» www.alchemyrealm.com/entities.htm...
Niekedy dokážem "vidieť" a cítiť týchto.
A z predpubertálneho veku (~8) si pamätám také zážitky, kt. si neviem racionálne vysvetliť (napr. spontánne dotykové vnemy, a tak ďalej), ale viem, že nejaké vysvetlenie tých javov musí existovať.
Včera voli u nas na navšteve jedni znami so svojou 4ročnou dcerkou a ona sa stale rozpravala s nejakou deniskou. A potom nam ti jej rodičia rozpravali že deniska je jej imaginarna kamaratka a stale sa spolu rorpravaju a hraju a hadaju...
No ale imaginarni kamarati su celkom bežna zaležitosť. Hlavne u nas jedinačikov. Tiež som mala jedneho ryšaveho vojtu ked som bola decko
@barb Ojojoj toto nie je vhodný prístup s tým ako sú deti vnímavé @Thrwtchr Nuž vlastne existuje. @patuskoo Nie vždy je to o klamání.
Takže takto. Existuje neurologické vysvetlenie. V podstate ide o to isté ako pri bežných halucináciach s tým rozdielom, že nemusia byť vyvolané drogamy, alebo nejakou traumou, poprípade nemusia súvisieť so źiadnou diagnózou. Deťom je totižto ťažšie aktivovať, (respektíve, nevedia to tak dobre ako dospelí) časť mozgu, ktorá je zodpovedná za rozlišovanie reality od predstáv (táto ćásť mozgu sa "vypína", alebo znižuje aktivitu pri spánku aby sme mohli snívať a tým pádom nám vlastne nepríde ani zjavné blbosti v snoch ako blbosti. U detí je to spôsobené tým, že dieťa po narodení nemá ani náhodou úplne vyvinutý mozog. Podľa jednej štúdie má dokonca väčšmi vyvinutý mozog myš po narodení ako človek a autor sa v nej dokonca zamýšľa či je možné považovať dieťa za ľudskú bytosť, keďže do určitého veku ani nie je schopné z fyziologického hľadiska si uvedomiť samo seba. Časom sa ale mozog dovyvinie a jednotlivé časti v ňom sa postupne začnú prepájať s tým vlastne priamo súvisí problém s aktiváciou vyššie spomínanej časti mozgu. Čiže ak v detstve vidíte, alebo niekto z vašich blízkych vidí veci, ktoré nie sú, nerobí to z vás blázna. Problém nastáva ak sa v tomto veku udeje dieťaťu nejaká väčšia trauma, alebo je inak podporované vytváranie stimulov oslabujúcich aktivitu tejto časti mozgu, pretože vedie neraz k schizofrénii, paranoje a podobným psychózam.
Moja mladá mi hovorila že keď mala tak 5-7 rokov tak že mala nejakú "kamarátku" v lese ktorú nikdy nikto nevidel a ani nemohla povedať kde býva ani ju nikomu ukázať. Potom keď vyrástla tak to údajne samé prestalo. A ešte mi hovorila že raz videla nejakú osobu, tiež keď mala nejakých 7 rokov, v izbe ako stojí pri rodičovskej posteli a díva sa na nich celkom živo si to zapamätala, povedala to rodičom, ale nikto jej neveril až kým neopísala ako daná postava vyzerala. Potom už verili všetci. Je to také na neuverenie, ale nemám dôvod jej nedôverovať. Inak ja nemám žiadne takéto skúsenosti a ani nechcem mať.
ja som ako decko videla stale duchov v dome oproti a par rokov dozadu som citala presne o tom type ducha, ktory sa mi zdal najviac creepy a najviac som si nahovarala, ze sa mi to len zda :x a nikto iny ich nevidel, seci si len mysleli, ze mam nejake haluze
a je este zopar teorii, ze do 5-6 rokov je decko posadnute diablom co by mi celkom aj vysvetlovalo preco k detom neviem mat vztah a pridu mi strasne divne
Známeho syn (3 roky) vidí volákeho zlého trpaslíka (aj ho už kreslil). Ja som mal tiež imaginárneho kamaráta, keď som mal cca 3 roky ... Keď som mal 4 roky, aj som raz von oknom kíval na oblohu a mame povedal, že tam vidím babku. Babka do rána umrela.
@karlotiskot Poznám toto vysvetlenie z hladiska neurológie. Ale neuspokojilo ma. Hladať vedomie v mozgu je ako hladať hlásatelku v rádiovom prijímači.
Ak niekto vidí javy (alebo, ako píšeš, "veci"), ktoré pre iných nie sú, tak je pre iných často blázon - to ale vôbec neznamená, že tie veci nie sú.
@paulieevans To celkom korešponduje s tým vývinom mozgu. Neviem lebo ako desí ma viac ako tie veci, ktoré deti vidia to. ako si to ľudia alebo aj im zdôvodňujú a celkovo osveta v tejto veci. Dieťa vidí "ducha". Automaticky je posadnuté, je osvietené, alebo niečo podobné spájané s nadprirodzenom.
@thrwtchr "Hladať vedomie v mozgu je ako hladať hlásatelku v rádiovom prijímači." Fú to je prirovnanie... ehm... Ako na ktoré človek len ťažko nájde slová slušne povedané.
Vedomie je o schopnosti mozgu vnímať, navracať si a prehodnocovať podnety. Rozšírenou slovnom zásobou sa rozširuje aj vedomie, pretože človek dokáže prehodnocovať a komunikovať so sebou omnoho obšírnejšie a vo väčších súvislostiach. Samozrejme na tom má svoj podiela aj prostredie, žitie v skupinách, iné schopnosti mozgu a schopnosť tvoriť/resp. napodobňovať vďaka konštrukcii tela. Ale ak potrebuješ silou mocou za svojím vedomím vidieť hlboké nadprirodzeno tak nech sa páči... Len... ehm skús používať trochu iné prirovnania...
@karlotiskot To nie je o niečom nadprirodzenom, to, že vedomie je prekurzor mozgu, a nie naopak, beriem ako prirodzenú záležitosť, kt. nie je proste dostatočne vysvetlená súčasnou vedou. Aj 'neživá' príroda je výtvor vedomia.
@karlotiskot Počíta sa aj tzv. daydreaming? Teda že nie že by som priamo videla a rozprávala sa nahlas s niekym, ale predstavovala by som si niekoho a hovorila s ním vo svojej hlave (vedela by som, že je to len predstava). Pretože ak áno, mám s tým z detstva bohaté skúsenosti (aj zo súčasnosti).
@thrwtchr No pre praktizujúceho kresťana je zas prirodzené, že ho po smrti pošlú viššie sily do neba, pekla, alebo očistca. Takže sa teraz akože nejedná o nadprirodzeno, lebo niekomu sa to ZDÁ ako prirodzené?
@21 myslíš toho Harameina - "amatérskeho vedca", ktorý je odmietaný zrejme celou vedeckou spoločnosťou? Ehm, no to vysvetľuje prečo mi ten výrok príde tak... ehm... nedbalí mnohého...
a sorry proste že zniem tak kurevsky snobsky a povýšenecky, ale ja nepochybujem, že ty máš zjavne vysokú inteligenciu a napriek tomu dokáźeš dať hláśku typu "vedci to dostatočne nepreskúmali a tak si to nepreskúmané doplním inormáciami od pseudovedca" proste prečo tento postoj? Pretože to vedecky preukázané teda berieš ak som dobre pochopil a nemáš problém prijať fakty dokonca si ich sám dobrovolne dopĺňať. Nie je podľa teba lepšie byť tak trochu skeptik, veď ako som písal vyššie, zdanie prirodzenosti sa dá vytvoriť v človeku aj samým sebou, nie to ešte keď to do teba niekto "prepašuje"
@nostroma Hmm nezapadá to do tejto kategórie zrejme, ale prečo neobohatiť diskusiu. Ak to robíš nevidím v tom nič extra zvláštne, alebo súvisiace s neurológiou. Ak rozoznávaš realitu od fikcie a vieš rozlíšiť je to len o tvojej vôli to robiť. Ale prečo má človek vlastne vôlu to robiť?
@karlotiskot HMM ja neviem, možno si tak vytvára alternatívnu realitu, pretože tá skutočná mu proste nevyhovuje. Vo svojom svete platia iba také pravidlá, aké si sám určí. Ľudia sú tam takí, akých chce človek (teda si ich môže priamo naprogramovať a ovládať, dať im akékoľvek vlastnosti). U mňa osobne to začalo tým, že som nemala kamarátov (cca. od svojich 10 mám problém nadväzovať vzťahy) a vtedy to začalo. Najskôr to boli kamarátky, s ktorými som sa hrávala, teraz to dospelo už na vyšší level (mám celú novú rodinu, celý vymyslený svet). Takže myslím, že niečo také sa odohráva aj u malých detí, vymýšľajú si vlastný svet, kde sa cítia bezpečne. (Zistila som, že kamarátovi, ktorého si človek vymyslí sa ľahšie dôveruje ako skutočnému človeku- pretože u imaginárneho vieme na čom sme, nemôže nás ničím prekvapiť, zradiť nás atď, zatiaľ čo skutočný človek nám môže ublížiť)
Jedna znama mi raz davnejsie rozpravala, ze ked bola jedna z jej dcer este mala, casto jej hovorila o neznamom ,,kamaratovy,, ktory za nou chodi v noci do izby. Jej sestra mala izbu vedla a nikdy nic nevidela, neverila jej a stale sa s nou menej bavila. Nebolo to ,,typicke,, sesterske kamaratstvo. Mama s nou bola aj u psychiatra ale nic sa tym nevyriesilo, dalej stale hovorila o svojom kamaratovy. Opisovala ho ako modreho. Vraj sa s nim rozpravala, on jej vselico rozpraval a tak. Ked jej dcery vyrastli a boli tesne pred dospelostou, jednu noc ta druha dcera, ktora jej neverila zacala strasne kricat. Rodicia k nej pribehli do izby, a nasli ju v soku. Neskor o par hodin povedala ze k nej prisli dve modre bytosti s velkymi ocami a vraj jej hovorili ze nech sa ich neboji, nic jej neurobia. Odvtedy ich ani jedna viac nevidela, ale mala z toho dlhu dobu traumu. Jej mama nevedela, co si o tom mysliet.
Jasne ze ano vela mojich kamosov vidi bars ake bytosti a elementali raz sa mi stalo ze kamoska bola pod schodmi sama a rozpravala sa s niekym tak na nu zakricim ze co robis kym sa vyprava a ona ze z duchmi dpc dialogy s nikym trochu psycjo
@23 vytvorit sam sebou ako potom chces vysvetlit ze dve rozdielne osoby vidia tu istu nerealnu bytost? uplne rovnako? Alebo raz sa mi staloked sme boli s kamosmi v opustenej budove bolo to tam velmi neprijemne tak sme s tade isli prec a bezali sme ked v tom jedna kamoska zastala a druha uplne zmenila smer nezavisle od seba to spravili ja samozrejme otupena som isla dalej rovno jak keby nic a oni len na seba "fuuu videla si to?" .. "citila" chapes:F to neni vymysel
@pinkhero Džízs zameriavam sa na deti a ani to nie je vôbec nemožné. Existujú javy ako skupinová halucinácia, ktoré som párkrát zažil na hríboch aj ja, takže nie je problém preniesť dokonca nejaký "obraz" na inú osobu. A nehnevaj sa na mňa, pôsobíte trošku ako banda detí, ktoré chcú byť silou mocou zaujímavé pred sebou, alebo sú vtom tiež drogy? . A čo teda videla/cítila?
To asi preto ze my v podstate sme banda deti ale nrmam potrebu sa tvariz dolezito a nie su v tom drogy len spiritualna rozvinutost proste existuju ludia ktory sa rodia s tym ze take veci vidia no ........ Nejaku bytost ktorej sa nepacilo ze jej tam obsmrdame
@pinkhero Ehm nuž pozri ak si v kolektíve v ktorom si myslíte také veci ako mi tu ty teraz píšeš aj vzájomne o sebe... no ehm. Zahryznem si do jazyka... Asi bližšie info o tej bytosti nedostanem tiež predpokladám a sorry ak to znie nadute, nie som skeptik, pretože si neviem predstaviť o čom hovoríš, skôr som skeptik preto, že mám skúsenosti s dosť podobnými vecami o akých hovoríš.
áno, moja dcéra..
tuším okolo dvoch rokov mala, keď začala spomínať nejakého Pingesa....najskôr sa mi to páčilo, že aké super slovo ..ale potom to už nebola sranda celkom....
a neskôr mala ´kamošku´ Anulku, ktorá ju nahovárala na sprostosti občas...a tá ju držala celkom dlho...vlastne do nedávna...a to už má 4 roky...
momentálne to ale ustalo..
@karlotiskot "Takže sa teraz akože nejedná o nadprirodzeno, lebo niekomu sa to ZDÁ ako prirodzené? "
Skôr to bolo myslené tak, že všetky deje v univerze, aj tie, kt. si nedokážeme práve vysvetliť a pripadajú nám nadprirodzené, sú prirodzené. Nadprirodzeno a tajomno, alebo metafyzika, to sú všetko škatuľky ľudského myslenia.
K tomu zvyšku: áno, je veľmi užitočné, ba dokonca, myslím, nevyhnutné, aby sme boli skeptickí.
Ale opäť, možno je to zas len vec perspektívy a interpretácie: to, čo mi prebieha mysľou a to, čo sa učím, nie je nikdy "originál". Všetko je "prepašované". Spolu s celým systémom jazyka.
Ale ako tak čítam, Haramein je asi naozaj dosť mimo vedy resp. ho ako vedca neuznávajú. Whatever
Keď som bol malý mal som ak sa to dak dá povedať imaginárneho kamaráta? teraz to znie fakt ako keby som bol autista dokonca je to trápne ale nikdy som ho nevidel skôr v snoch som ho vídal takmer stále ... pamätám si to dodnes ako sa mi každý večer o ňom snívalo ...
Viem aj to, že vyzeral ako pes a rozprávali sme sa .... o čom to žiaľ si už nepamätám a neviem či je to niečo nadprirodzené alebo len detský výmysel
Jediné čo viem je to, že ked som mal zlý sen vždy sa tam zjavil a prestalo to ...
raz som ale tie sny prestal mávať a už sa nikdy nevrátili ... ked tak nad tým teraz premýšľam cítim ako by mi niečo alebo niekto chýbal ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Niekedy dokážem "vidieť" a cítiť týchto.
A z predpubertálneho veku (~8) si pamätám také zážitky, kt. si neviem racionálne vysvetliť (napr. spontánne dotykové vnemy, a tak ďalej), ale viem, že nejaké vysvetlenie tých javov musí existovať.
No ale imaginarni kamarati su celkom bežna zaležitosť. Hlavne u nas jedinačikov. Tiež som mala jedneho ryšaveho vojtu ked som bola decko
a kamaratkina sestra, ked mala asi 3 roky, stale vravela ze v izbe su ludia, usmievala sa a niekedy s nimi aj zhovarala...
@Thrwtchr Nuž vlastne existuje.
@patuskoo Nie vždy je to o klamání.
Takže takto. Existuje neurologické vysvetlenie. V podstate ide o to isté ako pri bežných halucináciach s tým rozdielom, že nemusia byť vyvolané drogamy, alebo nejakou traumou, poprípade nemusia súvisieť so źiadnou diagnózou. Deťom je totižto ťažšie aktivovať, (respektíve, nevedia to tak dobre ako dospelí) časť mozgu, ktorá je zodpovedná za rozlišovanie reality od predstáv (táto ćásť mozgu sa "vypína", alebo znižuje aktivitu pri spánku aby sme mohli snívať a tým pádom nám vlastne nepríde ani zjavné blbosti v snoch ako blbosti. U detí je to spôsobené tým, že dieťa po narodení nemá ani náhodou úplne vyvinutý mozog. Podľa jednej štúdie má dokonca väčšmi vyvinutý mozog myš po narodení ako človek a autor sa v nej dokonca zamýšľa či je možné považovať dieťa za ľudskú bytosť, keďže do určitého veku ani nie je schopné z fyziologického hľadiska si uvedomiť samo seba. Časom sa ale mozog dovyvinie a jednotlivé časti v ňom sa postupne začnú prepájať s tým vlastne priamo súvisí problém s aktiváciou vyššie spomínanej časti mozgu. Čiže ak v detstve vidíte, alebo niekto z vašich blízkych vidí veci, ktoré nie sú, nerobí to z vás blázna. Problém nastáva ak sa v tomto veku udeje dieťaťu nejaká väčšia trauma, alebo je inak podporované vytváranie stimulov oslabujúcich aktivitu tejto časti mozgu, pretože vedie neraz k schizofrénii, paranoje a podobným psychózam.
a je este zopar teorii, ze do 5-6 rokov je decko posadnute diablom co by mi celkom aj vysvetlovalo preco k detom neviem mat vztah a pridu mi strasne divne
Ak niekto vidí javy (alebo, ako píšeš, "veci"), ktoré pre iných nie sú, tak je pre iných často blázon - to ale vôbec neznamená, že tie veci nie sú.
@thrwtchr "Hladať vedomie v mozgu je ako hladať hlásatelku v rádiovom prijímači." Fú to je prirovnanie... ehm... Ako na ktoré človek len ťažko nájde slová slušne povedané.
Vedomie je o schopnosti mozgu vnímať, navracať si a prehodnocovať podnety. Rozšírenou slovnom zásobou sa rozširuje aj vedomie, pretože človek dokáže prehodnocovať a komunikovať so sebou omnoho obšírnejšie a vo väčších súvislostiach. Samozrejme na tom má svoj podiela aj prostredie, žitie v skupinách, iné schopnosti mozgu a schopnosť tvoriť/resp. napodobňovať vďaka konštrukcii tela. Ale ak potrebuješ silou mocou za svojím vedomím vidieť hlboké nadprirodzeno tak nech sa páči... Len... ehm skús používať trochu iné prirovnania...
@21 myslíš toho Harameina - "amatérskeho vedca", ktorý je odmietaný zrejme celou vedeckou spoločnosťou? Ehm, no to vysvetľuje prečo mi ten výrok príde tak... ehm... nedbalí mnohého...
a sorry proste že zniem tak kurevsky snobsky a povýšenecky, ale ja nepochybujem, že ty máš zjavne vysokú inteligenciu a napriek tomu dokáźeš dať hláśku typu "vedci to dostatočne nepreskúmali a tak si to nepreskúmané doplním inormáciami od pseudovedca" proste prečo tento postoj? Pretože to vedecky preukázané teda berieš ak som dobre pochopil a nemáš problém prijať fakty dokonca si ich sám dobrovolne dopĺňať. Nie je podľa teba lepšie byť tak trochu skeptik, veď ako som písal vyššie, zdanie prirodzenosti sa dá vytvoriť v človeku aj samým sebou, nie to ešte keď to do teba niekto "prepašuje"
@nostroma Hmm nezapadá to do tejto kategórie zrejme, ale prečo neobohatiť diskusiu. Ak to robíš nevidím v tom nič extra zvláštne, alebo súvisiace s neurológiou. Ak rozoznávaš realitu od fikcie a vieš rozlíšiť je to len o tvojej vôli to robiť. Ale prečo má človek vlastne vôlu to robiť?
tuším okolo dvoch rokov mala, keď začala spomínať nejakého Pingesa....najskôr sa mi to páčilo, že aké super slovo ..ale potom to už nebola sranda celkom....
a neskôr mala ´kamošku´ Anulku, ktorá ju nahovárala na sprostosti občas...a tá ju držala celkom dlho...vlastne do nedávna...a to už má 4 roky...
momentálne to ale ustalo..
Skôr to bolo myslené tak, že všetky deje v univerze, aj tie, kt. si nedokážeme práve vysvetliť a pripadajú nám nadprirodzené, sú prirodzené. Nadprirodzeno a tajomno, alebo metafyzika, to sú všetko škatuľky ľudského myslenia.
K tomu zvyšku: áno, je veľmi užitočné, ba dokonca, myslím, nevyhnutné, aby sme boli skeptickí.
Ale opäť, možno je to zas len vec perspektívy a interpretácie: to, čo mi prebieha mysľou a to, čo sa učím, nie je nikdy "originál". Všetko je "prepašované". Spolu s celým systémom jazyka.
Ale ako tak čítam, Haramein je asi naozaj dosť mimo vedy resp. ho ako vedca neuznávajú. Whatever
@H8u Že? Aj mne sa páči.
Viem aj to, že vyzeral ako pes a rozprávali sme sa .... o čom to žiaľ si už nepamätám a neviem či je to niečo nadprirodzené alebo len detský výmysel
Jediné čo viem je to, že ked som mal zlý sen vždy sa tam zjavil a prestalo to ...
raz som ale tie sny prestal mávať a už sa nikdy nevrátili ... ked tak nad tým teraz premýšľam cítim ako by mi niečo alebo niekto chýbal ...