prečo mal Hitler taký negatívny vzťah k Východným Slovanom a nemecké jednotky sa k nim správali zversky ? Predsa mnohí z nich boli protiboľševicky naladení, prečo ich chcel vyčleniť zo svojej ríše ?
Čítal som si teraz alternatívnu históriu, že ako b
polla mňa tu splietaš konšpirácie, veď hitler mal šetkých človekov velice rád a chcel aby sa šecci mali tak dobre jak nemčúrikovia a preto chcel spraviť velikú ríšu nemeckú! len vtedy ešte ludia nevedeli tak dobre nemecky, tak neporozumeli jeho dobrým zámerom a troškaj kládli odpor.
Skôr za menej vyspelých považoval Rusov. Veľa Bielorusov a Ukrajincov skončilo predsa vo Wehrmachte, alebo aj vo Waffen-SS. Slovanské národy boli dosť často považované za Hilfswillige, alebo aj Hiwis. Dosť ochotne pomáhali nemeckým oddielom a ich spojencom. Celkovo sa slovanským národom hovorilo vo vojenskej terminológii aj "Osttruppen".
Rusi, ktorí sa ponúkli, spolu so zajatými Rusmi, vytvorili jednotky 29. Waffen-Grenadier Division der SS (Russische Nr. 1), 30. Waffen-Grenadier Division der SS (Russische Nr. 2), XV. SS Kosaken-Kavallerie Korps
Ukrajinci boli včlenení do 14. Waffen-Grenadier Division der SS, známa aj pod menom Galizien (Haličská divízia, vznikla v 1943 v oblasti Haliča).
Čo sa týka južných Slovanov, napr. Chorváti boli včlenení do jednotiek akými boli 13. Waffen-Gebirgs Division der SS Handschar (Kroatische Nr. 1) a 23. Waffen-Gebirgs Division der SS Kama (Kroatische Nr. 2).
Srbi poskytli niečo cez 10 000+ dobrovoľníkov a hlavné SS jednotky spolu s dobrovoľníkmi vytvorili Serbisches Freiwilligen Korps.
Slovania boli vo veľkom zastúpení aj v horskej divízii Prinz Eugen (7. SS-Freiwilligen Gebirgs Division Prinz Eugen).
Bielorusi skončili vo Waffen-Grenadier Brigade der SS (weissruthenische Nr. 1) - vznikla zo zvyškov rozpustenej 30. SS divízie (tá bola zastúpená Rusmi a Bielorusmi).
Ďalej tu máme ešte Sturmbrigade RONA, ale k nim sa radšej nevyjadrujem, lebo nemám na nich pozitívny názor.
To bolo k vojenskej stránke v tom období, ale teraz k veci. Dočítal som sa v poslednej dobe aj, že Himmler nemal na Slovanov práveže negatívny názor, považoval ich za árijcov takisto, ale postup zjednotenia Európy videl následovne - spojenie germánskych národov, následovne pripojenie románskych a až potom slovanských národov. Negatívny pohľad na Slovanov mal Alfred Rosenberg. Teórie o Hitlerovom názore na VÝCHODNÝCH Slovanov nie sú stále však jasné, ale ako som napísal na začiatok, za menej vyspelých považoval hlavne Rusov (ktorý, ako ostatné národy, trpeli nedostatkami hlavne kvôli vtedajšiemu režimu).
@sturmer preco delis Rusov a slovanov oddelene? Len cisto zo zvedavosti sa pytam ale dik, dozvedel som sa kopu novych veci (sem by som dal toho smajla co zdviha palec, ale kedze nemam sajnu ako to spravit tak ti to musim takto retardovane opisat )
@sturmer v Prinz Eugen boli ale vacsinou etnicky nemci a celkovo tieto slovanske jednotky mali dost mizernu bojaschopnost,este tak proti partizanom mozno
@sturmer no áno, aj slovanské národy boli v jednotkách SS, ale prečo sa potom tak zle správali k civilistom ? K civilistom, ktorí nenávideli boľševizmus, pretože Stalin ich len zotročoval ?
Navyše ak by Hitler vyhral vojnu, nastala by germanizácia a ktovie ako by to dopadlo s jazykmi, môžno by nás úplne germanizoval, vrátane Rusov.
@zmrdak Rosenberg považoval slovanské národy ako brzdu národného socializmu.
Čo sa týka toho správania - východné ťaženie môžeme v tomto rozdeliť na dve fázy - nadšenie, privítanie nemeckých osloboditeľov, úspechy v ťažení, potom prišiel zlom, už druhá fáza a ústup Nemcov a veľa ľudí sa zázračne pridalo na stranu ZSSR (prehodili kabáty ako Rumuni pri Stalingrade) a muselo sa prejsť na radikálne opatrenia (v Bielorusku vyvrcholili najviac akciami Einsatzgruppen).
@hetfield práveže tieto horské jednotky boli spoľahlivé, neboli však samozrejme na takej špičkovej úrovni ako nemeckí Gebirgsjägeri.
@ygor všetkých som písal oddelene, no Slovanmi stále ostávajú a ďakujem
@sturmer no neviem, neviem, mne sa zdá, že keď prišli nemeckí osloboditelia, tak sa všetci radovali že aké je to dobré a aj pri postupe sa nesprávali nejak extra milo.
@strumer áno, ako napríklad pomáhali slovanskému roľníkovi orať a tak....
Ale ja teraz hovorím o nacistickom velení a o výpovediach napríklad Slovákov, ktorí sa zúčastnili daných bojov a nemali sa k nim nejako extra milo správať, ale správali sa dobre aj tak.
Čítal som pred 4 rokmi rozhovory s veteránmi z haličskej divízie a vyjadrovali sa o Nemcoch a nacizme celkom kladne. Skôr vo veľkej miere. Wochenschau bol tiež propagandistické dielo, ale iné reportáže nemali zase takú hodnotu.
@sturmer môže byť, ja som čítal tiež niečo v tom zmysle, dokonca Hitler Slovákov chválil, len potom keď ustupovali, tak bolo všetko zle. ale to je tak v každej vojne.
@hetfield nemecke hlavne sily boli sustredene v polsku. keby mali spojenci v umysle viest v 39tom proti nemcom skutocnu vojnu s nemeckom by bolo podla mna amen
Nemecko sa pripravovalo na konflikt od roku 1933. Takze asi tolko k tomu. Lepsie tanky vsak nasadili az pri zapadnom tazeni. Panzeri I a II boli viacnenej rychly srot. Francuzi museli ponizene zapojit do bojov aj otrokov zo svojich kolonii. Kolko ironie. Kedysi tak branili kulturne dedicstvo a nakoniec si to vsetko pospinili.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
Rusi, ktorí sa ponúkli, spolu so zajatými Rusmi, vytvorili jednotky 29. Waffen-Grenadier Division der SS (Russische Nr. 1), 30. Waffen-Grenadier Division der SS (Russische Nr. 2), XV. SS Kosaken-Kavallerie Korps
Ukrajinci boli včlenení do 14. Waffen-Grenadier Division der SS, známa aj pod menom Galizien (Haličská divízia, vznikla v 1943 v oblasti Haliča).
Čo sa týka južných Slovanov, napr. Chorváti boli včlenení do jednotiek akými boli 13. Waffen-Gebirgs Division der SS Handschar (Kroatische Nr. 1) a 23. Waffen-Gebirgs Division der SS Kama (Kroatische Nr. 2).
Srbi poskytli niečo cez 10 000+ dobrovoľníkov a hlavné SS jednotky spolu s dobrovoľníkmi vytvorili Serbisches Freiwilligen Korps.
Slovania boli vo veľkom zastúpení aj v horskej divízii Prinz Eugen (7. SS-Freiwilligen Gebirgs Division Prinz Eugen).
Bielorusi skončili vo Waffen-Grenadier Brigade der SS (weissruthenische Nr. 1) - vznikla zo zvyškov rozpustenej 30. SS divízie (tá bola zastúpená Rusmi a Bielorusmi).
Ďalej tu máme ešte Sturmbrigade RONA, ale k nim sa radšej nevyjadrujem, lebo nemám na nich pozitívny názor.
To bolo k vojenskej stránke v tom období, ale teraz k veci. Dočítal som sa v poslednej dobe aj, že Himmler nemal na Slovanov práveže negatívny názor, považoval ich za árijcov takisto, ale postup zjednotenia Európy videl následovne - spojenie germánskych národov, následovne pripojenie románskych a až potom slovanských národov. Negatívny pohľad na Slovanov mal Alfred Rosenberg. Teórie o Hitlerovom názore na VÝCHODNÝCH Slovanov nie sú stále však jasné, ale ako som napísal na začiatok, za menej vyspelých považoval hlavne Rusov (ktorý, ako ostatné národy, trpeli nedostatkami hlavne kvôli vtedajšiemu režimu).
Navyše ak by Hitler vyhral vojnu, nastala by germanizácia a ktovie ako by to dopadlo s jazykmi, môžno by nás úplne germanizoval, vrátane Rusov.
Čo sa týka toho správania - východné ťaženie môžeme v tomto rozdeliť na dve fázy - nadšenie, privítanie nemeckých osloboditeľov, úspechy v ťažení, potom prišiel zlom, už druhá fáza a ústup Nemcov a veľa ľudí sa zázračne pridalo na stranu ZSSR (prehodili kabáty ako Rumuni pri Stalingrade) a muselo sa prejsť na radikálne opatrenia (v Bielorusku vyvrcholili najviac akciami Einsatzgruppen).
@hetfield práveže tieto horské jednotky boli spoľahlivé, neboli však samozrejme na takej špičkovej úrovni ako nemeckí Gebirgsjägeri.
@ygor všetkých som písal oddelene, no Slovanmi stále ostávajú a ďakujem
Ale ja teraz hovorím o nacistickom velení a o výpovediach napríklad Slovákov, ktorí sa zúčastnili daných bojov a nemali sa k nim nejako extra milo správať, ale správali sa dobre aj tak.
Možno ešte aj tie rasové kritériá by sa po čase upravili.
bez medzier