keď sa niečo nevie unaviť, tak by som povedala, že to je neunaviteľné....keď sa ja z niečoho rýchlo unavím, je to únavné...v tom prípade by malo byť to, z čoho sa ja neunavím, neúnavné.
Lenže neunaviteľný asi nie je spisovné, takže potom by teoreticky mali fungovať obe možnosti....ale ja neviem, ja nie som jazykovedec našťastie
@hoppercar to, ze si si tu vetu teraz vymyslel (sudim podla gramatickej chyby), znamena, ze to povedalo vela ludi?
ako ja nevyvracam, ze to znamena aj prvu moznost. ale skorej sa priklanam ku komentu c. 3 - minimalne ta druha moznost je spravna urcite. na prvu by rovnako skorej pouzila neunavitelny, ale neviem, ci som take slovo este pocula.
@hoppercar ale v prípade že chceš pomenovať obec z tohto prídavným menom, musíš nejaké stanoviť aj pre žltú možnosť. Ibaže by pre žltú možnosť neexistovalo žiadne prídavné meno, a musel by si vlastnosť vyjadriť činným príčastím...
tým pádom, keď poviem, že táto práca je únavná, znamená to, že sa ona sama unaví? alebo je to nespisovné, a musím povedať, že tá práca je unavujúca, aby to malo význam, že unaví mňa?
a je fakt slovo "neunaviteľný" nespisovné?
pýtam sa fakt preto, že ja jazykovedec nie som, tak ak si ty, tak ma oboznám, lebo fakt neviem...
ale asi fakt to tak bude, keď sa nad tým zamyslím dáva to logiku...
@marleymt ja len tvrdím, že som slovo neunaviteľný v živote nepočul. a slovo neúnavný som vždy používal v tom význame že sa to neunaví. ale taktiež je možné že sú obe možnosti správne
@hoppercar to som ti odfotila to, co man prave pred sebou. vyzera to ako windows/linux/ubuntu/mac? je to android, operacny system pre tablety, cim som sa ti snazila ukazat, ze naozaj pisem z tabletu.
jj, oddnes sa budem modlit ku AZETu
v komente c. 9 pisem, ze nevylucujem, ze to mozu znamenat aj prvu moznost. (a ja som ta, kto ma citat s porozumenim? aka ironia)
ja som len povedala, ze URCITE to znamena aj tu druhu moznost.
@hoperpohroma podľa @19 to neznamená druhú možnosť. a ja som to nemyslel tak, že ti neverím, že píšeš z tabletu, ale tak, že tie chyby nerobíš kvôli tabletu
@hoppercar ako ja sa fakt nehádam. na jednej strane, pojem "neúnavná práca" chápem ako "práca niekoho ktorá nie je prerušená, má nejaký progras". tým pádom tento človek pracuje neúnavne, teda on sám sa neunaví. Ale slovo "únavná práca" chápem naopak - táto práca unavuje človeka samotného. Možno práve toto nedáva až taký dobrý zmysel a prináša to kontroverznosť, čo sa toho týka
@hoppercar keby si niekedy v ruke drzal tablet, vies, ako ti pismenka odignorovava, ako lahko stlavis nieco vedla, popr. ak stlacim klavesnicu, ktora rozpoznava pismena podla pisania, zmaze.mi rovno cele slovo
@hoppercar ten synonymický slovník v @19 je jediný argument, ktorý ma presvedčil, že máš pravdu, inak som v živote nepočul, že by bol stroj alebo predmet neúnavný asi žijem na zlej planéte
@filipkoo planéta je v pohode, to ľudia sú nedokonalí no a práve ten slovník je asi najsilnejší argument... takže proste som mal pravdu a som pán. bodka.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
preto predpokladam, ze toto bude toho opak, tj. ze ja z toho nebudem unavena
Lenže neunaviteľný asi nie je spisovné, takže potom by teoreticky mali fungovať obe možnosti....ale ja neviem, ja nie som jazykovedec našťastie
a to platí aj pre @hoperpohroma a @filipkoo
@hoperpohroma myslí sa to obrazne a povedalo to veľa ľudí, tomu ver. napr. "stroj, narozdiel od človeka je neúnavný, dokáže pracovať bez prestávky"
a taktiež: "hokejista neúnavne trénuje" "cestári stále opravujú a odhŕňajú cesty, sú neúnavní"
ako ja nevyvracam, ze to znamena aj prvu moznost. ale skorej sa priklanam ku komentu c. 3 - minimalne ta druha moznost je spravna urcite. na prvu by rovnako skorej pouzila neunavitelny, ale neviem, ci som take slovo este pocula.
snáď si nemyslíš že ešte nikto nikdy nepovedal že stroj je neúnavný... a mala by si sa naučiť pojmy ako perzonifikácia a podobne.
tým pádom, keď poviem, že táto práca je únavná, znamená to, že sa ona sama unaví? alebo je to nespisovné, a musím povedať, že tá práca je unavujúca, aby to malo význam, že unaví mňa?
a je fakt slovo "neunaviteľný" nespisovné?
pýtam sa fakt preto, že ja jazykovedec nie som, tak ak si ty, tak ma oboznám, lebo fakt neviem...
ale asi fakt to tak bude, keď sa nad tým zamyslím dáva to logiku...
mne nevadí, že so mnou nesúhlasíš. mne vadí, že prekrúcaš to čo píšeš a dávaš tomu úplne iný význam
ja nic neprekrucam. ze nevies formulovat vety, to nie je moja chyba.
a to platí aj pre @marleymt @filipkoo @pijemzelenycaj
jj, oddnes sa budem modlit ku AZETu
v komente c. 9 pisem, ze nevylucujem, ze to mozu znamenat aj prvu moznost. (a ja som ta, kto ma citat s porozumenim? aka ironia)
ja som len povedala, ze URCITE to znamena aj tu druhu moznost.