vec sa má tak, že neštudujem, nie som zamestnaná a ani sa to neplánuje, no zdravotné poistenie si platiť nechcem
(s tým, kam sa môžu sumy vyšplhať v prípade že ma zrazí auto a amputuje mi nohy alebo že dostanem rakovinu oboznámená som)
Mas povinne zdravotne poistenie pokial mas trvaly pobyt nahlaseny na SR.
Je vo vyske cca 56eur a pokial ho nezaplatis tak hned dalsi mesiac ti dojde pred-exekucne upozornenie aby si to zaplatila, cize sa priprav na to ze budes calovat kazdy mesiac.
Ano musis
V tvojom zaujme sa bud prihlas na urad prace alebo pocitaj ze za par mesiacov ti pride doporuceny dopis zo zdravotnej a bude ti hrozit exekucne konanie. Ktore ti do buducna moze uskodit nielen po financnej stranke
je to povinne,čo je najvacsia pičovina aka moze byt bohužial....rocne tam necham 700e a nemám z toho ani hovno ....k lekárke nechodím vůbec, u zubárky si musim vsetko platit tak či tak,lebo zdravotna preplaca len zastaralé veci,ktoré zubári nepoužívajú a ked už usetrím 2e...paráda
@2
jop
a potom ak budeš mať nejaký majetok tak príde exekútor
svinstvo to je veru
ja tam už určite mám nejaký dlh lebo som meškala pár týždnov ale neviem vôbec kde ako to pozrieť
na stránke je síce zoznam dlžnikov no tam niesom ale to môže byť euplne alebo neaktuálne
@kittyboo vie mi poradiť, ale nie je právnik takže som dúfala že sa tu nájde nejaký aspoň študujúci polo-odborník, som totiž strašne neschopná čo sa googlenia a zisťovania týka a tiež som si chcela vypočuť viacero názorov, nechce sa mi veriť že tu nie je ešte niekto komu toto platenie príde od veci tak ako mne, naozaj nevidím dôvod prečo by to malo byť povinné
ak sa zaeviduješ na úrad práce ako uchádzač o prácu, tak zdravotku bude platiť za Teba štát. Ak sa nezaeviduješ na úrade, vtedy sa stávaš samoplatcom. Je mnoho prípadov, že človek odíde do zahraničia na viacero rokov a zdravotku nerieši. Potom sa vráti na Slovensko po 5 rokoch a čaká ho dlh tisícov eur. Ak si dlhodobo v zahraničí, tak povinnosť platiť máš tuším dovtedy, pokiaľ nepreukážeš, že zdravotnú poisťovnu platíš Ty alebo tvoj zamestnávateľ v štáte kde sa nachádzaš.
@sadistrom to s tým úradom je zaujímavé, nevieš do kedy to za mňa bude platiť on? môžem sa tam akože uchádzať o prácu aj keď ju vlastne nechcem?
ale to by asi bolo také príživnícke odo mňa, do by som zasa nechcela, jedine že: je to štátny orgán ktorý vlastne bude platiť štátu = štát platí sám seme = nič sa nedeje a všetci sú spokojní
@boloabude ak by bola Praha štát, tak to tu platím veľmi rada, ide len o to, koho chcem podporiť a koho nie
okrem toho sa na svk nezdržujem, aj vyšetrenie si radšej zaplatím tam kde som, v PRG, než cestovať 300 km kvôli zubárovi, takže mi to poistenie skutočne nedáva zmysel
@boloabude Štát nemá čo za niekoho platiť pokiaľ je dobrovoľne nezamestnaný. To je v poriadku. No rovnako ho nemá nútiť platiť si akékoľvek zdravotné odvody, pokiaľ ich platiť nechce a je si vedomý následkov. Tomu sa hovorí sloboda.
suhlas s tym co pise @sadistrom , bol som svojho casu aj samoplatca, aj uradove zdravotne a tak vseliak,
mozes na urade prace byt aj ked "nechces pracu", len musis na tych stretnutiach nejake preukazovat hladanie - peciatka z nejakej firmy, poslany mail-dva a tak
@matwejo som zistila že by som musela dvakrát do mesiaca chodiť na ten úrad a dosť im klamať (ako aj píšeš, tváriť sa že prácu hľadám) takže mi to za to nakoniec nestojí
Takto, mozes platit aj inde, ak sa prehlasis. Ale neviem ci to bude take lahke ak nie si v cr zamestnana. Hlavne je, ze musis byt prave v 1 state poistena, nie viac, nie menej.
Dalsia vec, ze ak sa prihlasis na urad prace, tak budu za teba platit oni. A to je asi tak vsetko.
čo ak by som sa dala na cestu postovníctva, zatvorila sa v kláštore a venovala sa duchovnému životu?
kto a ako zo mňa bude vymáhať nejaké zdravotné poistenia?
@boloabude To z teba toho moc nevypadlo. Nedá sa však povedať, že nečakane. Nabudúce sa teda ozvi až keď vytiahneš hlavu z prdele a budeš mať niečo k veci. Peace.
na tvojom mieste by som to vyriesil klasicky ojebom so SZCO a vypisat sa dlhodobo na nemocenske, kedy SZCO nemusi platit odvody do zdravotky a ziadne preddavky, podla vymeriavaceho zakladu kedze si nemala za minuly rok prijem b y si nemusela ani platit socialku (co szco by mal), navyse zacinajuci SZCO ma tusim ulavu polroka od odvodov (cize zalozis si SZCO - zivnost, 6 mesiacov nemusis platit nic), staci ak tvoj prijem nepresiahne rocny oficialny zdanitelny zarobok 4830€. Vtedy si oslobodena od socialky, ak sa das vypisat po 6 mesiacov od zalozenia SZCO na nemocenske, nemusis platit zase zdravotku, spravis 4x rocne zuctovanie dani, 1 celorocne -> ak si nezamestnana a nevykazes ziadny prijem tak tvoje danove priznanie bude jedna velka nula.
Je vela trikov ako neplatit rozne odvody, ako byvaly zivnostnik som to rad vyuzival. Nulove zisky = nulove dane.
POZOR! Ako neplatic ti nabiehaju krasne uroky co robi tusim teraz 55€ mesacne * uroky, oni sa radi ozvu az po niekolkych mesiacoch alebo aj rokoch a potom ti pride krasne mastny niekolko-ciferny sek na uhradu, ak nezaplatis = exekucia.
Ak nechces platit zdravotku => urad prace
Ak nechces platit zdravotku a chodit na urad prace => SZCO
no zrejme sa to musí...ale dá sa ísť stale aj do hory žiť alebo kamkolvek kde za tebou nikto nepríde a nebude od teba vypytovať somariny ...ale tak to by si sa musela rozlúčiť s týmto luxusným životom kde ti pečené holuby padaju do huby :/
ale nechápem čo riešiš, keď budeš nezamestnaná tak za teba poistenie platí predsa štát
Ako hovori @trtken ale nie je to az tak easy. Uradnicky neovladaju zakony, takze budu robit problemy. Inak minuly tyzden som to opat riesil s pravnikom a podla vsetkeho netreba ani uvadzat, ze platis odvody v inom state. ZRUSENIE (nie pozastavenie) zdravotneho poistenia nie je podmiene platenim si poistenia v zahranici. Jedina podmienka, ktoru treba splnit je nemat trvaly pobyt na uzemi SR a ani tu nestudovat/nebyt zamestnany/nepoberat dochodok.
Existuje aj ojeb c. 2 ale od toho ma pravnik odhovara a teda o nom radsej ani nebudem pisat. Ale suvisi s odvodovymi zmenami od 1.1.2013
@tommyhot mam trvaly pobyt na SR a som supesne odhlaseny zo zdravotnej aj uz asi tri roky,mne bolo povedane ze je to podmienene tym ze musim mat poistenie niekde inde a musel som to aj dokazovat s cim som mal dost dlhe natahovacky. kazdopadne pred par tyzdnami som sa informoval zase a ze vraj ak mi aj skonci poistenie inde tak to sk zdravotnu uz trapit nebude lebo pre nich uz neexistujem,vdakabohu.
@0 inak,ak sa zdrziavas v CR,nemozes si to tam nejak vybavit? na prechodny pobyt? alebo len na najlacnejsie celorocne cestovne?
vzdy si ale davaj pozor a pre istotu sa opytaj na roznych pobockach ci ta urcite na SR ODLHLASILI a nie pozastavili,lebo aj mna takto prekvapili s peknou fakturou
@fxx ja som nebol poisteny a potom som sa opatovne nahlasil a ked zistili ze som jednu dobu nebol 6 mesiacov nikde poisteny, tak ma nechali to doplatit. Cize by som si moc nenahovaral, ze ich to uz trapit nebude. Momentalne pre nich neexistujes, lebo im nezarabas a nemaju dovod sa o to zaujimat, ale ak sa budes potrebovat znova prihlasit na SR do zdravotky, tak si to vyzeres. Ale mozno zalezi pripad od pripadu, ze ako to mas vyriesene.
chod na ten urad prace a tvar sa ze si hladas robotu, ked nebudes tak kazdy mesac sa plati nejako do 60e a ked to platit nebudes tak budes v peknych dlhoch, poznam ludi co uz takto maju niekolko tisicove dlhy v poistovni
ale nad tymto som aj ja rozmyslal ze to je pekna picovina aby som platil len tak 60e kazdy mesiac za poistenie, ktore ani nechcem
Haha, to je take mile ludia. Ze nad tym rozmyslate, ci si to platit, alebo nie. Nikto vam na vyber nedava, rovnako ako vam na vyber nedava neplatit dane. Tak je system nastaveny. Socialny stat. Rozmiem a z casti sa stotoznujem s tym, ze za tie peniaze co ludia odvadzaju statu prakticky vacsina nedostava nic. @tommyhot by povedal, ze je stat zlo, ktore nas okrada a obera nas o slobodu. No fajn, ale neviem si realne predstavit ziadny iny system, ktory by v nasich podmienkach fungoval. S trochou nadsazky ho ja vnimam ako system, v ktorom sa ti sikovni staraju o neschopnych v zaujme prezitia celej spolocnosti. Keby to tak nebolo, skapala by vacsina Slovakov a bol by tu taky bordel, ze az. Keby sa vsetko robilo spravodlivo, tak sa tu povrazdime do 2 tyzdnov, lebo ti ludia by nemali nic a nemali by co stratit, tak by sa kradlo a zabijalo, keby ste im neprispeli na dochodky, alebo na zdravotne osetrenie.
Taze ked si ona (amikadze) odhlasi trvaly pobyt zo slovenska a nebude odtialto poberat prijem od slovenskeho zamestnavatela ani nebude tu na skoke a najlepsie ani na urade prace by na slovensku by nebola prihlasena ved naco, len by ju uhanali, ked teda nie su znale zakonov...tak nemusi platit na slovensku zdravotne poistenie? A v cesku by tiez nemusela? @tommyhot
vidim, ze vas caka ziariva buducnost chod na UP, budes tam chodit raz za 5 tyzdnov, donesies im furt vytlaceny mail, ze si dakam pisala a nemusis cely cas ani paty z domu vytiahnut, ja som to tak robieval
@sushivo platit musi pokial ho (poistenie) nezrusi. Nemoze si len tak povedat, ze prestane platit, lebo jej potom o 10 rokov zoberu aj trenky. I ked je pravda, ze poznam jedneho cloveka, ktory neplati zdravotku (je plne poisteny) a kazdy rok miniserstvu zdravotnictva aj svojej poistovni posiela list v ktorom prehlasuje, ze nesuhlasi s platenim, kedze ustava mu zarucuje pravo na bezplatnu starostlivost. Pokial viem, zatial mu to prechadza.
@vladqog pracovat moze na cernocha, alebo moze mat zasoby z ktorych sa da par rokov nepohnut kokotom a nie je to nic nerealne - ja tak fungujem. Sice pracujem, ale na svojom projekte, ktory este nie je vonku a teda nezaraba ani rit a zijem vylucne zo zasob (a aj z full davky v nezamestnanosti, ktoru statu nemienim nechavat).
@fxx ty mas pravdepodobne POZASTAVENU zdravotku (zrusit sa neda ak tu mas aj nadalej trvaly pobyt) v tom pripade je to ako hovoris, musis byt poisteny inde (pravdepodobne komercne poistenie v zahranici) a musis to preukazovat. Hlavne ak by si sa tu chcel znova poistit. Ak mas zdravotku ZRUSENU, tak nemusis byt nikde poisteny, staci tu nemat trvaly pobyt a na papiery ziadne aktivity.
Inak ako si to preukazoval?
@antifunebracka ja som na urade a prvykrat som tam 1x za 4 mesiace a teraz tam mam ist najblizsie o 3 mesiace. Zavisi aj od toho, kde a co si predtym robil a kolko si zarabal. Moj byvaly sef tam bol raz za pol roka, skor ho tam nechceli.
@method mi pripominas dedulov cirkevnikov pred pol tisicrocim Tiez si nevedeli vela veci predstavit, nastastie tie ich zastarale myslienky boli casom vyvratene. A tak to bude aj v pripade s dnesnym monopolom na nasilie, ktory jedneho pekneho dna pojde do kytek.
Jednak donekonecna sa na dlh zit neda a hlavne donekonecna sa nedaju zvysovat dane na financovanie starych zavazkov, lebo viac ako 100% dani od ludi nevyberies (to ako keby si chcel z chladnicky vytiahnut viac jedla, nez sa tam v skutocnosti zmesti). A kedze stat nedokaze tvorit hodnoty (tvoria ich podnikatelia a robosi, nie uradnici) tak je jasne, ze skor ci neskor stat strati moznost financovat sa. Myslim si vsak, ze kym k tomu dojde, tak vacsina ludi uz bude fungovat na ciernom trhu a teda vlada parazitov davno strati akukolvek legitimitu. Koniec koncov cierny trh kazdorocne rastie a aj ked sa politici snazia, nevedia to zastavit.
@moonbeam@zdasati@antifunebracka ja práve nechcem chodiť na úrad práce raz mesačne, pretože cestovné mi vyjde toľko že im môžem rovno zaplatiť to poistenie
@h8u pokiaľ nebudem mať nočné mory že okrádam štát, tak asi aj áno
@fxx tým že si sa odhlásil tu na SVK a prihlásil inde, tak si to musel platiť tak či tak, nie? tebe asi neišlo o vyhnutie sa týmto poplatkom
@erjedna znie to dobre, diky ti
k tej exekúcii - ja nič nemám, tak mi predsa nemôžu nič zobrať. či oni budú čakať kedy nejaký majetok mať budem a až potom mi ho vezmú?
neviem si to príliš predstaviť, hádam to nie je prenosné na mojich rodičov, alebo neprídu do bytu kde žijem a nevezmú veci môjho spolubývajúceho
zdravotné poistenie je na Slovensku viazané na trvalý pobyt. jediný spôsob ako sa od neho úplne oslobodiť je teda zrušiť trvalý pobyt. to so sebou prináša viaceré iné výhody, no podla mna je dobré byť zdravotne poistený, takže odporúčam jednu z dvoch vecí:
1. prihlásiť sa na úrad práce. ak je človek evidovaný na úrade práce ako nezamestnaný, tak za neho poistenie platí štát
2. zamestnať sa, hoci aj formálne, na trvalý pracovný pomer a skrátený úväzok, napr. na 1 hodinu mesačne za 3 eurá...a zdravotné poistenie sa bude platiť len z tejto sumy, čo pri takej nízkej sume môže znamenať, že po zaokrúhlení človek nebude platiť vôbec nič, no aj tak bude plne zdravotne poistený.
to ze si teraz nemajetna, neznamena ze raz nebudes. exekucne konanie moze trvat roky, nezabudaj ze exekutor si rad pripocita nato uroky + uroky zo zdravotky. Teraz ked si nezamestnana a nezaplatila si zdravotku, co najskor si to vyrovnaj a vyriesi si ako to neplatit. Netreba si robit zbytocne problemy, radsej ich ojebat treba
nevie niekto, či im na ten úrad práce stačí poslať mail? @asceticjunkie nevieš náhodou?
alebo či by mi dali nejakú výnimku keď im poviem že naozaj nemôžem dochádzať raz mesačne...
@asceticjunkie predpokladam, ze aj teba dotycny pravnik odhovara od bodu 2?
@amikadze kazdy mesiac preposielam maily, ze si "hladam" pracu a raz za cas sa tam mam ukazat. Zatial som tam od jula bol raz. Dovod je pravdepodobne ten, ze som doteraz zarabal niekolko nasobok priemernej mzdy + som popri tom mal firmu a pohybujem sa v oblasti, kde na urade pre mna nemaju ziadnu robotu, cize sa im neoplati so mnou stracat cas.
@amikadze "pokiaľ nebudem mať nočné mory že okrádam štát"
Ty neokradas stat, stat okrada teba. Stat nezaraba tvoje peniaze, zarabas ich ty a teda ked sa vyhybas daniam a odvodom (co je len iny nazov pre dane), tak sa chranis pred zlodejom. Nazyvajme veci pravymi menami.
No cize ked tie podmienky co som predtym vypisovala splni tak moze zrusit poistenie? A potom moze prestat platit? Nemam rada takych blaznov jak ten tvoj znamy.@tommyhot z neho by som si nebrala priklad a ani to nikomu neodporucala
@sushivo ano ked splni podmienky moze ist do zdravotky zrusit poistenie. Otazne je, ci jej ho uradnicka luza naozaj zrusi. Najlepsie je si vsetko nahravat a kazde jedno odmietnutie si dat pisomne potvrdit. A este lepsie je si dat rovno zavolat veducu a riesit to s nou.
Z neho by som si tiez nebral priklad, len som to nacrtol ako jednu z moznosti, ktoru robi uz od roku 2008 a zatial to udajne funguje. Inak nie je to moj znamy viem o nom len z internetu.
@tommyhot aha môj bod 2 a ak myslíš právnika Paula, tak ten ma od toho odhováral, ale to len preto, lebo nikdy o tom nepočul a nejako sa o to ani nezaujímal, keďže roky žil v ČR...
@asceticjunkie moj bod 2 bol aj tvoj bod 2, len som o tom nechcel velmi pisat. Mna od toho odhovaral aj tyzden dozadu a to sme uz vo FB skupine nejedenkrat riesili tu problematiku, cize o nej vie. Ja som to dokonca hladal v zakonoch, akurat neviem ako presne funguje to zaokruhlovanie (nadol). Tak ci onak platit 0, alebo 4 centy za plne zdravotne a socialne poistenie je jedno
@asceticjunkie ak som ho pochopil spravne, ma problem hlavne s tvojou interpretaciou (po zaokruhleni mozno nezaplatis nic).
@method dnes som spisal zakladny dovod preco si myslim (a som o tom presvedceny), ze myslienka statov a vlad zanikne a bude to uplne prirodzeny proces, ktory je rozbehnuty uz teraz:
@method pad statu nema nic spolocne s revoluciou. Ta vzdy priniesla len inu formu vlady, nikdy nie slobodu.
Slobodu docielis len paralelnymi strukturami voci tyranom. Preto aj zaniklo plantazne otroctvo. Abolishment movement sa nesnazil prosit otrokara, alebo niekde s transparentom hulakat na ulici aby oslobodli otrokov. Ludia konali a konali proty otrokarovi a nakoniec docielili co chceli. Preto sa aj neustale zvacsuje cierny trh a uradnik s tym nema co spravit. O to viac v dobe internetu, kde sa informacie siria milionkrat rychlejsie nez politicke zakony. Jednoducho pokrok nezastavis.
A co sa tyka toho kedy nieco take nastane? Ja som do velkej miery slobodny uz teraz, statu nedavam ani cent (okrem DPH ktorej sa da vyhnut len tazko) a este z neho aj beriem. Vsetko je to len mindset v hlave. Ale myslim, ze take vacsie problemy vlad pridu najblizsie desatrocie. Pozorovat sa to da uz teraz, ked vlady hromadne neskrachovali len vdaka ohybaniu statistik. Cisla sa vsak nedaju ohybat donekonecna, lebo realita ta aj tak dobehne... Narazam hlavne na vladu US, ktora zvysuje dlhovy strop aby nemusela vyhlasit bankrot. Z historie vsak vieme, ze kazda civilizacia bez vynimky si raz rozbije drzku. V case internetu a neobmedzenej moznosti sirenia informacii to vsak moze znamenat zanik samotnej myslienky vlad.
@bangbangboom@vladqog pokiaľ niečo robím, musí to byť v súlade s mojím presvedčením. svojou prácou chcem podporiť svet (nepodporujem ňou štát)
momentále chodím občas pripravovať jedlo do jednej takej organizácie zaoberajúcej sa zdravou výživou, ale to nie je podstatné, pointa je v tom že absolútne nie som ochotná zapadnúť do známej šablóny: vyštuduj, pracuj pre nás, zomri
@tommyhot áno, dá sa tak fungovať, ale
- dávku dostane len ak sa zaregistruje na UP a musí mať nejaké odrobené roky, inak dostane max. dávku v hmotnej núdzi. A na UP nechce chodiť (?to druhé neviem či spĺňa)
- predpokladám, že ,,zásoby" nemá
@vladqog moment moment, ja žiadne dávky od štátu nechcem a nepotrebujem. v tomto fóre riešim niečo iné, takže prrr
ďakujem ti za záujem ale nepoznáme sa, takže nič nepredpokladaj
@amikadze tá druhá časť môjho príspevku nepatrila tebe.
A nehnevaj sa, ale podľa mňa z teba je ,,príživníčka'' s takým prístupom, lebo kvôli svojmu vlastnému pohodliu sa necháš živiť rodičmi alebo priateľom atď... Je naozaj tak ťažké ísť na úrad a vysvetliť im, že bývaš mimo SR a dohodnúť sa na posielaní mailov namiesto pravidelných návštev? A čuduj sa svete, dá sa im aj zavolať.... Ale asi ti to tvoje "presvedčenie" jebe poriadne na hlavu.
@vladqog áno, pravda je taká že zájsť tam pre mňa ťažké je, volať tam a vybavovať sa s úradníkmi je ťažké tiež, preto som založila toto fórum aby som si zistila svoje možnosti, vďaka ľuďom čo o problematike toho vedia o dosť viac než ja a podelili sa, za čo som veľmi vďačná, som teraz o dosť múdrejšia.
každý máme svoje prístupy k riešeniu problémov.
a btw., to že nie som zamestnaná neznamená že nie som zárobkovo činná, ale to skutočne nie je predmetom tejto diskusie
kks ja nepochopim kolko ludi tu chce anarchiu jaj sak B.
cize si to, annamaria draha, zhrnme: nechces pracovat, ani studovat, ani chodit na UP, hej? @asceticjunkie to nie je pravda. ak budes pracovat hodinu mesacne, tvoj zamestnavatel ti plati len ten den, v ktorom tu hodinu odpracujes. zvysnych 19 pracovnych dni, si platis zdravotku sam, co je nejakých 55 € (zbrucha)
@amikadze ja som sa pýtal, ty si,neodpovedala, len si tam splietala dáke pičoviny. A ja by som sa v tom nerýpal, keby si nerozvila diskusiu na príspevok, ktorý nebol adresovaný tebe. Stačilo odpovedať na prvotnú otázku, kľudne štýlom "mám financie aj bez potreby pracovať", keď už nie konkrétne...
@antifunebracka presne tak. pretože chodiť na UP mi zožerie takých 50€ za cestovné, čiže to môžem rovno zaplatiť tú poistku. nerieši to môj problém, tak som sa potrebovala dozvedieť či sa s nimi dá dohodnúť len na mailovej komunikácii alebo podobne, vraj sa dá, čiže to by bolo super. alebo tam chodiť nejako sporadicky
@antifunebracka podmienkou je trvalý pracovný pomer. či pracuješ hodinu mesačne alebo 40 hodín týždenne, to už je jedno - povinnosť čo sa týka ZP máš splnenú.
ja som takto bol zamestnaný vo svojej sro zhruba pol roka a krátko aj v kamošovej sro, ked som tú svoju rušil. hlúpo som sa ale zamestnal až na hodinu týždenne, takže som sprostému štátu platil cca 5 eur, namiesto toho, aby som mu platil len cca euro
ja nemam zle skusenosti s byrokraciou, mozno pretoze som casto mala kontakty a ked nie tak som sa nenechala odbit, lebo som si nevedela predstavit, ze proste pridem domov a budem iba nadavat na uradnikov ako ostatni a nic mi to nepomoze... a vobec nemam problem vykomunikovat si nieco, ked som presvedcena o svojej pravde, resp ked mam na to sebavedomie a samozrejme hlavne vedomosti, na com mam pravo a ktory postup je spravny...
skor sa bojim lekarov, lebo maju v rukach moje zdravie a tie dnesne metody pri sucasnom financovani su velmi casto uz pofiderne...lebo ved nemaju to zaplatene, su vytazeni, tak ani na to uz pomaly nemaju, pomoct kazdemu jednemu...a ked sa spravaju mnohi dost arogantne tak ja mam problem im doverovat ked na mna kricia a jednaju zvrchu co sa mi na urade stalo len raz a aj to bola zena v prechode. a vobec meine mutti robi ako informatik na uradnickych miestach cize dost ovlada predpisy a vselijake tieto veci a ona mi vo vsetkom pomohla skamaratit sa s tym prostredim, cize pre mna to nie je az take brutalne zit v tomto zdieracskom state. vlastne jedna z veci ktore mi dobre idu je vyplnat formulare podla mna sa v tej krutej nelogike da dobre orientovat ale minule si tak hovorim, ako som horko tazko mala na jeden nakup, ze vlastne uz chapem, preco ludia nadavaju na dane, lebo vtedy som si prvykrat vsimla kolko z tej ceny ide statu. ale kym som bola bohatsia, nerobilo mi to problem...a teraz by som prijala skor nieco take akoze kazdy by si platil svoje veci a ziadna solidarita mimo rodiny. proste pride mi to taka velka moznost zneuzivat system a vo velkom sa to robi a kazi to charaktery. proste pride mi skoda, ze vlastne fnukame ako starne populacia, ale ked mi tych dochodcov zivime tak vlastne aky je priestor pre mladych? a neviem uz co by bolo s nimi ale netrpime aj my na ukor starsich ludi? ako oni mali take stastie ze sa narodili skor a prezili socik, ved my umrieme v praci a oni doma na verande ako nic proti starym, ja si ich vazim, len tak teoretizujem v tejto rovine... @tommyhot @amikadze pocuj, nieco podobne riesila daavno burble. len uz si nepamatam vysledok. mozno to ani nebolo az take podobne, ale urcite si mi ju teraz dost pripomenula.
@sushivo "ale minule si tak hovorim, ako som horko tazko mala na jeden nakup, ze vlastne uz chapem, preco ludia nadavaju na dane, lebo vtedy som si prvykrat vsimla kolko z tej ceny ide statu. ale kym som bola bohatsia, nerobilo mi to problem.."
ja klamem up už tretím rokom. cez to posielanie mailov to pôjde, no určite ťa budú chcieť šikanovať a vyhrážať sa neskôr. radi začali vyhadzovať ľudí aby znížili nezamestnanosť. pre začiatok to je ale dobré riešenie.
@73 (a ak bude niekto hľadať človeka do najlepšie čiernej práce podporujúcej svet, dajte mi prosím vedieť )
@amikadze som poisteny v UK,kde sa za poistenie zvlast neplati,cize som pri tom nic neplatil.
@tommyhot na vszp stranke som si pozeral a mam tam normalne ze zrusene. ale vobec by ma neprekvapilo keby to tak nebolo a isli sa z toho vyvliekat,pre to pevne verim ze nikdy nebudem nuteny sa naspat prihlasovat na SR poistenie v ziadnom pripade aby na mna nieco zas nevytiahli.
dokazoval som to tusim pracovnou zmluvou zo zahranicia kedze mam statne poistenie v UK ktore neexistuje samostatne ako ziadna institucia cize logicky ti nemozu vystavit ziadny doklad o tom co mali na SR velky problem pochopit ale nakoniec som im k tomu oskenoval europsku karticku ZP este k tomu a bolo vyriesene,ak bys om mal komercne tak by snad stacila poistna zmluva
inak @tommyhot , trvaly pobyt som si nerusil len kvoli tomu ze by mi s tym zanikol asi aj v ucet banke, nevies o nejakom rieseni? Lebo som sa bol pytat po bankach a bez trvaleho pobytu s konkretnou adresou ti ucet nikde nedaju,a potrebujem mat SK ucet.
O polroka idem naposledy domov vsetko vybavovat,tak sa snazim nazbierat co najviac info,lebo na SK forach toho moc nie je o tychto veciach.
@fxx ucet v banke by ti nezanikol. Totoznost by si overoval pasom a keby sa pytaju preco si im nedal OP, tak povies ze si si ho zabudol doma (alebo si vymyslis nieco ine).
Problem je len keby si si chcel zakladat ucez bez OP, ale existujuce ucty ti nezrusia.
Som toho osteho nazoru co ty, je zbytocne platit ak nevyuzivas lekara a lekarske sluzby, no ked sa ti raz daco stane, tak ta bud neosetria abo ti daju vsetko k nahrade.
A k tomu, ze stat plati statnej firme a potom este vymaha od zdravotky alebo tak mi pride ako pracka..
Dalsia vec co sa tyka vymahanie dlhov je ta, ze ked oni pridu na to, ze mas dlh, tak automaticky ti poslu prikaz na uhradu do 15 dni, ale ked ty sa chces domahat nejakych penazi od statu, tak ani po smrti ti ich nedaju
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
94 komentov
(ale nemyslim to podrypovacne)
jeho neplatenie je možné, ale budú ti to zarátavať ako dlh a prirátavať k tomu poplatky za dlh.
Je vo vyske cca 56eur a pokial ho nezaplatis tak hned dalsi mesiac ti dojde pred-exekucne upozornenie aby si to zaplatila, cize sa priprav na to ze budes calovat kazdy mesiac.
V tvojom zaujme sa bud prihlas na urad prace alebo pocitaj ze za par mesiacov ti pride doporuceny dopis zo zdravotnej a bude ti hrozit exekucne konanie. Ktore ti do buducna moze uskodit nielen po financnej stranke
jop
a potom ak budeš mať nejaký majetok tak príde exekútor
svinstvo to je veru
ja tam už určite mám nejaký dlh lebo som meškala pár týždnov ale neviem vôbec kde ako to pozrieť
na stránke je síce zoznam dlžnikov no tam niesom ale to môže byť euplne alebo neaktuálne
stručne aby si sa dostala do obrazu
Uz aj taka amerika pochopila ze bez povinnej zdravotnej to nejde.
Pokial je clovek na urade prace tak neplati.
Hadam stat nebude za niekoho platit pokial je dobrovolne nezamestnany.
Darmo nieco riesit co je dane
ale to by asi bolo také príživnícke odo mňa, do by som zasa nechcela, jedine že: je to štátny orgán ktorý vlastne bude platiť štátu = štát platí sám seme = nič sa nedeje a všetci sú spokojní
okrem toho sa na svk nezdržujem, aj vyšetrenie si radšej zaplatím tam kde som, v PRG, než cestovať 300 km kvôli zubárovi, takže mi to poistenie skutočne nedáva zmysel
mozes na urade prace byt aj ked "nechces pracu", len musis na tych stretnutiach nejake preukazovat hladanie - peciatka z nejakej firmy, poslany mail-dva a tak
Dalsia vec, ze ak sa prihlasis na urad prace, tak budu za teba platit oni. A to je asi tak vsetko.
kto a ako zo mňa bude vymáhať nejaké zdravotné poistenia?
ha ha
Nema zmysel dalej pokracovat. :-S
Je vela trikov ako neplatit rozne odvody, ako byvaly zivnostnik som to rad vyuzival. Nulove zisky = nulove dane.
POZOR! Ako neplatic ti nabiehaju krasne uroky co robi tusim teraz 55€ mesacne * uroky, oni sa radi ozvu az po niekolkych mesiacoch alebo aj rokoch a potom ti pride krasne mastny niekolko-ciferny sek na uhradu, ak nezaplatis = exekucia.
Ak nechces platit zdravotku => urad prace
Ak nechces platit zdravotku a chodit na urad prace => SZCO
ale nechápem čo riešiš, keď budeš nezamestnaná tak za teba poistenie platí predsa štát
platenie odvodov do zdravotnej sa dá ojebať - odhlásiš si pobyt na SK a uvedieš, že platíš odvody v inom štáte... that´s all
Existuje aj ojeb c. 2 ale od toho ma pravnik odhovara a teda o nom radsej ani nebudem pisat. Ale suvisi s odvodovymi zmenami od 1.1.2013
@0 inak,ak sa zdrziavas v CR,nemozes si to tam nejak vybavit? na prechodny pobyt? alebo len na najlacnejsie celorocne cestovne?
vzdy si ale davaj pozor a pre istotu sa opytaj na roznych pobockach ci ta urcite na SR ODLHLASILI a nie pozastavili,lebo aj mna takto prekvapili s peknou fakturou
ale nad tymto som aj ja rozmyslal ze to je pekna picovina aby som platil len tak 60e kazdy mesiac za poistenie, ktore ani nechcem
@vladqog pracovat moze na cernocha, alebo moze mat zasoby z ktorych sa da par rokov nepohnut kokotom a nie je to nic nerealne - ja tak fungujem. Sice pracujem, ale na svojom projekte, ktory este nie je vonku a teda nezaraba ani rit a zijem vylucne zo zasob (a aj z full davky v nezamestnanosti, ktoru statu nemienim nechavat).
@fxx ty mas pravdepodobne POZASTAVENU zdravotku (zrusit sa neda ak tu mas aj nadalej trvaly pobyt) v tom pripade je to ako hovoris, musis byt poisteny inde (pravdepodobne komercne poistenie v zahranici) a musis to preukazovat. Hlavne ak by si sa tu chcel znova poistit. Ak mas zdravotku ZRUSENU, tak nemusis byt nikde poisteny, staci tu nemat trvaly pobyt a na papiery ziadne aktivity.
Inak ako si to preukazoval?
@antifunebracka ja som na urade a prvykrat som tam 1x za 4 mesiace a teraz tam mam ist najblizsie o 3 mesiace. Zavisi aj od toho, kde a co si predtym robil a kolko si zarabal. Moj byvaly sef tam bol raz za pol roka, skor ho tam nechceli.
Jednak donekonecna sa na dlh zit neda a hlavne donekonecna sa nedaju zvysovat dane na financovanie starych zavazkov, lebo viac ako 100% dani od ludi nevyberies (to ako keby si chcel z chladnicky vytiahnut viac jedla, nez sa tam v skutocnosti zmesti). A kedze stat nedokaze tvorit hodnoty (tvoria ich podnikatelia a robosi, nie uradnici) tak je jasne, ze skor ci neskor stat strati moznost financovat sa. Myslim si vsak, ze kym k tomu dojde, tak vacsina ludi uz bude fungovat na ciernom trhu a teda vlada parazitov davno strati akukolvek legitimitu. Koniec koncov cierny trh kazdorocne rastie a aj ked sa politici snazia, nevedia to zastavit.
@h8u pokiaľ nebudem mať nočné mory že okrádam štát, tak asi aj áno
@fxx tým že si sa odhlásil tu na SVK a prihlásil inde, tak si to musel platiť tak či tak, nie? tebe asi neišlo o vyhnutie sa týmto poplatkom
k tej exekúcii - ja nič nemám, tak mi predsa nemôžu nič zobrať. či oni budú čakať kedy nejaký majetok mať budem a až potom mi ho vezmú?
neviem si to príliš predstaviť, hádam to nie je prenosné na mojich rodičov, alebo neprídu do bytu kde žijem a nevezmú veci môjho spolubývajúceho
1. prihlásiť sa na úrad práce. ak je človek evidovaný na úrade práce ako nezamestnaný, tak za neho poistenie platí štát
2. zamestnať sa, hoci aj formálne, na trvalý pracovný pomer a skrátený úväzok, napr. na 1 hodinu mesačne za 3 eurá...a zdravotné poistenie sa bude platiť len z tejto sumy, čo pri takej nízkej sume môže znamenať, že po zaokrúhlení človek nebude platiť vôbec nič, no aj tak bude plne zdravotne poistený.
to ze si teraz nemajetna, neznamena ze raz nebudes. exekucne konanie moze trvat roky, nezabudaj ze exekutor si rad pripocita nato uroky + uroky zo zdravotky. Teraz ked si nezamestnana a nezaplatila si zdravotku, co najskor si to vyrovnaj a vyriesi si ako to neplatit. Netreba si robit zbytocne problemy, radsej ich ojebat treba
@asceticjunkie nevieš náhodou?
alebo či by mi dali nejakú výnimku keď im poviem že naozaj nemôžem dochádzať raz mesačne...
@amikadze kazdy mesiac preposielam maily, ze si "hladam" pracu a raz za cas sa tam mam ukazat. Zatial som tam od jula bol raz. Dovod je pravdepodobne ten, ze som doteraz zarabal niekolko nasobok priemernej mzdy + som popri tom mal firmu a pohybujem sa v oblasti, kde na urade pre mna nemaju ziadnu robotu, cize sa im neoplati so mnou stracat cas.
ZP nie je potrebné platiť, minimálne nie v plnej výške, viď @51
@amikadze neviem ako to funguje na UP
Ty neokradas stat, stat okrada teba. Stat nezaraba tvoje peniaze, zarabas ich ty a teda ked sa vyhybas daniam a odvodom (co je len iny nazov pre dane), tak sa chranis pred zlodejom. Nazyvajme veci pravymi menami.
"2. zamestnať sa, hoci aj formálne, na trvalý pracovný pomer a skrátený úväzok...."
Z neho by som si tiez nebral priklad, len som to nacrtol ako jednu z moznosti, ktoru robi uz od roku 2008 a zatial to udajne funguje. Inak nie je to moj znamy viem o nom len z internetu.
Paul mi však nikdy nedal žiadny protiargument, vždy išlo len o jeho pocity a dojmy.
@method dnes som spisal zakladny dovod preco si myslim (a som o tom presvedceny), ze myslienka statov a vlad zanikne a bude to uplne prirodzeny proces, ktory je rozbehnuty uz teraz:
» www.facebook.com/mariodian/posts...
Slobodu docielis len paralelnymi strukturami voci tyranom. Preto aj zaniklo plantazne otroctvo. Abolishment movement sa nesnazil prosit otrokara, alebo niekde s transparentom hulakat na ulici aby oslobodli otrokov. Ludia konali a konali proty otrokarovi a nakoniec docielili co chceli. Preto sa aj neustale zvacsuje cierny trh a uradnik s tym nema co spravit. O to viac v dobe internetu, kde sa informacie siria milionkrat rychlejsie nez politicke zakony. Jednoducho pokrok nezastavis.
A co sa tyka toho kedy nieco take nastane? Ja som do velkej miery slobodny uz teraz, statu nedavam ani cent (okrem DPH ktorej sa da vyhnut len tazko) a este z neho aj beriem. Vsetko je to len mindset v hlave. Ale myslim, ze take vacsie problemy vlad pridu najblizsie desatrocie. Pozorovat sa to da uz teraz, ked vlady hromadne neskrachovali len vdaka ohybaniu statistik. Cisla sa vsak nedaju ohybat donekonecna, lebo realita ta aj tak dobehne... Narazam hlavne na vladu US, ktora zvysuje dlhovy strop aby nemusela vyhlasit bankrot. Z historie vsak vieme, ze kazda civilizacia bez vynimky si raz rozbije drzku. V case internetu a neobmedzenej moznosti sirenia informacii to vsak moze znamenat zanik samotnej myslienky vlad.
momentále chodím občas pripravovať jedlo do jednej takej organizácie zaoberajúcej sa zdravou výživou, ale to nie je podstatné, pointa je v tom že absolútne nie som ochotná zapadnúť do známej šablóny: vyštuduj, pracuj pre nás, zomri
@tommyhot áno, dá sa tak fungovať, ale
- dávku dostane len ak sa zaregistruje na UP a musí mať nejaké odrobené roky, inak dostane max. dávku v hmotnej núdzi. A na UP nechce chodiť (?to druhé neviem či spĺňa)
- predpokladám, že ,,zásoby" nemá
ďakujem ti za záujem ale nepoznáme sa, takže nič nepredpokladaj
A nehnevaj sa, ale podľa mňa z teba je ,,príživníčka'' s takým prístupom, lebo kvôli svojmu vlastnému pohodliu sa necháš živiť rodičmi alebo priateľom atď... Je naozaj tak ťažké ísť na úrad a vysvetliť im, že bývaš mimo SR a dohodnúť sa na posielaní mailov namiesto pravidelných návštev? A čuduj sa svete, dá sa im aj zavolať.... Ale asi ti to tvoje "presvedčenie" jebe poriadne na hlavu.
každý máme svoje prístupy k riešeniu problémov.
a btw., to že nie som zamestnaná neznamená že nie som zárobkovo činná, ale to skutočne nie je predmetom tejto diskusie
cize si to, annamaria draha, zhrnme: nechces pracovat, ani studovat, ani chodit na UP, hej?
@asceticjunkie to nie je pravda. ak budes pracovat hodinu mesacne, tvoj zamestnavatel ti plati len ten den, v ktorom tu hodinu odpracujes. zvysnych 19 pracovnych dni, si platis zdravotku sam, co je nejakých 55 € (zbrucha)
» blackblog.sk/zdravie-v-rukac...
ja som takto bol zamestnaný vo svojej sro zhruba pol roka a krátko aj v kamošovej sro, ked som tú svoju rušil. hlúpo som sa ale zamestnal až na hodinu týždenne, takže som sprostému štátu platil cca 5 eur, namiesto toho, aby som mu platil len cca euro
skor sa bojim lekarov, lebo maju v rukach moje zdravie a tie dnesne metody pri sucasnom financovani su velmi casto uz pofiderne...lebo ved nemaju to zaplatene, su vytazeni, tak ani na to uz pomaly nemaju, pomoct kazdemu jednemu...a ked sa spravaju mnohi dost arogantne tak ja mam problem im doverovat ked na mna kricia a jednaju zvrchu co sa mi na urade stalo len raz a aj to bola zena v prechode. a vobec meine mutti robi ako informatik na uradnickych miestach cize dost ovlada predpisy a vselijake tieto veci a ona mi vo vsetkom pomohla skamaratit sa s tym prostredim, cize pre mna to nie je az take brutalne zit v tomto zdieracskom state. vlastne jedna z veci ktore mi dobre idu je vyplnat formulare podla mna sa v tej krutej nelogike da dobre orientovat ale minule si tak hovorim, ako som horko tazko mala na jeden nakup, ze vlastne uz chapem, preco ludia nadavaju na dane, lebo vtedy som si prvykrat vsimla kolko z tej ceny ide statu. ale kym som bola bohatsia, nerobilo mi to problem...a teraz by som prijala skor nieco take akoze kazdy by si platil svoje veci a ziadna solidarita mimo rodiny. proste pride mi to taka velka moznost zneuzivat system a vo velkom sa to robi a kazi to charaktery. proste pride mi skoda, ze vlastne fnukame ako starne populacia, ale ked mi tych dochodcov zivime tak vlastne aky je priestor pre mladych? a neviem uz co by bolo s nimi ale netrpime aj my na ukor starsich ludi? ako oni mali take stastie ze sa narodili skor a prezili socik, ved my umrieme v praci a oni doma na verande ako nic proti starym, ja si ich vazim, len tak teoretizujem v tejto rovine...
@tommyhot
@amikadze pocuj, nieco podobne riesila daavno burble. len uz si nepamatam vysledok. mozno to ani nebolo az take podobne, ale urcite si mi ju teraz dost pripomenula.
a to ešte keby si vedela o tom, že bez štátu by si mala aj 10x väčší príjem » www.menejstatu.sk/nebyt-statu-zar...
Tam to nie je povinné. Ale ideálnu spoločnosť to teda rozhodne nevytvára
@73 (a ak bude niekto hľadať človeka do najlepšie čiernej práce podporujúcej svet, dajte mi prosím vedieť )
@tommyhot na vszp stranke som si pozeral a mam tam normalne ze zrusene. ale vobec by ma neprekvapilo keby to tak nebolo a isli sa z toho vyvliekat,pre to pevne verim ze nikdy nebudem nuteny sa naspat prihlasovat na SR poistenie v ziadnom pripade aby na mna nieco zas nevytiahli.
dokazoval som to tusim pracovnou zmluvou zo zahranicia kedze mam statne poistenie v UK ktore neexistuje samostatne ako ziadna institucia cize logicky ti nemozu vystavit ziadny doklad o tom co mali na SR velky problem pochopit ale nakoniec som im k tomu oskenoval europsku karticku ZP este k tomu a bolo vyriesene,ak bys om mal komercne tak by snad stacila poistna zmluva
O polroka idem naposledy domov vsetko vybavovat,tak sa snazim nazbierat co najviac info,lebo na SK forach toho moc nie je o tychto veciach.
Problem je len keby si si chcel zakladat ucez bez OP, ale existujuce ucty ti nezrusia.
veď sa nahlás na úrad práce a zdravotku ti bude platiť štát.
A k tomu, ze stat plati statnej firme a potom este vymaha od zdravotky alebo tak mi pride ako pracka..
Dalsia vec co sa tyka vymahanie dlhov je ta, ze ked oni pridu na to, ze mas dlh, tak automaticky ti poslu prikaz na uhradu do 15 dni, ale ked ty sa chces domahat nejakych penazi od statu, tak ani po smrti ti ich nedaju