Čo sa mňa týka... Som vďačná za to, že na Slovensku zvíťazil zdravý rozum v boji s covid-19 (najmä vďaka súčasnej vláde, ktorá dlhodobo prihliada na názory odborníkov a zvolila radšej cestu, i keď kritizovanej a nepopulárnej, prevencie) na rozdiel od Českej republiky, kde prevážil politický populizmus, ľahkovážnosť a nezodpovednosť. Ekonomiku by predsa nijak neohrozilo, keby zostali rúšky vo vnútorných priestoroch povinné aj počas leta, tak ako vo všetkych okolitých krajinách. Česko k tomuto kroku pristúpilo až pred troma dňami (10. septembra), keď už bolo jasné, že je neskoro. Čísla od začiatku septembra postupne stúpli z 500 potvrdených prípadov denne na sobotňajších 1 541 a tempo stále narastá. Som sklamaná a frustrovaná najmä kvôli tej bezmocnosti, ktorú som celý čas pociťovala a vedela, že s tým nič nedokážem spraviť...
Odporúčam pozrieť si aj vyjadrenia profesora Jaroslava Flegra, ktorého už dlhé roky považujem za českú špičku, čo sa prírodných vied týka: » www.facebook.com/prof.jaroslav.f...
@teal Pôjdem, ale len pod jednou podmienkou Ak o pár týždňov prídeš do Prahy vypomáhať v nemocniciach a inde, určite sa každá pomoc zíde...
Už od piatka bude na Slovensku povinná karanténa a testy pre ľudí z ČR, takže sa ma to bytostne dotýka (keďže žijem v Prahe) už len keď z žiadneho iného, tak minimálne z tohto hľadiska. A isto nie som jediná. Keď ťa to nezaujíma, nerieš, ignoruj toto fórum
nic v zlom, ale v kazdom prispevku chvalis Matovica (ano viem, ze si ho volila), co a ako vsetko dobre urobil, a pride mi, ze uplne zatvaras oci pred ostatnymi vecami, ktore az tak dobre neurobil
a napr. byvam v Brne a nemam pocit, ze by tu ludia extremne panikarili a mrtvych vyhadzovali oknami, nakazeni neznamena rovno chori, takze ked sa budu chranit rizikove skupiny, myslim, ze bude vsetko ok. Nie je podla mna cesta vsetko zatvorit, hejtovat ludi, ktori sli na dovolenku do zahranicia a nahodou idu do supermarketu viackrat ako raz do tyzdna.
@patrixo Tak oni to na nulu nestlačili, ak sa nemýlim, vždy to bolo tak minimálne okolo 100, ak nie viac. Inak vieš prosím niečo bližšie o rozdieloch v otvorení hraníc na SK a v ČR? Zaujímalo by ma to, ale nejak som to bližšie nesledovala, tak neviem...
@feelagain Skús počkať pár týždňov Veľmi dúfam, že ti budem potom môcť dať za pravdu... lidovky.cz/nazory/flegr-virus-neni-nejhorsi-nepritel-mame-mesic-od-relativni-pohody-ke-katastrofe.A200913_180243_ln_nazory_sed
takže korona je smrteľná choroba, koľkože zomrelo doteraz ľudí v Česku na túto pliagu?...
a koľko zomrelo ľudi na rakovinu v Česku?
z korony sa ide matelko posrať na SR a ľudia mu umieraju v tisícoch na rakovinu, od začiatku roka 6 tisíc ľudí, to akože nie je problém, to je ok?!...
a tie tisíce ľudí nezamestnaných, matelko sa môže hanbiť on sa ide chváliť že podvádzal pri štátniciach, zobral deťom obedy, dôchodcom 13 doch.., zatvára firmy, ľudia to dokedy, akože maju ešte trpieť?..
ty len pomáhaj v tom špitáli a daj do pľacu názov tabletiek ktorými liečite pacientov napadnutých koronou!
lebo ja ich doteraz nepoznám...
ja som citala s nim rozhovor na denniku n, a nie som proti jeho nazoru, ale skor som za to, ze namiesto toho, aby stat zakazoval veci, ludia neboli jebnuti a spravali sa zodpovedne. Tiez si myslim, ze CR nemalo uvolnit vsetko tak rychlo. Svedsko na tom bolo extremne zle, a potom ludia sami od seba zacali dodrziavat dobrovolnu karantenu a situacia sa tam upokojila..
ale neviem, nie som epidemiolog, ale mam pocit, ze aj SR aj CR idu z extremu do extremu (resp. ludia v oboch krajinach). Sak sa spravam kus normalne a nenabehnem na prvu diskoteku, kde budeme pit 20ti z jedneho pohara.
@azizi flegr je tiez attention whore a viac mu ide o senzaciu a popularitu nez o to ci nutne hovori pravdu. Akoze, myslim si, ze jeho predpoklady nie su nutne far off ale podava informacie dost katastrofickym sposobom lebo su z toho reaccs na fejsbuciku.
@zajko1211 Možno si úplne neuvedomuješ, že ak by sa náhodou zlé predikcie v ČR naplnili, nemocnice budú zahltené pacientmi s covid-19 a budú sa musieť prijímať rázne opatrenia, lekári sa budú báť ordinovať, operovať... Tak sa to dotkne práve aj onkologických pacientov. A už sa aj v mnohých krajinách dotklo, a to veľmi výrazne.
A dotkne sa to aj ekonomiky, hospodárstva, voľného cestovania... A to omnoho viac, ako keby boli do minulého štvrtka rúšky povinné aj v ČR, ako vo všetkých okolitých krajinách. Resp. lepšie povedané, tie povinné rúška by českú ekonomiku ani onkologických pacientov nestáli vôbec nič.
@azizi
tie počty úmrti si si zistila v ČR?...
čo robíš bu bu bu bu...
daj aj názov liekov s ktorými sa tak úspešne nakazení vyliečili, ja naozaj neviem...
tak keď sú pirule, rozdajte ich ľuďom a nech ich preventívne užívajú...ale vy máte veľké H....robíte z ľudí drbnutých a oni vám to žerú...
@staphylococcus Ďakujem za vyjadrenie Vieš, že si tvoj názor vážim. ...Ono ale možno aj vďaka ľuďom ako je Flegr nakoniec tie rúška od štvrtka povinné sú. Nie je úplne dobrý postoj, aby sa všetci tvárili, že ten rast nie je v Česku aktuálne exponenciálny a všetko je pod naprostou kontrolou a v najlepšom poriadku, ako to donedávna komunikovala česká vláda.
sak ale ked aj nie su v CR v interieroch povinne, tak ti hadam nezakazu ich nosit, ci?
akoze ja neviem, ja som bezne uz aj pred covidom chodila s ruskom na navstevy alebo aj doma, ked som bola nachcipana, aby to nedostali vsetci okolo mna a to, ze par ludi na mna pozrelo divne som neriesila. nechapem ten pocit bezmocnosti, sak ty vies sama pre seba spravit 100% a no, bohuzial, ale ostatnych ludi neovplyvnis nijak ..
@feelagain@11 áno, abslútne súhlasím. Lenže to by sme museli žiť v ideálnom svete. Neviem, či si čítala aj moje príspevky v tej ankete z júla, ale tam som to myslím celé opisovala, ako to v Česku funguje. Električky a autobusy boli doslova denno denne narvané ľuďmi a NIKTO rúško nemal! Nehovoriac o obchodoch, predavačoch a pod. Proste žiaľ v ideálnom svete nežijeme a je to na zodpovednosti každej z vlád, ako sa k tomu postaví.
@zajko1211 to bububu sa robí preto aby tu nebolo toľko mŕtvych a ty sa opýtaš, že prečo sa robí, keď tu nie je toľko mŕtvych? to je ako keby si sa pri prechádzaní cez cestu pozrel na obe strany, počkal kým prejdú autá a prešiel na druhú stranu - a potom by sa opýtal "prečo by som sa pozeral, keď ma aj tak nič neprešlo?"
@azizi no ale opakujem sa - ostatnych neovplyvnis a nepomozu ti ani vlasne nariadenia. ja robim v banke, cize som v interieri, kde je nosenie ruska povinne. nevies si ani predstavit, kolko ludi pride bez ruska alebo ho ma nasadene tak, ze by ho mat ani nemuselo. ked ich upozornis, ze chodi hygiena a rozdava za to pokuty su este velakrat neprijemni a maju debilne poznamky. o otazkach preco mame na rukach rukavice ani nehovorim. takze ja to vidim z prvej ruky, ze nie, ani vladne nariadenia ti nepomozu, ked to ti ludia odmietaju, preto vravim, ze vsetci musime zacat od seba.
ja ta z jednej strany chapem, ale ked budes stale riesit to, aki su ostatni nezodpovedni, tak sa z toho zblaznis. netrap sa vecami, ktore nevies ovplyvnit
@18 ved hej, ono je vlastne fajn ze plasi, leob niektori este stale ziju v sladkej nevedomosti, len ti hovorim, ze zas uplna panika nie je na mieste, pretoze imho kus prehana. Ako vzdy a pri vsetkom. A ide mu viac o vlastnu popularitu nez o cokolvek ine
@azizi
je smutné, že ani nevieš čo padávaš tým chudákom v špitáli a ešte sa tým aj chváliš, že tam brigaduješ...
ale ono je to len koliva prachom, že drahá...
@staphylococcus Aka si myslis, ze je šanca, ze nenastane v ČR kolaps zdravotníctva (kedy lekári sa budú musieť rozhodovať, koho z ludi vyzadujucich hospitalizaciu este prijmu a koho nie pod.)?
@kakofonicka Prepáč mi prosím, až teraz som sa dostala k prečítaniu najmä aj tvojej druhej reakcie. Ide o to, že v Prahe žijem a vidím ten obrovský rozdiel, keď rúška povinné neboli a teraz, keď od štvrtka sú. Teraz ich vidím mať prakticky každého, predtým nikoho (a to ani v maximálne preplnenej mhd). Vláda to má v rukách celkom dosť, lenže celé je to len o ich populizme, ľahkovážnosti a nezodpovednosti. A to ma ničí. Viem, že si to moc beriem... Že to nezvládam. Keby som žila na Slovensku, tak už koronavírus pravdepodobne vôbec ani neriešim... Ale nemôžem sa pozerať na to, že krajina v ktorej žijem ide byť najnebezpečnejšia v EÚ len kvôli októbrovým voľbám, populizmu a naprostej ignorácii zo strany vlády.
@kakofonicka A teda áno... Vzhľadom k tomu, že mám výrazne oslabenú imunitu, kvôli čomu chodím pravidelne na injekcie, ďalej astmu, anémiu a tiež nesmiem užívať antibiotiká... Viem sa ochrániť nosením respirátora. Ale desí ma kolaps zdravotníctva, bojím sa, že to tu bude ako v Taliansku na jar (a mnohých iných krajinách), kedy zdravotníci v skafandroch budú vyčerpaní, budú podávať nadľudské výkony, obetujú sa, budú musieť rozhodovať, koho ešte na JIS vezmú a koho nie... Bolo to celé nutné? Tie rúška v interiéroch by predsa nikomu neublížili. Ale jasné, vláda by stratila politické body. Lenže teraz ich stratí tak či tak a odnesú si to práve najmä nevinní ľudia... Prečo všetky okolité krajiny mohli mať v lete opatrenia a ČR až do minulého týždňa nie? A práve toto je výsledok. Teraz je čas na zavretie škôl a iné rázne opatrenia, ale vláda minimálne až do októbrových volieb bude všetko tajiť a tváriť sa, že sa nič nedeje. Nikdy si chybu neprizná. Je mi z tých českých politikov zle (a zďaleka nie len českých). Som presvedčená, že im absolútne nezáleží na zdraví starých a chorých ľudí (veď koniec koncov, aspoň štát ušetrí na ich dôchodkoch, nie?). Babiš nosí už všade len respirátor, takže mu to môže byť jedno.
@azizi hej, dnes mi uz o tom pisala tralalibang, ja moc uz ani u nas nesledujem politicku situaciu, nech sa zbytocne nevytacam, takze som absolutne netusila, ze CR je skoro ako druhe USA. Drzte sa tam!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
» www.birdz.sk/forum/otazka-v-...
Čo sa mňa týka... Som vďačná za to, že na Slovensku zvíťazil zdravý rozum v boji s covid-19 (najmä vďaka súčasnej vláde, ktorá dlhodobo prihliada na názory odborníkov a zvolila radšej cestu, i keď kritizovanej a nepopulárnej, prevencie) na rozdiel od Českej republiky, kde prevážil politický populizmus, ľahkovážnosť a nezodpovednosť. Ekonomiku by predsa nijak neohrozilo, keby zostali rúšky vo vnútorných priestoroch povinné aj počas leta, tak ako vo všetkych okolitých krajinách. Česko k tomuto kroku pristúpilo až pred troma dňami (10. septembra), keď už bolo jasné, že je neskoro. Čísla od začiatku septembra postupne stúpli z 500 potvrdených prípadov denne na sobotňajších 1 541 a tempo stále narastá. Som sklamaná a frustrovaná najmä kvôli tej bezmocnosti, ktorú som celý čas pociťovala a vedela, že s tým nič nedokážem spraviť...
Odporúčam pozrieť si aj vyjadrenia profesora Jaroslava Flegra, ktorého už dlhé roky považujem za českú špičku, čo sa prírodných vied týka:
» www.facebook.com/prof.jaroslav.f...
» www.lidovky.cz/nazory/flegr-vi...
Už od piatka bude na Slovensku povinná karanténa a testy pre ľudí z ČR, takže sa ma to bytostne dotýka (keďže žijem v Prahe) už len keď z žiadneho iného, tak minimálne z tohto hľadiska. A isto nie som jediná. Keď ťa to nezaujíma, nerieš, ignoruj toto fórum
a napr. byvam v Brne a nemam pocit, ze by tu ludia extremne panikarili a mrtvych vyhadzovali oknami, nakazeni neznamena rovno chori, takze ked sa budu chranit rizikove skupiny, myslim, ze bude vsetko ok. Nie je podla mna cesta vsetko zatvorit, hejtovat ludi, ktori sli na dovolenku do zahranicia a nahodou idu do supermarketu viackrat ako raz do tyzdna.
a koľko zomrelo ľudi na rakovinu v Česku?
z korony sa ide matelko posrať na SR a ľudia mu umieraju v tisícoch na rakovinu, od začiatku roka 6 tisíc ľudí, to akože nie je problém, to je ok?!...
a tie tisíce ľudí nezamestnaných, matelko sa môže hanbiť on sa ide chváliť že podvádzal pri štátniciach, zobral deťom obedy, dôchodcom 13 doch.., zatvára firmy, ľudia to dokedy, akože maju ešte trpieť?..
ty len pomáhaj v tom špitáli a daj do pľacu názov tabletiek ktorými liečite pacientov napadnutých koronou!
lebo ja ich doteraz nepoznám...
ale neviem, nie som epidemiolog, ale mam pocit, ze aj SR aj CR idu z extremu do extremu (resp. ludia v oboch krajinach). Sak sa spravam kus normalne a nenabehnem na prvu diskoteku, kde budeme pit 20ti z jedneho pohara.
A dotkne sa to aj ekonomiky, hospodárstva, voľného cestovania... A to omnoho viac, ako keby boli do minulého štvrtka rúšky povinné aj v ČR, ako vo všetkých okolitých krajinách. Resp. lepšie povedané, tie povinné rúška by českú ekonomiku ani onkologických pacientov nestáli vôbec nič.
tie počty úmrti si si zistila v ČR?...
čo robíš bu bu bu bu...
daj aj názov liekov s ktorými sa tak úspešne nakazení vyliečili, ja naozaj neviem...
tak keď sú pirule, rozdajte ich ľuďom a nech ich preventívne užívajú...ale vy máte veľké H....robíte z ľudí drbnutých a oni vám to žerú...
akoze ja neviem, ja som bezne uz aj pred covidom chodila s ruskom na navstevy alebo aj doma, ked som bola nachcipana, aby to nedostali vsetci okolo mna a to, ze par ludi na mna pozrelo divne som neriesila. nechapem ten pocit bezmocnosti, sak ty vies sama pre seba spravit 100% a no, bohuzial, ale ostatnych ludi neovplyvnis nijak ..
ja ta z jednej strany chapem, ale ked budes stale riesit to, aki su ostatni nezodpovedni, tak sa z toho zblaznis. netrap sa vecami, ktore nevies ovplyvnit
je smutné, že ani nevieš čo padávaš tým chudákom v špitáli a ešte sa tým aj chváliš, že tam brigaduješ...
ale ono je to len koliva prachom, že drahá...
» birdz.sk/azizi/status/po...
čo nepovieš pičús jeden...