Ahojte. Je tu niekto kto medituje? Ja by som chcel začat, ale mám otazku. Kedže nepoznam nikoho kto medituje tak sa chcem opytať či to naozaj človeka "zmení" akože myslim v tom zmysle ze sa nebude vela hnevat atď? A ešte, kolkokrat denne smiem meditovat?
To ťa nezmení samo osebe (ak áno, potom by to mohlo byť skôr zlé pre teba), pokiaľ ty nezmeníš svoj pohľad na veci...
Ja sa modlievam (uvažujem pritom čo som prežil, čo som spravil, ako niečo napraviť, ďakujem, prosím Boha...).
Meditacia je v skutocnosti prebudenie. Uvedomenie, ze sme vsetci sucast jedneho celku. Clovek dnesneho typu bezi ako skrecok v kruhu, ked mu hodis prekazku, bud ju preskoci, alebo sa potkne, ale stale bezi a bezi. Meditacia je vyskocenie z kolotoca a skrecej klietky. Ked tak chvilu len meditujes a zacnes vnimat seba sameho, ako dychas, svoje telo, vzduch, upokojis mozog, zacnes vnimat zivot ako dar a nie ako samozrejmost, kazdodenne stresove problemy ti pridu ako absurdne a ked nadobudnes pocit, ze je vsetko jeden prepojeny celok a zijes vlastne jeden zazrak, to je podla mna prebudenie. A staci tak malo, trochu spomalit a zamysliet sa.
Taky velky vesmir. A podstata vesmiru je nic. Podstata hmoty je nic. A jedna mala planetka. Na nej plno skreckov a kazdy jeden skrecok sa tvari, ako keby to bol jeho vesmir a kazdy den jeho ego vykrikuje a narokuje si rozne potreby. A sliapu si ti skreckovia po hlave a vrieskaju po sebe. Ake smiesne, vsakze.
Samozrejme, je rozdiel meditovat zavrety v chrame, alebo prirode a nebyt pritom ruseny ako niekde v meste, kde si ruseny kazdy den energiami, ktore do teba doslova bodaju, nieto este ked robis kazdy den s velkym mnozstvom priebojnych skreckov, ktori chcu vsetkych presvecit, ze toto je ich vesmir. Ale presne pre ten druhy zivotny styl je meditacia potrebna ako sol.
Predstav si sinusoidu, kde vrcholy a dna predstavuju dobre a zle emocie. Pocas zivota skrecok na rozne reakcie rozne reaguje. Meditaciou by sa ta sinusoida mala pretvarat v priamku. Skrecok by sa mal stat vyvazenym chapajucim clovekom, ktoreho ludovo povedane nic extra nerozhadze.
Este teda k tejto teme len tolko, ze som mal obdobie, ked som to prehnal, bol ako robot, nepripustal som si emocie a vsetko bral s nadhladom, ale len ked nieco prezijem, spontanne, plne, tak mam pocit, ze zijem. Takze je rozdiel nadhlad a branenie sa prezitiu emocii.
Skor si len uvedomit, ze aha, teraz prisla stresova situacia, pocitujem hnev, ale ten o chvilu odide. Prezit to, ale kontrolovat. Rovnako laska a pod.
A este aby som nezabudol, aby som nevyzeral premudreto, tak si pred tie moje texty este vopchaj "Podla mojho nazoru" ,lebo kazdy to moze vnimat inac a do roznej hlbky.
meditujem ako Gregor v modlitbe, nejaké sedenie po hodine trikrát za deň, to teda nie...
nie som rapkáč ani podlizovač, poklonkovač, Bohu by sa to iste nepáčilo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
Ja sa modlievam (uvažujem pritom čo som prežil, čo som spravil, ako niečo napraviť, ďakujem, prosím Boha...).
Taky velky vesmir. A podstata vesmiru je nic. Podstata hmoty je nic. A jedna mala planetka. Na nej plno skreckov a kazdy jeden skrecok sa tvari, ako keby to bol jeho vesmir a kazdy den jeho ego vykrikuje a narokuje si rozne potreby. A sliapu si ti skreckovia po hlave a vrieskaju po sebe. Ake smiesne, vsakze.
Samozrejme, je rozdiel meditovat zavrety v chrame, alebo prirode a nebyt pritom ruseny ako niekde v meste, kde si ruseny kazdy den energiami, ktore do teba doslova bodaju, nieto este ked robis kazdy den s velkym mnozstvom priebojnych skreckov, ktori chcu vsetkych presvecit, ze toto je ich vesmir. Ale presne pre ten druhy zivotny styl je meditacia potrebna ako sol.
Predstav si sinusoidu, kde vrcholy a dna predstavuju dobre a zle emocie. Pocas zivota skrecok na rozne reakcie rozne reaguje. Meditaciou by sa ta sinusoida mala pretvarat v priamku. Skrecok by sa mal stat vyvazenym chapajucim clovekom, ktoreho ludovo povedane nic extra nerozhadze.
Kolko krat denne sa smies prebudit ? : )
Skor si len uvedomit, ze aha, teraz prisla stresova situacia, pocitujem hnev, ale ten o chvilu odide. Prezit to, ale kontrolovat. Rovnako laska a pod.
@Lenuli
nie som rapkáč ani podlizovač, poklonkovač, Bohu by sa to iste nepáčilo