Chcela by som sa spýtať, čo vlastne naozaj znamená Tlapatý kríž "Cross Pattée" teda, skôr čo vyjadruje a či má nejaký súvis s Maltézskym krížom. Vlastne, ono by som o tom chcela vedieť veľa, hlavne či je to fašistický znak alebo ho fašisti len prebrali...
@1 Nie nebolo, ale mne nejde o to čo mi nájde google... nie som sprostá.... chcem počuť čo vedia iný, nie čo mi vyhodí google... v googli som si to už pozerala, a je tam toľko informácii, že neviem čo je pravda a čo nie...
Cross Pattée, po nemecky Tatzenkreuz, je heraldický a faleristický symbol z Nemecka. Má rôzne varianty a mohla si sa s ním stretnúť aj v nástenných maľbách, rôznych zobrazeniach a má rôzne variácie a v súčasnosti ho používa Bundeswehr (súčasná nemecká armáda) a spája sa aj s rytiermi. Isto poznáš Maltézsky kríž, resp. Johanitský kríž, ďalej sa používal aj počas bojov proti Napoleonovi. V podstate môže ísť o rytiersku symboliku.
Tlapatý kríž je celkovo veľmi rozšírený symbol. Okrem Johanitov ho používali aj Templári - čo sa ich týka, tak minimálne v ranej fáze rádu, okrem tlapatého kríža nepoužívali ako heradlické znamenie na svojich varkočoch žiaden iný tvar kríža. Mohli si ho celkom iste prevziať aj iné rytierske rády, neskôr s rozvojom heraldiky zrejme aj svetskí rytieri. Treba brať do úvahy najmä fakt, že symbol kríža (akéhokoľvek) sa v priebehu stredoveku stal veľmi obľúbeným motívom, či už pri vlastných heraldických znakoch svetských rytierov, feudálov a pod. alebo vysokých cirkevných hodnostárov. Napr. sa tlapatý kríž u nás objavuje aj na erbe Ctibora zo Ctiboríc, kde je na červenom podklade nad dvoma zlatými mesiacmi v strede umiestnený zlatý kríž.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
7 komentov
a myslíš, že tu nájdeš odborníkov na symboliku?
a fašistický znak to nebol určite, keďže sa používal už dávno predtým