bol som už darovať, nie je na tom nič bolestivé ak sa na to pýtaš. Len ti spravia testy, ci más ostatok zeleza atd... a ak máš všetko, možeš ísť darovať. Tam si len lahneš na lehátko, opichjú ťa a čakáš dokým prístroj zapípa že je dostatok krvi
Oni su strašne vyberavy nemožeš mat prepichnute ucho pol roka, tetovanie pol roka .. a toho isteho sexualneho partnera štvrt roka ... a to nehovorim o drogách :/
ja som bola 2x a vzali mi stále bol to fajn pocit, krv stiekla veľmi rýchlo až sa báli, aby ma nehodilo o zem, keď vstanem ale prvýkrát som mala obrovskú modrinu cez celú ruku, lebo som si netlačila na ten vpich po odobratí ihly, lebo mi trebalo na wc a musela som položiť ruku ale to za 3-4 týždne zmizlo
No po odbere sme dostali stravný, čajík kroasant a dobošku úplne zvláštny pocit som z toho mala človek je rád, že vôbec môže darovať a ešte sa aj naje?!
Darovat nemozem - zly zilovy pristup a chronicke ochorenie nevhodne na darcovstvo.
Obdivujem vsak kazdeho, kto daruje alebo to aspon ma v plane.
Pred par dnami bola publikovana studia znamenajuca prelom k vyvoju in vitro pripravenych erytrocytov. Objav ma este velmi daleko k praktickemu vyuzitiu, ale znamena krok blizsie k hemoterapii erymasami bez darcov, ako ich pozname dnes.
» primar.sme.sk/c/20495533/novy...
Originalny clanok tu:
An immortalized adult human erythroid line facilitates sustainable and scalable generation of functional red cells - www.nature.com/articles/ncomms14750
Za sucasnych okolnosti by som vsak taketo eyrtrocyty nechcela dostat - blizsie v komente pod clankom v SME (nick rovnaky ako tu).
@oko_paradajky tak ono to má svoj dôvod. Keď má človek HIV v krvi len pár týždňov, tak to nevedia zistiť. A navyše mnohí ľudia majú HIV aj niekoľko rokov a ani o tom nevedia a teda v pohode spia s hocikým aj bez ochrany..
Lenka ma pravdu, dotaznik treba vypisovat vzdy pravidivo z dovodu "diagnostickeho okna" krvou prenosnych ochoreni.
Pri HIV:
- test anti-HIV 1, 2 protilátok - okno 4-6 tt
- anti- HIV 1,2 spolu s antigenom p24 - okno cca 3 tt - tato metodika sa v SR pouziva
- genom virusu HIV PCR metodou - okno cca 7 dni
Takto by sa dalo pokracovat aj v pripade HBV, HCV...
Darovanim sa NETESTUJU tieto ochorenia, ak ma clovek podozrenie - ohrozuje prijemcov.
Ak darca uz daroval, ale nie je si isty bezpecnostu svojej krvi (napr. z tohto dovodu), existuje moznost samovyradenia po odbere. Transfuzne lieky z jeho krvi budu zlikvidovane, ak este neboli podane.
Tym chcem povedat, ze hemoterapia za sucasneho stavu nikde na svete nie je bez rizika. Pravdivym vyplnenim dotaznika sa da znizit /nie celkom eliminovat/. Preto neklamte prosim
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
Je to riadne fajn podľa mňa a srať stravný lístok, veď.
Najťažšie bolo priznať vlastnú váhu na prvý papier
@Matiarka stravný lístok?
@Hagelslag Ako si vedel, že mi ide o ten pohlavný úd?
a este snad pojdem ak Pan Boh da
Obdivujem vsak kazdeho, kto daruje alebo to aspon ma v plane.
Pred par dnami bola publikovana studia znamenajuca prelom k vyvoju in vitro pripravenych erytrocytov. Objav ma este velmi daleko k praktickemu vyuzitiu, ale znamena krok blizsie k hemoterapii erymasami bez darcov, ako ich pozname dnes.
» primar.sme.sk/c/20495533/novy...
Originalny clanok tu:
An immortalized adult human erythroid line facilitates sustainable and scalable generation of functional red cells - www.nature.com/articles/ncomms14750
Za sucasnych okolnosti by som vsak taketo eyrtrocyty nechcela dostat - blizsie v komente pod clankom v SME (nick rovnaky ako tu).
@oko_paradajky tak ono to má svoj dôvod. Keď má človek HIV v krvi len pár týždňov, tak to nevedia zistiť. A navyše mnohí ľudia majú HIV aj niekoľko rokov a ani o tom nevedia a teda v pohode spia s hocikým aj bez ochrany..
» domov.sme.sk/c/5599843/hiv-v...
@oko_paradajky
Lenka ma pravdu, dotaznik treba vypisovat vzdy pravidivo z dovodu "diagnostickeho okna" krvou prenosnych ochoreni.
Pri HIV:
- test anti-HIV 1, 2 protilátok - okno 4-6 tt
- anti- HIV 1,2 spolu s antigenom p24 - okno cca 3 tt - tato metodika sa v SR pouziva
- genom virusu HIV PCR metodou - okno cca 7 dni
Takto by sa dalo pokracovat aj v pripade HBV, HCV...
Darovanim sa NETESTUJU tieto ochorenia, ak ma clovek podozrenie - ohrozuje prijemcov.
Ak darca uz daroval, ale nie je si isty bezpecnostu svojej krvi (napr. z tohto dovodu), existuje moznost samovyradenia po odbere. Transfuzne lieky z jeho krvi budu zlikvidovane, ak este neboli podane.
Tym chcem povedat, ze hemoterapia za sucasneho stavu nikde na svete nie je bez rizika. Pravdivym vyplnenim dotaznika sa da znizit /nie celkom eliminovat/. Preto neklamte prosim