na jednej strane by som brala väčšie rešpektovanie odlišných kultúr a tak (v medziach: pokiaĺ mi to nezasahuje do života) na druhej si myslím, že je to tu už teraz nechutne poameričtené a podobne
@flageusdei pozitívum ktoré priniseli je už len to že bez prisťahovalcov by krajiny ako Británia, Francúsko atd. Nemohli mať takú veľkú ekonomiku. Lebo čím viac je ľudí, tým väčšia ekonomika krajiny sa môže spraviť.
A netvrdím že prisťahovalci nerobia kriminalitu. Veď aj to sú ľudia a aj medzi nimi sa nájdu zlí. No fakt odmietam takú blbosť že robia kriminality viac ako iný. To akurát tak čo polícia umelo nahádže vštko zlé na prisťahovalcov a dá to do štatistýk aby s tým strašili ľudí
@mirokic@crashhp tak hej rómovia. Ale je to aj naša chyba že sú akí sú. Ty by si sa tiež nesprával ak by si bol sociálny vyvrhel a celé tvoje okolie by tebou opovrhovalo na základe tvojej farby pokožky. Štát by mal v prvom rade rómom poskytnúť lepšie podmienky na to aby mohli byť lepší.
A tiež si myslím že naši rómovia sú úplne niečo iné ako prisťahovalci v británii či francúzsku
@synlasky strata rasovej identity ti niečo hovorí ? porovnaj si pomer bielych a farebných na svete ... Porovnaj si natalitu.. a potom tu káž o prospešnosti a ekonomike. Inak ty si myslíš že všetci policajti na svete sú asi rasisti a falšujú štatistiky alebo čo.. tak keď si taký presvedčený choď sa prejsť po nejakej černošskej štvrti a porovnaj si to..
@majo16 tak najviac bude asi Aziatov. A no a čo, to je o mentalite koľko majú detí. Aj my môžeme mať ale nechceme.
A to akú má ktorá krajina ekonomiku sa nedá porovnávať leby biely zdierali celý známy svet velmi dlhú dobu. Tak je jasné že zbytok sveta mierne zaostáva
@zamidari čo ti tu nehraje? Za možnosti som sa už ospravedlnil. Nabudúce už dám možnosti rozumnejšie
@semhamforas Presne. S viacerými jeho myšlienkami súhlasím. A tie videá poznám. Mňa dostalo, keď si dalo švédske ministerstvo vytvoriť (jasné, že za peniaze daňových poplatníkov) video propagujúce práve multikukturalizmus. A vrcholom všetkého keď jednu z aktérok Elin Kratz našli znásilnenú a zavraždenú černošským prisťahovalcom. Slovenský článok som už nenašiel.
ja nemam nic proti inym kulturam hlavne nic proti tym ktore sa vedia prisposobit. tiez si vsak myslim ze mnoho problemov sposobuju pristahovalci hlavne moslimovia. vyvolavaju nepokoje, ako mensina sa snazia prerobit krestanske staty na islamske. nemaju problem pouzivat pritom nasilie. su proste neprisposobivi a netolerantni. tak ale jasne ze sa to netyka vsetkych
Áno. Je to pozitívum. Preto, lebo prisťahovalci sú pre vyspelé ekonomiky ako si opísal len lacná pracovná sila, ktorú tieto ekonomiky potrebujú k rastu.
Že prisťahovalci nerobia viac kriminality ako iní?
TO SI ROBÍŠ SRANDU?! Už len na Slovensku to môžeme vidieť na vlastných očiach! Na východe 90% kriminality je spáchanej Rómami! Zober si také USA - americká vnútorná spravodajská služba FBI ako jedna z mála na svete stále vedie štatistiky kriminality podľa rasy páchateľov a obetí.
A k čomu sa dopracovali?
Hoci černosi v USA tvoria len 12 – 13 % obyvateľstva, majú na svedomí viac ako polovicu všetkých vrážd. Napríklad za rok 2006 spomedzi 12 447 páchateľov vrážd, ktorých rasa bola známa, 6 843 páchateľov bolo čiernych (54,8 %). Černoch zavraždí bieleho 20-krát častejšie než naopak. V roku 2005 v USA znásilnili a sexuálne obťažovali 37 460 bielych žien a bieli 0 – 10 čiernych žien; to je viac ako 100 belošiek znásilnených či sexuálne obťažovaných černochmi denne.
To je USA. Západná Európa na to vôbec nie je lepšie. Prisťahovalci si najčastejšie nehľadajú novú prácu, ale vytvárajú getá, zarábajú na čierno, nelegálne - lebo to ich obohatí omnoho viac ako keby mali robiť bez najzákladnejšieho vzdelania...
@synlasky pozri.. pred tým ako začali bieli obchod s otrokmi boli tí čierni asi na úrovni opíc Podľa mňa by nám mali ďakovať že sme ich kolonizovali a aspoň ich naučili základom civilizácie.
Len ti pripomeniem že na svete sme menšinová rasa.. na ktorej zachovaní ti nezáleží .. lebo tebe tu ide o ekonomiku a kriminalitu. Je aj záležitosťou kultúr kto má koľko detí ... prečo by som mal mať 12 detí ? Lebo niekto si povedal že do mojej krajiny vpustí arabov ? Tak aby som s nimi udržal tempo ?
@paracelsus tie parlamentnílistiny niesú v česku náhodou dačo ako stránky našej pospolitosti? Lebo z tej stránky som videl už viac článkov a vždy boli proti niekomu zamerané. Hlavne voči rómom.
@flageusdei no jasné keď sú v USA policajti ako napr tuná čo odhalili Anonymous
Potom jasné že sú štatistiky také aké sú keď sú podobní ľudia na polícii (a určite aj v FBI). Ale zakiaľ na nás robia tak to nám nevadí.
A nemusíš sem dávať ani štatistiky z británie, už som ich videl. A k rómom som už svoj názor napísal vyššie.
@majo16 ešte že si tu nespomenul hlúposť ako že černosi sami obchodovali s európanmy s otrokmi lebo to by som sa fakt musel smiať. Áno boli menej vivinutý kultúrne ale to aj preto že je u nich veľmi teplo a v teple sa každému človeku horšie robí a je teda aj menej produktívny. A tým základom civilizácie sa dalo naučiť aj lepšie a ohladuplnejšie a nie ich zotročiť.
Podla mna je delenie na rasy hlúposť. Všetci sme homo sapiens a prečo by sme teda nemohli byť ako celok?
Aj u nás sme kedysi mávali 12 detí a už nemávame. A nemyslím si preto že sme boli pred pár rokmi horší ľudia. Detí samozrejme môžeš mať koľko chceš, ale nepoukazuj potom na iných koľko majú detí. Moslimské krajiny vnímajú deti ako dar, tak samozrejme že ich majú viac ako my keď k nim majú ovela lepsi vztah
@paracelsus to je do neba volajúci výmysel. Toto vymyslela nejaká sprostá holá hlava aby ospravedlin niekto to že sa bieli správali ako kreténi. Som vedel že tu niekto hodí tento smiešny názor
@synlasky Je to jeden z nahľadov na túto problematiku. Nemožno popierať, že otroctvo existovalo i pred angažovaním sa v tejto oblasti europoidnými jedincami.
Kardinálnou otázkou tohto fóra je však:Malo by sa Slovensko podľa vás snažiť byť viac multikultúrne?. A iste si zachytil vyhlásenia viacerých politických lídrov o zlyhaní tejto myšlienky.
Takže ja nevidím dôvod, aby tento nastolený trend západnej Európy pokračoval aj v stredoeurópskom priestore.
Myšlienka multikulturalizmu je vysoko hodnotná. Jedným dychom je však nutné dodať, že je to utópia.
@sitic existovalo. A netvrdím že ľudí z Afriky neunášali aj moslimovia aby s nimi obchodovali. No je hlúposť že tých otrokov bielim predávali priamo černosi
@paracelsus ak teda vôbec nejaké chyby pri vytvární multi kulti spoločnosti v zahraničí nastali (ja si myslím že minimálne), tak mi sa im už ľahko môžeme vyvarovať.
@mielikki Áno, v poľsko-litovskom kniežactve to fungovalo dokonca v akej takej miere i v Osmanskej ríši. Ale i tak to s prihliadnutím na dnešné pomery pokladám za vysnenú utópiu.
@synlasky To nemyslíš vážne, čo si teraz napísal:,,ak teda vôbec nejaké chyby pri vytvární multi kulti spoločnosti v zahraničí nastali (ja si myslím že minimálne), tak mi sa im už ľahko môžeme vyvarovať." Ale pobavil si ma. Ty si skutočne myslíš, že keď koncepcia multikulturalizmu zlyháva v takých vyspelých krajinách ako Francúzsko, VB, či dokonca Nemecko tak sa im môžeme ľahko vyvarovať. Nebuď naivný.
@puco90 najlepšej a najpokrokovejšej možno akurát tak preto že sme zdierali každý národ a kultúru na ktorú sme narazili
A v krajinách ako Francuzsko či Nemecko je len 4% nezamestnanost. Cize fakt tam tých socialky vyciciavajúcich islamistov (z ktorých vedú luxusný život nepochybne) nebude tak vela
@synlasky pochybujem ze je to hlupost. skus pozret napriklad v angl. wikipedii clanok napr. o typickom africkom kralovstve Bonny (Kingdom of Bonny). takychto kralovstiev bolo po pobrezi guinejskeho zalivu mnoho. na inych strankach toho najdes urcite ovela viac.
Zjavne som úplne zle pochopila otázku lebo ešte predtým než som si rpečítala možnosti tak som to myslela tak, že ako divadlo, kiná a rôzne parky, strediská a tak a ty si to myslela jak? akoze menšiny?
@synlasky černosi sa zdierali aj sami keď ti ide o to. Európania rozširovali v prvom rade POKROK a vieš čo ? Tá pôda patrila Európanom. Pôda patrí tomu, kto ju obrába !!! Zberači a lovci také niečo nevedia
Predstavitelia týchto krajín sa už vyjadrili, že MULTIKULTI zlyhalo !!!! Aj Merkelová to priznala.
Ak ti ide len o to, že bieli ubúdajú a že potrebujeme pracovné sily, tak to je kvôli zlému systému. V zdravom systéme by bolo dosť pôvodného obyvateľstva.
Svet je dnes ďaleko menší ako kedysi a jednotlivé kultúry sa postupne zlievajú možno tu časom zostane len jedna Veď sa len pozrite na nás myslíte si že to čo tu dnes žijeme je aj kultúra našich predkov? Nie je. Je to prirodzený vývoj. Dôležité je aby sa sa zachovávalo to čo je dobré nie to čo je zlé.
@james144 hranice sú prirodzenou súčasťou všetkého. Všetko má svoje hranice, každý jeden fyzikálny zákon, úplne všetko a my sme súčasťou tých zákonov. Hranica=rozdiel a práveže na rozdieloch je postavený pokrok. Ak zlejeme všetky kultúry, tak po čase sa z nich vyformujú ďaľšie. Je to NONSENS čo predkladajú multukulturalisti.
Ďaľšia vec, človek má rozum, tak mnohé veci OVPLYVŇUJE vo svoj prospech.
A ďaľšia vec, nemám nič proti tomu, ak preberieme niečo dobré z iného národa (aj kresťanstvo nie je pôvodom slovanské, ale na tú dobu predstavovalo pokrok v zmýšľaní a kultúre a naviazalo sa na tú pôvodnú).
A teraz mám otázku. Čo dobré sem prinesie Islam ? Čo dobré sem prinesú barbari ?
Pokiaľ niečo dobré prinesú, v poriadku, preberme to (ako aj v minulosti)...ale skutočne nič dobré prisťahovalci NEPRINIESLI.
@synlasky A ešte jedna vec. Hneď ako prvú možnosť si dal:Áno, mali by sme celkovo my belosi odčiniť storočnia útlaku ostatných kultúr.
Myšlienka multikulturalizmu nie je o naprávaní historických krívd či zaceľovaní rán v kolektívnej pamäti toho ktorého etnika či náboženskej skupiny. Táto myšlienka je o vzájomnej koexistencií bez toho, aby niektorá zložka multikultúrnej spoločnosti nebola dominantná.
@paracelsus nemyslím že by tam zlyhával. Ak by to tak bolo tak by si tam prisťahovalcov asi nepúšťali.
@sitic aj keby to tak už aj bolo, tak my ako viac civilizovaní (ked tu na to tak radi už poukazujete) sme sa mali zachovať rozumne a nie niekoho otročiť.
@puco90 Je v poriadku že sa formujú nové Možno niečo prinesieme my im.
A politické hranice ja nerešpektujem ako prirodzenú súčasť sveta. Hovoríš o rozdieloch ale medzi mnou a typkom 50km južnejšie nie je žiaden zásadný rozdiel a napriek tomu nás rozdeľuje hranica. A poznám ľudí ktorí sú mi v podstate rodina a je medzi nami väčší rozdiel ako medzi priemerným moslimom a kresťanom. Chápeš proste, nedá sa nakresliť jednoznačná čiara a vzhľadom na to aký je dnešný svet globalizovaný je hovoriť o hraniciach ako bariére inakosti nezmysel.
@synlasky To je síce pekné, že si to nemyslíš. Ale skús sa zamyslieť nad týmito skutočnosťami. Prečo podľa teba verejný činiteľ a dokonca britský premiér (konkrétne David Cameron), ktorý svojho času vyhlásil:„Doktrínu štátneho multikulturalizmu“ má nahradiť pocit „zdieľanej národnej identity“ S odstupom času uznáva, že tento koncept zlyhal. Ty si predsa myslíš, že nezlyháva. Nerozumiem tomu, prosím objasni mi to. Ty tvrdíš, že nezlyháva a tvojím argumentom je že tam stále prúdia vysťahovalci. » www.euractiv.sk/obrana-a-bezpec...
@james144 len otázne je, že AKÉ. Ja si myslím, že kultúra, ktorá ponižuje ženy a správa sa ako v stredoveku tomuto svetu nič normálne neprinesie.
Áno, ten o 50 km bližšie patrí k národu, ktorí je kultúrne bližší a preto nevadí, ak bude bývať na Slovensku, ak bude lojálny. Ale musíš uznať, že hranice sú úplne všade aj prirodzené a rozdiely sú úplne všade. Toto, čo niektorí tvrdia o "jednoliatosti ľudstva" je holý nezmysel, to potom ten človek ide proti úplne elementárnym zákonom (prirodzeným). Politická hranica je len vyššia inteligentná forma prirodzenej hranice, tak, aby nám slúžila.
@puco90 s tymi pozemkami nemas uplnu pravdu. pokial by to bolo tak, zeby kolonizatori podu len obhospodarovali a domorodcov nechali na pokoji tak by to bolo ok. lenze na pozemkoch "bielych" sa mohli cernosi pohybovat len ako otroci. cize bud ich zotrocili alebo vyhladili. pri troche stastia ak sa to da tak nazvat ich zahnali len do nehostinnych oblasti. oni nemali na vyber. tak ci tak by skoncili zle. situacia nebola od divokeho zapadu moc odlisna.
Ja si myslím, že ked vy vojdete do môjho domu, tak rešpektujete moje pravidlá, nebudete sa snažiť premiestniť mi nábytok , nebudete sa starať do toho, čo mám v chladničke.
Ked ja vojdem do cudzieho domu, to isté.
A analogicky tak by to malo byť aj s migráciou.
Hosť má rešpektovať a prispôsobiť sa kultúre domáceho.
Lenže na to je migračná politika až príliš benevolentná.
@sitic ale inak sa obhospodárovať nedala. S pôvodnými etnikami si proste musel pohnúť. Už ako sa s nimi zaobchádzalo je druhá vec, no treba však pripomenúť, že ani oni sami sa k sebe dobre nesprávali, navyše kolonialisti mnohým kmeňovým vojnám zabránili.
Samozrejme, otroctvo a tak považujem za svinstvo, ale treba sa na to pozerať aj z druhej strany, teda nie je to úplne tak, že "zlí, zlí Európania robili zle domorodcom"
A treba si uvedomiť, že do extrému sa dá dotlačiť všetko a kolonializmus sa tomu taktiež nevyhol....
@puco90 Pozri sa aké mali postavenie ženy v európskej spoločnosti pred pár storočiami. Rovnoprávnosť tu nebola vždy ani v Európe. Správne si podotkol ako v stredoveku. Ja si myslím že časom(storočia) sa tieto rozdiely budú kvôli globalizácii zmenšovať. Opúšťam debatu a prajem pekný zvyšok dňa.
@puco90 tam islo hlavne o ten kompromis. europania on nestali. boli chamtivi a uvedomovali si svoju technicku prevahu. urcite si povedali nieco v zmysle "naco sa uspokojit len castou ked mozeme mat secko" urcite by to nebolo lahke lenze vacsina domorodcov bola ochotna vyjednavat hlavne ked bolo jasne ze nemali sancu.
je pravda ze europania mnohym kmenovym vojnam zabranili. to boli sak len take, ktore by znizili ich profit z obchodov. viac tych vojen ale vyvolali. huckali proti sebe kmene, nechali ich vykrvacat vo vojnach a nakoniec si ich takmer bez bojov podmanovali.
vo vseobecnosti s kolonizaciou suhlasim, chcem len povedat, ze metody akymi sa kolonizacia uskutocnovala mohli byt miernejsie. to ze neboli zato mozu v drvivej vacsine europania.
Ešte by som rád zdôraznil, že spájanie odporcov multikulturalizmu s extrémizmom je scestné. Pretože ako som si mal možnosť x krát všimnúť, keď niekto nesúhlasí s multikulturalizmom býva často označený za xenofóba.
Nesúhlas s touto koncepciou nie je o xenofóbii či rasizme ale o tradicionalizme a konzervatizme.
@sitic ja v tomto s tebou súhlasím, tiež som sa vyjadril, že s otroctvom a podobnými metódami nesúhlasím. A myslím si, že to zašlo do extrému ako aj všetko ostatné. Ide o to, že všetko ma odtiene farby a to si autor témy neuvedomuje.
Áno, ale len podotýkam, že "xenofóbia" znamená "strach z cudzincov", nie nenávisť k nim. A skúsenosti často dokazujú, že ten strach je aj poriadne oprávnený...
V Norimbergu a Frankfurte je dnes 55-70% detí do 6 rokov tureckého alebo arabského pôvodu. Okrem toho už len v susednom rakúskom Hainburgu zase približne 30-40% žiakov v miestnej základnej škole tvoria takisto turecké deti - aj to len preto, že z rakúskeho hľadiska je Hainburg zapadákov na Východe... Keby to bolo nejaké západnejšie mestečko, ich percento by bolo ešte vyššie.
---
Ja len preto, aby sme sa držali skutočných významov pojmov a nepremieňali ich na nejaký "newspeak"...
Strach a túžba chrániť vlastné dedičstvo NIE JE nenávisť...
Teraz to nebudú úplne presné čísla, lebo si to už nepamätám, ale bolo to zhruba takto:
- na prelome 19. a 20. storočia tvorili belosi okolo 30-40% ľudstva
- na prelome 21. a 22. storočia to bude len od 5 do 10%...
Ak sa niekomu páči takýto scenár, tak nech sa len vyžíva v súčasnej európskej dekadencii, neochote uzatvárať manželstvo a mať deti, a potom sa mu možno jeho vnúčatá-pravnúčatá "s láskou poďakujú".
Alebo skôr mu možno budú vyčítať, prečo naša generácia bola taká hlúpa vtedy, keď sa s tým ešte dalo niečo robiť...
Môj názor je: nech Afričania alebo Čínania majú veľa detí, je to ich vec. Ale ak si čo len trochu vážime našu Európu, nie je správne snažiť sa "vykryť" demografický pokles nejakým prisťahovalectvom. Jediným spôsobom je zvýšenie pôrodnosti a ochoty ľudí založiť si rodinu.
Faktom jednoducho zostáva, že nositeľom určitej kultúry (slovenskej, nemeckej, francúzskej, maďarskej, ruskej, čínskej, ...) sú ľudia určitého pôvodu. Ak sa podstatne zmení etnické zloženie obyvateľstva oproti minulosti (alebo iné nepôvodné etnikum niekde prevládne), proste nastane zánik a "odchod" určitej kultúry zo scény a bude nahradená inou...
multikulturalizmus - pojem, pri ktorom ma napína na vracanie. a má tam byť ešte jedna možnosť:
Áno, lebo verím rozprávkam o "obohatení" Európy cudzou kultúrou
celkovo mi nevadia prisťahovalci s podobnou mentalitou ako máme my, ale nič africké/arabské tu nechcem vidieť. nevadí mi ich pôvod, ale správania, ak ich tu je veľa! v rozsahu pár študentov/predavačov kebapu je to v pohode, ak nebudú robiť problémy..
tazko povedat nechcem aby tu behali nejaky radikalny moslimovia a podobna haved ale tak ked je clovek slusny a nikomu nic nerobi nech je aj fialovy a nech pochadza aj s antarktidy
nepoznam ziadnu krajinu. ktorej by multikulurizmus pomohol, nemecku ? francuzku ? pochybujem ... :/ poslal by som ta niekde do Srbska alebo do Bosny aby si videl ako im tam funguje to nazivanie s albancami a moslimami a potom by si mozno vytriezvel ...
@synlasky Ako by povedal nejaký Amík pri čítaní tvojho komentu, OH MY GOSH.
FBI je celonárodný orgán, robia tam ľudia všetkých rás, pravica ani ľavica na ňu nemá žiadny extra vplyv. To, čo odhalili anonymous je z "krajne pravicovej scény"... To nemá a ani nemôže mať na FBI žiadny vplyv.
Štatistiky sú štatistiky. Robia sa na základe -skutočností-, nie sú to žiadne odhady ani predpovede... Čísla nepustia. Sú to priame dôkazy na podporu argumentov, ktoré hovoria o zvýšenej kriminalite zo strany prisťahovalcov. A nakoniec, aj na vlastné oči sa dá tento jav kdekoľvek pozorovať, netreba k tomu ani žiadne štatistiky...
Malo.Však už teraz sme multikultúry, dokonca globálny. Počúvame zahraničnú hudbu, pozeráme americké sračky, žereme hovná s MC Donalds, pijeme nemecké pivo a mohol by som pokračovať, ale sa mi nechce.
mozno tebe nevadi smrad z fekalii, obtazovanie a hluk (a to som vymenoval este zivotu nezavadne aspekty) od susedov, ale vacsine ludi sa to fakt nepaci
@james144 Si robíš srandu? ja si chcem zachovať vlastnú kultúru a nie príjimať cudziu... Čo dobré nám to prinesie? Netúžim po tom aby som bol nejakej miešanej kultúry keď mne sa páči tá naša čisto neupravená ale pre nás originálna..
@synlasky neviem či si tak naivný alebo si rád sam financuješ guľku do hlavy ale aké lepšie podmienky má dávať štát rómom? Biely človek ako ja má makať za minimálku na celý život sa zadĺžiť aby mal kde bývať a nejaky zasraný degeš bude vyciciavať štátné fondy vrátane mojých dani len aby mal kde nad svojú barabizňu pripevniť satelit a celí deň si škriabať vajcia a zadarmo prachy dostávať? Rovno sa zastrel keď chceš bandu parazitov takto podporovať...
@walterdonath Súhlasím s tým že strach s toho že ma ochudomnia o kultúru alebo dané udalosti vymažú naše rody z dejín je oprávnený... Každý hľadí na kryvdy bielích každý jeden multikultúrne obráteny nevedomec povie že je to je daň ktorú mi biely odčiňujeme za zločiny voči iným rasam... Ale vyhujbil niekto bielých žltých či červených z nás bielych niekto? Nie a preto má byť biela rasa totálne vyhladená? S tým nesúhalsím spravodlivosť je jedná vec ale brániť sa pred vymieraním je druhá vec...
@james144 Že nemali by sme svoju kultúru nahrádzať inou... Ja osobne sa zaujímam o zvyky našich predkov kultúru slovanou slovanskú mytológiu a poviem ti že máme prekrásnú kultúru a pestru a určite by som ju nechcel nahradiť za nejakú kultúru kde si na čierný peny veľajú zvončeký alebo tancujú dákae nomádské hula hula zo sahary...
fakt nechcem rypat (teda aspon myslim, ze nechcem), osobne mam ciganov dost rada, ale
bol si, prepana, niekedy v nejakej romskej osade?
lebo ja ano, chodila som s ciganmi do skoly, doteraz sa s niektorymi stretavam a doteraz k niektorym pocitujem velmi hlboku citovu naklonnost.
pisal si, ze: "Štát by mal v prvom rade rómom poskytnúť lepšie podmienky na to aby mohli byť lepší.", no pomyslel si niekedy na to, ze oni mozno absolutne NECHCU byt "lepsi" alebo teda ini?
co ked je pre nich ich terajsi sposob zivota jednoducho PRIRODZENY? co ked im VYHOVUJE? co ked ziadne ustupky statu jednoducho NEPOMOZU? co ked su na neho HRDI?
z mojich skusenosti: pre cigana z osady je predstava kazdodenneho chodenia do roboty v drvivej vacsine pripadov cca taka scestna ako pre tuto diskutujucich predstava zivota v rozpadnutej barabizni bez kurenia, elektriky a tecucej vody.
hej, je smutne, ze system neposkytuje romom, ktori maju zaujem, dost podpory a tak dalej (taka ta nadradena lutost podla mna nie je podpora) a ze sa na nich diva cez prsty, no je to tak trosku aj prirodzene. predsudky vzdy boli, su a pokial budu ludia ludmi, tak aj budu.
a ked ludia ludmi uz viac nebudu, tak sa vynori nejaky iny, este palcivejsi problem.
@romanussa nie nebol, bývam v meste, ale nemusím žiť v osade aby som vedel ako to fungje. Vidím rasizmus aký je na slovensku a tiež to čo robia vyholené hlavy rómom. A to že rómovia nechcú byť slušný je hlúposť. My im v prvom rade nedávame priestr sa zmeniť.
nepači sa mi ked sa ludia povišuju predsa nikto si nevibera kde sa narodi a ked vidim že belosi sa povišuju nad inimi rasami aj ked ja som beloška tak dufam že pride niaka spravodlivosť po smrti a ten čo je najväčši rasista bude ten najčernejší černoch alebo cigan a v budúcom živote sa narodí presne tam kde mal najväčši otpor nech sam skusi ako to je ked sa povišuje ešte raz nik si nmože vybrať kde sa chce narodiť bola by som rada keby my všetci sme to mali na pameti
@synlasky no prečo je to podla teba hlúposť nevidel som už pekne dlhé roky žeby holé hlavi nejakému murgošovi rozbili ciferník za to dosť prípadov je že niekoho degeši zmáltili pre cigaretu a ty by si im ešte prílepšoval? A kto prilepší mne ja za to musím makať a nemám ani na to aby som sa na 40 rokov zadĺžil len preto aby som sa osamostatnil a založil rodinu... To tvrdíš že kvôli podmienkám sú neprispúsobiví? No dobre tiež si myslím že nežijem v nejakých extra podmienkách štát by mi mal pomôcť čo keby som ja začal byť neprispôsobiví a začal strpčovať život susedom pomôže mi štát tak ako cigánom?
@synlasky A ešte si sa zmienil že cigáni nemajú priestor pre realizáciu že im treba na to dať priestor... No dobre ponúkni im svoj priestor u vás doma ak zaznamenáš nejaké dobre výsledky v ich začlenení sa do usporiadanej spoločnosti daj mi vedieť...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
115 komentov
@2
mám piči
Čo tak tam dať len "Nie"?
Všetci vieme, že multikultúrne obohatenie krajiny zatiaľ neprinieslo žiadnej viac pozitív ako negatív.
K poslednej možnosti - mám UŽ VEĽA VEĽMI NEGATÍVNYCH SKÚSENOSTÍ S PRISŤAHOVALCAMI A PRÍSLUŠNÍKMI ETNICKÝCH MENŠÍN a nepokladám ich za mýty.
A netvrdím že prisťahovalci nerobia kriminalitu. Veď aj to sú ľudia a aj medzi nimi sa nájdu zlí. No fakt odmietam takú blbosť že robia kriminality viac ako iný. To akurát tak čo polícia umelo nahádže vštko zlé na prisťahovalcov a dá to do štatistýk aby s tým strašili ľudí
A tiež si myslím že naši rómovia sú úplne niečo iné ako prisťahovalci v británii či francúzsku
A to akú má ktorá krajina ekonomiku sa nedá porovnávať leby biely zdierali celý známy svet velmi dlhú dobu. Tak je jasné že zbytok sveta mierne zaostáva
@zamidari čo ti tu nehraje? Za možnosti som sa už ospravedlnil. Nabudúce už dám možnosti rozumnejšie
» www.clint.be/actua/bizar/sch...
@synlasky » euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/8669-i...
Áno. Je to pozitívum. Preto, lebo prisťahovalci sú pre vyspelé ekonomiky ako si opísal len lacná pracovná sila, ktorú tieto ekonomiky potrebujú k rastu.
Že prisťahovalci nerobia viac kriminality ako iní?
TO SI ROBÍŠ SRANDU?! Už len na Slovensku to môžeme vidieť na vlastných očiach! Na východe 90% kriminality je spáchanej Rómami! Zober si také USA - americká vnútorná spravodajská služba FBI ako jedna z mála na svete stále vedie štatistiky kriminality podľa rasy páchateľov a obetí.
A k čomu sa dopracovali?
Hoci černosi v USA tvoria len 12 – 13 % obyvateľstva, majú na svedomí viac ako polovicu všetkých vrážd. Napríklad za rok 2006 spomedzi 12 447 páchateľov vrážd, ktorých rasa bola známa, 6 843 páchateľov bolo čiernych (54,8 %). Černoch zavraždí bieleho 20-krát častejšie než naopak. V roku 2005 v USA znásilnili a sexuálne obťažovali 37 460 bielych žien a bieli 0 – 10 čiernych žien; to je viac ako 100 belošiek znásilnených či sexuálne obťažovaných černochmi denne.
To je USA. Západná Európa na to vôbec nie je lepšie. Prisťahovalci si najčastejšie nehľadajú novú prácu, ale vytvárajú getá, zarábajú na čierno, nelegálne - lebo to ich obohatí omnoho viac ako keby mali robiť bez najzákladnejšieho vzdelania...
Zobuď sa zo sna.
Ja som ako argumenty uviedol pár slov k veci z môjho uhla pohľadu, ALE podporil som ich dôkazom a to štatistikami FBI (napríklad).
Ak chceš viesť rovnocennú polemiku, dokazuj aj ty.
Len ti pripomeniem že na svete sme menšinová rasa.. na ktorej zachovaní ti nezáleží .. lebo tebe tu ide o ekonomiku a kriminalitu. Je aj záležitosťou kultúr kto má koľko detí ... prečo by som mal mať 12 detí ? Lebo niekto si povedal že do mojej krajiny vpustí arabov ? Tak aby som s nimi udržal tempo ?
SA ZOBUĎ, CHLAPE!!!!
však tu sa premleli hádam aj marťania.................
@flageusdei no jasné keď sú v USA policajti ako napr tuná čo odhalili Anonymous
» www.aktuality.sk/clanok/199462/h...
Potom jasné že sú štatistiky také aké sú keď sú podobní ľudia na polícii (a určite aj v FBI). Ale zakiaľ na nás robia tak to nám nevadí.
A nemusíš sem dávať ani štatistiky z británie, už som ich videl. A k rómom som už svoj názor napísal vyššie.
@majo16 ešte že si tu nespomenul hlúposť ako že černosi sami obchodovali s európanmy s otrokmi lebo to by som sa fakt musel smiať. Áno boli menej vivinutý kultúrne ale to aj preto že je u nich veľmi teplo a v teple sa každému človeku horšie robí a je teda aj menej produktívny. A tým základom civilizácie sa dalo naučiť aj lepšie a ohladuplnejšie a nie ich zotročiť.
Podla mna je delenie na rasy hlúposť. Všetci sme homo sapiens a prečo by sme teda nemohli byť ako celok?
Aj u nás sme kedysi mávali 12 detí a už nemávame. A nemyslím si preto že sme boli pred pár rokmi horší ľudia. Detí samozrejme môžeš mať koľko chceš, ale nepoukazuj potom na iných koľko majú detí. Moslimské krajiny vnímajú deti ako dar, tak samozrejme že ich majú viac ako my keď k nim majú ovela lepsi vztah
Kardinálnou otázkou tohto fóra je však:Malo by sa Slovensko podľa vás snažiť byť viac multikultúrne?. A iste si zachytil vyhlásenia viacerých politických lídrov o zlyhaní tejto myšlienky.
Takže ja nevidím dôvod, aby tento nastolený trend západnej Európy pokračoval aj v stredoeurópskom priestore.
Myšlienka multikulturalizmu je vysoko hodnotná. Jedným dychom je však nutné dodať, že je to utópia.
Tí, ktorí dali áno, nevedia čo činia.
(vrátane náboženských slobôd a tolerancie. Len potom to celé pohnojili jezuiti, keď sa tam nasáčkovali)
Afrika je potenciálne bohatý kontinent, z veľkej časti úrodná a kde neni úrodná, je ropa a iné suroviny.
Navyše sú ČIERNI a majú stavbu tela, ktorá im umožňuje dobe znášať teplo.
@paracelsus ak teda vôbec nejaké chyby pri vytvární multi kulti spoločnosti v zahraničí nastali (ja si myslím že minimálne), tak mi sa im už ľahko môžeme vyvarovať.
A môžete ma ukrižovať a onálepkovať, do toho.
Nejaké chyby ??? To bola jedna veľká chyba.
Rozmach Islamu, vyciciavanie sociálnych dávok, ničenie našej NAJLEPŠEJ A NAJPOKROKOVEJŠEJ kultúry, tomu hovoríš nejaký chyby ?
Za toto mali tí idioti, ktorí to spôsobili niesť zodpovednosť.
@synlasky To nemyslíš vážne, čo si teraz napísal:,,ak teda vôbec nejaké chyby pri vytvární multi kulti spoločnosti v zahraničí nastali (ja si myslím že minimálne), tak mi sa im už ľahko môžeme vyvarovať." Ale pobavil si ma. Ty si skutočne myslíš, že keď koncepcia multikulturalizmu zlyháva v takých vyspelých krajinách ako Francúzsko, VB, či dokonca Nemecko tak sa im môžeme ľahko vyvarovať. Nebuď naivný.
A v krajinách ako Francuzsko či Nemecko je len 4% nezamestnanost. Cize fakt tam tých socialky vyciciavajúcich islamistov (z ktorých vedú luxusný život nepochybne) nebude tak vela
Predstavitelia týchto krajín sa už vyjadrili, že MULTIKULTI zlyhalo !!!! Aj Merkelová to priznala.
Ak ti ide len o to, že bieli ubúdajú a že potrebujeme pracovné sily, tak to je kvôli zlému systému. V zdravom systéme by bolo dosť pôvodného obyvateľstva.
Ďaľšia vec, človek má rozum, tak mnohé veci OVPLYVŇUJE vo svoj prospech.
A ďaľšia vec, nemám nič proti tomu, ak preberieme niečo dobré z iného národa (aj kresťanstvo nie je pôvodom slovanské, ale na tú dobu predstavovalo pokrok v zmýšľaní a kultúre a naviazalo sa na tú pôvodnú).
A teraz mám otázku. Čo dobré sem prinesie Islam ? Čo dobré sem prinesú barbari ?
Pokiaľ niečo dobré prinesú, v poriadku, preberme to (ako aj v minulosti)...ale skutočne nič dobré prisťahovalci NEPRINIESLI.
Myšlienka multikulturalizmu nie je o naprávaní historických krívd či zaceľovaní rán v kolektívnej pamäti toho ktorého etnika či náboženskej skupiny. Táto myšlienka je o vzájomnej koexistencií bez toho, aby niektorá zložka multikultúrnej spoločnosti nebola dominantná.
@sitic aj keby to tak už aj bolo, tak my ako viac civilizovaní (ked tu na to tak radi už poukazujete) sme sa mali zachovať rozumne a nie niekoho otročiť.
@majo16 snad nechceš porovnávať zvieratá s ľudmi
@lenkaska1 dal som to do sekcie politika. Čiže áno myslím to ako menšiny
@puco90 Len či by si hovoril to isté keby išiel obrabať niekto tvoj pozemok
A politické hranice ja nerešpektujem ako prirodzenú súčasť sveta. Hovoríš o rozdieloch ale medzi mnou a typkom 50km južnejšie nie je žiaden zásadný rozdiel a napriek tomu nás rozdeľuje hranica. A poznám ľudí ktorí sú mi v podstate rodina a je medzi nami väčší rozdiel ako medzi priemerným moslimom a kresťanom. Chápeš proste, nedá sa nakresliť jednoznačná čiara a vzhľadom na to aký je dnešný svet globalizovaný je hovoriť o hraniciach ako bariére inakosti nezmysel.
Domorodci ju prakticky nevyužívali.
» www.sk1.sk/v5611-lipsic-mu...
» www.aiall.org/modules.php?nam...
A buď taký dobrý a predkladaj fakty. Nie tvoje domnienky.
Áno, ten o 50 km bližšie patrí k národu, ktorí je kultúrne bližší a preto nevadí, ak bude bývať na Slovensku, ak bude lojálny. Ale musíš uznať, že hranice sú úplne všade aj prirodzené a rozdiely sú úplne všade. Toto, čo niektorí tvrdia o "jednoliatosti ľudstva" je holý nezmysel, to potom ten človek ide proti úplne elementárnym zákonom (prirodzeným). Politická hranica je len vyššia inteligentná forma prirodzenej hranice, tak, aby nám slúžila.
Ked ja vojdem do cudzieho domu, to isté.
A analogicky tak by to malo byť aj s migráciou.
Hosť má rešpektovať a prispôsobiť sa kultúre domáceho.
Lenže na to je migračná politika až príliš benevolentná.
Samozrejme, otroctvo a tak považujem za svinstvo, ale treba sa na to pozerať aj z druhej strany, teda nie je to úplne tak, že "zlí, zlí Európania robili zle domorodcom"
A treba si uvedomiť, že do extrému sa dá dotlačiť všetko a kolonializmus sa tomu taktiež nevyhol....
je pravda ze europania mnohym kmenovym vojnam zabranili. to boli sak len take, ktore by znizili ich profit z obchodov. viac tych vojen ale vyvolali. huckali proti sebe kmene, nechali ich vykrvacat vo vojnach a nakoniec si ich takmer bez bojov podmanovali.
vo vseobecnosti s kolonizaciou suhlasim, chcem len povedat, ze metody akymi sa kolonizacia uskutocnovala mohli byt miernejsie. to ze neboli zato mozu v drvivej vacsine europania.
Nesúhlas s touto koncepciou nie je o xenofóbii či rasizme ale o tradicionalizme a konzervatizme.
Áno, ale len podotýkam, že "xenofóbia" znamená "strach z cudzincov", nie nenávisť k nim. A skúsenosti často dokazujú, že ten strach je aj poriadne oprávnený...
V Norimbergu a Frankfurte je dnes 55-70% detí do 6 rokov tureckého alebo arabského pôvodu. Okrem toho už len v susednom rakúskom Hainburgu zase približne 30-40% žiakov v miestnej základnej škole tvoria takisto turecké deti - aj to len preto, že z rakúskeho hľadiska je Hainburg zapadákov na Východe... Keby to bolo nejaké západnejšie mestečko, ich percento by bolo ešte vyššie.
---
Ja len preto, aby sme sa držali skutočných významov pojmov a nepremieňali ich na nejaký "newspeak"...
Strach a túžba chrániť vlastné dedičstvo NIE JE nenávisť...
Teraz to nebudú úplne presné čísla, lebo si to už nepamätám, ale bolo to zhruba takto:
- na prelome 19. a 20. storočia tvorili belosi okolo 30-40% ľudstva
- na prelome 21. a 22. storočia to bude len od 5 do 10%...
Ak sa niekomu páči takýto scenár, tak nech sa len vyžíva v súčasnej európskej dekadencii, neochote uzatvárať manželstvo a mať deti, a potom sa mu možno jeho vnúčatá-pravnúčatá "s láskou poďakujú".
Alebo skôr mu možno budú vyčítať, prečo naša generácia bola taká hlúpa vtedy, keď sa s tým ešte dalo niečo robiť...
Môj názor je: nech Afričania alebo Čínania majú veľa detí, je to ich vec. Ale ak si čo len trochu vážime našu Európu, nie je správne snažiť sa "vykryť" demografický pokles nejakým prisťahovalectvom. Jediným spôsobom je zvýšenie pôrodnosti a ochoty ľudí založiť si rodinu.
Faktom jednoducho zostáva, že nositeľom určitej kultúry (slovenskej, nemeckej, francúzskej, maďarskej, ruskej, čínskej, ...) sú ľudia určitého pôvodu. Ak sa podstatne zmení etnické zloženie obyvateľstva oproti minulosti (alebo iné nepôvodné etnikum niekde prevládne), proste nastane zánik a "odchod" určitej kultúry zo scény a bude nahradená inou...
JJ, chápem...
Áno, lebo verím rozprávkam o "obohatení" Európy cudzou kultúrou
celkovo mi nevadia prisťahovalci s podobnou mentalitou ako máme my, ale nič africké/arabské tu nechcem vidieť. nevadí mi ich pôvod, ale správania, ak ich tu je veľa! v rozsahu pár študentov/predavačov kebapu je to v pohode, ak nebudú robiť problémy..
FBI je celonárodný orgán, robia tam ľudia všetkých rás, pravica ani ľavica na ňu nemá žiadny extra vplyv. To, čo odhalili anonymous je z "krajne pravicovej scény"... To nemá a ani nemôže mať na FBI žiadny vplyv.
Štatistiky sú štatistiky. Robia sa na základe -skutočností-, nie sú to žiadne odhady ani predpovede... Čísla nepustia. Sú to priame dôkazy na podporu argumentov, ktoré hovoria o zvýšenej kriminalite zo strany prisťahovalcov. A nakoniec, aj na vlastné oči sa dá tento jav kdekoľvek pozorovať, netreba k tomu ani žiadne štatistiky...
mozno tebe nevadi smrad z fekalii, obtazovanie a hluk (a to som vymenoval este zivotu nezavadne aspekty) od susedov, ale vacsine ludi sa to fakt nepaci
fakt nechcem rypat (teda aspon myslim, ze nechcem), osobne mam ciganov dost rada, ale
bol si, prepana, niekedy v nejakej romskej osade?
lebo ja ano, chodila som s ciganmi do skoly, doteraz sa s niektorymi stretavam a doteraz k niektorym pocitujem velmi hlboku citovu naklonnost.
pisal si, ze: "Štát by mal v prvom rade rómom poskytnúť lepšie podmienky na to aby mohli byť lepší.", no pomyslel si niekedy na to, ze oni mozno absolutne NECHCU byt "lepsi" alebo teda ini?
co ked je pre nich ich terajsi sposob zivota jednoducho PRIRODZENY? co ked im VYHOVUJE? co ked ziadne ustupky statu jednoducho NEPOMOZU? co ked su na neho HRDI?
z mojich skusenosti: pre cigana z osady je predstava kazdodenneho chodenia do roboty v drvivej vacsine pripadov cca taka scestna ako pre tuto diskutujucich predstava zivota v rozpadnutej barabizni bez kurenia, elektriky a tecucej vody.
hej, je smutne, ze system neposkytuje romom, ktori maju zaujem, dost podpory a tak dalej (taka ta nadradena lutost podla mna nie je podpora) a ze sa na nich diva cez prsty, no je to tak trosku aj prirodzene. predsudky vzdy boli, su a pokial budu ludia ludmi, tak aj budu.
a ked ludia ludmi uz viac nebudu, tak sa vynori nejaky iny, este palcivejsi problem.
co takto ohavna amerikanizacia, ta nikomu nie je proti srsti?