najlepsie na nom bolo (to mi rozpravala babka) asi praca s mladezou, pionierske tabory, detske filmy, modelarske kruzky a sporty. Alebo zmizol vagon psenice a nikoho to netrapilo. Ostatne bolo na hovno.
Ludia ale uvedomte si ze KAZDY kto zil poslednych 15 rokov komunizmu vravi ze bol zly ale KAZDY kto zil v komunizme napr. pred druhou svetovou vojnou tvrdi ze bol dobry... Ked uz to padalo tak to bolo zle, ale predtym to bolo dobre... Alebo viete co obsahuju dnesne jedla? To nechcite vediet, take fastfood nema ani stopu po zemiakoch, mäse alebo podobnych veciach... Za komunistov toto nebolo
@qwedsayxc to je pravda za komunistov v niektorých krajinách toto nebolo.. lebo tam nebolo nič. Napríklad Ukrajina z ktorej komunisti pobrali zásoby pšenice a vznikol tam hladomor. Nevravím že nemáš pravdu v niečom ale že za komunizmu bolo dobre .. na úkor niekoho možno áno.
@majo16 No nie, dneska je ukrajina chudobna krajina, nikto by tam nechcel ist, aj napr. take bulharsko dneska chudobne jak svina, a za komunistov to boli bohate staty, tu psenicu co zobrali im 5x vratili...
Nie nechcel... Komunizmus trockistickeho typu bol mozno fajn, no klasicky komunizmus/ socializmus ako bol tu ci v ZSSR nebol nic ine ako vlada skupiny bohatych, ktori stali nad zakonom... A co pride to bude korporatny fasizmus nie komunizmus
tu sa nedá baviť o lepších a horších časoch, keďže tu nikdy socializmus (nieto ešte komunizmus) nebol. treba si urobiť poriadok v pojmoch.
ale jednoznačne, ak sa bavíme o režime spred roku 89, tak to malo svoje plusy aj mínusy, i keď osobne by som to tu zas nechcel. (samozrejme, nemôžem hodnotiť objektívne, keďže som tú dobu nezažil.) na druhú stranu, keď vidím akým smerom sa uberá dnešná spoločnosť, tak si nie som až tak istý, či november bol pre nás nejakou výhrou.
jedna vec, nikto nemal slobodu, ale mali prácu, nenávratné pôžičky, čiže z rodinného hľadiska väčšiu stabilitu
my síce máme slobodu, no čo sa týka práce, tak ďakujem pekne (hlavne na východe), pôžičku ak človek dostane, tak s pekne vysokými úrokmi a nikdy nevie kedy ho bezdôvodne nevyhodia
@qwedsayxc@9 by ma zaujímalo koho poznáš čo žil v komunizme pred druhou svetovou vojnou. Pretože podľa mňa je to riadny nezmysel. Keď znárodníš kompletné hospodárstvo je jasné že sa najprv z pohľadu nemajetných dosiahne veľkého skoku ale následne to skolabuje a tak to bolo všade kde sa tvrdý komunizmus pokúšali nasadiť.
@9 hovadina... zase vidno, ako ludia veria vsetkym blbostiam, co trepu ludia, ktori maju najväcsie uspechy s co najsialenejsimi konspiracnymi teoriami... Mozes si byt isty, ze v hranolkach (na priklad v McDolands) zemiaky su, a tak isto aj v mäse je mäso...
@10 ano? stale sa vozis v zigulaku a 120ke? stale musis pasovat dobry "zapadny" tovar, lebo tu ho nie je kupit? Stale musis utekat cez hranice so strachom, ze ta zastrelia?
@19 presne tak, lebo slovensky narod ma v mentalite na vsetko len frflat, a stazovat sa, a nadavat, ako je vsetko na hovno...
Ked zovseobecnujes, tak je uplne jasne, ze za sociku lepsie NEbolo. A dufam, ze podobny rezim nezazijem.
o ničom...nedostatok rôznych vecí,žiadne súkromné vlastníctvo, zákaz cestovať mimo ZSSR, žiadna náboženská sloboda-ale ľudia si vedela viac vecí vážiť a bolo menej kriminality
haloo, ludia, ved komunizmus na Slovensku nikdy nebol...a ani nebude, taketo zriadenie statu nie je mozne s tymi podmienkami, ktore si komunisti vymysleli... bolo tu len prechodne stadium a to socializmus.
Ja by som nenamietala keby sa vráti komunizmus ,mňa tá myšlienka láka odkedy si uvedomujem podstatu politiky ale nemyslím si ,že nastane opäť... hmm... bohužial...
Tak ako boli lepšie časi ako sú teraz.. No komunizmus už bude nenávratne preč aj keby sa znovu dostali k moci tieto časy by už nevrátili lebo kapitalisti už túto zem rozvrátili... V skutočnosti ani nebolo zapotreby 17. november 1989 komunizmus by sa po rokoch rozpadol tak či tak len pár vyvolencom sa zachcelo kradnúť skôr a tak demagogicky rozoštvali a oklamali davy... Ja mávam takúto múdrosť: Za komunistov sa kradlo ale aj budovalo. Teraz sa už len kradne to čo vybudovali...
@hawaitypek To je skôr naopak tí ktorí chceli kradnúť volali po slobode a dnes ti tí istí čo teraz kradnú ti budú tvrdiť že za komančov bolo hrozne... Lenže vtedy bolo hrozne im môjmu otcovi či mame nie... Teraz je nám zle a tý čo kradnú ty sa Lenina boja ako Strašiaka v poli...
@jaro1991 Ja dúfam že moje deti nezažijú takú dobu akú zažívam teraz ja... Mne sa predstava o tom že sa zadĺžim na 30 rokov aby som mal sa kde pred robotou vyspať, nahovárať si aký som slobodný nepáči a to nehovorím že vzhľadom na svoj príjem mi vôbec úver dajú.. Navyše vtedy by som mal šancu do 5 rokov čo by som pracoval splatiť byt bez úrokovou pôžičkou a auto do troch rokov.. No problém. Vzhľadom na vysokú infláciu a deficit štátu aký je tu dnes nemám šancu ani 20 eur ušetriť...
@mariquittka No položky ktoré ma asi z bývalého režimu najmenej trápia.. Obmedzovanie náboženskej slobody tu skoro žiadne nebolo moja stará mať nebožtíčka vravievali že vtedy kto chcel mohol pokojne do kostola... Zakázané mali len ústavní činitelia a verejní činitelia... A nedostatok veci? Koho to trápi že si v obchodných reťazcoch nenájdem banány ananásy či pomaranče respektíve že tieto tovary objavím len raz za rok.. To čo by som potreboval to mám.. A keby som sa pokrútil získal by som aj to čo by ostatným chýbalo... Záležalo by skôr na tom že vieš kde od koho čo zohnať... To len ľudia chceli viac zbytočnosti a to bolo hnaciou silou pre demagogickú manipuláciu davou v roku 89..
@trash ano? si zober, ze na priklad ludia v 88. hruba (!) mzda bola v priemere 3.000 korun, favorit stal vtedy 85.000 korun. To je 28 vyplat. (Keby si si na to nasetril za 3 roky, tak si teda kral...) Dnes (cisla z 2011) je priemerna hruba mzda na urovni 786€, a auto Skoda Citigo stoji 7390€. A to sa nebavime o tom, ze je lepsie, bezpecnejsie, a podobne, to je proste technologicky pokrok, atd.
Cize vtedy bolo treba 28 vyplat, dnes 9 a pol... trochu rozdiel, nie?
@majo16 Samozrejme veď si vezmí že niekto chcel zase urobiť s toho systému vzor ľudového blaha a hoci by sme z Dubčekovými reformami nestačili západu zaručene by sa aspoň na nejaký stupeň životná úroveň zvýšila...
@jaro1991 Prtepočítaj si že 9 a pol výplaty ti treba keby si neminul s takej výplaty ani cent a vezmí si finančný rozdiel blaváka a takého východňára ktorý musí mesačne potiahnuť nejaký nad čas aby mal okolo 400 eur v čistom.. A toto je hrubá mzda čiže niečo strhne zamestnávateľ pre seba niečo odvedie štátu a s toho čo dostaneš to je takých 400-450 s toho si zaplať inkaso internet koncesionárské poplatky potraviny a do ďalšej výplaty ti možno ostane 20 eur na brtality možno za takých 30 alebo 40 rokov si na škodu Citygo aj naškriabeš ale vtedy príde nejaká iná technologická inovácia na ktorú môžeš šporiť aj 100 rokov... Môžeš takú škodu mať aj hneď teraz ale to musíš požiadať o úver a splácaš ho takých 7-10 rokov aby škoda Citygo bola tvoja plus úroky zatiaľ čo za bývalého režimu si mal možnosť nenávratnej pôžičky od nejakého podniku alebo bezúrokovej pôžičky z ktorej si splatil do piatích rokov byt čo dnes by si ho splácal 30 rokov a tancoval tak ako píska zahraničný investor u ktorého si zamestnaný aby si to mal s čoho splatiť... Počítaj tiež že vtedy nebola tak vysoká inflácia ako dnes keď si dostal výplatu 1200 v čistom a pivo stálo nejakú tu jednu korunu tak si určite do budúcnosti aj niečo našporil teraz dostaneš 330 euro a pivo alebo mlieko máš za euro sakramentský cenový rozdiel... A kvôli inflácii keďže totá mena čo máme stráca furt hodnotu môže Škoda Citygo stáť pokojne 7390 ale o pol roka alebo o rok bude stáť 8500 a ďalší rok 9000 alebo 10000 eur...
@trash nemas ani sajnu o ekonomike, hrubu mzdu som uvadzal preto, lebo som na rychlo nasiel porovnanie hrubej mzdy. Ano, cena nehnutelnosti isla oproti inym veciam hore, posledne 3 roky ale znovu dolu, ale to nema s "rezimom" vela spolocneho. Je proste väcsi dopyt. Sa pozri aka bola inflacia za sociku, a aka je dnes... a ako sa menili platy vtedy, a ako sa menia dnes...
@jaro1991 No ceny mohli isť dole čo sa týka nehnuteľnosti ale to neznamená že dvojizbový byt budeš splácať napríklad o 5 rokov kratšie ceny všetkého rastú lebo euro je bližšie ku hodnote hajzel papiera.. E netreba porovnávať ceny aby ti každý zo staršej generácie povedal že za bývalej Éry bolo lepšie... Kým ceny vstúpnu o 20% mzdy sa dvihnu len o 3%....
Och, niektoré komentáre .. veľkí demokrati ! komunizmus bol dobrý, ak si vedel čušať a robiť, čo robia Slováci stále - či je demokracia a či komunizmus, takže bolo to pre náš národ vyhovujúce. Budovalo sa, pracovať museli aj cigáni a podčiarkujem : NEKRADLO SA.
Za Komunizmus ,, bolo vsetko uplne ine ako teraz vo velkom sa Budovalo ;;pracovalo vsetko fungovalo .ludia boli iny ;;navzajom si pomahali ..nebola kriminalita ;;ani sa nekradlo ..A teraz hah vsetko ide dolu vodou ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
preboha nie!
fuj
Komunizmus a socializmus v Európe už nie, skôr to vidím na iný druh diktatúry...
» sk.wikipedia.org/wiki/Hladomor_n...
a dúfam že sa to už nevráti aj keď pri rozmýšlamí slovákov neviem...
ale jednoznačne, ak sa bavíme o režime spred roku 89, tak to malo svoje plusy aj mínusy, i keď osobne by som to tu zas nechcel. (samozrejme, nemôžem hodnotiť objektívne, keďže som tú dobu nezažil.) na druhú stranu, keď vidím akým smerom sa uberá dnešná spoločnosť, tak si nie som až tak istý, či november bol pre nás nejakou výhrou.
jedna vec, nikto nemal slobodu, ale mali prácu, nenávratné pôžičky, čiže z rodinného hľadiska väčšiu stabilitu
my síce máme slobodu, no čo sa týka práce, tak ďakujem pekne (hlavne na východe), pôžičku ak človek dostane, tak s pekne vysokými úrokmi a nikdy nevie kedy ho bezdôvodne nevyhodia
@10 ano? stale sa vozis v zigulaku a 120ke? stale musis pasovat dobry "zapadny" tovar, lebo tu ho nie je kupit? Stale musis utekat cez hranice so strachom, ze ta zastrelia?
@19 presne tak, lebo slovensky narod ma v mentalite na vsetko len frflat, a stazovat sa, a nadavat, ako je vsetko na hovno...
Ked zovseobecnujes, tak je uplne jasne, ze za sociku lepsie NEbolo. A dufam, ze podobny rezim nezazijem.
+ myslím, že všetko je o ľuďoch, o mentalite národa, o životaschopnosti štátu
+dodávam, že sa vyjadrujem čisto s laickým postojom a postom obyčajného, bežného človeka
ja nejaký ucelený názor nemám... lebo môžem ťažiť len z názorov iných - čo tu dobu zažili a nezažili....
a navyše nemá to význam... žijeme v dobe v akej žijeme a treba sa prispôsobiť jej chodu aby nas nezmietla zo stola
ale keby to náhodou fungovalo, tak by som asi nebol proti
Cize vtedy bolo treba 28 vyplat, dnes 9 a pol... trochu rozdiel, nie?