Mám dve teórie, jedna je že to bude ako spánok, nič si ani neuvedomíš a hotovo. Bezvedomie.
Druhá teória je, že po smrti ma bude čakať môj osobný raj/peklo, v ktorom budem vidieť všetko z môjho života, a prežívať tie okamihy znovu.
@1....vsetko okolo toho co je po zivote su len dohady...a vymysly co ludi napadli a prisli im ako logicke...ale momentalne mam taky nazor ze dusa sa zdokonaluje vyvija takze sa znova narodim aby sa raz stala dokonala vo vyvoji ale pak nastava otazka odkial su vsetky tie nove duse a odkial by vobec mali prist je to len energia?..cely vesmir je ako energicka gula ..a bla bla...alebo pak mam nazor ze po smrti nastanie nieco co by ziadneho cloveka na zemi nenapadlo(stale nie sme dokonale vyvinuty) ..pretoze uz viac nebude vnimat pomocou ludskeho tela mozgu atd a ci vobec budeme schopny nieco vnimat uvidime ...kazdopadne je strata casu nad tym premyslat uz to viac neriesim riesim skor to ako zit
keby mám prestať existovať načo som sa narodil a aký zmysel by malo žiť,niečo byť musí a verím tým zážitkom ktoré ludia mali po smrti,cele knihy su o tom
Čo si myslíte, že sa deje bezprostredne po smrti človeka? Opustí duša telo? Je hmotná? Može počuť/vidieť/cítiť? Alebo je smrť zánik a po smrti prestáva osoba existovať?
Myslím si:
Bezprostredne po smrti duša telo opustí, že duša je formou energie súhlasím s @midnight v @3 ale myslím, že je nehmotná (podobne ako nevieš uchytiť el. energiu, kinetickú a vlastne asi žiadnu nie tak ako tomu rozumiem). Myslím, že duša nemôže cítiť, vidieť ani počuť, myslím, že na to má telo, ktoré je pojítkom medzi týmto svetom a svetom duší - poeticky povedané.
Po smrti prestáva osoba existovať ale duša je večná, lebo je to energia. Energia sa nestratí len sa zmeni, premení alebo už keď tu toľko vymýšľam, nájde si nové telo.
Teraz tak uvažujem, to musí byť riadny pretlak duší počas tehotenstva.
Inak koho zaujíma reinkarnacia Enter The Void fakt skvelý nezávislý film na začiatku hlavný hrdina zomiera a cely film je ročenky z pohladu duše. Fakt silný film.
@inversi
"ale myslím, že je nehmotná (podobne ako nevieš uchytiť el. energiu, kinetickú a vlastne asi žiadnu nie tak ako tomu rozumiem)"
to je irelevantné, proste hmota a energia sú vždy dva rôzne prejavy toho istého fenoménu.
ak by si chcel zájsť do fundamentálneho argumentu, tak pri elementárnych časticiach je ich hmotnosť a elektrický náboj (resp. energetická hodnota, priznám sa že si teraz nie som istý či sa jedná priamo o elektrický náboj, ale veľmi pravdepodobne hej, keďže hmotnosť elementárnych častíc sa meria a uvádza v elektrónvoltoch) to isté. aj svetlo (fotóny) má hmotnosť, zmerateľnú, svetlo ktoré dopadá na povrch na daný povrch vyvíja zmerateľný tlak, ten istý druh tlaku ako voda/plyn.
(na tom princípe fungujú slnečné plachty ktoré sú síce brutálne neefektívnym, ale fungujúcim spôsobom pohonu)
@rocafella
...čiže to nie je nejaká trápna antievolučná kresťanská propaganda? lebo nejak z kombinácie názvu, času kedy vyšiel, a kontextu v ktorom som sa o ňom dozvedel som silno mal ten pocit, tak som to radšej ani neskúšal pozerať.
@midnight Ak narážaš na film tak je to iba film so zaujímavou myšlienkou a dejom, ktorý stál za také zamyslenie. Nie je to vedecký dokument tak neviem čo tu splietaš. Za posledne 2 dni som si pozrel komplet Piráti z Karibiku aj na to mi začneš kydať ?
zacne ti hnit telo rozpadavat sa a cervicky a ine malicke stvorenia ti h ozacnu pozierat ach bozee fascinujuce ..ale ja sa dam spalit a svoj popol dam rozsiat v berline pri rieke alebo sa spalim rovno sama este pred tym ako zomriem
@midnight Nie nie je to nič nábožensky založené. Je tam kontrast vedy a viery. Rozdiel v pohľade a možnosť toho, že vedec pripustil to, že niečo môže byť aj inak ako vedecky podložené. ALE JE TO SCI-FI znovu podotýkam Inak má dobré hodnotenia a recenzie ! Tak nerieš nejaké nezmysli a pozri si to Lebo aj v Avatarovi sa dajú hľadať rôzne myšlienky
Smiešne mi je ako niektorí jedinci s istotou môžu tvrdiť niektoré veci, ktoré nie sú nijako podložení ako ten nadomnou ako môže s istotou povedať niekto, že duša ide do neba alebo pekla ? Ako to viete ? zažili ste to ? Nie tak potom.
Ja, ako veriaca, verím, že duša človeka po smrti pôjde do neba, alebo bude zzatratená, tak ako napísal aj @zajkousko
A raz som videla, ale čítala, neviem presne, bolo to už dávno, že robili testy, že či je duša hmotná, a tak umierajúceho dali na váhu a keď zomrel, jeho váha klesla, síce iba o pár tisícin kilogramu, ale aj tak... takže určite je hmotná
@midnight s tým tlakom to mi je jasné kdesi to bolo aj zdokumentované neviem či ne v tej morganovej šou cestovanie červou dierou ..
ale energia nie je hmatateľná podľa mňa to je ako vzduch.
(je ale energia stlačiteľná?)
to by potom mohlo mať rôzne formy pri "prevtelovaní"
@inversi
"ale energia nie je hmatateľná podľa mňa to je ako vzduch."
...pôvodne som chcel argumentovať vzduchom, že ani ten nie je hmatateľný a pritom je plne hmotný, ale potom som si povedal že to je hovadina, je hmatateľný, na to mi neskočíš ani ako na prirovnanie...
áno, energia je stlačiteľná.
skomprimovanej energii sa hovorí hmota
@inversi
btw.
nikdy v živote si sa reálne nedotkol žiadneho kúska hmoty.
na 100% nikdy v živote.
to čo vnímaš ako dotyk hmoty je len to ako sa odpudzujú elektromagnetické polia častíc. aj keď sa necháš zlisovať lisom na kov, tak v tom momente keď už si len placka stlačená dvoma stranami lisu, najkratšia vzialenosť medzi dvoma atómami hmoty je stále niekoľkostonásobne väčšia než je rozmer tých atómov
no logicky.... co asi ? zeby nic ??? odkial preboha mas to ze clovek ma dusu ? jasne, od krestanov, lebo oni su najmudrejsi .... to je akoby som sa pytal ze co sa stane ked sa mi vybije telefon, no tak sa vybije a potom sa uz nestane nic....
@makovienka ahoj, duša putuje ďalej, najprv ide hore k Bohu a ten posúdi ako žila v poslednom živote a podla toho rozhodne čo s ňou, či si ju už nechá hore pri sebe, alebo šup do pekla alebo dostane šancu ešte sa očistiť a naspať na zem... » www.liecitelka-laura.sk/news/a33-reinka...
@patricino len dúfam že si veriaci v Boha. ak áno, tak je to dobre. ale ak veríš cirkvy a jej falošným hlásaniam o ježišovi ako o Bohu a ich falošným modlám márie, duchovi svatom a ježišovi, tak je zle. Boh je len jeden jediný... » www.liecitelka-laura.sk/news/jezis-kris...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
no a k veci.
duša je energia a energia je forma hmoty (resp. hmota formou energie, resp. proste oboje sú dva rôzne prejavy toho istého fenoménu), čiže ... áno, zjednodušene povedané duša je hmotná.
môže nielen počuť, vidieť a cítiť tak ako ty, ale v omnoho širšom spektre frekvencií aj časov, lebo telo je obal ktorý ju po všetkých stránkach obmedzuje keď je v ňom narvaná.
čiže áno, samozrejme opustí telo.
teda ako, nevylučujem nejakú reinkarnáciu alebo nebo alebo čo, no už to nebudem ja. je to niečo ako obdobie pred narodením, tiež si ho nepamätám, no bola som v tom bachore mankinom. a možno vtedy vo mne bola nejaká duša alebo čo a žila život, pôrodom zomrela a teraz som tu ja, to isté telo, iný človek... ale verím že ja, skutočne ja som len tu a teraz, odkedy som sa narodila až kým to tu neskončím a potom ak sa so mnou niečo ešte stane, nebudem to ja.
teda neverím na žiadny posmrtný život s tým, že by som ho mala žiť ja osobne. a neverím ani na dušu. ale to neznamená, že tvrdím, že nie je. len neverím, že je, lebo na to nemám dôkaz :ehm:
a neverím, nemusím "veriť" na to, že jestvuje čosi ako mimozmyslové vnímanie. je možnosť to proste zistiť.
už fungovanie čohosi takého mi vnútorne potvrdzuje existenciu nejakej štruktúry nad-ja, ktorá operuje s fyzickým telom a s jeho zničením nemizne.
No a nie som z toho smutny Smrt je jeden z najlepsich vynalezov zivota a treba ju prijat. Okrem toho to, ze mame obmedzeny cas, dodava kazdemu momentu, ktory prezijeme, cenu, caro a kuzlo.
:letim:
nesprávny argument.
vedomie totiž nie je v energii samotej, ale v štruktúrach ktoré tá energia (prinajmenšom za života) tvorí.
rovnako ako "kameňovosť" kameňa nie je v jeho hmote (že sú to silikáty a kalciové slúčeniny), ale v jeho štruktúre (že je to konzistentný kus).
inak by sme piesok nevolali piesok ale kameň.
ako... s tým záverom súhlasím, ale tvoj argument je nesprávny a nijak ten záver nepodporil, len to vravím.
Ale tym uhlikom si nie som tak uplne ista, len mi to tak v hlave dobre znelo
no a ten dopodane tak, ako si každy človek svoju dušu pripravil na večnosť počas života na zemi...
jednoduché a pritom ľudia robia z toho vedu..
Aspon ja osobne Bolo by to celkom mile,,keby pre tomu naklonenych jedincov bol afterlife a pre krajnych materialistov nic.
z čoho následne vyplýva že duša ako pojem je ilúziou a zlou interpretáciou vedomej osobnosti človeka ... pretože tá je závislá a priamo úmerná existencii a správnemu chodu mozgu, po smrti mozog odumiera tak teda môžeme len konštatovať aj smrť fenoménu ,,duša,, :-S ... áno znie to trochu smutne ale čo sa mám opantávať rozprávkami keď nekorešponduju s realitou ?
aj napriek tomu si život vážim, aj keď je jedinečný a jediný ..o to dôležitejší
Mám dve teórie, jedna je že to bude ako spánok, nič si ani neuvedomíš a hotovo. Bezvedomie.
Druhá teória je, že po smrti ma bude čakať môj osobný raj/peklo, v ktorom budem vidieť všetko z môjho života, a prežívať tie okamihy znovu.
Myslím si:
Bezprostredne po smrti duša telo opustí, že duša je formou energie súhlasím s @midnight v @3 ale myslím, že je nehmotná (podobne ako nevieš uchytiť el. energiu, kinetickú a vlastne asi žiadnu nie tak ako tomu rozumiem). Myslím, že duša nemôže cítiť, vidieť ani počuť, myslím, že na to má telo, ktoré je pojítkom medzi týmto svetom a svetom duší - poeticky povedané.
Po smrti prestáva osoba existovať ale duša je večná, lebo je to energia. Energia sa nestratí len sa zmeni, premení alebo už keď tu toľko vymýšľam, nájde si nové telo.
Teraz tak uvažujem, to musí byť riadny pretlak duší počas tehotenstva.
Aj keď je to skôr sci-fi ale dobrá myšlienka
"ale myslím, že je nehmotná (podobne ako nevieš uchytiť el. energiu, kinetickú a vlastne asi žiadnu nie tak ako tomu rozumiem)"
to je irelevantné, proste hmota a energia sú vždy dva rôzne prejavy toho istého fenoménu.
ak by si chcel zájsť do fundamentálneho argumentu, tak pri elementárnych časticiach je ich hmotnosť a elektrický náboj (resp. energetická hodnota, priznám sa že si teraz nie som istý či sa jedná priamo o elektrický náboj, ale veľmi pravdepodobne hej, keďže hmotnosť elementárnych častíc sa meria a uvádza v elektrónvoltoch) to isté. aj svetlo (fotóny) má hmotnosť, zmerateľnú, svetlo ktoré dopadá na povrch na daný povrch vyvíja zmerateľný tlak, ten istý druh tlaku ako voda/plyn.
(na tom princípe fungujú slnečné plachty ktoré sú síce brutálne neefektívnym, ale fungujúcim spôsobom pohonu)
...čiže to nie je nejaká trápna antievolučná kresťanská propaganda? lebo nejak z kombinácie názvu, času kedy vyšiel, a kontextu v ktorom som sa o ňom dozvedel som silno mal ten pocit, tak som to radšej ani neskúšal pozerať.
A raz som videla, ale čítala, neviem presne, bolo to už dávno, že robili testy, že či je duša hmotná, a tak umierajúceho dali na váhu a keď zomrel, jeho váha klesla, síce iba o pár tisícin kilogramu, ale aj tak... takže určite je hmotná
ale energia nie je hmatateľná podľa mňa to je ako vzduch.
(je ale energia stlačiteľná?)
to by potom mohlo mať rôzne formy pri "prevtelovaní"
"ale energia nie je hmatateľná podľa mňa to je ako vzduch."
...pôvodne som chcel argumentovať vzduchom, že ani ten nie je hmatateľný a pritom je plne hmotný, ale potom som si povedal že to je hovadina, je hmatateľný, na to mi neskočíš ani ako na prirovnanie...
áno, energia je stlačiteľná.
skomprimovanej energii sa hovorí hmota
btw.
nikdy v živote si sa reálne nedotkol žiadneho kúska hmoty.
na 100% nikdy v živote.
to čo vnímaš ako dotyk hmoty je len to ako sa odpudzujú elektromagnetické polia častíc. aj keď sa necháš zlisovať lisom na kov, tak v tom momente keď už si len placka stlačená dvoma stranami lisu, najkratšia vzialenosť medzi dvoma atómami hmoty je stále niekoľkostonásobne väčšia než je rozmer tých atómov