Je nám povinnosťou a cťou, aby sme si v dnešný deň pripomenuli 330-te výročie narodenia nášho historického velikána, ktorý svojím bojom za spravodlivosť pozdvihol povedomie nášmu, vtedy ešte ťažko zbedačenému, národu slovenskému.
Na Jeho večnú pamiatku
@adamshangala
"Je nám povinnosťou a cťou" to nemyslíš vážne šangala....
irituje, že niekto "rozumný" z rozhlasu si nenaštuduje, kto to vlastne Jánošík bol, ako sa v skutočnosti volal a tak tliachal do sveta cigánštiny....
Bol to obyčajný sprostý vrah, zlodej a volal sa Jánošák, ktorého niekto podobný zidealizoval a pretvoril do dnešnej podoby....
Terchová je mojim častým oddychovým miestom, kam veľmi rád chodím, no však toto povedať niekde v krčme by ma stálo určite život....
@adamshangala ale vera bolo 22.1. okrem toho, ako napisal @Marcello1111 - bol to vrah a zlodej, ktorý prepadal hlavne obchodníkov a knazov, jeho presny datum narodenia nie je znamy, v tom obdobi sa deti krstili podla kronik az niekolko mesiacov po narodeni... a v januari sa v oblasti Terchovej narodili 4 deti rovnakeho mena, resp. boli pokrstene... takze - nikto nic presne nevie
Vidno, že i Jánošíkovi nič neviete. Pretože je rozdiel medzi lupičom a zbojníkom.
lupič-väčšinou sa jedná/lo o dezertérov, ktorí prepadávajú každého bez ohľadu na postavenie, rod, či majetok, oni sú vrahovia a nemajú nijaký morálny kódex.
zbojník - jedná/lo sa väčšinou o chudobných roľníkov, ktorí boli týraní a utláčaní vrchnosťou, prepadávali iba tie skupiny ľudí, ktoré zapríčinili ich biedu ( takže @Marcello1111 prestaň si tu vymýšľať niečo s kňazmi, keď je to úplná volovina ), zaujímalo ich hlavne jedlo, čo nepobrali dali miestnym ľuďom.
Takže toľko toho k objasneniu jedného z našich národných hrdinov. Ak si ešte stále myslíte, že bol vrahom, tak vedzte, že aj na Štúra a spol bol vydaný zatykač. Aj oni boli postavení mimo zákona. To že niekto vystúpil z rady a išiel proti útlaku neznamená, že je zločinec. @Salora@Firestorm@Scorpus123
@scorpus123 Pokiaľ viem, nič také som nenapísal, že by to nebol zločin. Nauč sa čítať, aj nad sebou trochu pouvažuj než niečo napíšeš. Pokiaľ si taký idiot, tak som písal o rozdieloch medzi lupičom a zbojníkom.
@scorpus123 Nie. Diskutujme na vedeckej úrovni a podlož mi svoje tvrdenia relevantnými dôkazmi. Týmto si sa priznal, že nemáš argumenty, čiže ja podkopávam tvoje tvrdenia a prehlasujem ich za nepravdivé.
Pokiaľ chceš bezdôvodne obviňovať národných hrdinov, najskôr si aspoň o nich niečo prečítaj. Teraz vyzeráš ako negramotný.
@scorpus123 Stále si mi nepodložil relevantný dôkaz. Píšeš tu svoje subjektívne názory. A neviem teda na akú zapadnutú školu chodíš TY, ale u nás sa toho o ňom učí veľa, a to bývam na Kysuciach. A ak ste tam ešte taký zaostalí, existujú knihy.
@emzaaak
emzák ty kokot, choď do Bytče - archívu a prečítaj si čo je tam historický podložené o tomto zabijákovi a neosvecuj ho tu...
za Malými Lednicami vpravo od hlavnej cesty v tom údoli smerom na Rybnú zabil kňaza, je to aj v kronike...
Jurkovi sa ani vo Viedni voľajáko nechcelo študovať, prečo asi...
@marcello1111 Iný slušný kresťan z teba. Jurko prestal študovať preto, lebo mu zomrela mať, "prečo asi..." A s kňazmi mal dobré konexie. Sami kňazi mu dokonca pomáhali a vedeli o čo sa snaží. Prestaň Marcelko prosím nadávať a neťahaj si tu z prstu nejaké archívy v Bytči.
@emzaaak @marcello1111 @scorpus123
Bola to psia doba. Nebudem popierať ani ospravedlňovať to, čo archívy hovoria o jeho zverských počinoch. Nebudem tým archívom ani úplne veriť. Možno toho kňaza aj naozaj zabil, ja to nebudem ospravedlňovať.
Ale jeho pohnútky boli výkriky proti mlčaniu celého národa a hlavne proti tým, ktorí mali povinnosť, vyplývajúcu z ich vlastnej autority, hájiť záujmy svojho národa, a nie sa mlčky pozerať ako slovenský národ trpí potupou. Bola to hlavne cirkev, ktorá kázala tú potupnú poslušnosť. No potupa strašne bolí, bolí viac ako chudoba.
Ešte viac bolí pozerať sa na svoj rod, ako sa zmieril s ponižovaním.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Proti takej veľkej armáde by nemal šancu .
Ráno hlásili v rozhlase.
A podľa chroník bol krstený 25.1.1688.
"Je nám povinnosťou a cťou" to nemyslíš vážne šangala....
irituje, že niekto "rozumný" z rozhlasu si nenaštuduje, kto to vlastne Jánošík bol, ako sa v skutočnosti volal a tak tliachal do sveta cigánštiny....
Bol to obyčajný sprostý vrah, zlodej a volal sa Jánošák, ktorého niekto podobný zidealizoval a pretvoril do dnešnej podoby....
Terchová je mojim častým oddychovým miestom, kam veľmi rád chodím, no však toto povedať niekde v krčme by ma stálo určite život....
lupič-väčšinou sa jedná/lo o dezertérov, ktorí prepadávajú každého bez ohľadu na postavenie, rod, či majetok, oni sú vrahovia a nemajú nijaký morálny kódex.
zbojník - jedná/lo sa väčšinou o chudobných roľníkov, ktorí boli týraní a utláčaní vrchnosťou, prepadávali iba tie skupiny ľudí, ktoré zapríčinili ich biedu ( takže @Marcello1111 prestaň si tu vymýšľať niečo s kňazmi, keď je to úplná volovina ), zaujímalo ich hlavne jedlo, čo nepobrali dali miestnym ľuďom.
Takže toľko toho k objasneniu jedného z našich národných hrdinov. Ak si ešte stále myslíte, že bol vrahom, tak vedzte, že aj na Štúra a spol bol vydaný zatykač. Aj oni boli postavení mimo zákona. To že niekto vystúpil z rady a išiel proti útlaku neznamená, že je zločinec. @Salora @Firestorm @Scorpus123
On si myslel, že za ním pôjde celý zbedačený ľud, a že sa spoločnými silami zbaví biedy.
Pokiaľ chceš bezdôvodne obviňovať národných hrdinov, najskôr si aspoň o nich niečo prečítaj. Teraz vyzeráš ako negramotný.
emzák ty kokot, choď do Bytče - archívu a prečítaj si čo je tam historický podložené o tomto zabijákovi a neosvecuj ho tu...
za Malými Lednicami vpravo od hlavnej cesty v tom údoli smerom na Rybnú zabil kňaza, je to aj v kronike...
Jurkovi sa ani vo Viedni voľajáko nechcelo študovať, prečo asi...
@marcello1111
@scorpus123
Bola to psia doba. Nebudem popierať ani ospravedlňovať to, čo archívy hovoria o jeho zverských počinoch. Nebudem tým archívom ani úplne veriť. Možno toho kňaza aj naozaj zabil, ja to nebudem ospravedlňovať.
Ale jeho pohnútky boli výkriky proti mlčaniu celého národa a hlavne proti tým, ktorí mali povinnosť, vyplývajúcu z ich vlastnej autority, hájiť záujmy svojho národa, a nie sa mlčky pozerať ako slovenský národ trpí potupou. Bola to hlavne cirkev, ktorá kázala tú potupnú poslušnosť. No potupa strašne bolí, bolí viac ako chudoba.
Ešte viac bolí pozerať sa na svoj rod, ako sa zmieril s ponižovaním.