Kam by sme sa dopracovali keby sme nutili vsetkych volit tak ako za predosleho rezimu? Ak by mali pravo volit len niektori potom aka by to bola demokracia?
@ribo demokracia nie je idealna, ale je to ZATIAL najlepsie co mame. To povedal Churchil, pokial dobre pamatam... takze nie vsetko zauzivane je sprave. Preto si myslim, ze volebne pravo treba obmedzit na ludi rozumnejsich. Rozum sa merat neda, ale da sa predpokladat ze rozum maju ludia s nejakym stupnom vzdelania.... a dosiahnut dany stupen vzdelania je verejne dostupny pre kazdeho. takze kazdy clovek na Slovensku(pokial by sme brali do uvahy Slovensko) by mal sancu ist volit...
@seagull1 Ja som nenapisal, ze je najlepsia Ale ze pravo volit, je zakladny stavebny prvok demokracie. Tvoja predstava pripomina zas Platonov idealny stat, vedeny inteligenciou, kde bola pracovnicka trieda potlacena tak, ze si nemohla politicky "ani prdnut".
slovenská politická kultúra podľa mňa nie je natoľko vyspelá, aby u nás mohlo fungovať toto. slováci majú v sebe ešte stále taký ten komunistický syndróm- nepôjdeš voliť, budeš mať pojeby a tvoja dcéra sa nedostane do školy (hlúpy príklad). ľudia by to podľa mňa mohli brať ako návrat k predošlému režimu.
musíme počkať, kým sa do veku voliča dostanú mladší, dynamickejší ľudia, ktorí si socializmus nepamätajú alebo mali vtedy len málilinko rokov. pretože oni to skôr budú brať ako možnosť neustáleho zvyšovania konsolidácie demokracie.
ale to ešte potrvá.
(a inak, je úplná debilovina, keď by sme mali dať volebné právo ľuďom iba s určitým vzdelaním. výška vzdelania predsa neovplyvňuje IQ človeka. to je, ako keby ste povedali, že robotník je neschopný voliť, pretože má ukončené len základné vzdelanie. to je strašná blbosť.)
@ribo suhlas. Uz Platon vedel ze to takto moze fungovat... ale v casoch stareho Grecka robotnici nemali take prava ake maju dnes. Dnes nemusia mat volebne pravo (samozrejme pokial nemaju dosiahnuty urcity stupen vzdelania), aby si mohli, ako ty vravis, prdnut do politiky. Ale ja nepotrebujem v politike nejakeho debila co nevie ani citat. Dnes maju robotnici vseliake odbory a ine organizacie... toto im staci.
praveze mladi ludia nechodia volit! Mladi ludia nemaju zaujem o veci verejne. poznam milion mladych ludi (zial, dost vela aj mojich kamaratov) ktori maju volby na salame... toto sa mi nepaci.
@ribo nie, čerpal z Aristotela je síce pravda, že Aristoteles bol Platónov žiak, ale utópiu už u neho nemožno nájsť.
podľa Aristotela by mal byť štát vedený aristokraciou, čo v antickej dobe nebola len bohatá sociálna vrstva, ale najmä vrstva, ktorá mala prístup k vzdelaniu. čiže inteligencia.
Platón mal štát premyslený trošku inak.
demokracia nie je síce ideál a je pravda, že volebné právo je právom, no pokiaľ ľudia sú debilní a nevyspelí a nevedia svoje práva využiť, tak im to treba stanoviť ako povinnosť. preto som za to, aby bola pokuta za nevolenie. rovnako, ako to funguje v Grécku či Belgicku.
@seagull1 Lenze ono to u nas v podstate funguje Viac ako polovica parlamentu ma titul a najcastejsie su to vysokoskolsky profesory alebo pravnici, cize by sa dalo povedat, ze vladne "inteligencia". Problem je v Slovenskej mentalite - kradnut (Urcite to nerobia vsetci v politike, skor mensina, ale valaju zle meno a vsetkych.).
Ale pravda je taka, ze Slovenska stredna trieda a vlastne ludia co maju rozum, povazuju za lepsie nevolit - co je mimochodom totalna blbost, pretoze potom volebny hlas ostava na tu naivnu cast obyvatelstva, co veri tym najvacsim a tym aj najnesplnitelnejsim predvolebnym slubom. A potom sa ludia cuduju kto to je vo vlade, pritom si zato mozu sami.
@griettusha Este som si to pre istotu rychlo overil a je to naopak ako pises Platon vyvinul zakladnu myslienku vedenia statu rozumovou castou obyvatelstva (potom tam bola este srdnata a ziadostiva). Platon k tomu napisal takisto aj filozoficke diela ako Ustava atd... Aristoteles sa odrazal od jeho teorie a zmenil niektore veci, inak s nou viacmenej suhlasil.
@ribo Neviem, odkiaľ si čerpal, ale naozaj je to tak, ako vraví grietusha. On Aristoteles všeobecne vo veľa veciach s Platónom nesúhlasil, aj tá ich koncepcia štátu bola iná.
@ribo hej... maju rozum. Keby nemali rozum, tak by tolko nenahrabali... ale praveze pretoze maju rozum, tak vedia pomerne uspesne manipulovat s ludmi... ale neviem co sa deje, zrejme uz nieco tusia, tak si musia pomahat policiou (jej necinnostou, resp. az prilisnou aktivitou... podla toho kedy sa im to viac hodi)
@seagull1 repto tam bol ten dodatok, že to ešte potrvá. stačí niekedy len dočítať.
ísť alebo neísť voliť je základné politické právo človeka. preto neznášam, keď ležím doma s horúčkou a niekto mi začne pindať, ako mám ísť voliť a aká som nezodpovedná. aj kebyže idem v deň volieb vyvaliť sa na lúku s pivom v ruke a celé voľby okašlem, nikto nemá najmenšie právo tlačiť ma do nich. o tom to je.
@hnisavica (@grietusha ) Cerpam z vlastneho rozumu co si pamatam+zosit NoS septima+kniha Maturita z NoS pre gymnazia. Ale moze to byt tak ako vravite, nas na SS este dost odrbavaju oproti VS
@seagull1 Policia necinna v istych veciach a az prilis cinna v inych. Teraz sa v policii presadzuje najma drogova politika, ktora ma velmi "pozitivny" politicky ucinok. Kedze ludia z cias komunizmu su v drvivej vacsine poroti drogam, tak to zvysuje volebnost.
@ribo hej, policia je len politicky mienkotvorny nastroj
@transplantovana ved ta nikto netlaci volit. choroba je tiez v poriadku (aj ked existuje nieco take ako prenosne urny , takze sa netreba vyhovarat), dokonca su aj volicske preukazy (jasne ze v urcitych pripadoch nie)... takze neist volit je len lenivost a lahostajnost voci veciam verejnym...
Ale ľudia, by si mali uvedomiť, že volebné právo nieje "právo". Ale "privilégium". Máme v tejto dobe konečne možnosť úplne slobodne zvoliť koho chceme (hoci výber stojí za prd) ale môžme. A nemali by sme na to kašlať a potom len nadávať.
Zaujimalo by ma co by spravili keby nesiel volit nikto.
Kazdopadne si nemyslim, ze je ludka povinnost zaujimat sa o politiku a kto sa o nu nezaujima nemoze objektivne zhodnotit situaciu a teda ani nemoze vediet , ktory kandidat by mu vyhovoval najviac takze by si mohol tak maximalne hodit mincou.
Lepsie ked niekto nejde volit, ako keby mal volit bez rozmyslu nemyslite ?
A keby boli volby obmedzene len na ludi s istym stupnom vzdelania, ten stupen by bol velmi relativny, pretoze podla mna skolu mozno prejst dvoma sposobmi a to
Riadna debilita. Už teraz je ohromné množstvo voličov takých ktorí sa politickú scénu absolútne nesledujú, poprípade sa jej nerozumejú ale pri tom vedia čo je pre náš štát najlepšie. (absurd)
Bolo by naozaj "super" keby sa rozhodlo o našom smerovaní spôsobom: No, niekoho tam napísať musím. Júúú tento má pekný úsmev.
Ja by som dal pred každým hlasovaním voličovi do rúk kvíz a v nom základné otázky ako napr. Rozdiel medzi koalíciou a opozíciou, kto je minister zdravotníctva a podob.
samozrejme ze nie preboha! ak sa niekto nezaujima o politiku ako moze ist volit?! a ak niekomu nevyhovuje ziaden kandidat, tak volit jednoducho nepojde. je absurdne ich do toho nutit
Aj v Európe sú štáty kde je účasť voličov povinná a nikto to tam neberie ako potláčanie demokracie.Len u nás sa ideme z tej demokracie posrať.Bol by som za povinnú účasť,aspoň by si neotvárali papule len tí čo na voľby serú.
Mne sa paci Sulikova predstava volieb. Da sa kazdemu obcanovy "poukazka" v hodnote 7 eur a kto chce ju bude moct vymenit za peniaze ale tym sa dobrovolne zda prava volit na tie konkretne volby.
Už mi to príde také ako keby ľudia zas chceli komunizmus či socializmus si to nazvite ako chcete, ale je to pritiahnuté za vlasy. Nútiť niekoho voliť? Len aby bolo zvolené???? To je čo za kreténizmus! Už len aby ľudia začali hovoriť že nechceme aby toľko inteligencie odchádzalo za hranice a celkovo nadupávali ekonomiky iných štátov a to rovno môžme zavolať rusom nech sa vyserú na mierové dohody a prídu okupovať Slovesko. Fakt toto chcete??
to by bola chujovina storočia... ja tiež keď nejdem voliť tak viem prečo, pokiaľ nesympatizujem s ani jedným kandidátom tak koho mám voliť menšie zlo? (to je presne teória vhodná pre Slovákov) Keď veľká časť občanov voliť nejde tak to o niečom svedčí a je to základný podnet na to aby sa vo vláde začali prevratné zmeny či už po dobrom alebo po zlom..
A ešte jedna vec keď nám naši milí poslanci schvalujú zákony tiež majú právo zdržať sa hlasovania čo aj väčšina zneužíva tak prečo potom my by sme nemali právo súhlasiť s ich výberom ??
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
slovenská politická kultúra podľa mňa nie je natoľko vyspelá, aby u nás mohlo fungovať toto. slováci majú v sebe ešte stále taký ten komunistický syndróm- nepôjdeš voliť, budeš mať pojeby a tvoja dcéra sa nedostane do školy (hlúpy príklad). ľudia by to podľa mňa mohli brať ako návrat k predošlému režimu.
musíme počkať, kým sa do veku voliča dostanú mladší, dynamickejší ľudia, ktorí si socializmus nepamätajú alebo mali vtedy len málilinko rokov. pretože oni to skôr budú brať ako možnosť neustáleho zvyšovania konsolidácie demokracie.
ale to ešte potrvá.
(a inak, je úplná debilovina, keď by sme mali dať volebné právo ľuďom iba s určitým vzdelaním. výška vzdelania predsa neovplyvňuje IQ človeka. to je, ako keby ste povedali, že robotník je neschopný voliť, pretože má ukončené len základné vzdelanie. to je strašná blbosť.)
praveze mladi ludia nechodia volit! Mladi ludia nemaju zaujem o veci verejne. poznam milion mladych ludi (zial, dost vela aj mojich kamaratov) ktori maju volby na salame... toto sa mi nepaci.
podľa Aristotela by mal byť štát vedený aristokraciou, čo v antickej dobe nebola len bohatá sociálna vrstva, ale najmä vrstva, ktorá mala prístup k vzdelaniu. čiže inteligencia.
Platón mal štát premyslený trošku inak.
demokracia nie je síce ideál a je pravda, že volebné právo je právom, no pokiaľ ľudia sú debilní a nevyspelí a nevedia svoje práva využiť, tak im to treba stanoviť ako povinnosť. preto som za to, aby bola pokuta za nevolenie. rovnako, ako to funguje v Grécku či Belgicku.
Ale pravda je taka, ze Slovenska stredna trieda a vlastne ludia co maju rozum, povazuju za lepsie nevolit - co je mimochodom totalna blbost, pretoze potom volebny hlas ostava na tu naivnu cast obyvatelstva, co veri tym najvacsim a tym aj najnesplnitelnejsim predvolebnym slubom. A potom sa ludia cuduju kto to je vo vlade, pritom si zato mozu sami.
Drvivá väčšina súčasných nevoličov by sa dotrepala k urnám s tým, že zakrúžkujú toho, kto príde pod ruku.
ísť alebo neísť voliť je základné politické právo človeka. preto neznášam, keď ležím doma s horúčkou a niekto mi začne pindať, ako mám ísť voliť a aká som nezodpovedná. aj kebyže idem v deň volieb vyvaliť sa na lúku s pivom v ruke a celé voľby okašlem, nikto nemá najmenšie právo tlačiť ma do nich. o tom to je.
@seagull1 Policia necinna v istych veciach a az prilis cinna v inych. Teraz sa v policii presadzuje najma drogova politika, ktora ma velmi "pozitivny" politicky ucinok. Kedze ludia z cias komunizmu su v drvivej vacsine poroti drogam, tak to zvysuje volebnost.
@transplantovana ved ta nikto netlaci volit. choroba je tiez v poriadku (aj ked existuje nieco take ako prenosne urny , takze sa netreba vyhovarat), dokonca su aj volicske preukazy (jasne ze v urcitych pripadoch nie)... takze neist volit je len lenivost a lahostajnost voci veciam verejnym...
Ale ľudia, by si mali uvedomiť, že volebné právo nieje "právo". Ale "privilégium". Máme v tejto dobe konečne možnosť úplne slobodne zvoliť koho chceme (hoci výber stojí za prd) ale môžme. A nemali by sme na to kašlať a potom len nadávať.
Kazdopadne si nemyslim, ze je ludka povinnost zaujimat sa o politiku a kto sa o nu nezaujima nemoze objektivne zhodnotit situaciu a teda ani nemoze vediet , ktory kandidat by mu vyhovoval najviac takze by si mohol tak maximalne hodit mincou.
Lepsie ked niekto nejde volit, ako keby mal volit bez rozmyslu nemyslite ?
A keby boli volby obmedzene len na ludi s istym stupnom vzdelania, ten stupen by bol velmi relativny, pretoze podla mna skolu mozno prejst dvoma sposobmi a to
- drinou + inteligencia
- dvojnasobna drina, bez inteligencie
Bolo by naozaj "super" keby sa rozhodlo o našom smerovaní spôsobom: No, niekoho tam napísať musím. Júúú tento má pekný úsmev.
Ja by som dal pred každým hlasovaním voličovi do rúk kvíz a v nom základné otázky ako napr. Rozdiel medzi koalíciou a opozíciou, kto je minister zdravotníctva a podob.
Ak by nevedel odpovedať nemohol by ísť voliť...