neviem..
ale raz sa mi stalo, ked som bola mladsia, ze som plakala na schodoch a prisiel ku mne babkin havinko (RIP) a dal si na moje nohy hlavicku a zacal knucat a uplne som mala pocit,ze place so mnou, ale to som bola dieta, ale pamätám si to takto
empatia sa uci 5 rokov na speciálnych výcvikoch, je to kua tazka vec. vela ludi si mysli ze je empatických ale nie su ani nahodou, my sme mali cvicenia v škole v rámci psychologie na empatiu a nikto sa ani nechytal na empaticke odpovede na vzorove situácie
@sisi092 ja a veľa mojich spolužiakov/spolužiačok sme sa učili na škole matematiku, 13 rokov, na ZŠ, aj na základnej...na konci 4. ročníka na SŠ väčšina ľudí moc z tej matematiky nevedela, kua ťažká vec...to ti poviem...
neviem či sa to dá nazvať empatia (skôr nie) ale viem že psy dokážu vycítiť akú energiu vyžaruje človek a tá energia súvisí aj s náladou čiže ak je človek nahnevaný, smutný, veselý , pes to vie... a predpokladám že aj iné zvery lebo vo zvieracej ríši sa tvory dorozumievajú práve vďaka energii ktorú vyžarujú...
či sa jeden pes dokáže vcítiť do druhého? hej, keď kopulujú... ty vole, to sú otázky...choď sa spýtať nejakého psa na ulicu, možno ti odpovie... lebo tu ti nikto relevantnú odpoveď nedá...ale možno nejakí drbnutí vedci míňajú peniaze zo štátnej kasy, aby zistili aj takéto primitívnosti...
@openmindedfreak hej, idem mimo birdzovského mainstreamu, lebo sa nepýtam otázky typu: môžem otehotnieť, keď som prehltla semeno??? nechcem relevantnú odpoveď, chcem vedieť, ako sa na to pozerajú iní ľudia
Nedávno som zachytila niečo o mačke, ktorá na veterinárnej klinike lieči ostatné choré zvery
@openmindedfreak áno, mnoho vedeckých štúdií sa zdá byť nezmyselných a veľa z nich nemá praktické využitie, ale bez základného výskumu by sme sa nikam nepohli a veľakrát sa práve len vďaka náhode podarí objaviť niečo zaujímavé
A teraz neviem, či si myslel práve slovenskú štátnu kasu, ale z tej momentálne na vedu nejde nič moc a všetky tie projekty sú regulované a je okolo toho toľko byrokracie, že škoda reči.
@hellium neviem prečo majú ľudia stále pocit, že toto ľudstvo musí zažívať stále nejaký pokrok, pokrok prináša často viac negatív, ako pozitív (najmä v dnešných časoch, keď ľudstvo, ako sa zdá, zažíva svoj pomyselný strop - je jasne vidieť, že ľudstvo hlúpne, ľudia majú mnohonásobne vyšší tok informácii ako kedysi a pritom invencia ide do hajzla, len sa preberajú staré vzorce)...samozrejme, je ťažké vyťahovať čísla, ale keď si vezmem len také auto...koľko ľudí sa v ňom ročne zabije a koľko ich reálne zachráni, o koľko viac xy% začala bujnieť rakovina ľudí po priemyselnej revolúcii v 19. storočí? proste som názoru, že za svoje pohodlie budeme vždy aj trpieť a platiť tú najvyššiu daň...bohatí si možno zaplatia špičkových lekárov, chudoba bude zomierať, niekedy aj na následky obyčajných chorôb...komu vlastne slúži veda? nám všetkým? možno v niektorých smeroch...proste to častokrát neuznávam a myslím si, že sú to zasa len vyhodené peniaze do luftu, čo sa zabijem? a nepoukazujem teraz len na Slovensko, svet je väčší ako táto malá krajina...na záver chcem len doplniť jednu peknú vetu od môjho obľúbeného interpreta: "stálo to zato, když vidíme teď svoje děti umírat?" evolúcia by sa mala zastaviť...a potom je tu druhá strana mince, keby ľudstvo nebolo regulované vôbec a všetci by sa dožívali 100 rokov, s ľuďmi vždy prichádzajú problémy a vedci niekedy narúšajú prirodzenú rovnováhu, každý si môže teraz vybrať to svoje...
a prepáč, len mi táto otázka prišla taká, ako keď sa niekto pýtal, prečo sa hodinové ručičky pohybujú doprava...alebo ešte tá otázka, keď sa niekto pýtal, prečo existujú pekní a škaredí ľudia...vlastne, pýtaj sa čo chceš...ale príjmi potom aj kritiku... toť vsio...
@openmindedfreak evolúcia nie je nutne pokrok, len vývoj a nedá sa zastaviť. A rakovina je zas daň za vyšší vek prežívania a výdobytky doby, existovala aj predtým, len nemala čas sa prejaviť v takej miere...Vedci majú možnosti a priestor, to čo sa s tým stane už majú na starosti iní. Nemyslím, že by teraz mali prestať rozvíjať potenciál, to by bolo hlúpe.
Ale chápem, čo myslíš.
@openmindedfreak toto je kritika? a to, že sa ohradím znamená, že ju neviem prijať? ach jaj, tu je ťažko s ľuďmi... čo je na tejto otázke nezmyselné, veď ja nechcem vedieť prečo. ja chcem vedieť názor, študovala som do školy estetickú empatiu a v jednej literatúre bolo napísané, že zvieratá jej nie sú schopné. chcela som si rozšíriť obzory, ako to berú iní ľudia a viem, že tu na B. je veľmi veľa zvieratkofilov, tak som skúsila šťastie tu.
ja osobne si myslím, že nejde o empatiu, ale skôr o nejakú formu súcitu. zviera si neuvedomuje svoje vlastné "ja" a tak nemôže toto "ja" premietnuť do pocitov inej bytosti, ale dokáže vycítiť strach, smútok či radosť a podriadiť tak svoje správanie danej emócii
netvrdím, že si ju neprijala, len tvrdím, že keď niekto hodí niečo na birdz ako verejné fórum/anketu, nestretne sa len s potľapkávaním po pleci, ale aj s negatívnou kritikou... čo tu napríkad veľa ľudí nevie uniesť a tak to radšej rýchlo vymažú, nebudem ukazovať prstom samozrejme, určite vieš ako to tu chodí...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
ale raz sa mi stalo, ked som bola mladsia, ze som plakala na schodoch a prisiel ku mne babkin havinko (RIP) a dal si na moje nohy hlavicku a zacal knucat a uplne som mala pocit,ze place so mnou, ale to som bola dieta, ale pamätám si to takto
daj nejaku vzorovu situaciu
ale skôr som myslela, že či sa dokáže vcítiť napríklad jeden pes do druhého psa
aj moj
mam 2 kocurov a ked je jeden smutny druhy ho lutuje
takze podla mna su schopni empatie
@openmindedfreak áno, mnoho vedeckých štúdií sa zdá byť nezmyselných a veľa z nich nemá praktické využitie, ale bez základného výskumu by sme sa nikam nepohli a veľakrát sa práve len vďaka náhode podarí objaviť niečo zaujímavé
A teraz neviem, či si myslel práve slovenskú štátnu kasu, ale z tej momentálne na vedu nejde nič moc a všetky tie projekty sú regulované a je okolo toho toľko byrokracie, že škoda reči.
Ale chápem, čo myslíš.
ja osobne si myslím, že nejde o empatiu, ale skôr o nejakú formu súcitu. zviera si neuvedomuje svoje vlastné "ja" a tak nemôže toto "ja" premietnuť do pocitov inej bytosti, ale dokáže vycítiť strach, smútok či radosť a podriadiť tak svoje správanie danej emócii