Ahojte, ano, viem, udupute ma za tuto otazku, ale aj tak ma zaujima odpoved a kto sa nepyta, ten sa nic nedozvie.
Je kondom dostatocna ochrana proti otehotneniu? Ak sa priatel spravi, ale hned ho vytiahne, je to ok? Skratka by ma zaujimalo, ze ak sa budem
@hildegardazmokrejstvrte ahoj, jedina dostatocna ochrana pred otehotnenim je, ze to tvoj partner do teba nepusti...kondom je ochrana len proti pohlavnym chorobam...inak tutovka su tabletky, alebo ho včas vybrat
Ja osobne nenávidím kondómy a sex s kondómom som mala iba raz v živote. Antikoncepciu užívať nemôžem a tak zostáva jedine nemať sex alebo mať skúseného a schopného partnera. Bez všakovakej ochrany sa milujeme už tri roky a nikdy sa žiadna "nehoda" nestala.
ja som tomu nikdy nerozumela, ze ako moze ta ochrana nebyt stopercentna pri uplne spravnom pouzivani.. ved sa to tam nema ako dostat!
ale inak neviem, ja som tu vec videla zblizka asi trikrat v zivote a viac nechcem
a @1 si tiez nejako neviem predstavit praktizovat
a @8 uz absolutne nie, ved by som zila v neustalom strese.
a neviem vlastne naco sa k tomu tak obsirne vyjadrujem, ked som ani nezodpovedala otazku xD
no nevidím možnosť ako by mohol pri správnom použití kondóm zlyhať.
a k tomu, že vytiahnuť v čas... gynekológovia si myslia, že je to úplná debilina, ale neprekvapuje ma, že Birdz je v tomto múdrejší ako lekár
a konkrétne ja ani necítim, či má chlap na sebe kondóm alebo nie tak ma dosť prekvapuje, že tu aj baby píšu, že sa im to nepáči...
Povedal by som že hej, ale už v živote ich nechcem použiť - to je ako lízať zmrzlinu cez alobal. Takže docela dúfam že ten vzťah čo mám bude lifetime - samozrejme, nie len kvôli sexu .
@hildegardazmokrejstvrte omg čo ti to tu popísali za sprostosti.
kondóm, pokiaľ ho používaš správne, ale nekombinuješ s inou ochranou (napríklad aj prerušovanou súložou, že ho frajer vytiahne skôr než má orgazmus) má spoľahlivosť len 97%, tým sa rozumie, že z 1000 párov používajúcich túto metódu do roka splodí potomka 30.
pri nesprávnom používaní klesá spoľahlivosť na zhruba 80% (opäť pre tisíc párov počas jedného kalendárneho roka).
takže aj ja odporúčam kombinovať metódy. kondóm je strašne preceňovaný, proti pohlavným chorobám je ešte oveľa menej účinný...
@piter09 nechápeš ma.
1000 sledovaných párov používa určitú metódu antikoncepcie, v tomto prípade kondóm počas jedného kalendárneho roka. predpokladáme, že ho používajú správne podľa pokynov a pri každej súloži.
z týchto tisíc sledovaných párov 30 v priebehu roka ostane tehotných, ak to chceš na mesiace, približne dvom-trom párom z tisíc každý mesiac zlyhá kondóm aj napriek správnemu použitiu.
táto metóda štatistiky sa volá Pearlov index, dá sa to nájsť na nete. čísla sa môžu mierne líšiť podľa toho, či sa myslí spoľahlivosť pri správnom, pri nesprávnom použití alebo priemer.
@kitty7 mňa vytáča, že pokiaľ sa správne použije ako to, že to nie je 100%?
Este ked si uvedomim, ze ked sa priatel spravi do kondomu a este tak na sebe chvilu lezime, ze hm, to asi nei je tiez najlepsie asi
no aspon nie som taka paranoidna ako kedysi, ze jednou rukou som honila, druhou nasadzovala kondom, aby sa nahodou sperme nedostali na ten kondom zvonka
To nie sú štatistiky. Pearl Index je hodnota vypočítaná zo vzorca, ktorá má akože odzrkadlovať účinnosť antikoncepčnej metódy. Lenže vstupné hodnoty sú získavané resp. merané dosť divným spôsobom. Preto takéto indexy sú iba informatívne a nemožno z nich robiť žiadne závery. Vedecké už vôbec nie, keďže priebeh nikto nekontroluje. V podstate to funguje tak, že nejaký pár nahlási do "štatistiky", že otehotneli pri použití kondómu, ale už nič sa nehovorí o tom, ako ten kondóm použili, či sa im pritom neroztrhol alebo ako často a koľkokrát sexovali a pod..
Podla mna kondom patri medzi najspolahlivejsie metody antikoncepcie ak sa spravne pouzije. Predsa len, pri spravnom pouziti sa nemaju ako dostat spermie mimo kondom cize nie je o com
@alysia jj presne proste wtf, si vzdy predstavim tie zenske co sa roky snazia otehotniet a ked maju tie plodne dni zoberu si s muzom v robote dovolenku a sukaju jak kraliky od rana do vecera xD a myslia pri tom na zahradny kompost
Nie, nie, kondóm nie... Odkedy som si raz bola kupovať tabletku "po" tak radšej prerušovaná súlož alebo kondóm + prerušovaná súlož...
Brala som aj antikoncepciu, ale nemôžem ju brať, takže jedine tak...
1) nechapem ze co zenam z hladiska uzivania si sexu vadi na kondomoch, ano chapem ked nieco take ze "neznasam kondomy" povie chlap, ale zena?
2) no verim im o dost menej nez tabletkam, to je pravda, ale momentalne sa nimi chranim, tabletky som ochotna brat len vo vztahu s niekym na kom mi zalezi.
suhlasim s @8 .. uz asi 2 roky som kondom nepouzil pri sexe a vsetko uplne v pohode.. raz ci dva krat sa stalo ze sme pre istotu kupili tabletku "po", ale inak vobec nic...
neznasam kondomy a ako bonus mam na to nejaku alergiu...
@kittyboo ako rozlíšiš štetkoša od neštetkoša? hneď sa ho začneš pýtať s kolkými dievčatami už spal a s kolkými spali tie dievčatá a kde ich spoznal atď...? jasné, pri nejakých typoch sa to dá predpokladať ale často nie.
@fairylady neviem, ja vacsinou spavam s ludmi ktorych dost dobre poznam a viem ako to s nimi je ale tak chapem ze asi kazdy to tak nema
napokon kvasinky moze mat aj nestetkos : ) len mi opat pride prehnane sudit ludi este aj v takejto teme. nech si kazdy spi s kym chce, kolkokrat chce a ako chce.
@kittyboo tak ok no ja to tak nemám, lebo väčšinou začnem chodiť s niekým, koho až tak dlho zas nepoznám
ale tak konkrétne v tejto téme mi nepríde celkom v poriadku hovoriť "nech si každý robí čo chce" lebo je to vec čo sa netýka len ich dvoch ale aj ich budúcich frajerov/frajeriek a môže mať následky. a radšej som už ticho
a hlavne komenty typu s kondomom je to ako cez alobal/lizat zmrzlinu cez sklo. fungujem 4 roky na kondomoch a asi 8 mesiacov bez, ked uzivala antikoncepciu a nevidim zmysel v takychto odveci blaboloch. v prvom rade som rad, ze sme spolu so zenou a neriesim nejake nepodstatne somariny, pricom v konecnom dosledku ani nepocitujem ziadne negativum v pouzivani prsiplastu, a to mam cirkumciziu. a celkovo, wtf
ja som vlastne s osobou, o ktorej som nemala doklad, že darovala krv v dohľadnej dobe/alebo to nebol vážny vzťah, bez tejto fujky ochrany nikdy intermezzá nemala a ani do budúcna žiadne nehodlám.
@52 podla mna je kusok rozdiel spat s hocikym, striedat partnerov a robit to bez kondomu (to by len blbec riskoval), a mat niekoho staleho a jedineho. nechapem co sa tam riskuje ak niekto nema problem s uzivanim hak a proste mu pridu kondomy neprijemne, neprakticke, hnusne a nepotrebne. neviem, co presne je na tom neuveritelne, niekomu nevadia a niekomu hej, tak to je.
ja keby som mala s niekym spat s prezervativom tak uz viem ze s nim nemam spat vobec, lebo to je clovek ktoremu asi nedoverujem a neviem, ze to bude bezpecne
@h8u no zas nie je v tom zas až taký veľký rozdiel, keďže ten tvoj jediný a stály mohol mať pred tebou 5 bývalých jediných a stálych frajeriek a tie tiež niekoľkých jediných a stálych a je to reťazová reakcia.
neber toto nejak útočne, len mám potrebu sa vyjadrovať keďže mám zlú skúsenosť.
@h8u tvoj vyrok "ja keby som mala s niekym spat s prezervativom tak uz viem ze s nim nemam spat vobec, lebo to je clovek ktoremu asi nedoverujem a neviem, ze to bude bezpecne" je pekna kravina, nehnevaj sa na mna.. Ty radsej pouzivai metodu "nesexujem vobec" to akoby si povedala ze ak si mas v aute zapinat pasy, tak to radsej pojdes peso lebo neveris soferovi ze sa s tebou nevybura... A ako clovek ktory bol ucastnikom nehody ti mozem povedat ze to je pekna kravina, staci pol sekundy nepozornost a nemusi to byt ani uplne tvoja vina a problem je na svete.. Spoliehat sa na to ze partner je cisty a dostatocne sikovny ze nemusis zajtra zhanat tabletky po je strasne ale strasne detinske a naivne a priam si koledujes o matersku dovolenku.. Ale kazdy svojho stastia strojca
@havran228 ja som ale o tehotenstve absolutne nehovorila! Tabletky beriem a beriem ich poctivo, preto hovorim ze nevidim dovod pouzivat kondom ked mi je to neprijemne a nevidim na tom vobec nic zle. Ak by som tabletky nebala, samozrejme ze by som sa na to pozerala inak! Len som tym chcela povedat, ze si nemyslim ze na tom ze niekto nechce pouzivat kondomy je nieco zle, ak nespi s cudzimi ludmi a berie tabletky.
A osobne sa chorob bojim 1000krat viac nez babatka, to keby bolo tak by bolo, ale pride mi fakt lepsie radsej s tym clovekom ktoreho az tak nepoznam nespat vobec, nez spat s nim s kondomom, a to z viacerych dovodov
@kitty7 by mna zaujímalo čo znamená-"nesprávne používanie" ? čo si ho chlap natiahne nahlavu preboha? to sa dá nejak nesprávne použiť?
už je tomu pekných pár rokov,čo nie som panna,brala som aj tabletky istú dobu,ale musím povedať,že kondomy mi pridu ako dostatocná ochrana,kedze som striktne proti tabletkám už dnes.
a tiež dosť nechápem čo ma kto proti nim. ešte chlapov povedzme OK,ale ženy tak možno som neciťák alebo čo
a ďalšia vec-prerušovaná súlož???? wtf??? šak to by som sa ani nespravila. to už musí byť aké hrozné. a byť stále v strese,lebo čo ak... ako tu už bolo spomenuté,nič nie je 100% a prerušovaná súlož mi príde teda ako absolútna kokotina.
Nie,nie sú dostatočná ochrana.100% ťa neochráni nič ale najvhodnejšie je tabletka+kondóm.
A nesprávne použitie väčšinou znamená ak je kondóm poškodený alebo pri skladovaní,alebo sa môže trením pretrhnúť či zošmiknúť.
@waiha nesprávne použitie je napríklad, keď sa najprv kondóm nasadí naopak a až potom správne, alebo že občas kondóm vynecháš, že praskne a podobne. proste iné prípady ako presné dodržanie pokynov.
@trtken ja to poznám tak, ako som napísala, sú podporcovia rovnako ako odporcovia Pearl indexu, podľa mňa sa dá podľa toho aspoň zorientovať
minule som čítal, v serióznom časopise, že kvôli antikoncepcii, ktorej časť sa z tela vylúči, menia ryby pohlavie
v nejakom odlahlom jazere v kanade robili aj pokus, ze tam davali take mnozstva ako sa do riek a jazier dostavaju kanalizaciou a do 2 rokov zmenili ryby pohlavie a vsetky boli samicky
@h8u kym ti ten s kym spavas nepredlozi papier s vysledkom HIV negativ, tak to je prepac mi ale naivita najhrubsieho zrna navravat si "ze ho poznas" a podobne.
@kittyboo Nie. Ak to je nejaky prilezitostny sex, tak tam je kondom samozrejmost a nemusim nic riesit. Ak sa jedna o vztah, kym kondomujeme, tiez nic neriesim. Avsak vo vztahu je predpoklad ze budete mat toho sexu fakt vela, povedzme ze aj kazdy den a preto po urcitom case inklinujem k tabletkam. A ked ja mozem absolvovat vsetky vysetrenia a jest tabletky, tak veru on moze v jedno pekne rano na tu Limbovu skocit a nechat si 1x vziat krv a pockat tyzden na vysledok. Teda samozrejme, sla som aj ja pre istotu. A ten ktory to odmietne mi veru za tabletky nestoji, resp. teda ani za sex, lebo z HIV ja mam celkom dost velky strach.
Btw. toto je presne pristup ktory brutalne pomaha k rozsirovaniu hiv - "ved ja ho poznam", "ved ja mu verim", "ved on nie je kurevnik" a my personal favourite - v mnohych clankoch som to uz citala - ze zakladna prevencia je byt si vo vztahu verni. WTF? Kondomy alebo testy - nic ine spolahlive neexistuje.
@hildegardazmokrejstvrte pouzivame kondomy takmer 10 rokov.....nikdy sa nestala ziadna nehoda, ani som neplanovane neotehotnela...... a uz vobec nechapem, ako sa moze kondom roztrhnut...teda chapem, tomu, co to neumi......tak ten nech to radsej nerobi....Pearlov index je vsade...je jasne, ze ziadna, ale fakt zaidna ochrana nie je nastopro......cize pri kazdej musis rata s moznosotu otehotnenia.....jedine iste je abstinencia......ja kodomu roky verim aj budem.....ak chces byt naistotu tak skombinuj viac metod....toto nechapem, rpeco nepouziju ti co chcu mat isotu, viac metod...kondom+pharmatex, kondom+prerusenie, ci +plodne neplodne dni......proste to uz by priroda fakt musela chciet, aby si cez 2-3metody otehotnela.....a nemusis sa pchat ani hormonmi a da sa to poriesit....
nerozumiem naco je kondom vo vztahu. pokial nesexujes kvoli detom, tak kvoli pozitku a cim vacsi pozitok, tym mensie problemy v tejto oblasti. sex s kondomom nie je v podstate ani sex, to je ako sex po telefone. ak sa niekomu odovzdat, tak so vsetkou intimitou. druha vec je ked nechce brat osoba HAK, alebo sa paprat s PHarmatexom, i ked ta papranica mi pride rovnaka s kondomom. co z toho vyplyva? ak mozes mat HAK, si stastny clovek. kondomy pouzivat v pripade zdravotnych komplikacii alebo na jednorazovky.
nechapete kondom je 100% ochrana ak nepraskne ale sa nespravi mikro-dierka ..a 99,999 % tam je napisane len preto aby ste ich nemohli zazalovat ked nahodou otehotniete ....
@alysia alebo keby som mal rodit, keby keby, ale o tom to nie je. zase ja som ochotny tolerovat keby partnerka HAK brat nechcela, ale je otazne co je prioritou, a potom sa treba rozhodovat (tym nemyslim, ze ju poslem do riti ak nebude chciet jest)
@rogin časťou problému zahŕňajúceho tehotné teenagerky a minimálne polovicu potratov na slovensku.
a ten gynekológ s ktorým si sa radil bol očividne dobrý kokot
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
100 komentov
Ja osobne nenávidím kondómy a sex s kondómom som mala iba raz v živote. Antikoncepciu užívať nemôžem a tak zostáva jedine nemať sex alebo mať skúseného a schopného partnera. Bez všakovakej ochrany sa milujeme už tri roky a nikdy sa žiadna "nehoda" nestala.
ale inak neviem, ja som tu vec videla zblizka asi trikrat v zivote a viac nechcem
a @1 si tiez nejako neviem predstavit praktizovat
a @8 uz absolutne nie, ved by som zila v neustalom strese.
a neviem vlastne naco sa k tomu tak obsirne vyjadrujem, ked som ani nezodpovedala otazku xD
už mi tu chýba iba mýtus o plodných a neplodných dňoch
a k tomu, že vytiahnuť v čas... gynekológovia si myslia, že je to úplná debilina, ale neprekvapuje ma, že Birdz je v tomto múdrejší ako lekár
a konkrétne ja ani necítim, či má chlap na sebe kondóm alebo nie tak ma dosť prekvapuje, že tu aj baby píšu, že sa im to nepáči...
@rogin asi ešte nepočul o predejakulačnej tekutine, ktorá tiež obsahuje bičíkovce ..
kondóm, pokiaľ ho používaš správne, ale nekombinuješ s inou ochranou (napríklad aj prerušovanou súložou, že ho frajer vytiahne skôr než má orgazmus) má spoľahlivosť len 97%, tým sa rozumie, že z 1000 párov používajúcich túto metódu do roka splodí potomka 30.
pri nesprávnom používaní klesá spoľahlivosť na zhruba 80% (opäť pre tisíc párov počas jedného kalendárneho roka).
takže aj ja odporúčam kombinovať metódy. kondóm je strašne preceňovaný, proti pohlavným chorobám je ešte oveľa menej účinný...
a 3% z 300 000 je 9000
to je dost vysoke cislo..
a ak je to z tych 300 000 len 30, potom by sa malo hovorit o spolahlivosti 99,9%
1000 sledovaných párov používa určitú metódu antikoncepcie, v tomto prípade kondóm počas jedného kalendárneho roka. predpokladáme, že ho používajú správne podľa pokynov a pri každej súloži.
z týchto tisíc sledovaných párov 30 v priebehu roka ostane tehotných, ak to chceš na mesiace, približne dvom-trom párom z tisíc každý mesiac zlyhá kondóm aj napriek správnemu použitiu.
táto metóda štatistiky sa volá Pearlov index, dá sa to nájsť na nete. čísla sa môžu mierne líšiť podľa toho, či sa myslí spoľahlivosť pri správnom, pri nesprávnom použití alebo priemer.
Este ked si uvedomim, ze ked sa priatel spravi do kondomu a este tak na sebe chvilu lezime, ze hm, to asi nei je tiez najlepsie asi
no aspon nie som taka paranoidna ako kedysi, ze jednou rukou som honila, druhou nasadzovala kondom, aby sa nahodou sperme nedostali na ten kondom zvonka
Už nikdy kondómy. Bodka. Život je príliš krátky, aby som si naťahoval kus gumy na kapitána Siegfrieda.
» en.wikipedia.org/wiki/Pearl_Inde...
- jeden z partnerov je sterilizovany/neplodny
- nemat sex
Brala som aj antikoncepciu, ale nemôžem ju brať, takže jedine tak...
V prípade smoly by som sa o malé postaral. Keď mám na zasunutie, mám aj na následok.
Ale tak potom čo odporučate, ked nie kondom? Tabletky nechcem... A ze s nim nemam spat, tak to mi nehovorte, dik.
Kondóm stačí bohate. Nešetriť ale na značke
To alebo spať s niekym, pri ktorom sa nebojíš otehotnieť.
Tabletky sú svinstvo.
ked mas na zasunutie...to znie ako keby si si za to platil
inak super obrazok
1) nechapem ze co zenam z hladiska uzivania si sexu vadi na kondomoch, ano chapem ked nieco take ze "neznasam kondomy" povie chlap, ale zena?
2) no verim im o dost menej nez tabletkam, to je pravda, ale momentalne sa nimi chranim, tabletky som ochotna brat len vo vztahu s niekym na kom mi zalezi.
neznasam kondomy a ako bonus mam na to nejaku alergiu...
"fujky fuj"
"nikdy s kondómom"
"s kondómom je to o ničom"
a podobne.
dúfam, že si užívate minimálne kvasinky pravidelne.
a druha vec, preco by hned mali byt kvasinky ? ak nejdes spat s nejakym stetkosom, podla mna to moc nehrozi (ale tak mozem sa mylit samozrejme
@kittyboo ako rozlíšiš štetkoša od neštetkoša? hneď sa ho začneš pýtať s kolkými dievčatami už spal a s kolkými spali tie dievčatá a kde ich spoznal atď...? jasné, pri nejakých typoch sa to dá predpokladať ale často nie.
napokon kvasinky moze mat aj nestetkos : ) len mi opat pride prehnane sudit ludi este aj v takejto teme. nech si kazdy spi s kym chce, kolkokrat chce a ako chce.
ale tak konkrétne v tejto téme mi nepríde celkom v poriadku hovoriť "nech si každý robí čo chce" lebo je to vec čo sa netýka len ich dvoch ale aj ich budúcich frajerov/frajeriek a môže mať následky. a radšej som už ticho
a hlavne komenty typu s kondomom je to ako cez alobal/lizat zmrzlinu cez sklo. fungujem 4 roky na kondomoch a asi 8 mesiacov bez, ked uzivala antikoncepciu a nevidim zmysel v takychto odveci blaboloch. v prvom rade som rad, ze sme spolu so zenou a neriesim nejake nepodstatne somariny, pricom v konecnom dosledku ani nepocitujem ziadne negativum v pouzivani prsiplastu, a to mam cirkumciziu. a celkovo, wtf
ja keby som mala s niekym spat s prezervativom tak uz viem ze s nim nemam spat vobec, lebo to je clovek ktoremu asi nedoverujem a neviem, ze to bude bezpecne
neber toto nejak útočne, len mám potrebu sa vyjadrovať keďže mám zlú skúsenosť.
už je tomu pekných pár rokov,čo nie som panna,brala som aj tabletky istú dobu,ale musím povedať,že kondomy mi pridu ako dostatocná ochrana,kedze som striktne proti tabletkám už dnes.
a tiež dosť nechápem čo ma kto proti nim. ešte chlapov povedzme OK,ale ženy tak možno som neciťák alebo čo
a ďalšia vec-prerušovaná súlož???? wtf??? šak to by som sa ani nespravila. to už musí byť aké hrozné. a byť stále v strese,lebo čo ak... ako tu už bolo spomenuté,nič nie je 100% a prerušovaná súlož mi príde teda ako absolútna kokotina.
A nesprávne použitie väčšinou znamená ak je kondóm poškodený alebo pri skladovaní,alebo sa môže trením pretrhnúť či zošmiknúť.
@trtken ja to poznám tak, ako som napísala, sú podporcovia rovnako ako odporcovia Pearl indexu, podľa mňa sa dá podľa toho aspoň zorientovať
v nejakom odlahlom jazere v kanade robili aj pokus, ze tam davali take mnozstva ako sa do riek a jazier dostavaju kanalizaciou a do 2 rokov zmenili ryby pohlavie a vsetky boli samicky
Jeden z najlepších, aké som kedy videl.
TOXIK_
Btw. toto je presne pristup ktory brutalne pomaha k rozsirovaniu hiv - "ved ja ho poznam", "ved ja mu verim", "ved on nie je kurevnik" a my personal favourite - v mnohych clankoch som to uz citala - ze zakladna prevencia je byt si vo vztahu verni. WTF? Kondomy alebo testy - nic ine spolahlive neexistuje.
zaujimave ake su tu nazory a aj tak ma vela chlapov sex s kondomom a ziju
a ten gynekológ s ktorým si sa radil bol očividne dobrý kokot