zisti si najprv, koho tento výraz pomenováva z historického hľadiska a nie na to, čo z neho spravili deti v roku 2012 je síce pravdou, že tento pojem sa na územie SR dostal až minulý rok, ale jeho začiatky sa datujú niekde na prelome 40/50 rokov...
...vychádza z generácie beatnikov, ktorých najväčší rozmach zaznamenali päťdesiate roky. Práve oni spopularizovali slovo „hipster“, od ktorého je odvodené pomenovanie „hippie“. Za hipstera sa považoval prívrženec a nadšený poslucháč jazzu či swingu, a taktiež každý, kto patril medzi veľkomestských bohémov v druhej polovici dvadsiateho storočia.
@otvoreneokno nezijeme v 40/50ych rokoch tak som odpovedal na to aky mam na to sudoby pojem, ak sa snazia podobat beat generacii tak neviem, asi sa im to nejak nedari; aj tak je to len alternativa v celom mainstreame a su rovnako plytki konzumenti mainstreamu, akurat maju trocha iny vkus
@otvoreneokno historická vsuvka o bítnikoch úplne zbytočná.
Hipster je proste človek, ktorý potrebuje ísť za každú cenu proti hlavnému prúdu. Myšlienka prvotne možno chvályhodná, bola však postupne pretlačená do extrému.
Preto ako najlepší slovenský ekvivalent by som dal "pózer". Nie je to presné, ale asi najbližšie vystihuje podstatu.
Neviem síce čo je na nich také hrozné , vôbec neviem čo sú to zač , jediné čo viem je že to začalo už niekedy v 50 rokoch 20 storičia takže neviem čo je okolo toho tolko rečí zrazu .
@stodvacinkar zmienka o beatnikoch nebola vôbec zbytočná, pretože tieto dve pomenovania spolu úzko súvisia, jedna sa odvíjala od druhej, resp. existovali vedľa seba ako synonymá s rozdielom, že za hipstra bol považovaný bohém vo všeobecnosti, pričom beatnik bol bohém krútiaci sa okolo literatúry...
A "pózer" vôbec nevystihuje typ človeka, ktorý si opísal v odstavci vyššie, takže to nedáva zmysel. Dnes je to možno najbližší výraz, ale tiež len zovšeobecnený, lebo pózerov máme v každej subkultúre.
@otvoreneokno slovo znamená to, čo znamená teraz. Preto by som sa príliš nešpáral v histórii. Zvlášť keď v bežnej reči registrujem tento výraz tak...5 rokov?
Súhlasím, že pózer je dosť nepresné označenie. V slovenčine sa však bližší výraz jaksi nevyskytuje.
...ak som správne pochopil historickú vsuvku, tak v tom význame na ktorý sa pýtaš sa slovo "hipster" používalo proste ako synonymum k "hippie", možno s trochu odsudzujúcim/negatívnym nádychom (mám taký dojem, neviem prečo), takže... ako najbližší slovenský preklad mi príde "hipík" (povedané ironickým tónom ak je ten dojem správny)?
@midnight v podstate áno, ale nie bolo to tak, že z označenia "hipster" sa vyvinulo "hippie". hnutie hippies prebralo životný štýl a filozofiu hipsterov (beatnikov), ale prešli do akcie, v ktorej tieto teórie a literatúru preniesli do reality.
takže tvoj predpoklad bol správny, ale nie celkom. a pomaly zisťujem, že v slovenčine nie je nijaké slovo, ktoré by prekladalo "hipstera", keďže v 50. rokoch žilo Slovensko niečim úplne odlišným ako Amerika a jej zlatý vek "anjelov s hipsterskými hlavami".
@otvoreneokno nehnevaj sa na mňa, ale ako inštitúcia s patentom na rozum tu vystupuješ prevažne ty. Vadí mi, ak niekto začne diskusiu na hĺbavú tému a potom každého zúčastneného odpálkuje v štýle "ďakujeme za váš názor ale nemáte pravdu".
Btw, viac menej som tu podal rovnaké vysvetlenie ako @midnight , s tým rozdielom že s ním súhlasíš a so mnou nie. Interesting.
Ak nechceš input od "ubermensch", tak nabudúce radšej napíš blog.
@stodvacinkar a keď jednoducho rozprávaš z cesty, tak čo mám napísať? nemáš pravdu, pretože ako si si mohol všimnúť, túto otázku som vložila do kategórie HISTÓRIA, preto je myslím pochopiteľné, že ma nezaujíma to, aký slovenský ekvivalent by si priradil k slovu HIPSTER DNES...
záver opäť mimo cesty. môj záver bol potvrdený tým, čo som si myslela, že slovenský ekvivalent k slovu HIPSTER, v pravom slova zmysle, neexistuje, za čo ti ĎAKUJEM, keď o nič iné nejde.
Išlo o to, že táto otázka bola smerovaná do histórie, čomu nasvedčuje aj daná kategória, taktiež moje ďalšie diskusné príspevky ty si začal s pózerom, čo je ale veľmi všeobecné označenie, pretože máš aj hiphopera pózera, máš emo pózera, máš indie pózera, máš punkáča pózera... takže tvoj názor neodpovedá na moju otázku.
Hipster, skôr niekto kto ešte dodržuje také tie "základy" Hippies ... viem že typickým Hipíkom bol napríklad herec Roman Luknár... to je skôr niekto, kto neobsedí na riti, a cestuje po svete a tak, nechce sa proste usadiť, užíva si voľnosť..
Pre mňa sú hipsteri rovnakí trtkovia ako emáci a všetky ostatné módne prúdy posledných rokov. Akurát hipsteri sú na rozdiel od tínedžerov (u ktorých je to ako-tak pochopiteľné) väčšinou veková kategória, ktorý by už mohla mať rozum.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
zisti si najprv, koho tento výraz pomenováva z historického hľadiska a nie na to, čo z neho spravili deti v roku 2012 je síce pravdou, že tento pojem sa na územie SR dostal až minulý rok, ale jeho začiatky sa datujú niekde na prelome 40/50 rokov...
...vychádza z generácie beatnikov, ktorých najväčší rozmach zaznamenali päťdesiate roky. Práve oni spopularizovali slovo „hipster“, od ktorého je odvodené pomenovanie „hippie“. Za hipstera sa považoval prívrženec a nadšený poslucháč jazzu či swingu, a taktiež každý, kto patril medzi veľkomestských bohémov v druhej polovici dvadsiateho storočia.
O beatnikoch hádam každý niečo vie...
nie nechcela som Vás poučiť, chcela som, aby ste VY poučili MŇA
Ale vidím, že nie ste o nič múdrejší než ja, takže túto otázku položím v iných kruhoch
A ďakujem za zasadenie interného vtipu, aspoň si moju otázku prečíta viac ľudí, aj keď na ňu neodpovie
no a k otázke - žiadny ekvivalent mi nenapadá
» www.howhipsterareyou.com/...
tak potom si ale netrafil podstatu otázky, aj tak veľmi pekne ďakujem za tvoj vyjadrený názor na súčasných hipsterov.
ale otazky prijebane na 100%
To pomenovanie hipster, je take divne
tak ja som skončila na cigaretách, tetovačkách, vinyloch a ešte niečom... skinny jeans proste nestačí
@etelnair
potom aj pre teba platí @19
Hipster je proste človek, ktorý potrebuje ísť za každú cenu proti hlavnému prúdu. Myšlienka prvotne možno chvályhodná, bola však postupne pretlačená do extrému.
Preto ako najlepší slovenský ekvivalent by som dal "pózer". Nie je to presné, ale asi najbližšie vystihuje podstatu.
Neviem síce čo je na nich také hrozné , vôbec neviem čo sú to zač , jediné čo viem je že to začalo už niekedy v 50 rokoch 20 storičia takže neviem čo je okolo toho tolko rečí zrazu .
juuuuu... to by sa mi páčilo
aj midys by som ti dala zahrať
A "pózer" vôbec nevystihuje typ človeka, ktorý si opísal v odstavci vyššie, takže to nedáva zmysel. Dnes je to možno najbližší výraz, ale tiež len zovšeobecnený, lebo pózerov máme v každej subkultúre.
Ale aj tak ďakujem za tvoj názor
Súhlasím, že pózer je dosť nepresné označenie. V slovenčine sa však bližší výraz jaksi nevyskytuje.
Tak nech sa páči, maj si posledné slovo
Bez tej omáčky, o ktorú sa tu handrkujeme, si mi nepomohol ani o máčny máčik, takže pointu si tak či tak nevystihol
takže tvoj predpoklad bol správny, ale nie celkom. a pomaly zisťujem, že v slovenčine nie je nijaké slovo, ktoré by prekladalo "hipstera", keďže v 50. rokoch žilo Slovensko niečim úplne odlišným ako Amerika a jej zlatý vek "anjelov s hipsterskými hlavami".
ešte ma napadlo že možno taký novotvar, "protiprúdnik"/"mimoprúdnik"?
a vďak za vysvetlenie/opravenie. tiež si (teraz, aj na základe toho vysvetlenia) myslím že slovenčina na to žiadne existujúce slovo nemá.
Btw, viac menej som tu podal rovnaké vysvetlenie ako @midnight , s tým rozdielom že s ním súhlasíš a so mnou nie. Interesting.
Ak nechceš input od "ubermensch", tak nabudúce radšej napíš blog.
JA: Hipster je človek, ktorý potrebuje ísť za každú cenu proti hlavnému prúdu. V slovenčine sa však bližší výraz jaksi nevyskytuje
TY: ešte ma napadlo že možno taký novotvar, "protiprúdnik"/"mimoprúdnik" . myslím že slovenčina na to žiadne existujúce slovo nemá
whoa, so much fucking difference
@otvoreneokno
ÚVO Aký je podľa vás slovenský ekvivalent k slovu "hipster"?
ZÁVER: že ma nezaujíma to, aký slovenský ekvivalent by si priradil k slovu HIPSTER
Zbožňujem keď ako dôkazový materiál, že si niekto serie do huby stačí chvíľka CTRL C+ CTRL V.
záver opäť mimo cesty. môj záver bol potvrdený tým, čo som si myslela, že slovenský ekvivalent k slovu HIPSTER, v pravom slova zmysle, neexistuje, za čo ti ĎAKUJEM, keď o nič iné nejde.
Išlo o to, že táto otázka bola smerovaná do histórie, čomu nasvedčuje aj daná kategória, taktiež moje ďalšie diskusné príspevky ty si začal s pózerom, čo je ale veľmi všeobecné označenie, pretože máš aj hiphopera pózera, máš emo pózera, máš indie pózera, máš punkáča pózera... takže tvoj názor neodpovedá na moju otázku.