Ja by som povedal, že by bolo správne keby patril Arménsku, pretože tam žijú ich ľudia... Lenže keby Náhorný Karabach pripadol Arménsku a Karabach (jeho zostatok) by zostal Azerbajdžanu (čo by teda bolo tiež správne), tak by ich hranice boli rovnako chaotické, ako tento môj koment... Vlastne už teraz sú chaotické, ale boli by ešte viac.
Náhorný Karabach, známy dávnejšie ako Arcach, bol stáročia súčasťou Arménska - starovekej kresťanskej civilizácie, ktorá obýva Kaukaz už viac ako 3000 rokov. Až niekedy v 17-18. storočí sa tu usadili turkické kmene Azerov po tom, čo boli vyhnaní z územia Perzie (dnešného Iránu). Aj oni sa potom pričlenili o likvidáciu Arménska ako štátu a jeho rozdelenie medzi Turecko a cárske Rusko. Arméni zo západnej časti, ktorá pripadla Turecku, boli systematicky vyvražďovaní, podobne ako Kurdi, ohľadom čoho Turci dodnes mlčia a ani sa neospravedlnili. Im blízki Azeri následne vytvorili svoju vlastnú republiku v rámci ZSSR. A Stalinovi, ktorý bol mimochodom Gruzínec, vyhovovalo vytvorenie tohto štátu, aby nesusedili priamo s Iránom, s ktorým mali v minulosti spory. Ako odmenu za pomoc pričlenil Arcach k Azerbejdžanu. No a keď sa Sovietsky zväz rozpadol, Arméni z Arcachu vytvorili v rámci Azerbajdžanu autonómiu, s čím samozrejme Azerbejdžan, ako aj jemu etnicky aj nábožensky blízke Turecko nesúhlasí. Takže malé Arménsko uviazlo medzi dvoma znepriatelenými štátmi, ktorých navyše vojenský podporuje aj Irán. Gruzínsko je príliš malý štát, na to aby niečo do toho povedalo a z obavy o svoju kožu nechali radšej Armenov v štichu. Je na veľmociach, ako aj EÚ, Rusko či USA, aby podali Arménsku pomocnú ruku, lebo inak môže byť tento starý kresťanský národ už o pár rokov minulosťou - vyvraždený turkickými džihádistami.
@samuelfghk hlavný problém medzi Gruzínskom a Arménskom je v tom že Arméni považujú Rusko za spojenca a Gruzínci za nepriatela,čo Arménsku dost komplikuje situáciu kedže nemá s Ruskom hranicu tak tam všetko musia voziť cez Irán(dost zvláštne že šítsky Irán je na strane kresťanského Arménska proti šítskemu Azerbajdžanu)
@hetfield tam ti ale argument s tým čo bolo pred 1000 rokmi moc nepomôže. Ja by som bol pri tomto zdržanlivý lebo sa ľahko môžeme ocitnúť v podobnej situácii ako azeri. A to s nimi vôbec nesympatizujem.
@cltr0n Karabach by som skôr prirovnal ku Krymu,v rámci ZSSR bolo jedno komu patril nejaký región lebo to bol jeden štát,po rozpade to začal byť problém
@cltr0n Južné Slovensko nikdy nepatrilo Maďarsku, s výnimkou okupácie počas druhej svetovej vojny. Išlo o súčasť Uhorska, avšak súčasťou Uhorska bolo aj zvyšné územie Slovenska, takže toto vymedzenie je irelevantné. Po rozpade Uhorska sa všetky jeho nástupnícke štáty zaviazali na tom, že sa navzájom budú rešpektovať a neznesú voči sebe žiadne územné požiadavky. No a to sa koniec koncov už 75 rokov aj darí, vykrikuje iba zopár bláznov ale politická situácia je stabilná, so situáciou v Náhornom Karabachu sa porovnať nedá.
@hetfield ja samozrejme píšem o tom ako sa môže situácia vyvinúť v budúcnosti. @Samuelfghk no len ta početná skupina našich spoluobčanov ktorá sa v budúcnosti môže stať kameňom úrazu nehovorí uhorsky ale maďarsky... pre mna problém nepredstavujú nejaké historické dôvody ale prosté právo etnickej skupiny na sebaurčenie.
A to rozlišovanie Maďarsko/Uhorsko neviem či je to rozšírené aj mimo cr/sr
@cltr0n Nie je, ale aj Maďari vedia rozdiel, hoci v názve ho nepočujú, maximálne povedia történelmi Magyarország. Ale historické Uhorsko malo v ústave zakotvené, že ide o mnohonárodnostný štát, to, že to maďarské elity v posledných desaťročiach začali zneužívať, viedlo k rozpadu tohto kráľovstva. A podľa mňa škoda, ja by som bol za obnovenie Uhorska rád, predsa len sú nám Maďari kultúrne a historicky blízki a boli by sme silnejší štát. A jedine tak by sa Maďari z južného Slovenska (a aj Slováci z Maďarska ktorých tiež nie je málo) vrátili do svojej vlasti. Podobne ako nerozumiem, prečo sa rozpadlo Československo, tiež škoda, tiež by stálo za pokus ho obnoviť. Ale to už zachádzam od témy. U nás problémy nie sú, máme priateľských susedov a to sa týka aj Polska a Ukrajiny aj keď občas na nich nadávame za nekvalitné potraviny. Našťastie nemáme žiadnych nepriateľov a preto môžeme pomáhať vo svete tam, kde je to treba a nepozerať sa na všetko cez nejaké trápne komplexy.
@samuelfghk no okrem toho že v ústave bolo definovane ako mnohonarodnostny štát malo tuším aj zákon na ochranu menšín ... papier znesie všetko A napovedou ako v Maďarsku rozlišujú tieto termíny je každoročne nariekanie nad Trianonom. Ja sa momentálne iredendy alebo separatizmu neobávam ale treba myslieť na to že dejiny neskončili. Taktiež ani nacionalizmus stále nieje mŕtva idea.
Z historického hľadiska určite Arménsko, to že im Sovieti ujebali dosť veľkú časť územia a priznali Azerbajdžánu (kto vie za čo, asi to bude tými nerastnými surovinami?) je už vec druhá. A samozrejme susedné Turecko to len privítalo.
@hetfield Iránci si považujú Ježíša Krista a aj Pannu Máriu, dokonca je tam najväčší počet zoroastriánov a celkovo majú k monoteizmu veľmi kladný postoj, zatiaľ čo polyteizmus je dosť masaker ak narazíš na dákych ortodoxných jedincov. Dosť často totiž prizvukujú "only one god". V Qome, čo je po Mashade druhé najsvätejšie mesto Iránu sme stretli hafíza a ten nám tiež vykladal o troch prorokoch a o troch knihách, žiadne, že Korán je jediná a ta správna, akurát to, že je najdokonalejšia, pretože je to dokončenie židovského Talmudu/Tanachu a kresťanskej Biblie, teda presnejšie jeho doplnenie... samozrejme nie celý islámsky svet sa s touto teóriou stotožňuje. Jo a v Iráne je aj dosť kostolov Arménskej cíkrvi.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
Nech si idu hľadať ten svoj bájny Etelköz...
@Samuelfghk no len ta početná skupina našich spoluobčanov ktorá sa v budúcnosti môže stať kameňom úrazu nehovorí uhorsky ale maďarsky... pre mna problém nepredstavujú nejaké historické dôvody ale prosté právo etnickej skupiny na sebaurčenie.
A to rozlišovanie Maďarsko/Uhorsko neviem či je to rozšírené aj mimo cr/sr