@hangtime11 veď hej, o stovkách vrahov sú dôkazy, o Báthoryčke sa vie len to, že bola strašne bohatá, najbohatšia v celej krajine, že bola krásna, že jej manžel zomrel a že "vraj zabíjala panny a kúpala sa v ich krvi"...
podľa mňa keby existovali dôkazy, tak sa o nich vie...
Podla mna bola vinna, lebo to bola sadisttka film som pozeral s otcom a aj teraz v tv ale nezaujal ma hm ani avatar a ine filmy ma nezaujaliy hm!!!?
!JA MAM RADSEJ TIE SVOJE ANIME SERIALY A FILMY MNA UZ TIE HRANE FILMY MOC NEBAVIA HM IBA AK O DINOSAUROCH AKO BOL JURSKY PARK ALEBO STRATENY SVE A ESTE MUMIA A TAK ALE INE FILMY NE!!8)
@tomas - veď hej, ale nikdy nevieš, a nikdy to už nezistíš ... veľa ľudí zomrie s niečim, o čom nik nevedel a už sa to nikdy nedozvie, no Jakubiskove spracovanie jej života sa mi páčilo ...
Betku má rada a nechcem veriť tomu, že bola celkom nevinná, len si myslím, že na to mohla mať svoje dôvody (vtedajšie zvyklosti, psychická porucha a podobne)
inak jakubiskov film bol cista somarina ... kto necital knihu nevie o com hovorim ... precitajte si 30 rokov po smrti alzebty bathoryiovej od stiavnickeho ... hned v uvode vysvetluje preco jakubiskov film neni dobry a ako v nom prekrutil historicke fakty
@hetfield - nie, postava nie je vymyslená, ale celý zvyšok filmu áno.... Mela za to dosť kritizovali, celý dej si pozlátal tak, ako mu vyhovovalo.... napr. kilt sa v Škótsku začal nosiť až 100 rokov po vybojovaní nezávislosť (to je len jedna drobulinká historická nepresnosť, jedna z mnohých)
a k otázke - určite nebola nevinná, ale robila iba to, čo v tomto období robili všetci uhorskí šľachtici (bola krutá k svojim poddaným) - len ona sa tým netajila
@tomas - nemôžem ako historik úplne súhlasiť. Historik Jozef Kočiš toho napísal pomerne dosť a máme aj dosť prameňov z tohto obdobia. Vieme teda aká Alžbeta Bathoryová bola.
Prvá nepresnosť v archívnych záznamoch sa nikdy nepísala týmto menom ako uvádza Jakubisko.. Maďarčina ešte nebola oficiálnym jazykom. Menom sa spomínala latinský, príp. nemecký.
2. vec clekovo po filmovej stránke je film hrozne zlátaný a nie moc dobrý. Všetci fanúšikovia historických veľkofilmov si určite radi spomínajú na nášho iného slávneho megarežiséra 50-tych a 60-tych rokov majstra Pavla nie z Levoče, ale Bielika. Jeho historické filmy nemali chybu. Jánošík predčil tohto nového Jánošíka a to nespomínam ani Majstra kata.
Škoda, že nemal možno nakrútiť veľkofilm, hoc mal plány na 175 minutpvý dvojdielný film Čachtická pani, ba dokonca Masjter Pavol mal aj scenár.
@tomas - správne tu už jeden z diskutujúcich priznal, bola taká - ako ju zrodila doba. Zoberme si z historického hľadisska - vojnové konflikty s Turkami, pôsosbiaca inkvizícia - tresty smrti za drobné delikty. Počas vojnových výprav narážanie na kôl a atakto destabilizovanie nepriateľa.. a.i.
V tomto mala diskutujúca/i pravdu.. Boal taká ako ju zrodila doba.
K ďalšej veci - kruté postavy boli aj Temudzin, aj turecký sultán Selim Krutý, aj Ivan Hrozný, aj Boleslav I. - český panovník...
Boli takí skutoční, nemohli byť ako tvrdil slávny lekár a populárny autor literatúry faktu prof Ivan Lesný /správy o nemocech mocných/, že bola duševne chorá??
Nebola takto chorá Jana z Arcu úpočula hlasy/??
Pokiaľ ide o faktografiu, ani Bathoryčka skutočne zabíjala dievčatá, skutočne sa kúpala v ich krvi - ale nebola to nejakaá záerná udalosť, skôr len duševná úchylka.
Z archívnych materiálov máme rôzne informácie..
Nahé dievča odviezli s manželom /teda aj on trpel podobnou úchylkou/ do záhrady, potreli ju medom a nechali na ňu naletieť hmyz.
Druhá udalosť - nahé dievča obliala v zime v mraze studenou resp. ľadovou vodou a nechala ju unrznúť..
Ide tu teda o tvrdú sexuálnu úchylku s prvkami masochizmu, inak sa to nedá ani vysvetliť.
Koľko bolo takých masových vrah - resp. sexuálnych deviantov.
Už tu na blogu som spomínal dvakrát prípad Otílky Vranskej - prostitútky, ktorej telo sa našlo v dvoch kufroch.
Bol toto niekto normálny spôsobuili urobiť? Bola a tak bola toto spôsobila urobiť aj Bathorčka. Šlo o psychopatickú formu poruchy, ako mali neraz vrahovia vraždiaci z vilnosti...
Keď mohli sa takto presláviť brutálni vrahovia, prečo by nemohla byť taká aj Bathoryčka??
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
ale ťažko povedať, niesu o nej nejaké veľké záznamy a ak hej nemusia byť pravdivé, však ?
podľa mňa keby existovali dôkazy, tak sa o nich vie...
!JA MAM RADSEJ TIE SVOJE ANIME SERIALY A FILMY MNA UZ TIE HRANE FILMY MOC NEBAVIA HM IBA AK O DINOSAUROCH AKO BOL JURSKY PARK ALEBO STRATENY SVE A ESTE MUMIA A TAK ALE INE FILMY NE!!8)
ja som vedela, že je to diskusia od teba:d(podľa ostatného stavu)
@lucia199513 - mmm, to už jaké dedukčné shopnosti máš !
Bátorička ktorú natočili, no teraz presne neviem kto, bola ovela lepšia
ale možno mi to treba pozrieť druhýkrát, a zmením názor
Statočné srdce bol podľa skutočnej udalosti?
Ja len proste vravím, že som od toho určite nečakal historicky presný dokument, na to je fakt lepšia kniha.
» www.martinus.sk/knihy/autor/And...
cize ak napisal tolko knih na tuto temu asi si vymyslat nebude...
precitaj si aspon nejaku knizku potom sa mozeme bavit dalej
a k otázke - určite nebola nevinná, ale robila iba to, čo v tomto období robili všetci uhorskí šľachtici (bola krutá k svojim poddaným) - len ona sa tým netajila
Prvá nepresnosť v archívnych záznamoch sa nikdy nepísala týmto menom ako uvádza Jakubisko.. Maďarčina ešte nebola oficiálnym jazykom. Menom sa spomínala latinský, príp. nemecký.
2. vec clekovo po filmovej stránke je film hrozne zlátaný a nie moc dobrý. Všetci fanúšikovia historických veľkofilmov si určite radi spomínajú na nášho iného slávneho megarežiséra 50-tych a 60-tych rokov majstra Pavla nie z Levoče, ale Bielika. Jeho historické filmy nemali chybu. Jánošík predčil tohto nového Jánošíka a to nespomínam ani Majstra kata.
Škoda, že nemal možno nakrútiť veľkofilm, hoc mal plány na 175 minutpvý dvojdielný film Čachtická pani, ba dokonca Masjter Pavol mal aj scenár.
@tomas - správne tu už jeden z diskutujúcich priznal, bola taká - ako ju zrodila doba. Zoberme si z historického hľadisska - vojnové konflikty s Turkami, pôsosbiaca inkvizícia - tresty smrti za drobné delikty. Počas vojnových výprav narážanie na kôl a atakto destabilizovanie nepriateľa.. a.i.
V tomto mala diskutujúca/i pravdu.. Boal taká ako ju zrodila doba.
K ďalšej veci - kruté postavy boli aj Temudzin, aj turecký sultán Selim Krutý, aj Ivan Hrozný, aj Boleslav I. - český panovník...
Boli takí skutoční, nemohli byť ako tvrdil slávny lekár a populárny autor literatúry faktu prof Ivan Lesný /správy o nemocech mocných/, že bola duševne chorá??
Nebola takto chorá Jana z Arcu úpočula hlasy/??
Pokiaľ ide o faktografiu, ani Bathoryčka skutočne zabíjala dievčatá, skutočne sa kúpala v ich krvi - ale nebola to nejakaá záerná udalosť, skôr len duševná úchylka.
Z archívnych materiálov máme rôzne informácie..
Nahé dievča odviezli s manželom /teda aj on trpel podobnou úchylkou/ do záhrady, potreli ju medom a nechali na ňu naletieť hmyz.
Druhá udalosť - nahé dievča obliala v zime v mraze studenou resp. ľadovou vodou a nechala ju unrznúť..
Ide tu teda o tvrdú sexuálnu úchylku s prvkami masochizmu, inak sa to nedá ani vysvetliť.
Koľko bolo takých masových vrah - resp. sexuálnych deviantov.
Už tu na blogu som spomínal dvakrát prípad Otílky Vranskej - prostitútky, ktorej telo sa našlo v dvoch kufroch.
Bol toto niekto normálny spôsobuili urobiť? Bola a tak bola toto spôsobila urobiť aj Bathorčka. Šlo o psychopatickú formu poruchy, ako mali neraz vrahovia vraždiaci z vilnosti...
Keď mohli sa takto presláviť brutálni vrahovia, prečo by nemohla byť taká aj Bathoryčka??