Chcem sa spytat respektive spravit taky prieskup. Co si myslite ze by mal clovek venujuci sa takejto teme vediet. Nemylsim tym mobily vseobence ale myslim konkretne internet a mobil. co k tomu patri?
No jednoznacne k tomu potrebujes mobil A c by si k tomu mal vediet - jednoznacne by si mal vediet si nastavit pripojenie - ale moj nazor je to ze nase slovenske firmi ako napriklad pomaranc - ma az velmi prehnane ceny mobilneho internetu
Heh keby som vedel asi som bol inspirovany rozpravkou dexters laboratory tam bola taka opica..
a takto s spytam ak vies poradit ak cem web nakodit tak aby bol vhodny pre mobily treba daky dalsi azyk alebo staci wml? alebo netreba mi nic bo tie naj mobily uz zobrazuju weby uplne normlane tak ako na pc.
No tak ja som ešte nevidel mobilovú stránku, ktorá by sa zobrazovala presne tak (alebo by bola aspoň podobná) ako tá normálna na nete. Nehovorím, že to nie je možné, ale je to veľmi nepravdepodobné.
Všetky mobilové stránky musia byť napísané vo WML! (as far as I know)
Nie som si istý, či sa dá aj stránka plánovaná pre mobil kombinovať s jazykmi ako PHP ale myslím, že to možné je. Aspoň by malo byť. Ale neviem.
Ale základy máš uvedené na tej stránke, ktorú som ti dal. Všetky moje vedomosti čo sa stránok pre mobily týka sú iba odtiaľ a sú len teoretické. Doteraz som sa nezaoberal myšlienkou urobiť nejakú stránku aj pre mobil.
Ale možno raz... kto vie...
PS:
Ak niečo zložíš dohromady, daj vedieť. Rád sa pozriem.
Ja som pocul prednadavnom jednu mudru radu a idem sa orientovat mobilnym smerom ak spravim daco poslem link som kukol myslim ze dost pomoze diks. ja som bol doteraz k mobilom skepticky totzi sam vlastnim este ciernobiely kus a neplanujem si kupovat novy a novy kvoli tomu ze to robi setko mozne mne staci sms a volanie no a tym padom som zaspal dobu (mobilovu)a nemam ziadnu skusenost z netom na mobiloch. diks za info
moji kamarati maju na mobile internet mam pocit platia zan 150Sk ci kolko ale teraz neviem ci to je len ako kativacia na kazdy mesiac a potom + tie minuty ktore su na nom.
ale dopocul som sa to, ze je to hovadina a riadna, ale ICQ na mobile je v celku dobra vecicka
No pozri. Ja vlastním novšie telefóny (áno, má tam byť množné číslo) a venujem sa aj tvorbe stránok a tiež ma doteraz nejako netrklo niečo zložiť dohromady. Áno skúšal som si to, ale bohužiaľ nemal som to ako vyskúšať v tej dobe. Teraz by som to mohol skúsiť znova, ale zatiaľ mi vyhovuje robenie stránok len pre normálny net. A ak sa mám čestne priznať ani na to nejako nie je čas sa s tým hrať. Keď máš rozrobenú robotu na 4 stránkach, moc času nemáš..
Malá rada do robenia stránok pre mobily:
Viem, že teraz už kopu telefónov má farebný display, ale v dobrom ti radím, ak sa už do toho pustíš, rob vééľmi jednoduché a nie-moc-obrázkové stránky.
Inak nemáš za čo. Rád som poradil. A keď v tom budeš profík, spojíme sa a budeme neprekonateľné duo..
IMHO je zbytočné v dnešnej dobe farebných displejov a Opera Mobile používať WAP - skôr klasické HTML osekané o obrázky (možno tak nechať maličké logo) a s čo najmenšou frekvenciou používania Javaskriptu. A nepoužívať fixné veľkosti pri CSS-ku - napríklad taký Birdz je na mojom HTC-čku absolútne nepozerateľný... nechce sa s tým niekomu niečo spraviť?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Myslíš WML language alebo myslíš napríklad typy pripojení, možnosti sietí, etc. ???
No tak, čo sa týka WML to ti môžem poradiť iba toto: » www.w3schools.com/wap/... (hope you speak english)
No a čo sa týka toho ostatného, tak v tom som absolútna lama, takže...
Btw., ako ťa napadol nick Space_monkey?
a takto s spytam ak vies poradit ak cem web nakodit tak aby bol vhodny pre mobily treba daky dalsi azyk alebo staci wml? alebo netreba mi nic bo tie naj mobily uz zobrazuju weby uplne normlane tak ako na pc.
Všetky mobilové stránky musia byť napísané vo WML! (as far as I know)
Nie som si istý, či sa dá aj stránka plánovaná pre mobil kombinovať s jazykmi ako PHP ale myslím, že to možné je. Aspoň by malo byť. Ale neviem.
Ale základy máš uvedené na tej stránke, ktorú som ti dal. Všetky moje vedomosti čo sa stránok pre mobily týka sú iba odtiaľ a sú len teoretické. Doteraz som sa nezaoberal myšlienkou urobiť nejakú stránku aj pre mobil.
Ale možno raz... kto vie...
PS:
Ak niečo zložíš dohromady, daj vedieť. Rád sa pozriem.
ale dopocul som sa to, ze je to hovadina a riadna, ale ICQ na mobile je v celku dobra vecicka
No pozri. Ja vlastním novšie telefóny (áno, má tam byť množné číslo) a venujem sa aj tvorbe stránok a tiež ma doteraz nejako netrklo niečo zložiť dohromady. Áno skúšal som si to, ale bohužiaľ nemal som to ako vyskúšať v tej dobe. Teraz by som to mohol skúsiť znova, ale zatiaľ mi vyhovuje robenie stránok len pre normálny net. A ak sa mám čestne priznať ani na to nejako nie je čas sa s tým hrať. Keď máš rozrobenú robotu na 4 stránkach, moc času nemáš..
Malá rada do robenia stránok pre mobily:
Viem, že teraz už kopu telefónov má farebný display, ale v dobrom ti radím, ak sa už do toho pustíš, rob vééľmi jednoduché a nie-moc-obrázkové stránky.
Inak nemáš za čo. Rád som poradil. A keď v tom budeš profík, spojíme sa a budeme neprekonateľné duo..
CYA...
Doporučujem ako zdroj inšpirácie...
IMHO je zbytočné v dnešnej dobe farebných displejov a Opera Mobile používať WAP - skôr klasické HTML osekané o obrázky (možno tak nechať maličké logo) a s čo najmenšou frekvenciou používania Javaskriptu. A nepoužívať fixné veľkosti pri CSS-ku - napríklad taký Birdz je na mojom HTC-čku absolútne nepozerateľný... nechce sa s tým niekomu niečo spraviť?