co si myslite o slobode slova a nacistickych symboloch? preco je u nas zakazana propagacia nacizmu? Ako mozme hovorit o slobode slova ked za propagaciu nacizmu alebo popieranie holokaustu pojdem do basy? Este doplnim ze nie som nacista, hitlera povazujem za choreho cloveka a poznam niekolko zidov a dokonca fandim izraelu... som liberal a z toho dovodu si myslim ze kazdy by mal mat pravo beztrestne vyjadrit svoj nazor (Minimalne na svojom pozemku lebo je to jeho sukromne vlastnictvo) rovnako kazdy by mal mat pravo zo svojho podniku vykazat trebars cernocha (ak ho tam nechce) aj ked ja osobne proti cernochom nic nemam, ani ich neplanujem vyhadzovat zo svojho pozemku, ale nemozem predsa ostatnym rozkazovat ako maju nakladat so svojim majetkom, lebo tym by som obmedzoval ich slobodu.
Myslím si, že práve prehnané slobody doviedli svet (predovšetkým Európu) do takej prdele jak je. Takže zrovna propagácia nacizmu, či jeho symbolov nie je podľa mňa vecou názoru, ale vecou aspoň minimálneho prehľadu a úcty a faktov. Nie som za žiadnu diktatúru. Ale tvoja myšlienka so slobodou slova je podobná, ako keby som povedala, že je demokracia. (Za)biť môžem koho chcem (koniec koncov niekde to tak i funguje a to tam oficiálne ani demokraciu nemajú, ehm... nie to som chcela), môžeš, ale bude to mať následky.
Tú myšlienku s vlastným pozemkom veľmi nechápem. Ak by to bolo tak, tak prečo existuje norma už len na to ako a kedy môžeš kričať? Prečo je vôbec nočný kľud? Veď je to tvoj dom. Tvoj byt. Kričať si predsa môžeš kedy chceš a kde chceš, nie?
V USA je to povolené takze to coskoro bude asi aj tu.
No a myslim si ze ak niekto chce tak ho aj tak bude propagovat. Nacisti si davaju vytetovat hakovy kriz pricom su 2 haky akoby spojene, jednoducho to neni oficialny hakovy kriz ale kazdy vie ze ano.
Za propagáciu nacizmu a popieranie holokaustu u nás nepôjdeš do basy, ako sme sa mohli miliónkrát už presvedčiť, lebo žijeme v hračkárskom štáte, kde sú prejavy extrémizmu úradom ukradnuté.
Sloboda slova neznamená, že môžem povedať hocičo bez následkov. Tak ako sloboda voľného pohybu neznamená, že môžem niekomu vojsť do domu, tak aj sloboda prejavu má hranice, keďže právo žiť v normálnej spoločnosti, kde fašizmus vo verejnom priestore nie je tolerovaný, je nadradené právu nejakého psychopata propagovať svoj mentálny defekt. Ale ako hovorím, u nás toto neplatí, takže sa nemáš na čo sťažovať.
Sloboda slova nikdy neexistovala, sú tí čo to vedia a tí, čo tomu veriť nechcú.
Dosť sa inak smejem z pojmu popieranie genocídy. Akoby som popierala že voda je mokrá.
Trestať ľudí za symboly. V 21.storočí? Ak niekým bezpodmienečne opovrhujem, nepotrebujem na to symboly. Raz sa mi páčil motív na mikine Thor Steinar. Bola tam myslím vikingská loď. Ak by som si ju obliekla v praxi by to znamenalo že sympatizujem s nacistami lebo nosím to čo ich sympatizanti? Ak by som bola v miestnosti so ženskou ktorá by mala oblečené hello kitty tričko a pred nami mŕtvy černoch, bola by som vz vraždy podozrivejšia než ona?
Inak nechápem ich vyholené hlavy. Nacisti a ss-sáci predsa vlasy mali, to židom sa holili hlavy.
@myschka To svedčí o inteligencii náckov ako takých. Šlohli tradičným skiheadom všetko od oblečenia, názvu, až po tie hlavy... Nehovoriac o tom, keď vidím niektoré značky, ktoré hrdo nosia. Príbeh tchorsteineru pozná snáď každý. Ale napríklad ich obľuba v značke nesúcej meno pôvodom židovského tenistu (Fred Perry) mi je vtipná tiež.
Podpora a propagácia skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd
§ 421
(1) Kto podporuje alebo propaguje skupinu osôb alebo hnutie, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.
(2) Odňatím slobody na štyri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) verejne,
b) ako člen extrémistickej skupiny
c) závažnejším spôsobom konania, alebo
d) za krízovej situácie.
§ 422
(1) Kto verejne, najmä používaním zástav, odznakov, rovnošiat alebo hesiel, prejavuje sympatie k skupine alebo hnutiam, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smerujú k potláčaniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.
(2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto pri čine uvedenom v odseku 1 používa pozmenené zástavy, odznaky, rovnošaty alebo heslá, ktoré vyvolávajú zdanie pravých.
§ 422a
Výroba extrémistických materiálov
(1) Kto vyrába extrémistické materiály alebo sa podieľa na takejto výrobe, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až šesť rokov.
(2) Odňatím slobody na štyri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) závažnejším spôsobom konania,
b) verejne, alebo
c) ako člen extrémistickej skupiny.
§ 422b
Rozširovanie extrémistických materiálov
(1) Kto rozmnožuje, prepravuje, zadovažuje, sprístupňuje, uvádza do obehu, dováža, vyváža, ponúka, predáva, zasiela alebo rozširuje extrémistické materiály, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.
(2) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
b) verejne, alebo
§ 422c
Prechovávanie extrémistických materiálov
Kto prechováva extrémistické materiály, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
§422d
Popieranie a schvaľovanie holokaustu a zločinov politických režimov
Kto verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje alebo sa snaží ospravedlniť holokaust, zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.
§ 423
Hanobenie národa, rasy a presvedčenia
(1) Kto verejne hanobí
a) niektorý národ, jeho jazyk, niektorú rasu alebo etnickú skupinu, alebo
b) jednotlivca alebo skupinu osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu, pre ich náboženské vyznanie alebo preto, že sú bez vyznania,
potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až tri roky.
(2) Odňatím slobody na dva až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) najmenej s dvoma osobami,
b) v spojení s cudzou mocou alebo cudzím činiteľom,
c) ako verejný činiteľ,
d) za krízovej situácie, alebo
e) z osobitného motívu.
§ 424
Podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti
(1) Kto sa vyhráža jednotlivcovi alebo skupine osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu alebo pre ich náboženské vyznanie, ak je zámienkou pre vyhrážanie sa z predchádzajúcich dôvodov, spáchaním zločinu, obmedzovaním ich práv a slobôd alebo kto také obmedzenie vykonal alebo kto podnecuje k obmedzovaniu práv a slobôd niektorého národa, národnosti, rasy alebo etnickej skupiny, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.
(2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto sa spolčí alebo zhromaždí na spáchanie činu uvedeného v odseku 1.
(3) Odňatím slobody na dva roky až šesť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2
a) v spojení s cudzou mocou alebo cudzím činiteľom,
b) verejne,
c) z osobitného motívu,
d) ako verejný činiteľ,
e) ako člen extrémistickej skupiny, alebo
f) za krízovej situácie.
§ 424a
Podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu
(1) Kto verejne
a) podnecuje k násiliu alebo nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcovi pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu alebo pre ich náboženské vyznanie, ak je zámienkou pre podnecovanie z predchádzajúcich dôvodov, alebo
b) hanobí takú skupinu alebo jednotlivca alebo sa im vyhráža tým, že verejne ospravedlňuje čin považovaný článkami 6, 7 a 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu za genocídium, zločin proti ľudskosti alebo vojnový zločin alebo čin považovaný článkom 6 Štatútu Medzinárodného vojenského súdneho dvora pripojeného k Dohode z 8. augusta 1945 o stíhaní a potrestaní hlavných vojnových zločincov Európskej Osi za zločin proti mieru, vojnový zločin alebo zločin proti ľudskosti, ak taký čin je spáchaný na takejto skupine osôb alebo jednotlivcovi, alebo ak bol páchateľ alebo účastník tohto činu odsúdený právoplatným rozsudkom medzinárodného súdu, ak nebol v predpísanom konaní zrušený, verejne popiera alebo vážne zľahčuje taký čin, ak je spáchaný na takej osobe alebo jednotlivcovi,
(2) Odňatím slobody na dva roky až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 z osobitného motívu.
Sloboda slova existuje len dovtedy, kym vyjadrujes nazor s ktorym suhlasi establishment, pripadne vacsina ovcanov. Za vsetko ostatne dostanes po papuli. Inak je sranda, ze keby nosim hakovy kriz na tricku tak mam z toho problem, ale za vraha Che Guevaru mi nikto nic nepovie.
"Sloboda slova neznamená, že môžem povedať hocičo bez následkov. Tak ako sloboda voľného pohybu neznamená, že môžem niekomu vojsť do domu"
Hrusky a jablka... Tym, ze vojdes niekomu do domu narusas jeho prirodzene vlastnicke prava k domu. Tym, ze hulakas na ulici "Sieg heil" nikomu nijako neublizujes, ani nedochadza k narusaniu ziadnych prirodzenych prav. Samozrejme papier znesie a umelo vytvoreny politicky zakon tym porusis, ale to je tak vsetko.
@tommyhot ved ano presne o tom som pisal. Pravo na slobodu slova mas (lepsie povedane by si mal mat) vramci svojho majetku. Akonahle vstupis na pozemok niekoho ineho uz musis respektovat jeho pravidla, ak ti on zakaze hailovat musis to respektovat, inak ta moze zo svojho pozemku vykazat. Ale vramci svojho majetku si mozes hailovat kolko chces, bezohladu ci sa to ostatnym paci alebo nie.
pozri, ludia maju mozog, na zaklade vacsiny mozgov vznikaju zakony, no a raz tak vznikol aj zakon zakazujuci propagovat nacizmus, a nechapem co mas proti tomu, ked sam hovoris, ze si proti tejto ideologii, sa najprv nejak vnutorne ujednot... Tvoja sloboda ma nejake zakonne medze, ani s vlastnou vecou - barom, pozemkom, nozom, pistolou si nemozes nakladat ako chces.... Vzdy budu ludia, ktorym niektore pravidla nesadnu, ale to vacsinu nezaujima. Neda sa brat ohlad na poziadavky vsetkych.
Vies vobec preco je to zakazane ? Pretoze nemci su, teda boli sprosti a prekrocili hranicu ktora sa neprekracuje. Tak sa na nich cely svet nasral a zabanovali im symboly. Podla mna by to malo ostat zabanovane na furt, to je proste ban na sprostost. Ale ked sa ti to nepaci este vzdy sa mozes stazovat
@pravnik Nie myslis sa zakony vznikaju na zaklade mensiny mozgov... V demokracii vzdy vladne mensina, ale to mna ajtak nezaujima - ja nie som presvedceny demokrat. Ja som vnutorne ujednoteny a ty si evidentne nic nepochopil.
@xxar3s tak rozhodovacie procesy su zlozite, lebo inak sa to neda, vsetky otazky sa nedaju nastastie riesit referendom ako napr. Brexit, preto mas pravdu ze v konecnom dosledku vacsinou nerozhoduje vacsina, bohuvdaka... s inteligenciou vacsiny by sme boli niekde pri zbere lesných plodov a zabíjaní mamutov - nastastie aj vladnutie vyzaduje trosku inteligencie takze to nemoze robit kazdy
@xxar3s no je to tak ze hlupa vacsina si voli ludi, ktorí potom rozhoduju, takze nepriamo vladne hlupa vacsina...ked je to priamo tak to dopadne ako v pripade brexitu... Tí politici sú ale obvykle trosku mudrejsi ako ta vacsina, takze to obycajne az tak zle nedopadne...A Cézar je len imidžofka, ziadny vzor...
@pravnik Vidis a tu je dalsi problem ty povazujes zotrvanie v EU za dobre, niekto iny za zle, kto rozhodne co je objektivne dobre a co zle? A preco by mal mat tvoj nazor vacsiu vahu ako nozor niekoho ineho?
@xxar3s ja respektujem to ako to je, ale myslim si ze zto je blby nazor...to je uplne v sulade s demokraciou.....ale extremne ideologie nie su - lebo to tak chcela vacsina
nemôžeš tolerovať názory niekoho, kto nie je ochotný tolerovať tie tvoje....pretože v tej chvíli prehráš a zhynieš.
ty daš slobodu slova ludom odobrujúcim nacizmus, lebo veris, ze kazdy by mal mat právo na svoj názor......ale ak sa to potom zvrtne a rozhododvat budú práve títo ludia, tak oni tak stedrí voci tebe nebudú, pretoze sloboda slova je v rozpore s ich ideologiou......cize ak ma sloboda slova prezit, je potrebna jej regulacia....
@pravnik ak extremne ideologie nie su v sulade s demokraciou preco potom Hitler vyhral demokraticke volby?
@Pesadilla lenze ked zacneme obmedzovat slobodu slova, dostavame sa tym automaticky na uroven nacistov. Kto urci hranicu medzi "spravnym" a "nepsravnym" nazorom?
@xxar3s ab yich nasledne mohol zakazat...vyhral preot, lebo mu ludia dali hlasy, to je jednoducha odpoved... demokracia nevylucuje aby ludia hlasovali za jej koniec, nas pravny poriadok ale vylucuje, aby tu mohli posobit ideologie namierene proti rasam, narodnostiama a podobnym skupinam
@xxar3s s tým nemozem suhlasit, ze padneme na uroven nacistov - veci nie su predsa cierno-biele.
A toto nie je vec spravneho/nespravneho nazoru - ak ma systém prezit, musí eliminovat to antisystémové čo sa objaví, ak sa v demokratickom systéme objavéí prvok, ktorý ho ohrozuje, musí byt eliminovaný, zakazany....v opacnom pripade je ohrozený celý systém.
a este k tej poznamke na pravnika, o demokracii mozeme hovorit az vtedy, ak je demokratický aj samotný vykon moci, nielen volby....a paradoxne ked spominas tie volby - nemecka ustava po prvej svetovej bola taaak demokraticka, ze nemala ziadne brzdy, ziadne mantinely - az priamo dopomohla k moci nacistom...ano cez demokraticke volby - ved prave toto je krasny priklad toho, co az moze sposobit absolutna nekontrolovatelna sloboda a demokracia. Pravidla su proste nevyhnutne.
Ja by som to zhrnul tak čo si myslíte o obhájovaní vojnových zločinov. Je jednoi kto to pácha. A o tých čo vehementne tieto vojnové zločiny popierajú alebo obhajujú v mene vyššieho dobra a pritom sa titulujú za antifašistov a každý kto si dovolí povedať niečo úplne opačné nazvu fašistami...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Tú myšlienku s vlastným pozemkom veľmi nechápem. Ak by to bolo tak, tak prečo existuje norma už len na to ako a kedy môžeš kričať? Prečo je vôbec nočný kľud? Veď je to tvoj dom. Tvoj byt. Kričať si predsa môžeš kedy chceš a kde chceš, nie?
No a myslim si ze ak niekto chce tak ho aj tak bude propagovat. Nacisti si davaju vytetovat hakovy kriz pricom su 2 haky akoby spojene, jednoducho to neni oficialny hakovy kriz ale kazdy vie ze ano.
Sloboda slova neznamená, že môžem povedať hocičo bez následkov. Tak ako sloboda voľného pohybu neznamená, že môžem niekomu vojsť do domu, tak aj sloboda prejavu má hranice, keďže právo žiť v normálnej spoločnosti, kde fašizmus vo verejnom priestore nie je tolerovaný, je nadradené právu nejakého psychopata propagovať svoj mentálny defekt. Ale ako hovorím, u nás toto neplatí, takže sa nemáš na čo sťažovať.
Dosť sa inak smejem z pojmu popieranie genocídy. Akoby som popierala že voda je mokrá.
Trestať ľudí za symboly. V 21.storočí? Ak niekým bezpodmienečne opovrhujem, nepotrebujem na to symboly. Raz sa mi páčil motív na mikine Thor Steinar. Bola tam myslím vikingská loď. Ak by som si ju obliekla v praxi by to znamenalo že sympatizujem s nacistami lebo nosím to čo ich sympatizanti? Ak by som bola v miestnosti so ženskou ktorá by mala oblečené hello kitty tričko a pred nami mŕtvy černoch, bola by som vz vraždy podozrivejšia než ona?
Inak nechápem ich vyholené hlavy. Nacisti a ss-sáci predsa vlasy mali, to židom sa holili hlavy.
Podpora a propagácia skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd
§ 421
(1) Kto podporuje alebo propaguje skupinu osôb alebo hnutie, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.
a) verejne,
b) ako člen extrémistickej skupiny
c) závažnejším spôsobom konania, alebo
d) za krízovej situácie.
§ 422
(1) Kto verejne, najmä používaním zástav, odznakov, rovnošiat alebo hesiel, prejavuje sympatie k skupine alebo hnutiam, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smerujú k potláčaniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.
(2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto pri čine uvedenom v odseku 1 používa pozmenené zástavy, odznaky, rovnošaty alebo heslá, ktoré vyvolávajú zdanie pravých.
§ 422a
Výroba extrémistických materiálov
(1) Kto vyrába extrémistické materiály alebo sa podieľa na takejto výrobe, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až šesť rokov.
b) verejne, alebo
§ 422b
Rozširovanie extrémistických materiálov
(1) Kto rozmnožuje, prepravuje, zadovažuje, sprístupňuje, uvádza do obehu, dováža, vyváža, ponúka, predáva, zasiela alebo rozširuje extrémistické materiály, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.
(2) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
b) verejne, alebo
§ 422c
Prechovávanie extrémistických materiálov
Kto prechováva extrémistické materiály, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
§422d
Popieranie a schvaľovanie holokaustu a zločinov politických režimov
Kto verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje alebo sa snaží ospravedlniť holokaust, zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.
§ 423
Hanobenie národa, rasy a presvedčenia
(1) Kto verejne hanobí
a) niektorý národ, jeho jazyk, niektorú rasu alebo etnickú skupinu, alebo
b) jednotlivca alebo skupinu osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu, pre ich náboženské vyznanie alebo preto, že sú bez vyznania,
(2) Odňatím slobody na dva až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) najmenej s dvoma osobami,
b) v spojení s cudzou mocou alebo cudzím činiteľom,
c) ako verejný činiteľ,
d) za krízovej situácie, alebo
e) z osobitného motívu.
§ 424
Podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti
(1) Kto sa vyhráža jednotlivcovi alebo skupine osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu alebo pre ich náboženské vyznanie, ak je zámienkou pre vyhrážanie sa z predchádzajúcich dôvodov, spáchaním zločinu, obmedzovaním ich práv a slobôd alebo kto také obmedzenie vykonal alebo kto podnecuje k obmedzovaniu práv a slobôd niektorého národa, národnosti, rasy alebo etnickej skupiny, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.
(2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto sa spolčí alebo zhromaždí na spáchanie činu uvedeného v odseku 1.
(3) Odňatím slobody na dva roky až šesť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2
a) v spojení s cudzou mocou alebo cudzím činiteľom,
b) verejne,
c) z osobitného motívu,
d) ako verejný činiteľ,
e) ako člen extrémistickej skupiny, alebo
f) za krízovej situácie.
§ 424a
Podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu
(1) Kto verejne
a) podnecuje k násiliu alebo nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcovi pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu alebo pre ich náboženské vyznanie, ak je zámienkou pre podnecovanie z predchádzajúcich dôvodov, alebo
b) hanobí takú skupinu alebo jednotlivca alebo sa im vyhráža tým, že verejne ospravedlňuje čin považovaný článkami 6, 7 a 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu za genocídium, zločin proti ľudskosti alebo vojnový zločin alebo čin považovaný článkom 6 Štatútu Medzinárodného vojenského súdneho dvora pripojeného k Dohode z 8. augusta 1945 o stíhaní a potrestaní hlavných vojnových zločincov Európskej Osi za zločin proti mieru, vojnový zločin alebo zločin proti ľudskosti, ak taký čin je spáchaný na takejto skupine osôb alebo jednotlivcovi, alebo ak bol páchateľ alebo účastník tohto činu odsúdený právoplatným rozsudkom medzinárodného súdu, ak nebol v predpísanom konaní zrušený, verejne popiera alebo vážne zľahčuje taký čin, ak je spáchaný na takej osobe alebo jednotlivcovi,
(2) Odňatím slobody na dva roky až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 z osobitného motívu.
Ja netvrdím, že tá legislatíva u nás neexistuje, ja tvrdím, že je len zriedka uplatňovaná v praxi.
ak myslíš trestné činy, ktorých sa tá legislatíva týka, tak mi dovoľ sa zasmiať
"Sloboda slova neznamená, že môžem povedať hocičo bez následkov. Tak ako sloboda voľného pohybu neznamená, že môžem niekomu vojsť do domu"
Hrusky a jablka... Tym, ze vojdes niekomu do domu narusas jeho prirodzene vlastnicke prava k domu. Tym, ze hulakas na ulici "Sieg heil" nikomu nijako neublizujes, ani nedochadza k narusaniu ziadnych prirodzenych prav. Samozrejme papier znesie a umelo vytvoreny politicky zakon tym porusis, ale to je tak vsetko.
Mna len prekvapuje ze ako demokrat, mas v avatare caesara ktory pochoval rimsku demokraciu a nahradil ju autokraciou.
ty daš slobodu slova ludom odobrujúcim nacizmus, lebo veris, ze kazdy by mal mat právo na svoj názor......ale ak sa to potom zvrtne a rozhododvat budú práve títo ludia, tak oni tak stedrí voci tebe nebudú, pretoze sloboda slova je v rozpore s ich ideologiou......cize ak ma sloboda slova prezit, je potrebna jej regulacia....
@Pesadilla lenze ked zacneme obmedzovat slobodu slova, dostavame sa tym automaticky na uroven nacistov. Kto urci hranicu medzi "spravnym" a "nepsravnym" nazorom?
A toto nie je vec spravneho/nespravneho nazoru - ak ma systém prezit, musí eliminovat to antisystémové čo sa objaví, ak sa v demokratickom systéme objavéí prvok, ktorý ho ohrozuje, musí byt eliminovaný, zakazany....v opacnom pripade je ohrozený celý systém.
a este k tej poznamke na pravnika, o demokracii mozeme hovorit az vtedy, ak je demokratický aj samotný vykon moci, nielen volby....a paradoxne ked spominas tie volby - nemecka ustava po prvej svetovej bola taaak demokraticka, ze nemala ziadne brzdy, ziadne mantinely - az priamo dopomohla k moci nacistom...ano cez demokraticke volby - ved prave toto je krasny priklad toho, co az moze sposobit absolutna nekontrolovatelna sloboda a demokracia. Pravidla su proste nevyhnutne.