Ahojte. Mám jeden zub, ktorý mi pred pár rokmi zaplombovali, pričom plomba a dokonca i tá biela vložka mi odtiaľ potom vypadli. Postupne sa mi zo zubu ulomilo viacero častí a vlastne tam zostala len jedna jediná časť, za ktorú sa ten zub už asi ani nebude dať normálne vytrhnúť. I napriek všetkému som tých niekoľko rokov šťastne a bezbolestne žil až doteraz- v noci sa mi na tom ďasne vytvoril asi nejaký vačok s hnisom, ktorý ma síce bolí len na dotyk, ale asi je to znamenie, že návštevu zubára už nemožno priveľmi odkladať. Problém je v tom, že mám panický strach zo zubára a i samotné zaplombovanie toho zubu bola pre mňa hotová krížová cesta. Pričom ten zub ako hovorím už v podstate ani nie je zubom a hoci nemám v tejto oblasti odborné vzdelanie ani prakticky žiadne vedomosti, predpokladám, že mi budú musieť ten zvyšok zubu chirurgicky vyrezať, nakoľko za tú jednu "stenu", ktorá mi tam ostala sa to asi len ťažko bude dať vytrhnúť. Nedokážem si ani len predstaviť, že sa podrobím zložitému zákroku na stomatologickej chirurgii, keďže mám strach už len pri pohľade na zubnú ambulanciu. Už len ked mi dá zubár do úst tie oceľové nástroje pri preventívnej prehliadke a dotýka sa mi s nimi zubov, trasiem sa od strachu a čakám, kedy to peklo skončí. Ďalšia vec je, že takýto zákrok ma pravdepodobne vyjde pekný majland prachov, takže budem asi do nového roka jesť suchý chleba. Máte niekto skúsenosti s niečím podobným ? Môže sa stať, že mi ten vačok s hnisom zmizne a zub ešte aspoň pár týždňov počká, alebo to už je znakom absolútnej akútnosti ? Ako prežiť prípadný zložitý zákrok zubára, resp. zubného chirurga, pokiaľ mám panický strach i z preventívnej prehliadky uňho ? Zrúti sa mi rozpočet po vyúčtovaní sumy za túto "srandu"? Ďakujem všetkým za prípadné odpovede
omg. ale z toho ze sa ti zapali okostnica, sanka a ine smakoty strach nemas, hej? vsetky tvoje otazky su uplne zbytocne, proste to musis poriesit, ak sa fakt tak bojis, tak su miesta, kde to robia v celkovej narkoze, za co si samozrejme priplatis.
mal som problém s prehnanou citlivosťou zubu a hovoril mi zubár, že až vtedy bude zle so zubom, ak bude vačok, takze chod čím skôr... odporúčam zvoliť si zubára ktorý sa vie vcítiť, mne to pomohlo... a stomatochirurgia je zázrak zubárskeho priemyslu, v lete mi vyberali tak zuby a napichali ma tak, že som nič necítil a ešte sú z toho nálady eufórie
Presne toto isté som riešila pár dní dozadu. Nespala som od strachu niekoľko dní, lebo zo zubu mi neostalo nič, len koreň a musela som ísť zubárke. Tiež som mala v hlave scenár, že mi rozreže ústa, nebudem môcť existovať niekoľko dní a pod. Prišla som tam skoro ráno, bola som tam asi 2 minúty, s tým, že som sa bála, triasla ale prekonala som sa, za minútku bol koreň v pohode vytrhnutý a nechala som tam naozaj len pár eur. Verím, že sa bojíš ale skús sa prekonať. Určite je to lepšie.
Určite to musíš poriešiť, ver mi, že toto nechceš zanedbať a dohnať do krajnosti. Ak neveríš svojmu zubárovi tak ho zmeň, existujú aj zubári, ktorí robia fakt výbornú robotu, majú dobrý prístup a postarajú sa o to, aby to bolo bezbolestné, samozrejme väčšinou niečo stoja. Úprimne, nikdy som nechápal, prečo by som mal mať strach zo zubára, keď tam sa fakt veci dajú napraviť. Keď má niekto problém s obličkami alebo niečím iným, to už je horšie...
Čauko, podobne mi opravovali zub nedávno.
Kedže bol mŕtvy tak mi vyberali nervy, čistili kanáliky a následne naložili korunku, nevytrhávali ho a môžem povedať, že to nebolelo aj napriek tomu vačku (ak som mala to isté ale malo to kvasinkovú pachuť )
Čo sa týka tvojho jedenia chleba tak vyberanie nervov a čistenie kanálikov stálo 100 € a korunka stala 150€
A ešte dodám že ja som bola odcestovaná a nemohla som to hneď riešiť tak som ten vačok rozdriapala do krvi liehom a on potom zmizol na dva tri týždne potom sa zjavil znova, zas som ho rozdriapala a mala som od neho viac menej pokoj až kým som sa nedostala k zubárovi
prosím ťa keď ťa zbada zubár, tak dostane vačší strach ako ty z teba, či tam neomdlieš...
zub ti umrtvia, nebudeš cítiť ani makke f, vyšklbne ti ho bars je ho aj polovica a za 5 min ťa vykopne z ambulancie o 20 éčiek ľahšieho...
tiež mám zub z ktorého je už len koreň a k zubárovi za boha nejdem nie, že by som sa bál zubárov celkovo, to len tej svojej, viete keď sa jej trasú ruky a omylom vám zavrtá vedľa, alebo keď ho ona takto načla, že išla dávať vložku a kus ulomila a ešte povedala, že to nechcela tak je to také divné ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
Kedže bol mŕtvy tak mi vyberali nervy, čistili kanáliky a následne naložili korunku, nevytrhávali ho a môžem povedať, že to nebolelo aj napriek tomu vačku (ak som mala to isté ale malo to kvasinkovú pachuť )
Čo sa týka tvojho jedenia chleba tak vyberanie nervov a čistenie kanálikov stálo 100 € a korunka stala 150€
zub ti umrtvia, nebudeš cítiť ani makke f, vyšklbne ti ho bars je ho aj polovica a za 5 min ťa vykopne z ambulancie o 20 éčiek ľahšieho...
hah, potom napíš či som nemal pravdu...