umelohmotnych, krivo zlepenych, nekvalitnych, cudne nafarbenych, nosovym hlasom spievajucich a tancujucich santa clausov s elektrickou svieckou v paprci
Za gýč považujem všetko, čo na mňa pôsobí banálne a nudne, no je to zároveň balzamom na dušu - ako obrazy s romantickým západom slnka, sošky svätcov a všetky suveníry z pútnických miest, všetko, čo je vyrobené z nepravých materiálov - "napodobeniny napodobenín."
všetko, čo prvoplánovo vyvoláva emócie, neprináša žiadne asociácie alebo prvoplánovo vykráda modernu a post modernu za účelom vytvorenia niečoho fríkúl pseudoumeleckého bez myšlienky.
@salora tie sú spomenuté v tých, čo prvoplánovo vyvolávajú emócie.
okrem toho dnes si mnohí ľudia myslia, že čokoľvek, čo pôsobí nejak zaujímavo a nerozumejú tomu, je umenie, ale väčšinou sa jedná o brak a gýč, ktorý len vykráda postmodernu. preto som na to prízvukovala najviac.
ja asi nic. nerozumiem tomu slovu, neviem, preco niekto povie na trpaslika v zahrade, ze je to gyc (teda mam podozrenie, ze to vravia ti ludia preto, ze to poculi predtym uz, aspon vela z nich z toho podozrievam), alebo preco aj na zapad slnka povie niekto, ze je to gyc. ja to slovo nepouzivam, vela veci sa mi nepaci, vela veci je lacnych, vidim okolo seba vela sraciek, vela trapnosti, ale gycove nie je pre mna asi nic.
@neith74 hovorim, ze BIELE svadobne saty, a uz je jedno, ci su kratke, ci dlhe, ci korzetove, ci v celku, ci s vleckou, ci na ramienka lebo s rukavmi alebo co ja viem, ake este :/ modu vysvetlovat chlapovi, to je bozi trest toto...
@30@grietusha - ono síce existuje viac definícii toho, čo je gýč (a prečo), v podstate majú mnoho spoločného, no v každom prípade je zaujímavé, že mnohí vedia okamžite pri pohľade na niečo prehlásiť "to je gýč" a väčšinou sa nemýlia...
@salora ak by si mal záujem, môžem ti poslať práce T. Kulku na tému gýč. niekto ostane pri pár riadkových definíciách, ale lepšie je si o tom prečítať niekoľkostranové pojednanie. a myslím, že U. Eco sa mu tiež venoval dosť, taktiež môžem potešiť tvojho hladného ducha, ak by si mal záujem.
ja si pri tomto slove vždy spomeniem na sošku krikľavo modrých delfínov na korale, ktorých som raz dostala ako podarúnok na narodeniny a dala som sama sebe sľub, že sú tak ohyzdné, že ma musia sprevádzať životom ako varovný prst
a raz by som sa chcela ísť pozrieť do múzea gýča, ktoré je v Kremnici
@salora myslím, že radšej budem i naďalej čítať autorov, ktorí nebudú svoje state označovať farebnými pásikmi a všetko podávať jednoduchými a zábavnými vysvetleniami hodnými rodinnej knižnice zapadanej prachom (hlavne, že bola akcia na knihu a vyzeralo to zaujímavo)
podobne odporúčam i tebe radšej čítať povolaných autorov s odbornejším štýlom, pokiaľ máš o danú tému hlbší záujem.
pre mňa je kombinácia absolútneho gýču: niečo ružové, malé chlpaté šteniatka, obdarená polonahá blondína, rýchle červené auto. a v pozadí porcelánová soška delfínov na háčkovanej deke.
@antifunebracka stačí pozorne čítať. Eco je jeden z mojich obľúbených autorov a jedna z najväčších autorít v mojom odbore, musím mu rozumieť (alebo si to prinajhoršom myslieť )
@grietusha par stran "meze interpetace" mi stacilo k pochopeniu, ze cestickami nepochopitelnych a nezrozumitelnych teorii urcenych asi 4 dalsim ludom, ktori vedia, wo co gou, sa uberat ani zaoberat nechcem :/
@antifunebracka problém nie je v tom, že by to bolo určené malému množstvu ľudí, Eco je práve celkom populárny autor a to napriek svojej vysokej odbornosti. problém je skôr v tom, že to, na čom on stavia základy svojich interpretácií a teórií, sa na SVK jednoducho nevyučuje. postmoderna je takmer neznámym pojmom pre bežného stredoškoláka (ak nehovoríme o literatúre).
akonáhle poznáš kontext, v ktorom sa Eco pohybuje, tak je to veľmi ľahko pochopiteľné.
@grietusha hm, je to mozne. ale akurat v tej stati, ktoru sme spracuvavali na estetiku 20. storocia, vravel cosi o citatelovi a texte a postojoch, ake si k nemu tvori, a opisoval to tak zdlhavo a odborne, ze sme cela trieda dospeli k nazoru, ze nieco take proste nema prakticke vyuzitie. skoda, ze vyucujuci s nami nesuhlasil, heh
ale je mi to smiešne, týpek tam má dosť veľa chýb v pojmoch (intertextovosť namiesto intertextuality ma dosť pobavila... alebo "novely" namiesto "romány". asi prekladal z AJ ), takže ktovie, nakoľko je to relevantná interpretácia Eca. ale ak by si mal niekedy chuť sa k nemu vrátiť, nech máš nejaký odrazový mostík
@grietusha fiha, diky moc. teraz preberame benjamina, ale toho eca si kuknem. mna zaujali hlavne jeho pojednania o komikse, kedze to je moja uplne srdcova tema
@antifunebracka benjamin je fajn. aura, zbúranie aury a tak? to nie je zložité
inak keď o komiksoch... akurát sa zo seba už asi dve hodiny snažím dostať anotáciu prednášky o Chalánkovej, ktorá sa mimo iné venuje aj komiksom a tie sú fakt super:
@grietusha hej hej, aura, reprodukovatelnost, trosku zastarale nazory na film...
kks no jake dobre predmety tam mate. aj ja chcem! jej tvorba mi trochu pripomina maxa cannona a red meat. btw velmi jemne koketujem s myslienkou, ze ked buduci skolsky rok budem (nebodaj) mgr., MOZNO sa pokusim, zatlacit na rektorat, ci by neuvazovali nad predmetom komiksove studia-pochopitelne so mnou ako vyucujucim, heh
@antifunebracka ak chceš zastaralé názory na film, otvor Adorna to je také milé počteníčko takto spätne
a to nie je predmet, to ja robím prednášku o nej a musím už zaslať anotáciu a sa tu s tým mordujem, neznášam anotácie.
ja ti neviem, komiksové štúdiá... sú k tomu nejaké odbornejšie práce, z ktorých by si sa mohol odrážať? (my máme predmet, že Herní studia a to je aké!)
@grietusha jej, ides prednasat? to musi byt potom zdokumentovane minimalne na youtube adorno ma este len caka-"Autonómnosť v spravovanom svete", to znie sexi
co sa tyka mojich studii, zdrojov je toho trochu menej, ale prave preto by podla mna bolo uzasne byt priekopnikom tak malo zmapovaneho a podcenovaneho druhu umenia, ne? ale urcite by mi za vzor posluzila mccloudova trilogia komiksov o komiksoch + nejake vlastne analyzy (moj archiv bublinovych diel ma hodnotu uz 1000€, v tomto som freak, cize vyberat podklady by sa urcite dalo)
@antifunebracka tak ale to môže byť spojené s tým, že moje štúdiá sú celé zamerané na 20.storočie vlastne ani neviem, v čom spočívajú tvoje.
predpokladám, že moji kamaráti tam nabehnú ma natočiť a natriasať sa od smiechu na sedačkách na mojom ksichte, keď sa zľaknem svojej "dôležitosti"
a nebolo by lepšie sa tomu venovať najskôr v nejakých esejách a prácach a až potom, keď sa tvoje myslenie v tom smere nejak vyprofiluje, tak až potom začať prednášať?
inak do zbierky by som ti vedela prispieť Astérixom a Obélixom po francúzsky, Maxom Cannonom (to isto máš aj ty), spomínanou Chalánkovou a Hugleikurom Dágssonom. až tak som komiksovo vzdelaná!
@grietusha waaa, de je to video? ak existuje, sup s nim do videoblogov!
a to mi je jasne, ze mi nevytvoria predmet pisany na telo; a keby aj, neobsadia don soplaka s cerstvo zaschnutym atramentom na diplome to su len moje zachvaty rojcenia ale moja bakalarka mala nazov "komiks ako kulturny fenomen" a oponentka ho navrhla na ocenenie, cize iste podhubie pre moje odborne prace sa uz zacina rysovat...
dakujem pekne za pomoc, ale po francuzsky neviem. teraz zufalo hladam saudkovu "muriel a oranzova smrt", lenze 1. vydanie ti sialeni cesi do tyzdna rozkupili. na stastie sa chysta rozsirena dotlac, muhehehe☺
@grietusha no mozem ti to poslat na ten gmail/hotmail, ak ti este nejaky z nich funguje. ak myslis doktorandske studium, tak ho zvazujem, ale malokedy zvyknem planovat, takze neviem. ty sa chystas?
ten bondy ma mrzi:/ skus pohladat aspon nejaky scan mozno... ja ti odporucam cca 1000 stranovy komiksovy opus Z pekla, teda pokial si ho uz necitala. mne uplne zmenil pohlad na toto medium a jeho moznosti. na comicssalon nechodievas?
a cosi mi hovori, ze aj tvoja bakalarka mala zaujimavu temu a ze snad bola aj ohodnotena. o com si pisala?
V skole na Umeni a kulture sme mali temu gyc.. Ucitel to vysvetlil az prilis vsoebecne ale vlasne.. Vsetko co kopiruje umenie!!.. Napriklad : ja povazujem za obrovsky gyc
@37@grietusha - sorry, teraz som si všimol, že si sa ma pýtala na e-mail Síce téma gýčov ide abosl. mimo mňa, ale rád sa dovzdelám, jasné, že pošli (hodím ti adress do TS)
@grietusha poslane noo pochval sa temou svojej prace aspon teda mna osobne to zaujima.
hmm kyberpunk-akurat sa v blizkej buducnosti chystam na gibsonovho neuromancera. take kultove dielo... uvidim, ako na mna zaposobi
film strazcovia nebol az taky zly, pacilo sa mi v nom dost veci a hlavne koniec, ktory nebol taky deus ex machina ako v komikse, sa mi lubil rozhodne viac. ale aj tak z celkoveho suboja vychadza o trosku lepsie moore.
nuz to z pekla by ti rozhodne nemalo ujst. a este dilogia maus o koncentrakoch, sak to dostalo aj pulitzerovu cenu.
skoda ze nechodis na comicsalon, je to kazdopadne zaujmava skusenost
na hranici gýču sú pre mňa dlhéé farebné umelé nechty, dokreslené obočia..
ale myslím si, že presná definícia gýču neexistuje..všetko je vec pohľadu a vkusu..niekedy je gýč v malom množstve fajn..koniec-koncov, aj praobyčajný a reálny západ slnka je gýč
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
86 komentov
+ umelí sádroví psíkovia pred vchodovými dverami, a porcelánové žaby a bociany v záhone
okrem toho dnes si mnohí ľudia myslia, že čokoľvek, čo pôsobí nejak zaujímavo a nerozumejú tomu, je umenie, ale väčšinou sa jedná o brak a gýč, ktorý len vykráda postmodernu. preto som na to prízvukovala najviac.
ja si pod tým predstavím nejaký presladený román, film alebo dačo na taký spôsob
a raz by som sa chcela ísť pozrieť do múzea gýča, ktoré je v Kremnici
podobne odporúčam i tebe radšej čítať povolaných autorov s odbornejším štýlom, pokiaľ máš o danú tému hlbší záujem.
pošlem ti to na mail?
a nikto tuším nespomenul malých zavesiteľných tučných baby-like anjelikov s blond kučerami, červenými líčkami a našpúlenými perami!
to by bola kompozícia
@grietusha ty si akoze pochopila u. eca, hej?☺
akonáhle poznáš kontext, v ktorom sa Eco pohybuje, tak je to veľmi ľahko pochopiteľné.
» film.ff.cuni.cz/rozcestnik/meto...
ale je mi to smiešne, týpek tam má dosť veľa chýb v pojmoch (intertextovosť namiesto intertextuality ma dosť pobavila... alebo "novely" namiesto "romány". asi prekladal z AJ ), takže ktovie, nakoľko je to relevantná interpretácia Eca. ale ak by si mal niekedy chuť sa k nemu vrátiť, nech máš nejaký odrazový mostík
inak keď o komiksoch... akurát sa zo seba už asi dve hodiny snažím dostať anotáciu prednášky o Chalánkovej, ktorá sa mimo iné venuje aj komiksom a tie sú fakt super:
(rok 2003)
» www.burning.cz/?content=artist...
kks no jake dobre predmety tam mate. aj ja chcem! jej tvorba mi trochu pripomina maxa cannona a red meat. btw velmi jemne koketujem s myslienkou, ze ked buduci skolsky rok budem (nebodaj) mgr., MOZNO sa pokusim, zatlacit na rektorat, ci by neuvazovali nad predmetom komiksove studia-pochopitelne so mnou ako vyucujucim, heh
a to nie je predmet, to ja robím prednášku o nej a musím už zaslať anotáciu a sa tu s tým mordujem, neznášam anotácie.
ja ti neviem, komiksové štúdiá... sú k tomu nejaké odbornejšie práce, z ktorých by si sa mohol odrážať? (my máme predmet, že Herní studia a to je aké!)
co sa tyka mojich studii, zdrojov je toho trochu menej, ale prave preto by podla mna bolo uzasne byt priekopnikom tak malo zmapovaneho a podcenovaneho druhu umenia, ne? ale urcite by mi za vzor posluzila mccloudova trilogia komiksov o komiksoch + nejake vlastne analyzy (moj archiv bublinovych diel ma hodnotu uz 1000€, v tomto som freak, cize vyberat podklady by sa urcite dalo)
predpokladám, že moji kamaráti tam nabehnú ma natočiť a natriasať sa od smiechu na sedačkách na mojom ksichte, keď sa zľaknem svojej "dôležitosti"
a nebolo by lepšie sa tomu venovať najskôr v nejakých esejách a prácach a až potom, keď sa tvoje myslenie v tom smere nejak vyprofiluje, tak až potom začať prednášať?
inak do zbierky by som ti vedela prispieť Astérixom a Obélixom po francúzsky, Maxom Cannonom (to isto máš aj ty), spomínanou Chalánkovou a Hugleikurom Dágssonom. až tak som komiksovo vzdelaná!
Aj tie spievajúce "ozdoby"a divný zvuk vydávajúce hračky s odpudivým výzorom.
+sadrové ozdoby von aj do bytu...
a to mi je jasne, ze mi nevytvoria predmet pisany na telo; a keby aj, neobsadia don soplaka s cerstvo zaschnutym atramentom na diplome to su len moje zachvaty rojcenia ale moja bakalarka mala nazov "komiks ako kulturny fenomen" a oponentka ho navrhla na ocenenie, cize iste podhubie pre moje odborne prace sa uz zacina rysovat...
dakujem pekne za pomoc, ale po francuzsky neviem. teraz zufalo hladam saudkovu "muriel a oranzova smrt", lenze 1. vydanie ti sialeni cesi do tyzdna rozkupili. na stastie sa chysta rozsirena dotlac, muhehehe☺
Česi rýchlo rozkupujú. ja sa neviem dostať k Cybercomicsu od Bondyho a som z toho strašne sklamaná. a tam sa dotlač nechystá
a video ešte nie je, prednáška ešte nebola.
ten bondy ma mrzi:/ skus pohladat aspon nejaky scan mozno... ja ti odporucam cca 1000 stranovy komiksovy opus Z pekla, teda pokial si ho uz necitala. mne uplne zmenil pohlad na toto medium a jeho moznosti. na comicssalon nechodievas?
a cosi mi hovori, ze aj tvoja bakalarka mala zaujimavu temu a ze snad bola aj ohodnotena. o com si pisala?
inak bakalárku riešim len tento rok ale myslím, že mám zaujímavú tému, pár ľudí ju už pochválilo a teším sa na spracovanie.
ale PhD. by som rada...
Ten Cybercomics inak v skutočnosti komiksom nie je, ale je to jedno z mála kyberpunkových diel v našej kult. oblasti.
Z pekla som nečítala.u mňa zmenil pohľad na vec Watchmen (film sa mi vôbec nepáčil)... a na comicssalon nechodím
@37 @grietusha - sorry, teraz som si všimol, že si sa ma pýtala na e-mail Síce téma gýčov ide abosl. mimo mňa, ale rád sa dovzdelám, jasné, že pošli (hodím ti adress do TS)
a toto je údes:
hmm kyberpunk-akurat sa v blizkej buducnosti chystam na gibsonovho neuromancera. take kultove dielo... uvidim, ako na mna zaposobi
film strazcovia nebol az taky zly, pacilo sa mi v nom dost veci a hlavne koniec, ktory nebol taky deus ex machina ako v komikse, sa mi lubil rozhodne viac. ale aj tak z celkoveho suboja vychadza o trosku lepsie moore.
nuz to z pekla by ti rozhodne nemalo ujst. a este dilogia maus o koncentrakoch, sak to dostalo aj pulitzerovu cenu.
skoda ze nechodis na comicsalon, je to kazdopadne zaujmava skusenost
ale myslím si, že presná definícia gýču neexistuje..všetko je vec pohľadu a vkusu..niekedy je gýč v malom množstve fajn..koniec-koncov, aj praobyčajný a reálny západ slnka je gýč