@karlotiskot a kde je trapnost? ved ja sa len pytam, lebo este nikto sa nepytal nijakeho volica ci vie co robi. Pravdepodobne by starsi ludia povedali ze vedia (precitali daco z novin a mysleli by si ze ten ich politik je najlepsi ). Zaujima ma názor mladych.
@karlotiskot a kde je trapnost? Ja len tí mladí co idu volit ci vedia preco idu volit. Ci z donutenia, ci preto bo oco, mama, dedo, baba, svokra, svokor, brat, sestra ide tak ide aj dany mlady clovek.
Takže... Možnosť -"nie, nemám ešte znalosti, musim popozerať videa z youtube aby som pochopil o co ide " tej otázke značne pridáva na serióznosti.
ak ťa zaujíma či volič vie čo robí keď volí tak sa to spýtaj priamo, prípadne na zdroje z ktorých čerpajú informácie a predstav si nie si prvý, kto robil takýto výskum si len prvý kto sa na také veci pýta takto prijebane a otázkou ktorá sa dá prezentovať viacerými spôsobmi
fakt debilne položená otázka. sa zaviedla nejaká novinka a súčasťou sú aj IQ testy alebo...? v prvom rade na to, aby si mohol ísť voliť nemusíš byť múdry a potom to aj tak vyzerá.
skôr by som povedala, že by mal mať človek prehľad o tom, kto sa mu ponúka na tanieri a aké grázloviny má na svedomí... a aj tak, správnosť rozhodnutia je dosť relatívna.
najlepším riešením by bolo podľa mňa, keby každý volič znehodnotil hlasovací lístok, možno by nasledovalo zaujímavé rošambo
myslím že som dostatočne múdry na to aby som vedel že nemá zmysel snažiť sa byť v tejto oblasti informovaný, lebo to človeka len nasiera, uberá mu to čas a energiu, a tým pádom nie som dostatočne informovaný aby som šiel voliť.
Myslim si, ze sa to vylucuje. Volia len hlupaci.. Ako povedal Einstein: "Definicia sialenstva je robit stale to iste a ocakavat iny vysledok." a volic nerobi nic ine len stale dokola voli politika, ktory mu stale dokola osiera hlavu.
@hoperpohroma hovno bude vzdy smrdiet len hovnom.. preto sa od toho hovna distancujem.. ak ti da niekto na vyber zabit jedneho cloveka, alebo 100 ludi a ty sa rozhodnes pre jedno, alebo druhe, stale budes vrah.
skorej to vidim tak, ze sa niekde deje nejaky zlocin a ty radsej zostanes apaticky a tvaris sa, ze to nevidis a ze policiu namiesto teba zavola niekto iny (alebo hociako inak dopomoze). lenze tento stat sa neopravi sam, ked si kazdy rozumny clovek povie, ze volit nepojde, lebo to nic nezmeni a ti menej rozumni volit pojdu a samozrejme, ze tych, co len naslubuju sracky.
@hoperpohroma tvoje prirovnanie je zle.. kazdy politik je zlodej a niektori su aj vrahovia, cize je to len o miere zla, z ktorej si mozes vybrat. Politici nepomahaju, oni len skodia, takze ked vidim, ze sa deje nejaky zlocin, predsa nebudem volat na miesto cinu mensieho vraha, ale niekoho kto ten zlocin vyriesi. Ak sa nikto taky nenajde, tak zasiahnem sam. V politike sa nikto nenasiel tak zasahujem sam - apoliticky. Navyse si velmi naivna ak si myslis, ze politik vie riesit problem. Nic sa nezmeni ci pojdes volit, alebo nie, pretoze medzi politikmi nie su ziadne rozdiely. Dokonca by si sa cudovala, ale oni su vsetci do jedneho mimo kameru kamarati. Svojho casu kolovala po nete fotka s bugarom a slotom vysmiatych od ucha k uchu v parlamentnej kaviarni.
@tommyhot lenze to, koho (ne)pojdes volit vplyva na cely stat. a ja si dovolim povedat, ze predsa tam nejake ekonomicke rozdiely su, ked sa striedaju rozne vladnuce strany. proste mi pride absurdne sa tvarit, ze je to uplne vsetko to iste. hej, kradne sa vsade, ale ty svojou apatiou prispejes k tomu, ze sa bude kradnut viac, ako by sa mohlo za inych okolnosti. ano, su zlocinci vsetci, lenze ci chces, ci nie, to, ze nepojdes volit, neznamena, ze ziadni zlocinci vladnut nebudu.
@hoperpohroma nezatahuj ma do vasej etatistickej hry. Ja som nic nepodpisoval, so statom som nesuhlasil a preto je to vec tych, ktori ho chcu podporovat. Ja predsa nemozem byt zodpovedny za TVOJ system, ktoremu davas moralny kredit tym, ze sa zucastnujes (chces sa zucastnovat) na jeho hrach.
Predsa sa nebudem tvarit, ze som vyhral majstrovstva sveta v hokeji len preto, ze maju slovenski hokejisti rovnake obcianstvo ako ja? Ja s hokejom nic nemam a preto sa ma ani netyka.
@tommyhot moj system hej? ja este ani nemam vek na volenie -.-
ci chces, ci nie, si slovak a zijes tu tiez. a tvojou apatiou prispievas k tomu, ako je tento stat na hovno. aj ked chces mat silou-ocou umyte ruky, nemas.
@hoperpohroma a koho je to system? ja ho obhajujem ci ty? ja chcem volit, ci ty? ty chces pristupit na spinave politicke hry, tak nehadz svoju spinu na mna.. to, ze som sa tu narodil je len geneticka nahoda, ale nic take ako spolocenska zmluva som pri narodeni nepodpisoval a teda sa ma tento bordel netyka nech sa etatisti ako ty budu snazit hodit na mna aj 10 kyblov spiny...
Mojou apatiou vyjadrujem principialny postoj... Mas pocit, ze otroctvo sa dalo porazit otroctvom? Rovnako sa politika neda porazit politikou.
@hoperpohroma nie je to moj stat, nie je to moja vlada, nie je to moj system.. Nikdy som s nim nesuhlasil a dodrziavam len niektore pravidla do tej miery aby som neskoncil v klietke. Otrok musel pracovat pre otrokara, znamena to, ze otrokarstvo je system s ktorym otrok vyjadruje suhlas a podporuje ho? Tvoje argumenty su absolutne nelogicke.
@tommyhot podla mna sa otrokom stavas vtedy, ked odmietas hocico zmenit a obrabas si svoje policko dalej, z ktoremu aj tak niekolkonasobne odvezies zemepanovi dan, lenze sa ho ani nesnazis zmenit
@hoperpohroma snazim sa to zmenit, ale nie cez politiku, rovnako ako otrok nemohol zmenit otrokarstvo cez otrokarstvo.. ved to je absurdne a nelogicke...
@drejka chces mi povedat, ze pracovat treba len v etatizme? trochu divny pohlad na svet..
Ako som povedal zakony dodrziavam len v tej miere aby som sa nedostal do klietky.. nejdem tu rozoberat moje platenie dani nie som sucastou systemu dobrovolne a to je ten rozdiel.. ja tomuto systemu narozdiel od volicov nedavam ziaden moralny kredit, aktivne proti nemu bojujem mne dostupnymi zbranami a teda hadzat na mna akukolvek spinu za jeho zlociny je mimo misu...
Ano mam navrh. Neplat dane, nevol, nedodrziavaj politicke zakony, vyzbroj sa, nedaj sa zavriet a sir osvetu. Cim viac takychto ludi, tym mensi vplyv statu.
@drejka oni sa clenmi stali dobrovolne, ja som sa tu narodil a bez moznosti vyberu ma zaradili do systemu a to je velky rozdiel. Ak mi radis aby som odisiel, tak nedavno akurat vysiel taky mensi clanocek, odporucam precitat » www.mises.cz/clanky/jestli-s...
Ak aj sme sucastou systemu, nemozes povedat veci ako "nasa" vlada, "nasa" vlast, nase hento a tamto. Moje je to co vlastnim, nase je to co vlastnime spolu. Urcite nie to, na com sa nijako nepodielame. Moja vina nie je, ze je system taky aky je, tak isto moja vina nie je, ze si vacsina zvoli fica. Ja s tou vacsinou nemam nic spolocne, nepoznam ich, nezaujimaju ma.
Treba sirit osvetu anarchizmu a dobrovolnej spolocnosti. Zbrane su na ochranu pred okolim. Ak by mal kazdy zbran tak je uplne nizka kriminalita. Idem na pivo vecer mozno hodim statistiky z US statov, kde je open carry legalne a celkom nizka kriminalita so zbranou oproti inym US statom.
vela negaticnych reakcii na neho, ale tommyhot, nic si z toho nerob, ja uz mam niekolko ankiet s minuskami.
mayoo911 to je dalsi myslitel. Aj v prachu sa najde mys, ktora vie rozmyslat. a spolu utvorime spolocenstvo myslitelov. My vas z toho vytiahneme len nam dajte hlasy (nie to je zo srandy a neplati to, vobec som to nemyslel)
@drejka nie som clenom ziadnej skupiny ani hnutia, aj ked je pravda, ze sa zgrupujem s anarchokapitalistami, s ktorymi mame rovnake vizie a to je ukazat ludom, ze sa da zit aj bez parazitickej politickej luzy. Nase postoje su celkom dobre vyjadrene na mises.cz
@tommyhot Si proste Libertarián (aspoň nevidím markantný rozdiel medzi libertarianizmom a anarchokapitalizmom). Avšak ak by štát nahradili napr. podniky - neexistovalo by objektívne právo vzťahujúce sa na všetkých. V takom prípade, by sa celkom dobre nedalo vymedziť, čo je narušovanie slobody iného a čo je ešte prípustné. Ak napr. niekoho v takomto potenciálnom systéme zabiješ, vymáhať nejaký právny úkon by bolo veľmi náročné - avšak povedzme, žeby sa oto starala nejaká súkromná agentúra (miesto štátu ako celku). Súkromnej agentúre nikdy nepôjde ani o morálku ani o etiku ani o túžbu po spravodlivosti v takej miere, aby nebola podplatiteľná (vždy jej ide o zisk). V takom "ideálnom" anarchokapitalizme by ta neustále musela chrániť súkromná ochranka, ako píše napr. Nozick. Slabý a chudobný jedinci by boli automaticky bez ochrany - v takomto sociálnom darwinizme, ak sa narodíš do chudobnej rodiny, automaticky si skončil. Teda v tejto prírodnej lotérii (Rawls) buď prehráš alebo vyhráš - buď prežiješ alebo nie... ak chceme byť veľký individualisti. tak nám to môže byť ukradnuté - ale človek sa vyznačuje aj morálkou. Kde je v tomto systéme skrytá morálka?
@james98 objektivne pravo? Jedine objektivne pravo sa tyka moralky a ta v dnesnom pravnom systeme nie je zakomponovana (v opacnom pripade by neexistovali dane, ludia by mohli mat zbrane, mohli by drogovat atd). Toto co tu je, je velmi subjektivne pravo skupiny sociopatov (politikov), ktori maju uchylne chutky ovladat inych.
Sukromna agentura by velmi pravdepodobne nebola jedna (rovnako ako nie je jedno kadernictvo) a teda by si firmy navzajom konkurovali a okrem generovania zisku by museli pracovat aj na svojej reputacii, v opacnom pripade by spotrebitel uprednostnil konkurenciu. Toto su zakladne ekonomicke vztahy vzdy platne, dokonca vo velkej miere aj v dnesnom statom dokryplenom trhu.
Nieco o moralke, ktoru ma kazdy clovek v sebe zakodovanu a ktoru vo velkom obhajuju libertariani/anarchokapitalisti » en.wikipedia.org/wiki/Non-coerci...
@tommyhot Objektívnym právom som myslel písané právo - zato a zato máš taký alebo taký trest. Ak nieje založené na morálke a nebudú ho vykonávať morálne založený ľudia... tak jasné že nefunguje ani teraz. Ak by neexistovali dane, musela by fungovať silná občianska spoločnosť - Teraz platíš dane, z daní sa stavajú cesty, máš možnosť navštíviť lekára, tvoje deti má kto vyučovať atd. Samozrejme by sa to mohlo transformovať - ale stále by si musel mať nejaké komisie, nejaké spoločné fondy - hierarchicky usporiadané, aby sa mohlo rozhodnúť kam postaviť dialnicu atď. Na tom by sa však mohlo podielať len zopár privilegovaných - oligarchia (samozrejme, to funguje aj teraz). Ostatné argumenty sú na teoretickej úrovni (viac menej ich poznám) - podobne ako Komunizmus (veď ten hovorí v podstate to isté).
@james98 na teoretickej urovni? aspon vidiet, ze si si tie linky ani necital.. su tam priklady z historie aj zo sucasnosti... bud si to precitaj, alebo naozaj nejdem stracat cas s ignorantami...
Koncept statu, resp jeho angazovania sa vo veciach verejnych je relativne novy a nemam pocit, ze ludia nemali cesty, nemali lekarov, ucitelov atd. Tu je pekny argument preco je vyber dani nezmyselny (aj ked sa to vztahuje na socialny system, plati to plosne)
"Drtivá většina peněz, které vláda vybírá na sociální systém, končí v systému důchodovém. V souvislosti s tím je zejména nutné si uvědomit, že stát prostředky vybrané do sociálního systému ***nijak nezhodnocuje***; naopak z nich ***značnou část odebere*** (i pokud pomineme korupci a plýtvání, přinejmenším musí z něčeho platit armádu úředníků, která to celé realizuje) a ***zbytek pouze přerozdělí***. Z toho logicky vyplývá, že kdyby si lidé tytéž peníze, které odvádějí na důchody státu, šetřili sami pro sebe, byli by na tom mnohem lépe. "
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
a teraz vážne...mám prehľad o dianí na našej politickej scéne, takže...
ak ťa zaujíma či volič vie čo robí keď volí tak sa to spýtaj priamo, prípadne na zdroje z ktorých čerpajú informácie a predstav si nie si prvý, kto robil takýto výskum si len prvý kto sa na také veci pýta takto prijebane a otázkou ktorá sa dá prezentovať viacerými spôsobmi
Myslite si, ze su politici dostatocne mudri na to, aby ste ich isli volit?
najlepším riešením by bolo podľa mňa, keby každý volič znehodnotil hlasovací lístok, možno by nasledovalo zaujímavé rošambo
Myslím, že som dostatočne informovaný na to, aby som sa dobre rozhzodol v parlamentných a prezidentských voľbách.
Musím sa ale priznať, že pokiaľ ide o akékoľvek regionálne voľby, alebo voľby do európskeho parlamentu, tam už sa tak sebavedomo necítim.
Voliť chodím, ale tuto používam všelijaké heuristiky pre rozhodovanie pri nedostatočnej informovanosti
skorej to vidim tak, ze sa niekde deje nejaky zlocin a ty radsej zostanes apaticky a tvaris sa, ze to nevidis a ze policiu namiesto teba zavola niekto iny (alebo hociako inak dopomoze). lenze tento stat sa neopravi sam, ked si kazdy rozumny clovek povie, ze volit nepojde, lebo to nic nezmeni a ti menej rozumni volit pojdu a samozrejme, ze tych, co len naslubuju sracky.
Predsa sa nebudem tvarit, ze som vyhral majstrovstva sveta v hokeji len preto, ze maju slovenski hokejisti rovnake obcianstvo ako ja? Ja s hokejom nic nemam a preto sa ma ani netyka.
ci chces, ci nie, si slovak a zijes tu tiez. a tvojou apatiou prispievas k tomu, ako je tento stat na hovno. aj ked chces mat silou-ocou umyte ruky, nemas.
Mojou apatiou vyjadrujem principialny postoj... Mas pocit, ze otroctvo sa dalo porazit otroctvom? Rovnako sa politika neda porazit politikou.
a teba sa netykaju dane, dochodky a podobne veci? lebo to do toho bordelu, na ktorom sa odmietas zucastnit, patri, vies.
Ako som povedal zakony dodrziavam len v tej miere aby som sa nedostal do klietky.. nejdem tu rozoberat moje platenie dani nie som sucastou systemu dobrovolne a to je ten rozdiel.. ja tomuto systemu narozdiel od volicov nedavam ziaden moralny kredit, aktivne proti nemu bojujem mne dostupnymi zbranami a teda hadzat na mna akukolvek spinu za jeho zlociny je mimo misu...
Ano mam navrh. Neplat dane, nevol, nedodrziavaj politicke zakony, vyzbroj sa, nedaj sa zavriet a sir osvetu. Cim viac takychto ludi, tym mensi vplyv statu.
Ak aj sme sucastou systemu, nemozes povedat veci ako "nasa" vlada, "nasa" vlast, nase hento a tamto. Moje je to co vlastnim, nase je to co vlastnime spolu. Urcite nie to, na com sa nijako nepodielame. Moja vina nie je, ze je system taky aky je, tak isto moja vina nie je, ze si vacsina zvoli fica. Ja s tou vacsinou nemam nic spolocne, nepoznam ich, nezaujimaju ma.
Treba sirit osvetu anarchizmu a dobrovolnej spolocnosti. Zbrane su na ochranu pred okolim. Ak by mal kazdy zbran tak je uplne nizka kriminalita. Idem na pivo vecer mozno hodim statistiky z US statov, kde je open carry legalne a celkom nizka kriminalita so zbranou oproti inym US statom.
Etatizmus etatizmus etatizmus
mayoo911 to je dalsi myslitel. Aj v prachu sa najde mys, ktora vie rozmyslat. a spolu utvorime spolocenstvo myslitelov. My vas z toho vytiahneme len nam dajte hlasy (nie to je zo srandy a neplati to, vobec som to nemyslel)
Tu mas nieco popisane o tej drahej sukromnej ochranke, ktora navyse nie je pristupna pre chudobnych » www.policymic.com/articles/44725/...
Sukromna agentura by velmi pravdepodobne nebola jedna (rovnako ako nie je jedno kadernictvo) a teda by si firmy navzajom konkurovali a okrem generovania zisku by museli pracovat aj na svojej reputacii, v opacnom pripade by spotrebitel uprednostnil konkurenciu. Toto su zakladne ekonomicke vztahy vzdy platne, dokonca vo velkej miere aj v dnesnom statom dokryplenom trhu.
Tu si mozes precitat nieco o tych chudobnych, ktori by automaticky skoncili » www.mises.cz/literatura/anar...
Nieco o moralke, ktoru ma kazdy clovek v sebe zakodovanu a ktoru vo velkom obhajuju libertariani/anarchokapitalisti » en.wikipedia.org/wiki/Non-coerci...
Koncept statu, resp jeho angazovania sa vo veciach verejnych je relativne novy a nemam pocit, ze ludia nemali cesty, nemali lekarov, ucitelov atd. Tu je pekny argument preco je vyber dani nezmyselny (aj ked sa to vztahuje na socialny system, plati to plosne)
"Drtivá většina peněz, které vláda vybírá na sociální systém, končí v systému důchodovém. V souvislosti s tím je zejména nutné si uvědomit, že stát prostředky vybrané do sociálního systému ***nijak nezhodnocuje***; naopak z nich ***značnou část odebere*** (i pokud pomineme korupci a plýtvání, přinejmenším musí z něčeho platit armádu úředníků, která to celé realizuje) a ***zbytek pouze přerozdělí***. Z toho logicky vyplývá, že kdyby si lidé tytéž peníze, které odvádějí na důchody státu, šetřili sami pro sebe, byli by na tom mnohem lépe. "