že si zarába umením? no a čo je na tom? pokiaľ to nijak kvalitatívne neovplyvňuje jeho prácu, tak som len rada, že ho pozná viac ľudí a že sa môže naplno venovať umeniu, pretože ho to uživí.
@grietusha lenze ak do svojho umenia nedava nic nove, stale dookola opakuje rovnaky styl a robi vsetko len preto, aby sa vsade dookola hrali jeho veci, tak je to zle
podobny osud postretol swedish house mafiu..kym robili veci raz za 3-6 mesiacov a nechali si na pesnicke zalezat, mali kvalitnu hudbu..akonahle sa zacali zgrupovat s rapermi a vsetko robili na jedno kopyto, podobne ako david guetta, zhnusili sa mi..a nie len mne..odkedy utichol "one" osial, nikde som uz o nich nepocul..pritom ingrosso a angelo robili aj osamote dobre veci :/
cize SHM sa mi zhnusila a zvysok mojich oblubenych producentov ostavaju verni svojej klasike, a ked nieco vydaju, vzdy je to pecka
@grietusha no v podstate to má dva význami... jeden je, že umelec začne tvoriť s primárnym cielom čo najväčšieho zisku, čiže nebude počúvať svoje srdce, ale bude počúvať len hlas masy , ktorá priahne po tej-ktorej forme umenia.
Ale ovela častejšie býva, že napríklad začne známy umelec propagovať záujem tretej strany (napríklad herci v reklamách pre orange ) atd....
čiže zhrnuto povedané, dá sa kúpiť hocikým a hocičím za vidinou zárobku = ťažko skomerčnený umelec
na tisicinu sekundy mi prisiel na um rytmus...potom uz len "bitch please, to by rytmus musel byt umelec"...nie nestalo sa mi to, a aj keby hej, tak chvala bohu (v mojom pripade by to znamenalo ze sa umelec dostal do ASOTu)
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h hej, jaká vychytávka, to som si predtým nevšimla, dík. (inak som takmer slepá, ak by ťa zaujímalo, takže ani ironický si veľmi nebol )
okrem toho prečo by som si mala gúgliť jednu z milióna definícií, keď chcem vedieť, pod akou definíciou umelca vnímaš ty? ale ak sa nechceš podeliť, mne to nevadí
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h forma premeny niečoho na niečo? to znamená, že keď premením surový zemiak na zemiakovú kašu, tak som umelec? a keď nakreslím ako dieťa dinosaura, tak som umelec? a napríklad taký Duchamp nejak na prvý pohľad netvoril. zobral pisoár a dal ho do galérie. prečo sa mu hovorí umelec?
@grietusha ked vytváraš z niečoho niečo, tak nový produkt máš vo svojej hlave , predstavuješ si, ako bude vyzerať , a túto podobu prenesieš zo svojej hlavy do reálnej podoby.
Tento prvok, či už vo varení, v kreslení, alebo výrobe postele sa nazýva umenie.
Zbytočne ťaháš za slovíčka, definícia je len jedna.
Podla toho, ro pretváraš na čo, už existujú rôzne druhy umenia.
A niektorým umeniam popkultúra kladie vačší príraz, iným menší.
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h videl si uz niekedy ako robi hudbu taky deadmau5 alebo hoc eric prydz? ved oni sami si urcuju a vytvaraju nove tony a sample atd..
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h lenze ja som tym "vytvara z nicoho nieco" nemyslel ziadnu striktne danu poucku, ze tak to presne je..chcel som tym len laicky povedat to, ze aj producenti su umelcami, podobne ako maliari a podobne..resp. nechapem tvoj umysel chytania ma za slovicka tam, kde netreba
@grietusha tak lebo ja nechapem, co konkretne myslel ten dlhy nick pod pojmom umelec ci vseobecne umelcov z roznych oblasti, alebo konkretne maliarov/hudobnikov/etc
Ale exaktnosť je podla mna dôležitá... lebo potom sa ludia nerozumejú.....
A najviac ludí , ktorí nechápu sú takí, ktorí len hltajú výrazy ako prídu, nepoznajú ich ako pojmy s jasnou definíciou a potom sa hádajú , sú nepochopení a nechápu.
Ak ti ide oto, že máš v princípe pravdu, tak ju máš, to nepopieram.
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h tak ja som tiez az prilisny puntickar, co sa tyka korektnosti pojmov a definicii, ale tam kde netreba, tam ich nebudem hladat a nastolovat
no sere ma to ale neprestanem ho kvoli tomu uznavat ,,, ale ked skomercnie napriklad ako Rytmus tak to je iny pripad uz takychto ludi uz neuznavam , akoze nemam nic proti ludom ktory su komercny hned od zaciatku skoro ale takyto co roky tvrdia ze oni nikdy taky nebudu a potom sa tym chvalia ze su komercny to je na prd
Ale vlastne áno, lezie. prineskoro som to aplikovala na knihy (pri hudbe mi to je jedno, pretože som taký prípad nezažila, resp. ak aj áno, neviem o tom, pretože málokedy počúvam od jedného interpréta veľa vecí. A ak áno, bud mi nevadí, že sú komerční, alebo nie sú a tým pádom mi nemá čo vadiť . čiže aplikované na knihy, lezie. teda skôr ma to trápi. mám pocit, že som toho človeka (rozumej autora) stratila. Prestáva to byť také intímne spojenie a je to proste nechutné. Ale veľakrát sa mi to nestalo. Istý čas - pred publikáciou Deathly Hallows - ma nehoráázne štvalo, ako o tom mnohí tak ľahostajne hovoria - takým nemastno-neslaným tónom niečo v zmysle "no héj, a vychádza nový Potter, tak to si asi prečítam"... pričom ja som už mesiace bola ako na ihlách, nemohla som spať, tak som vymýšľala konšpiračné teórie ... Ako, v podstate je to nefér, nie každý to musí tak prežívať, ALE... ale. Ked je niečo pre mna dôležité, štve ma, že pre masy iných to je len další artikel masovej pseudokultúry, ktorý nevnímajú nijak intenzívne Samotný úspech danej veci by mi v žiadnom prípade nevadil, a som rada, že HP núti decká čítať, len proste nemám rada automatické postoje niektorých Tie sú ale ešte daleko badateľnejšie pri HP filmoch, lebo skutočným hardcore ignorantom sa predsa knihy nechce čítať
@inkheart dobre napísané , niečo podobné som prežíval aj ja pri jednom príbehu...
Inak v súvislosti s knihami ma napadá situácia, ktorá je tiež dosť častá ... že napríklad niekto napíše knihu a pre velkú čítanosť a napíše aj dvojku. Lenže tá dvojka už nie je taká dobrá, ako bola jednotka..
Týmto spôsobom môže (ale nemusí) komercia aj uberať na kvalite.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
že si zarába umením? no a čo je na tom? pokiaľ to nijak kvalitatívne neovplyvňuje jeho prácu, tak som len rada, že ho pozná viac ľudí a že sa môže naplno venovať umeniu, pretože ho to uživí.
ak to malo už vtedy komerčný potenciál a má aj teraz, tak buď sa s tým zmierim alebo sa k tomu viac nepriznávam
ale väčšina je z tej prvej kategórie
podobny osud postretol swedish house mafiu..kym robili veci raz za 3-6 mesiacov a nechali si na pesnicke zalezat, mali kvalitnu hudbu..akonahle sa zacali zgrupovat s rapermi a vsetko robili na jedno kopyto, podobne ako david guetta, zhnusili sa mi..a nie len mne..odkedy utichol "one" osial, nikde som uz o nich nepocul..pritom ingrosso a angelo robili aj osamote dobre veci :/
cize SHM sa mi zhnusila a zvysok mojich oblubenych producentov ostavaju verni svojej klasike, a ked nieco vydaju, vzdy je to pecka
Ale ovela častejšie býva, že napríklad začne známy umelec propagovať záujem tretej strany (napríklad herci v reklamách pre orange ) atd....
čiže zhrnuto povedané, dá sa kúpiť hocikým a hocičím za vidinou zárobku = ťažko skomerčnený umelec
@dementn ýnickktorýsaminechcekopírovať ten, kto tvorí s primárnym cieľom zisku, nie je umelcom.
Vygoogli si čo potrebuješ , na teba už neminiem ani mäkčen vysvetlovania.
okrem toho prečo by som si mala gúgliť jednu z milióna definícií, keď chcem vedieť, pod akou definíciou umelca vnímaš ty? ale ak sa nechceš podeliť, mne to nevadí
V úzkej jazykovej definícíí je umelec ten, kto tvorý.
Umenie je forma premeny niečoho na niečo.
Tento prvok, či už vo varení, v kreslení, alebo výrobe postele sa nazýva umenie.
Zbytočne ťaháš za slovíčka, definícia je len jedna.
Podla toho, ro pretváraš na čo, už existujú rôzne druhy umenia.
A niektorým umeniam popkultúra kladie vačší príraz, iným menší.
@trdelniiiq ale ja nepíšem žiadne definície, ja sa len pýtam
Nikdy sa ''nič ntvorí z ničoho'',.
Ale exaktnosť je podla mna dôležitá... lebo potom sa ludia nerozumejú.....
A najviac ludí , ktorí nechápu sú takí, ktorí len hltajú výrazy ako prídu, nepoznajú ich ako pojmy s jasnou definíciou a potom sa hádajú , sú nepochopení a nechápu.
Ak ti ide oto, že máš v princípe pravdu, tak ju máš, to nepopieram.
Aj producent je umelec.
Umenie je všetko okolo nás.
Inak v súvislosti s knihami ma napadá situácia, ktorá je tiež dosť častá ... že napríklad niekto napíše knihu a pre velkú čítanosť a napíše aj dvojku. Lenže tá dvojka už nie je taká dobrá, ako bola jednotka..
Týmto spôsobom môže (ale nemusí) komercia aj uberať na kvalite.