myslim si, ze tampony ti pomozu. vsak na to prave su ako pisala @rikulka. kup si ich a nemas problem aj u nas dievcata (mama, segra) to pouzivaju ked idu na kupaliska
boze tak mala matla povedat ze pre seba ne...ale ved si daj tampony normalne...ja osobne pouzivam od zacatku tampony....vlozky kridelkove bezkridelkove DD to nepouzivam je to hnusne
a kolko mas rokov? to je podla mna blbost, ved si zena jak zena..... ale ta ked nie lieky, tak tampony si daj, sak to len vsunies dnuka a je to, ved to neboli, ani nehryzie, anie nezabije nic.... len sa akurat budes citit o nieco lepsie... co myslis... co robia dievcata ked chodia na plavecky? abo tie co bezia na take sutazne kazdy tyzden, hm?
@8 ale to neboj si poamatam aj ja som sa bala a ze ta snurka sa odtrhne so mstresovala ale tak ju skontrolujes a zas tampon si nebudes strkat pol metra nekde..par centi a je to...neboj. to zvladnes...
no ono ked je nasaknuty tak vinde ani neves jak..len potahnes snurku a je to..len si nekup nejake velke ....a uvidis ze je to pohodlnejsie jak vlozky...proste ani neves ze mas kramose
co sa tolko bojis? sak ti nejde o zivot... kliiiidek , lehaaro snurka sa neroztrhne, pokial to nebudes strihat a ked ne, tak si kup teraz a skust si to doma kym si este doma... ale nie je to nic, sak si to vyskusaj teraz a prides nato sama, ze je to uplne v pohodicke a ked potrebujes nieco viac zistit, tak tu mas stranku » www.myob.sk/... pozri... kym si to sama neskusis, neprides nato vobec a zbytocne sa strachujes pre somariny
aj ked neni nasaknuty tak pojde...llen to mozno strosku zastipka...ale pojde to sa neboj...toho sa nemusis bat zeby si ho nevedela vytahnut..len ho tam nezabudni dlhsie ako sa ma....
aaaaale.... ked si to trosku namocis vodou, tak kludne si to mozes vyskusat jooj ta ked si taka trvdohlava tak nevymyslaj tolko a ber tamopny a ticho... ked ne tak sa nebudes kupat no, ale potom nelutuj ze si sa nekupala
jj to viem..dobre dakujem Vam aj tak sa bojim..Takze musim ho tam mat dlhsie a nasiakknuty a vtedy pojde vybrat..kupim si take mini...a ked dostanem kramy skusim..diky za rady..aj tak sa bojim
ale ved uz tolko nestresuj...keby ze m ist ku gyncovy prvy krat tak pochopim ale toto ved to nic nieje uvidis pohodicka nemas sa coho bat....kup si tie nejake mensie tampony a pohode...alebo tie z aplikatorom nvm jak s volaju...to nebudes mat probelm ani zo zo zavadzanim
@6 Všetky chemické prostriedky a lieky na podporenie alebo oddialenie menštruácie sa smú predpísať len ženám, ktoré majú pravidelný cyklus, len po 15.roku života a len ak majú menštruáciu už dlhšie než 2 roky. Tak preto jej ju lekár nepredpísal.
@domusqa Kúp si tampóny MINI, najlpešie OB alebo Kotex. Zavádzanie je opísané na papieriku vo vnútri krabičky. Keď máš menštruáciu, tak idú tampóny dovnútra úplne ľahko.
Na tom papieriku máš tiež napísané, že tampóny si máš meniť každé 4 hodiny. V prípade, že sa kúpeš, platia trochu iné pravidlá. Tampón si vymeň pre istotu už po hodine.
Toho, že by sa tampón nedal vybrať sa báť nemusíš. Stačí potiahnuť za šnúrku a ide von. Ak by sa ti aj šnúrka odtrhla (čo sa nestáva), nestresuj, len zatlač ako pri stolici a on sám vyjde von.
Je tu ešte jedna vec, ktorej by si sa mohla na začiatku zľaknúť, a to je syndróm toxického šoku. Je dôležité, aby si aspoň raz za 24 hodín vymenila tampóny za vložky. Najlepšie by bolo robiť to na noc, keďže tampón nesmieš mať dlhšie než 8 hodín.
Tampónov sa netreba báť. Boli vyrobené preto, aby nám ženám uľahčili tých niekoľko kritických dní v mesiaci. Ja ich používam už dobré 4 roky a nikdy som nemala problém.
mno lebo to nie tampon mas namocit hehe.... pozri.. sak nechaj to tak, ked dostanes kramy, mama ti urcite nieco vysvetli.... budes mat aj v krabicke navod.... das si to len dnuka....a o styri hodiny si to vyberies tak, ze snurku pomalicky potiahnes, neboli to vobec, ked budes mat pocit ze sa to nejak tazko taha, tak nic sa nedeje, len kludne pomalicky tahaj, len bud uvolnena, to je jedna vec, fakt sa ti nic nestane, je to len vata a vata ti naozaj nic nespravi
Neboj sa... ja pouzivam od zaciatku az Super plus... kup si o.b.mini, alebo normal, prestuduj si navod na pouzitie a bude to vpohode... ked sa budes velmi bat, tak mozes dostat syndrom toxickeho soku... a vtedy treba tampon okamzite vybrat... ale to dostane mozno 1% zien zo 100%...
24) mno tak toto som teda nevedela, lebo mne normalne predpisal v 14-tke a nemala som este pravidelny cyklus a tiez som nemala mns dva roky... ale toto uz fakt neviem ako funguje, takze neriesim to... mno nevedela som, ze to tak je
@28 lekári, čo si vážia svoje pacientky a svoje povolanie to robia takto. Moja gynekologička ma vždy pošle na 3OO vyšetrní, než mi čokoľvek predpíše, takže mám aspoň istotu, že mi to neublíži
Ja sa bojim....ach jja a mam si dat aj normal alebo mini?co je lepsie pre zaciatocnicku? ale mam len normal...a jedno Ob mini..len vzorka.a a krabicka normal
28) jaaj... ta ja svojho lekara sice nepoznam.. ale rodicia ho poznaju uz viac nez 20 rokov a este sa aj mimo praci stretavaju, takze ja sa v tomu radsej nevyjadrujem ,lebo nie som naozaj vystudovana v medicine
34 tak ak mas normal, kludne mozes mat aj normal... nieje to daleko od mini... mini je vascinou pre zaciatocnikov neboj sa naozaj nicoho..... ved ked si precitas, kady ti to radi a asi to bude v tom ze je to fakt dobre
@43 chces povedat ze posva nie je sval a nie je elasticka a nezmesti sa tam bez akychkolvek problemov posraty tampon? Alebo comu nerozumiem? Tomu ze baba 400x povie ze sa boji si ho tam strcit, aj ked jej vsetci povedia ze sa nema coho bat? Ked bude pchat chalan do nej vtaka tak odpadne alebo co?
@49 ono to bolí aj keď chalan pchá do baby vtáka a nech už sa snaží byť akokoľvek nežný, tak to stále bolí A tampón nie je práve klzký, takže to nie je ako strčiť si tam prst
@50 nehovorim ze to neboli, ale nechapem preco si na mna vyskocila. hovoril som ze "Ak si dostatocne vlhka a uvolnena tak.." a musis uznat ze vtedy ta tam nema co boliet. Alebo hej?
Btw bavime sa tu o kramoch kedy je posva pokial viem dost uvolnena, takze fakt v tom nevidim problem.
@52 mam priatelku a viem ze aj ona sa toho prvy krat bala a nakoniec sama povedala ze to nic nebolo. kazdi sme ini ale nechapem ludi co stresuju koli takymto malichernostiam. Co budu robit ked budu mat prvy sex, budu maturovat, promovat, pojdu do prvej prace. Zosypu sa alebo co?
Milion zien pouziva tampon a neviem o tom ze by to nejakej ublizilo, tak kde je problem? btw co je to ten syndrom toxickeho soku?
neviem co riesis ked sa proste bojis tamponov tak si daj predpisat HAK a vynechas kramy... stale je aj ine riesenie citrony a vodky a neviemco este si holky povymyslali - to su riadne blbosti
TSS, alebo Toxic Shock Syndrome, je zriedkavé ochorenie spojené s používaním tampónov. Spôsobuje ho istý druh baktérií Staphylococcus aureus, ktoré normálne žijú v okolí vagíny, ale niekedy sa môžu rapídne množiť práve v zavedenom tampóne a vylučovať tak i toxíny.
Medzi sprievodné znaky, ktoré sú prvotnými signálmi TSS, patria:
- vysoká horúčka
- vyrážka, resp. svrbenie
- zvracanie
- hnačka
- pocity závratu, mdloba
- boľavé hrdlo
- krvavé oči
- bolesti svalov
Akonáhle sa uvedené symptómy objavia, treba okamžite kontaktovať lekára!
Najlepšou prevenciou pred TSS je však dodržiavanie priložených inštrukcií i niekoľkých odporúčaní:
- zvoliť si tampón s najnižšou absorpciou
- umývať si ruky pred aj po aplikácii tampónu
- meniť tampón najmenej každé 3 – 4 hodiny
- používať len tampóny vyrobené z bavlny, v žiadnom prípade nie tampóny vyrobené z umelého hodvábu, aby sa do pošvy napríklad neuvoľňovali vlákna umelej tkaniny zvanej rayon.
- nikdy nepoužívať tampóny medzi jednotlivými periódami.
Každá z opisovaných možností, ako možno menštruáciu oklamať, resp. prekonať ju vo väčšom pohodlí, by mala predovšetkým vyhovovať konkrétnej žene a rešpektovať jej telesné požiadavky.
Niektoré prípady sýndrómu toxického šoku (toxic shock syndrom = TSS) sa vyskytli pri používaní tampónov. Je to niečo podobné ako otrava jedmi a (síce zriedkavo ale predsa) môže mať smrteľné následky. Prejavuje sa vysokou horúčkou, výražkami, nevoľnosťou (zvracanie, hnačky), závratmi (mdloby, krátkodobá strata vedomia).
TSS sa prejavuje pri nedostatočnej hygiene alebo ak sú tampóny v pošve príliš dlho.
no skus tampony, ale mne osobne nerobia dobre, ale ked vyjdes z vody tak si ho daj von
a pokial ide o tie citrony, tak pochybujem ze to pomoze, ked uz tak radsej si zober tabletky na oddialenie , to ti gynekolog v pohode predpise, ale zase je to zasah do organizmu dost, no ale nemas velmi na vyber na citrony by som sa fakt nespoliehala...
boze sak tampony..mamm 13 a tez som sa prvy krat velmi bala...a nic to nieje..a ak sa velmi bojis..daj tam anjrpv prst a potom tampon...s prostom sa zacina lepsie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
88 komentov
@domusqa Kúp si tampóny MINI, najlpešie OB alebo Kotex. Zavádzanie je opísané na papieriku vo vnútri krabičky. Keď máš menštruáciu, tak idú tampóny dovnútra úplne ľahko.
Na tom papieriku máš tiež napísané, že tampóny si máš meniť každé 4 hodiny. V prípade, že sa kúpeš, platia trochu iné pravidlá. Tampón si vymeň pre istotu už po hodine.
Toho, že by sa tampón nedal vybrať sa báť nemusíš. Stačí potiahnuť za šnúrku a ide von. Ak by sa ti aj šnúrka odtrhla (čo sa nestáva), nestresuj, len zatlač ako pri stolici a on sám vyjde von.
Je tu ešte jedna vec, ktorej by si sa mohla na začiatku zľaknúť, a to je syndróm toxického šoku. Je dôležité, aby si aspoň raz za 24 hodín vymenila tampóny za vložky. Najlepšie by bolo robiť to na noc, keďže tampón nesmieš mať dlhšie než 8 hodín.
Tampónov sa netreba báť. Boli vyrobené preto, aby nám ženám uľahčili tých niekoľko kritických dní v mesiaci. Ja ich používam už dobré 4 roky a nikdy som nemala problém.
Veľa šťastia
@42 kotex okolo 60,-Sk/krabička (16ks), OB netuším
Vždy sa nájde holka, čo s tým bude mať problémy
Btw bavime sa tu o kramoch kedy je posva pokial viem dost uvolnena, takze fakt v tom nevidim problem.
Nechcela som vyletieť, ale je to divné, keď do toho chalan niečo kecá... :/
Milion zien pouziva tampon a neviem o tom ze by to nejakej ublizilo, tak kde je problem? btw co je to ten syndrom toxickeho soku?
TSS, alebo Toxic Shock Syndrome, je zriedkavé ochorenie spojené s používaním tampónov. Spôsobuje ho istý druh baktérií Staphylococcus aureus, ktoré normálne žijú v okolí vagíny, ale niekedy sa môžu rapídne množiť práve v zavedenom tampóne a vylučovať tak i toxíny.
Medzi sprievodné znaky, ktoré sú prvotnými signálmi TSS, patria:
- vysoká horúčka
- vyrážka, resp. svrbenie
- zvracanie
- hnačka
- pocity závratu, mdloba
- boľavé hrdlo
- krvavé oči
- bolesti svalov
Akonáhle sa uvedené symptómy objavia, treba okamžite kontaktovať lekára!
Najlepšou prevenciou pred TSS je však dodržiavanie priložených inštrukcií i niekoľkých odporúčaní:
- zvoliť si tampón s najnižšou absorpciou
- umývať si ruky pred aj po aplikácii tampónu
- meniť tampón najmenej každé 3 – 4 hodiny
- používať len tampóny vyrobené z bavlny, v žiadnom prípade nie tampóny vyrobené z umelého hodvábu, aby sa do pošvy napríklad neuvoľňovali vlákna umelej tkaniny zvanej rayon.
- nikdy nepoužívať tampóny medzi jednotlivými periódami.
Každá z opisovaných možností, ako možno menštruáciu oklamať, resp. prekonať ju vo väčšom pohodlí, by mala predovšetkým vyhovovať konkrétnej žene a rešpektovať jej telesné požiadavky.
Sorry, že som na teba vyletela
Niektoré prípady sýndrómu toxického šoku (toxic shock syndrom = TSS) sa vyskytli pri používaní tampónov. Je to niečo podobné ako otrava jedmi a (síce zriedkavo ale predsa) môže mať smrteľné následky. Prejavuje sa vysokou horúčkou, výražkami, nevoľnosťou (zvracanie, hnačky), závratmi (mdloby, krátkodobá strata vedomia).
TSS sa prejavuje pri nedostatočnej hygiene alebo ak sú tampóny v pošve príliš dlho.
poho, vyletela si na mna opravnene
a pokial ide o tie citrony, tak pochybujem ze to pomoze, ked uz tak radsej si zober tabletky na oddialenie , to ti gynekolog v pohode predpise, ale zase je to zasah do organizmu dost, no ale nemas velmi na vyber na citrony by som sa fakt nespoliehala...
dokonca sa používali aj tráva, riasy, vlna...