im ine ani nezostalo uz...mne sa zda dolezitejsie vylodenie v Normandii
ale tak druha svetova mi zas tak nereze, v poslednom case som ju blizsie studovala len kvoli osudu jednotlivych europskych monarchii v svetovych vojnach
A nekapitulovali Nemci 7.mája? Pôvodne sa ako deň víťazstva nad fašizmom oslavoval práve tento deň. Až podľa novodobého kalendára (z pre mňa neznámenho dôvodu) sa dnes oslavuje 8.mája. Je to prvý deň mieru
nemecko uz bolo v pici od bitky pri stalingrade (pre mna najdolezitejsia udalost 2 .sv. vojny) a ked sa slavny americania vylodili tak rusi nemcov uz davno tlacili
5. Nemci kapitulovali aj siedmeho aj ôsmeho. Najprv v Remeši, ktorú Sovieti nechceli uznať. Na druhý deň sa konala rovnaká kapitulácia v Berlíne, ktorá je oficiálna.
podla mna je bitka pri stalingrade jedna z najdolezitejsich.. jasne ze ak by sa rusko nespojilo so spojencami tak by bolo v prdeli.. ale tak snazilo sa podla mna a celkom to vyslo.. a suhlasim ze kapitulacia nemecka je tiez uzasna udalost
ten den ma fakt iba symbolicky vyznam, ziadny iny.
Nacisticke vojska to uz mali davno pred kapitulaciou spocitane, a na druhej strane ani kapitulacia nazabranila aby nemecky Werwolf partizani pokracovali v boji niekolko mesiacov po vojne. A Otto Skorzeny a Leon Degrell zakladali dalsie nacisticke bojove skupiny...
kebyze hitler nebol taky retard, a nerozdelil by svoje vojsko (116 obrnenych divizii operujucich LEN v rusku) ku kaukazu a k moskve tak by vojnu mohol aj vyhrat vojnu...jeho generali ho upozornovali ze ak rozdeli vojsko na viac casti vznikne problem so zasobovanim armady. A to sa presne aj stalo...medzi dvomi armadami vznikla velka medzera(myslim ze nieco nad 1000 km), cez ktoru bol transport zasob velmi nebezpecny (vzhladom na ruskych partizanov). Od porazy pri stalingrade,(dnesny Volgograd) rusi hnali nemcov az k berlinu...
A co sa tyka operacie Overlord(vylodenie v normandii):
tato akcia bola nevyhnutna na vstup americkych vojsk do europy, no da sa povedat ze priprava aj vylodenie dopadli katastrofalne, napriek uspechu spojencov...no napriklad: vacsina lodnych granatov pocas delostreleckej pripravy dopadla az ZA nepratelsku liniu, co sa najvypuklejsie prejavilo na useku omaha. takisto aj den vybrali zle...v ten den bolo velmi rozburene more co sa podpisalo aj na strate techniky - rozbúrené more potopilo veľa obojživelných tankov a klesli na dno aj s posádkami. Z 33 tankov zostalo iba 6 v takom technickom stave, že mohli podporiť mužov na pobreží.
kto chce noze navstivit moju stranku www.druhasvetova.wbl.sk ...este neni dokoncena P a kto ma nejake pripomienky nech mi ich posle na mail lukas.lassak@post.sk
Moja milá, ty si teda pekne pletieš dojmy a pojmy...
Túto udalosť by som (vzhľadom na dnešný úbohý morálny a kultúrny stav Európy) označil za jednu z najväčších katastrof v dejinách Európy. Hoci samotný dátum až taký význam nemal (napr. Karl Dönitz vykonával úrad až do 23. 5. 1945), ale predstavovalo to určitý symbol.
Bolo to víťazstvo komunizmu (ZSSR) a nemorálneho liberalizmu (USA), nič viac.
Okrem toho išlo aj o porážku Slovenska, ktoré bojovalo spolu s Nemeckom - alebo že by si nebola Slovenka a osud Slovenska ti je ľahostajný?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
ale tak druha svetova mi zas tak nereze, v poslednom case som ju blizsie studovala len kvoli osudu jednotlivych europskych monarchii v svetovych vojnach
ty si taka sprosta
Cize najsvelejsi bod vojny bol ked sa Rusko pridalo na stranu spojencov a hned za tym vylodenie v normandii ktore otvorilo 3 front...
» budosaferjed.uw.hu/...
Nacisticke vojska to uz mali davno pred kapitulaciou spocitane, a na druhej strane ani kapitulacia nazabranila aby nemecky Werwolf partizani pokracovali v boji niekolko mesiacov po vojne. A Otto Skorzeny a Leon Degrell zakladali dalsie nacisticke bojove skupiny...
A co sa tyka operacie Overlord(vylodenie v normandii):
tato akcia bola nevyhnutna na vstup americkych vojsk do europy, no da sa povedat ze priprava aj vylodenie dopadli katastrofalne, napriek uspechu spojencov...no napriklad: vacsina lodnych granatov pocas delostreleckej pripravy dopadla az ZA nepratelsku liniu, co sa najvypuklejsie prejavilo na useku omaha. takisto aj den vybrali zle...v ten den bolo velmi rozburene more co sa podpisalo aj na strate techniky - rozbúrené more potopilo veľa obojživelných tankov a klesli na dno aj s posádkami. Z 33 tankov zostalo iba 6 v takom technickom stave, že mohli podporiť mužov na pobreží.
kto chce noze navstivit moju stranku www.druhasvetova.wbl.sk ...este neni dokoncena P a kto ma nejake pripomienky nech mi ich posle na mail lukas.lassak@post.sk
Moja milá, ty si teda pekne pletieš dojmy a pojmy...
Túto udalosť by som (vzhľadom na dnešný úbohý morálny a kultúrny stav Európy) označil za jednu z najväčších katastrof v dejinách Európy. Hoci samotný dátum až taký význam nemal (napr. Karl Dönitz vykonával úrad až do 23. 5. 1945), ale predstavovalo to určitý symbol.
Bolo to víťazstvo komunizmu (ZSSR) a nemorálneho liberalizmu (USA), nič viac.
Okrem toho išlo aj o porážku Slovenska, ktoré bojovalo spolu s Nemeckom - alebo že by si nebola Slovenka a osud Slovenska ti je ľahostajný?